Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelCommodore 64 - 1084S-D1 Monitor ve renkli görüntü sorunu
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 - 1084S-D1 Monitor ve renkli görüntü sorunu  (Okunma Sayısı 19197 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yucelbilik
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« : Eylül 19, 2010, 23:06:03 ÖS »

Herkese selamlar,
C-64 ümü 1084S-D1 monitöre Video çıkış portundan(üç renkli kablo ile) bağladım ama siyah beyaz görüntü alıyorum,ses normal, aynı kablonun sarı ucunu TV nin AV kanalına taktığımda TV ye renkli görüntü geliyor (kabloda sorun olmadığı anlaşılıyor), herhangi bir DVD playerin video kablosunu 1084S-D1 e bağladığımda monitör renkli gösteriyor(monitörde sorun olmadığı anlaşılıyor) ama commodore un görüntüsünü monitor renkli göstermiyor. Acaba sorun nedir?

yb
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 20, 2010, 08:18:48 ÖÖ »

kablonun monitöre girdiği yerin hemen yanında (şimdi hatırlayamıyorum adını ) iki tane buton var onlara on/off yaparak denedin mi? onların durumuna göre görüntü değişiyordu.
yucelbilik
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Eylül 20, 2010, 12:14:12 ÖS »

joker ilgin için teşekkür ederim, bahsettiğin gibi monitörün arkasında üç adet buton var ama sadece birisinde görüntü alabiliyorum o da siyah beyaz görüntü, daha önce 1802 monitörü kullanıyordum,sorunsuz çalışıyordu, acaba 1084S-D1, C-64 ile uyumsuz bir monitör mü?

yb
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 20, 2010, 12:22:17 ÖS »

monitörün uyumsuz olacağını zannetmiyorum,yinede bu konuda uzman arkadaşlar daha iyi bilir.bende de olmuştu daha önce bahsettiğin butonların konumlarını değiştirerek çözmüştüm.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 20, 2010, 12:39:39 ÖS »

Bende de benzer bir durum var, c64'ü 1084s-d2 monitöre bağladığımda siyah-beyaz görüntü geliyor (din8, 3 renkli orjinal kablo). Aynı kablo ile c64c'yi bağladığımda görüntü  renkli. Dvd player'ı composite'den bağlıyorum görüntü yine siyah-beyaz. Bu sorunu çözebilmiş değilim. Varsa sen de c64c ile dene bakalım ne oluyor.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Eylül 20, 2010, 13:03:05 ÖS »

Doğru kablo kullandığından emin misin? 1084'ün üzerindeki giriş composite girişi. Eğer RCA kablosu kullanıyorsan monitörden siyah beyaz görüntü alman normal. RCA kablosunda luma, chroma ve ses çıkışları var, composite kablosunda tek çıkış var veya ses ile beraberse composite görüntünün yanında iki ayrı ses çıkışı olur.

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 20, 2010, 17:33:02 ÖS »

>wizofwor   1084 monitörlere composite ve s-video giriş yapılabiliyor. Arkadaki (ismini yanlış hatırlamıyorsam) LCA/CVBS butonu ile video seçimi yapılıyor.

Bendeki kablo 8 pin DIN + 3 rca jacklı s-video kablosu. Monitörde LCA modu (luma + chroma + audio) seçiliyken c64'ü monitöre bağlıyorum görüntü s-b, c64 yerine c64c'yi bağlıyorum (monitörde hiçbir şey değiştirmeden) görüntü renkli.

s-b görüntü veren c64'ün s-video çıkışı yok o zaman diye düşünülebilir, ama var. Scart(s-video) kablosu ile tvde renkli görüntü alabiliyorum.

Dediğim gibi dvd player'ı monitöre composite'den bağladığımda (CVBS yani composite_video_blank_and_sync seçiliyken) yine s-b görüntü.

Tahminime göre benim 1084 monitörün chroma sinyali üzerinde bir seçiciliği var, belli bir empedansta olmasını mı istiyor ne, onun karşılanmadığı bir durumda görüntü s-b oluyor.

Bu bendeki durum, yucelbilik'in durumu daha enteresan.
Sarı ucu tvnin av girişine taktığında renkli görüntü alabildiğine göre kablo kesin composite kablo, s-video kablosu olsaydı renkli görüntü alamazdı.
Dvd player'ı composite'den bağladığında renkli, c64'ü composite'den bağladığından s-b görüntü geldiğine göre
tahminen o monitör de bendeki gibi seçicilik yapıyor.
Keşke çözümünü biri söylese de yapıp düzeltsek.

« Son Düzenleme: Eylül 20, 2010, 19:06:02 ÖS Gönderen: Metallic » Logged
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Eylül 20, 2010, 21:48:47 ÖS »

siyah beyaz görüntü veren cihazların pal olduklarına eminmiyiz ntsc olmasınlar

yucelbilik
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Eylül 20, 2010, 22:01:13 ÖS »

Bendeki C64 C. Bugün 2 saate yakın uğraştım 1084S-D1 de hep renksiz görüntü aldım. Sanırım monitör sinyalde bir seçicilik yapıyor, oysa monitörün özelliklerinde C64 ü desteklediği söyleniyor.

yb
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Eylül 21, 2010, 00:11:25 ÖÖ »

>mybee
s-b görüntü veren c64'ün içinde 6569 vic-2 var, yani pal
renkli görüntü veren c64c'nin içinde 8565 vic-2 var, o da pal

s-b görüntü veren dvd player'ı composite ile pal tvye bağlayınca görüntü renkli
c64'leri composite ve s-video ile tvye bağlayınca da görüntü renkli
screen
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Eylül 21, 2010, 19:41:20 ÖS »

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=4344.0

burda konu var ufak bir modifiye yapabilirsin..
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Eylül 21, 2010, 21:49:31 ÖS »

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=4344.0

burda konu var ufak bir modifiye yapabilirsin..

Güzel bir düzenleme. Zaten benim c64'ün kasasında önceden birşeyler takmak için açtığım şimdi boş birkaç delik var, onları doldurmak için kullanabilirim Şimdilik elimdeki composite-scart kablosuna bir rca jack ekleyerek c64'ü 1084'e CVBS modunda bağladım, görüntü yine s-b. Anlaşılan bu monitöre zor kullanmam gerekecek, hafta sonu bir açayım bakalım içini eksik fazla birşey koymuşlar mı..
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 21, 2010, 23:40:33 ÖS »

Monitörü aç içinde TDA ile başlayan bi entegre göreceksin hatırlıyosam 28 bacaklı. O entegrenin yanında bi kristal var 4.43 ymhz yazan orası Pal demodülatör devresi o devre etrafında ayarlanabilir bi ferrit nüve göreceksin onu saatci tornavidasıyla çevir renk oturacaktır.
2. ihtimalde rgb-compozite seçen butonun yanındaki buton kirlenmiş yada bozulmuş olabilir oraya bak.
not: hiç bir amiga ve commodore monitöründe s-vhs giriş olmaz
Luma ve croma diye ayrı ayrı RCA girişler olur

Luma:ışık bilgisini içerir yani siyah beyazdır
Croma: renk bilgisini içerir PAL yada NTSC...

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Eylül 21, 2010, 23:47:56 ÖS »

Ustası geldi çözdü olayı. Kahkaha

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
yucelbilik
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Eylül 21, 2010, 23:57:35 ÖS »

Tabu abicim işte olay bu ya...
ağzına sağlık, müsait olduğum bi ara hemen monitörün içini açıyorum, inşallah çarpılmam. Kahkaha

yb
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: