Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga YazılımAmiga OS için katalog çevirileri ile ilgili...
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga OS için katalog çevirileri ile ilgili...  (Okunma Sayısı 6777 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 09, 2011, 23:27:03 ÖS »

Amiga OS (veya programları) için çeviri yapmaya niyet eden (Allah kabul etsin ) tüm arkadaşlarla naçizane tecrübelerimi paylaşmak istedim:

http://www.filefactory.com/file/b4gf7eb/n/KatalogYardim.pdf

Not: Belgedeki öneriler tartışmaya açıktır.

Alper
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 10, 2011, 05:40:08 ÖÖ »

cok guzel bir dokuman olmus alpyre, eline saglik. ben ara ara teknik birseyler yazarken terimlere turkce karsilik bulmakta cok zorlanan bir beceriksiz olarak bu dokumandan bayagi fayda elde ettim. Mesela comment icin yorum yerine aciklama kullanmak, node icin dugum, active yerine etkin gibi kullanimlar cok hosuma gitti.

Bu vesileyle bir iki terim/deyim icin de turkce karsilik onerilerini sormak isterim.
- Handle etmek: Ornek context: "This class handles the life cycles of the game resources".
- Context: bunun yerine baglam kullanildigini duydum ve bir iki kere kullandim ama daha iyi bir karsilik var mi?
- Edit etmek: bunun yerine degistir, dizgile, yenile falan gibi seyler gordum/duydum. ama bu da baya problemli terimlerden biri. bunun icin ne onerirsin.

Son olarak dokumanda gecen iki ceviri bende soru isareti yaratti:
- dither = titretme... Bu sanki yanlis yonlendiriyormus gibi geliyor bana, sanki c64'teki interlace modlarindaki sey titretme. dither ise bir rengi emule etmek icin yan yana piksellere farkli renkler koyma falan gibi bisey. daha iyi bir turkce onerin var mi dersen bana yok malesef ama yine de bir dikkatini cekmek istedim.

- kip = mode... Ben de yillardir mode'un turkcesi ne diye dusunurdum. Kip oldugunu simdi ogrendim. Lakin kip mi daha anlasilir mod mu onu bilemedim. bana sanki mod daha anlasilir gibi geliyor.

Tekrar tesekkurler
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 10, 2011, 08:10:08 ÖÖ »

Fikir olması açısından:
edit etmek yerine düzenlemek kullanılabilir mesela.
dither için de tonlama önerebilirim ama bu da saçma oluyor galiba.

Blasterreal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 10, 2011, 09:11:47 ÖÖ »

Alper güzel paylaşım teşekkürler

Amiga 1200
ACA 1221 28 MHz 64 MB RAM Maprom
Amiga OS 3.9
------------
Mac Mini 1.42 GHZ 1GB RAM ATİ 9200 32MB 160GB HDD
Morphos 3.9
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 10, 2011, 11:11:25 ÖÖ »

@nightlord:

Handle (zor bir sözcük yerine göre): tutmak, işlemek, sağlamak ya da yönetmek olarak çeviriyorum.
Örn: "This class handles the life cycles of the game resources."
"Bu sınıf, oyun kaynaklarının yaşam döngülerini yönetir."

Context (bilgisayar çevirilerinde genellikle): "içerik" anlamında kullanılır.
Örn: "Contextual Menus"/"İçeriksel Menüler", "Context Switching"/"İçerik Değiştirme"
Diğer durumlarda; bağlam, durum, koşullar gibi çevrilebilir.

Edit:
Ana menü başlığı olarak kesinlikle : Düzen
Emir durumunda: Düzenle
İsim durumunda: Düzenleme

Dither: Titreklik, Titretme
Arayüzlerde genellikle başlık durumunda kullanılıyor. Yanında genellikle bir Çark veya Radyo Düğmesi ve seçeneklerde ilk başta "Floyd Steinberg" olduğu için, anlaşılırlığını koruyor. Zaman içerisinde kabul göreceğini düşündüğüm bir karşılık. Daha yakın bir karşılık bulunursa, hemen değerlendirmeye almak gerek. Örneğin "tonlama" (yine anlamı tam karşılamasa da) kötü bir karşılık değil.

"Dithering": iki farklı renk bölgesi arasında farklı sıklıkta noktalar kullanarak ara renkler türetme işlemi olduğuna göre, belki:
"Renk türetimi" gibi birşey de kullanılabilir. Ama kabul görür mü... onu kestirmek zor.

Mode: Kip (çoktan kabul gördü... Gönül rahatlığıyla kullanmalısın.)

Alper
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 11, 2011, 00:15:44 ÖÖ »

Alpyre, eline sağlık. Böyle çalışmalara ihtiyaç var.

Yalnız ben de bu post'ta gözüme çarpınca context kelimesine takıldım. Context kelimesi benim bildiğim şekliyle içerik anlamında kullanılmıyor. Hatta sözlük anlamını ele alırsak:

"sözün gelişi, bir söz veya davranışa anlam kazandıran içinde vuku bulduğu şartlar; şartlar ve çevre"

Buna göre context kelimesi ancak çok dolaylı düşünülürse içerik anlamına gelebilir. Bağlam ya da durum çok daha uygun duruyor (hatta "içeriğe bağlı" bile denebilirdi). Özellikle senin vermiş olduğun "Contextual Menu" ve "Context Switching" örneklerinde de bağlam anlamı çok net ve baskın.

Tabii belki genel olarak Türkiye'deki bilgisayar çevirilerinde böyle bir (yanlış) çeviri mevcut olabilir ancak bu durumu biz de devam ettirmeyelim derim ben.

Not: Birileri context'le content'i karıştırmış olmasın zamanında Kahkaha.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 11, 2011, 22:48:52 ÖS »

@tolga abaci:

Context Menu'ler, bir GUI nesnesinin, "içerdiği" nesne veya girdiler ile ilgili komut ve seçenekleri listeleyen menülerdir. Söz konusu menünün, ya da menü seçeneklerinin, ilgili GUI nesnesinin "bağlamıyla", "çevresiyle" veya "şartlarıyla" ilgili olduğunu söylemek bence zor.

Anlaşılırlığı öncelikli tutarak, "Bağlam menüsü" veya "Çevresel menü" bir çeviride ne kadar anlaşılır olacak diye düşünmek gerekir.

Yerden göğe kadar haklısın ki "Context" kesinlikle "içerik" demek değildir...
Ancak (dökümandaki örneği hatırlayalım) Jump da, "Konuma git" demek değildir...

Alper
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 11, 2011, 23:40:22 ÖS »

Söz konusu menünün, ya da menü seçeneklerinin, ilgili GUI nesnesinin "bağlamıyla", "çevresiyle" veya "şartlarıyla" ilgili olduğunu söylemek bence zor.

Katılmıyorum . Bir kere, "context menu" kavramı bir GUI nesnesine bağlı olarak (bağlamında ) tanımlanmak zorunda da değildir zaten.

Ama context menu kavramı belki çok iyi bir örnek de değil çünkü güzel ve net bir tanımı da yok gibi.

Fakat "context switching" terimini ne yapacağız? Bunun "içerik değiştirme" olarak tercüme edilmesi benim aklıma kesinlikle yatmıyor... Burada daha iyi bir alternatif sunmak isterdim ancak türkçem yeterince iyi değil sanırım

Neyse, bu konuda söylemek istediklerim bu kadar . Zaten ben blog'unu bile İngilizce olarak yazan bir insanım Kahkaha, ne desem boş.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: