Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriDemoSceneDemo Parti ürünleri nerde hazırlanıyor....
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Demo Parti ürünleri nerde hazırlanıyor....  (Okunma Sayısı 13551 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 04, 2011, 13:22:23 ÖS »

DemoPartilerde yarışmaya katılan birçok ürünün, Assembler/Makine dilinde yazıldığını biliyoruz. Özellikle C64/Amiga ve diğer eski platformlar için. Ama özellikle PC dünyasında kullanılabilecek demo kodlanıp, oyun yazılabilecek birçok sistem var... Demo Partilerde (özellikle 7DX için), ürün sunmak için sıfırdan oyunu ya da demoyu kodlamak mı gerekiyor? yoksa farklı 2D/3D motorlar kullanılabilir mi ? C64 için sormuyorum ama biri Red Sector Demo Maker'la Amiga'da, ne bileyim Unity3D ile PC'de oyun yapsa, demo yapsa, katılabileceği kategori varmıdır? Ayrım nasıl yapılıyor?

Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum...

yatuyu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 04, 2011, 13:25:52 ÖS »

n.k.e.o.k.k. blitzbasic ile yapildi mesela...
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 04, 2011, 13:47:03 ÖS »

Bu konuya organizatörler cevap yazsa daha iyi olur. Ama genel olarak derlenip bir .exe halinde çalışan her kod kabul oluyor diye biliyorum.

coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 04, 2011, 14:29:50 ÖS »

exe halinde calisan her kod kabul oluyor diye bir sey yok. kod icinde ne kadari is yapiliyor, ne kadari pre-render, ne kadari real-time calisiyor onemli. neyse ben cok kunusmiyim yetkili agizlar aciklamalari yapsinlar

Retro Hincal Uluc
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 04, 2011, 14:56:59 ÖS »

n.k.e.o.k.k. blitzbasic ile yapildi mesela...

7DX'de BlitzBasic görünce bu soru aklıma geldi... Bu her demo partide oluyor mu? Belkide diğer partilerde kategoriler daha çeşitlidir...

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 04, 2011, 17:50:18 ÖS »

http://www.pouet.net/prod.php?which=19141

bu demo 7d5'de yayınlanmıştı, ama kimse hangi dilden yapıldığını sorgulamadı değil mi? bu da darkbasic gibi birşeydi yanlış hatırlamıyorsam. pouet'deki yorumlara bakacak olursanız kimse hangi dilden yayınlandığını sorgulamamış. yapan arkadaş çok genç olduğu için ürün haliyle çok basitti (şimdi büyüdü 19-20 yaşına geldi ).

daha önce de bu konuda forumlarda yazı yazdım. scene'de kullanılan dil ve kütüphanelerin legalliği konusunda siyah ve beyaz yok gri tonları var. yani olay şu kadar basit. "yarışma kurallarına aykırı olmamak kaydıyla" istediğiniz dilden ve istediğiniz kütüphaneyi kullanarak demo yazabilir ve yayınlayabilirsiniz. 7DX söz konusu olduğunda biz sizlerden sadece executable bekliyoruz. Yani öncesinde birşeyler kurmaya gerek olmasın, scripting dili olmasın v.s. Ancak Java RunTime'ı, Visual Basic RunTime'ı, DirectX'in güncel SDK'larına ait DLL'ler gibi şeyler aslında tartışmaya açıktır. Mesela birçok demo içinde DirectX DLL'lerini barındırmadan yayınlanıyor ve sistemde yoksa hata verip çalışmıyor. Bu durumda bunlar kurallara aykırı mı? Aslında hayır. Java kullanılamaz mı? Aslında kullanılmasında bence hiçbir sakınca yok. .NET? Bana kalırsa o da olur. Visual Basic? Bu kadar şeye ok dedik de bir ona mı üvey evlat muamelesi yapacağız, o da olur.

Pouet'de biraz araştırma yaparsanız .NET de dahil olmak üzere birçok farklı platform ve dilden yazılmış demo, diskmag, music collection, demo tool v.s. bulabilirsiniz. Yani bunlar yasak değiller. Ama biri kalkıp da "blitzbasic? wtf? go to hell!" derse de yapacak birşey yoktur. Sonuç olarak scene'de C/C++/Asm harici çok da kabul gören bir dil mevcut değildir. Kütüphane olarak da SDL (ve tüm SDL pluginleri), TinyPTC, OpenPTC, PixelToaster, OpenGL, DirectX, Bass, FMod gibi birkaç kütüphane harici kabul gören çok kütüphane de yoktur. Ama bunların kabul görmüyor olması kullanılmıyor olduğu anlamına gelmez. Birçok üründe biz farkına bile varmadan birçok hazır library, arak kod/grafik/müzik v.s. kullanılıyor elbette ki. Unutmayın ki scene ağırlıklı olarak mastürbasyondan ibarettir. Öncelikle kendiniz zevk alacaksınız. Yoksa amaç kandırmaca oldu mu 256 byte'dan büyük birçok üründe bunu yapmak mümkündür.

Gelelim BlitzBasic'e. BlitzBasic kullanımı 7DX açısından tamamen legaldir. Spritus aynı demoyu Assembly'e de submit ederdi, rahmetli Breakpoint'e de. Bu konuda bir sıkıntı yok. Sıkıntı şurada ki aslında bazı konularda ters algı söz konusu. Mesela ben adam gibi oop bir yapı desteklemeyen bir dilden fraktal küre partını kodlamayı fazlasıyla gereksiz uğraş ve zor bir iş olarak görüyorum. Bazıları ise BlitzBasic ile o efekti yaparken recursive fonksiyon yazmaya gerek olmadan BlitzBasic'in o efekti kendi kendine yaptığını düşünmeyi tercih ediyor. Dedim ya, siyah beyaz yok. Bence Spritus kendine zorluk çıkardı, birçok kişiye göre BlitzBasic kullanmak çok daha kolay. 3d Graphic Pipeline'ını bilen herkes için BlitzBasic kullanırken "ulan geometry shader'ı nasıl kullanıcaz şimdi BlitzBasic'den, acaba bir yolu var mıdır?" gibi sıkıntılı bir durum olacaktır. Hiç OpenGL/DirectX projesi yazmamış birisi için ise ekrana ilk defa kolayca 3d obje çizdirmek için vesile olacaktır. Bence ne daha fazlası, ne daha azı. Gıpgri birşey bu.

Ama tekrar ediyorum, legal.

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 04, 2011, 19:19:13 ÖS »

Aklıma gelen bir demo vardı, önceki mesajımda örnek vermek istemiştim ama bulamamıştım. Şimdi buldum.

http://www.pouet.net/prod.php?which=15563

Bu da BlitzBasic demosu ki yanlış hatırlamıyorsam blitzbasic.com'da örnekler arasında yayınlanmıştı. Reaksiyonları da görüyorsunuz. BB olmasını hiç umursamayan ve beğenen var, BB olmasını umursamadığı halde beğenmeyen var, BB olmasına kıl olan var. Hepsi bir arada.
endo64
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 06, 2011, 11:41:42 ÖÖ »

Griliği biraz daha gidermek için Skate'in söylediklerine ek olarak şunu söylebiliriz:

Kullandığınız şey bir "programlama dili" ise ve sonuçta üzerinde çalıştığı platformun native uygulamasına compile ediliyorsa, demo yarışması için OK'dir. Bu hem 7DX için hem de diğer pek çok parti için böyle.

Bu cümleyle şunları kolayca çıkarabiliriz:
Blitz bir programlama dili, exe üretiyor (scripting değil) o halde ok.

Red Sector Demo Maker, bir programlama dili değil, bir tool, o nedenle bununla yaptığınız bir ürünle demo compo'ya katılamazsınız.

Javascript, bir dil, ancak scripting dili, o nedenle yine demo compoya giremiyor.

Burada tabii kimse şu sonucu çıkarmasın, bu diller/toolar önemsizdir, değersizdir, kullanmayın denmiyor, sadece compo kurallarına uygun değil. Ve scene'de de çoğunlukla amaca yönelik yardımcılar olarak kullanılıyorlar.

Son olarak, elbette scene'de ve genel olarak bilgisayar camiasında Assembly, C/C++'ın diğer dillerden daha fazla saygı gördüğü ve pek çok kişinin değerlendirmesinde artı puan olduğu bir gerçek.

Ürün yapan herkesin mecburen bu durumu da göz önünde bulundurmaları gerekiyor elbette.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 06, 2011, 14:26:26 ÖS »

http://www.demopaja.org/  assembly 01, 02'de derece almış... Bu açıklamalardan sonra benim kafam daha da karıştı sonuçta siz hele bir yapında, bakarız gibi bir durum söz konusu

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 06, 2011, 14:30:03 ÖS »

Seneye bazı planların var galiba Kahkaha

endo64
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 06, 2011, 15:36:56 ÖS »

Hmm, burada şu durumu da belirtmek lazım sanırım, bazı gruplar ve/veya coder'lar demolarını üzerinde çalıştırmak için bir platform kodlayıp, sonra bunun üzerinde çalışan demolar yapıyorlar.

O durumda (Skate'in gri dediği nokta) platformun kendisi de o kişi ya da gruba ait olduğu için (ve muhtemelen final ürün bir exe olacaktır) demo compolara kabul ediliyor.

Yani örneğin ben, bir dosyayı okuyup o dosyadaki parametrelere göre ekranda bazı efektler gösteren bir programı C ile yazdım. Sonra bunu kullanarak güzel efektler ortaya çıkaran bir ürün yaptım, yani text dosyam o programın bir data dosyası oldu. O durumda ben bu ürünü bir demo compoya sokabilirim.

Demopaja'da da aynı durum söz konusu sanıyorum.
İşin doğrusu pek çok grubun benzeri (sadece kendilerinin kullandığı) toolları var, bir tür demo framework'ü yani.
Yani demolar her zaman sıfırdan başlayarak kodlanmıyor. Amiga/64 gibi platformlarda genelde sıfırdan başlanıyor ama PC'de durum biraz daha farklı.

Tabii o platform yayınlandığında ve başkaları da onu kullanarak demo yapmaya başladığında durum biraz daha muallak oluyor. O durumda kimileri ürünü demodan saymazken kimileri de neden olmasın diyor. Kesin olan şeyse ürüne duyulan saygı az ya da çok azalıyor (blitz örneğinde olduğu gibi)

Daha mı çok karıştı
« Son Düzenleme: Ocak 07, 2011, 14:17:51 ÖS Gönderen: endo64 » Logged
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ocak 06, 2011, 16:44:05 ÖS »

Unity 3D adında oyun yapmak için bir sistem var. Uzaktan takip ederim. Geçenlerde bakarken, Unity ile oyun yapsak demo partide ilgi görür mü diye aklıma geldi... oradan buraya....

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 06, 2011, 17:30:54 ÖS »

@LW3D: Bu sene hiç preselection'dan geçemeyen ürün olmadı. Ancak preselection vardı. Yani biz Unity ile yapılmış ve Unity'nin içindeki exampleların hemen hemen aynısı bir oyun görsek bunu diskalifiye edebilirdik. Ama yine Unity ile yapılmış çok kaliteli bir oyun görsek yarışırdı. Benim hep "gri" dediğim nokta bu. Yani jürideki kimse Unity nedir bilmeseydi ve yapılan şeyin değeri tarafımızdan ölçülemeseydi o ürün hak etmediği halde bile yarışmaya girebilirdi. Dünya üzerinde geliştirilmiş tüm game engineleri çok iyi tanıma iddiasında olan biri varsa seve seve jüriye alırım kendisini.

Demolarda ise durum farklı. Demo maker ile yapılan demolar kabul görmez. Ancak Endo'nun da çok güzel ifade ettiği gibi kendi demo toollarını geliştirmiş bir kişiye de "hazır tool kullanmışsın" demek saçma olur öyle değil mi? Ayrıca "hazır tool" kavramı da çok önemli. demodaki objeleri 3dsmax ile hazırlamış birine kalkıp "3d editörü sen kodlamamışsın" diyecek halimiz yok. Önemli olan kabul edilebilir derecede hazır tool kullanması ve demoya kendinden hazır toolların kattıklarından çok daha fazlasını katmış olmasıdır.

Eğer sorularınız "peki cheat yapmak isteyen yapamaz mı?"ya gelirse belki parti esnasında bizim preselectionımıza takılmayabilir ancak eğer dikkat çekici bir ürünse sonrasında kesinlikle birileri foyasını ortaya çıkaracaktır, bu hep böyle olmuştur. büyük partilerde 256b yarışmasını kazanan birçok ürün parti sonrası Pirx tarafından (http://www.pouet.net/user.php?who=11431) hangi üründen nasıl arak olduğu ortaya konularak madara edilmiştir.

Özetleyecek olursak. Hile yapmak isteyen yapabilir, bu bizim gözümüzden de kaçabilir. Ama Türkiye'deki scene'in durumu ve ürün bolluğu (!) düşünüldüğünde sanki çok saçma birşeyi tartışıyoruz gibi geliyor, siz ne dersiniz? Keşke 20 demo yarışsa da 5'i fake olsa.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ocak 06, 2011, 17:48:11 ÖS »

Maksat muhabbet olsun ilgili scene'e çekelim... Belki Flash'da, unity'de ya da benzeri platformlarda çalışıp, çekince içinde olanlar vardır, bu mesajlar sonunda seneye ürün çıkarır... Unity'e biraz daha yakından bakayım...Zomco bu sene çok kıskandırdı beni

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 08, 2011, 14:03:30 ÖS »

Ben kendi ürünlerimi "ZX Spin v0.666" emulatör ile hazırlıyorum. Bu mesajı yazdığım sıralarda yeni bir 256b hazırlamakla meşgulüm. İlk defa "Undocumented Z80 instructions" kullanıyorum ve şimdilik çalışıyor.
Müzik kullanacağım zaman ise vortex tracker'la beğendiğim bir müziği, emulatörde kullanabileceğim şekilde save yapıyorum.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: