Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genelc64 ve eski cihazlar için LCD seçimi
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: c64 ve eski cihazlar için LCD seçimi  (Okunma Sayısı 12658 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mart 29, 2011, 10:13:08 ÖÖ »

ben geçenlerde 16" LCD TV aldım Teknosa'dan. İstiklal'deki eski Megavizyon, yeni Teknosa+Megavizyon olan şubesinde buldum. Tam fiyatı hatırlamıyorum ancak 200+ TL diyebilirim. 16" arama nedenim yurtdışındaki partilere bavulda götürecek olmam. Şu anda Amiga'mı bu LCD TV ile kullanıyorum. Commodore 64 de bağlayabiliyorum Scart'dan. Ancak ne yazık ki elimdeki farklı farklı 3-4 scart çevirici, individual computers'den getirtilmiş özel kablo v.s. fayda etmiyor, şu iğrenç pembeliklerden oluşuyor. Sanırım o biraz da LCD ile ilgili. Forumlardan okuduğum kadarıyla adam aynı kablo ya da çevirici ile bazı LCDlerde süper sonuç alırken bazılarında bu şekilde kötü sonuçlar elde etmiş. Bazıları da LCD'nin menüsünden ayarları kurcalayarak çözdüklerini söylüyorlar. Ancak ne yazık ki benim bu son aldığım LCD'de denediğim hiçbir ayar farketmedi.

Özetle LCD TV'yi eğer Commodore 64 ile kullanmayı düşünüyorsanız (ki blackturk söz konusu olduğunda yüksek bir ihtimal gibi geliyor bana), önce bir test etmenizi tavsiye ederim. Üşenmeyin, alın Commodore 64'ünüzü, power supply'ını ve de dönüştürücü kablolarınızı, gidin mağazada deneyin. Eski component çıkışlı LCD bulma hayaline de kapılmayın. X 2010'da gördüm ben böyle bir LCD ancak TR'de bakmadığım yer kalmadı. Kesinlikle yok. Bir tek evdeki eski 72 ekran CRT TV'imde var o girişten.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 29, 2011, 11:18:12 ÖÖ »

Bu kalite farkı sanırım scart girişlerinin standart olmamasından kaynaklanıyor. PS2 için iki farklı kablom var. Biri RGB diğeri composit kablo. Normalde RGB'nin daha iyi görüntü vermesi lazım. Ama uygulamada bazı TV'ler RGB sinyaline coposit muamelesi yapıyor ve sonuçta daha da kötü bir görüntü elde ediliyor. Tamamen şans işi. Çünkü bununla ilgili bilgi hiçbir yerde yazmıyor malesef

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 29, 2011, 13:20:37 ÖS »

@Skate
"Component" çıkış ile ne kastediyorsun? YPbPr'yi kastediyorsan bu neredeyse tüm LCD TV'lerde standart olan bir giriş, bu giriş ile neredeyse HDMI'ya yakın bir görüntü kalitesi alıyorsun (1920x1080p'ye kadar iletilebiliyor). Görüntü için 3 (R, G, B) ve ses için 2 RCA bağlantı içeriyor.

@wizofwor
PS2'de LCD'den en iyi kaliteyi almak için komponent (YPbPr) kablo almalısın. Bunun dışında RGB (gri) skart kablo ile aldığın görüntü kalitesi oldukça iyi ama progresif tarama desteği alamazsın. Benim kullandığım 3 TV'de de sadece Skart1 bağlantısı RGB sinyallerini yorumlayabiliyordu, diğer skart girişleri sadece kompozit video desteği sunuyordu.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 29, 2011, 13:27:46 ÖS »

@witchdoktor: "Eski component" dedim, senin dediğin yenisi. "Luma-Chroma-Mono Audio" olan üçlü çıkış. Kablo/port renkleri de şimdiki compositeler gibi kırmızı, sarı, beyaz. Acayip karışıklığa neden oluyor bu. Yani "component" diyorsun, 5'li çıkışı sana gösteriyorlar, "hani şu kırmızı, sarı, beyaz olan 3'lü port" diyorsun, composite'i gösteriyorlar. İkisi de değil. 1084'ün arkasındaki giriş gibi component gerekiyor normalde. Ama olmasa da çeviricilerle hallediliyor. Sorun şu ki sanırım bazı LCD'ler direk component de girsen düzgün gösteremiyor.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mart 29, 2011, 14:15:45 ÖS »

@Skate : ikiside değil.. Anladığım kadarıyla senin aradığın S-Video girişi olan bir LCD ekran. ya da S-Video'ya en uygun dönüşümü sağlamak lazım...

http://en.wikipedia.org/wiki/S-Video

Dönüşümü sağlamak derken, Scart'dan Svideo giriş sağlayan aşağıdaki gibi bir ürün iş görebilir.. Ya da scart girişlerine bakıp, Luminance ve Chrominance'ın geldiği uçlara göre kablo yapmak, sorunu çözecektir. (Bunu yazmak için mesajı editledim)

http://www.hepsianten.com/skart-tos-adaptor-p-125.html

Amma editledim mesajı Scart'da Chrominance ve Luminance girişleri mevcut kablo yapmak istersen bu uçlardan giriş yaparsanız, en uygun sonuca sanırım ulaşırsınız.

http://en.wikipedia.org/wiki/SCART
« Son Düzenleme: Mart 29, 2011, 14:21:00 ÖS Gönderen: LW3D » Logged

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mart 30, 2011, 00:15:22 ÖÖ »

@skate
RF den daha güzel sonuç alırsın bi dene bak, bende inanamadım

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mart 30, 2011, 17:26:07 ÖS »

@LW3D: Elimde gönderdiğin linkteki adaptörlerin aynısından var, ayrıca yurtdışından Commodore 64'e özel olarak hazırlanmış kablo da var (doğrudan monitör çıkışından Scart kablosu, çeviricisiz). Zaten bunlar düzgün çalışmıyor demiyorum ki, çalışıyor. Ama her LCD'de değil. Benim içerideki 42" LCD'imde iyi sonuç veriyor mesela. Yani sorun çevirici falan değil.

Bkz: http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=32938&sid=68dc2d32205e91261480cc93f54c5865
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mart 31, 2011, 20:28:13 ÖS »

cok ufak ve onemsiz bi duzeltme ile basliyim:

Alıntı
YPbPr'yi kastediyorsan bu neredeyse tüm LCD TV'lerde standart olan bir giriş, bu giriş ile neredeyse HDMI'ya yakın bir görüntü kalitesi alıyorsun (1920x1080p'ye kadar iletilebiliyor). Görüntü için 3 (R, G, B) ve ses için 2 RCA bağlantı içeriyor.

YPrPb deki 3 kanal aslinda R G ve B degil. Yani mesela o uc ucu SCART RGB'ye cevirip scart'a taksaniz yanlis renkler gelir. Oradaki Y yine luminance Pr ve Pb ise Luminancetan R'nin ve B'nin farklari (R - Y ve B - Y). G ise Y, Pr ve Pb'den hesaplaniyor.

S-Video'ya yakin bir format yani. Pr ve Pb icinde gelen bilginin farkli bir encoding ile gonderildigi sinyal Chroma. 3 yerine 2 hat kullanirsak Luma + Chroma = S-Video = C-64'un cikisi elde etmis oluyoruz.

Luma ve Chroma'yi da eger ayni hat ustunde birlestirirsek Composite Video sinyalini elde ediyoruz. Tek hat yani eski/yeni tv lerdeki sari (video), beyaz + kirmizi (audio l/r) kablodaki sariyi yani.

Standart PAL cozunurlukte goruntu kalitesi bakimindan dogru kablolar kullanildiginda:

RGB > S-Video > Composite > RF

Bu sinyaller zaten antenden gelen bir tv kanali sinyalinin TV'nin icinde gecirdigi donusumler ayni zamanda. TV'ye giren RF once Composite sinyale cevrilir ardindan Luma'si ayrilir (s-video), ardindan R, G, B degerleri hesaplanir (CRT'lerde elektron tabancasi icin, LCD'lerde direk byte degeri olarak). Dolayisiyla bu sinyallerden daha sona yakin formatta sinyal kullanirsaniz, TV'nin daha az processing yapmasi gerekir ve TV'nin yaptigi islemlerden gelen sinyal bozulmalari ve kalite kaybi bypass edilmis olur.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 31, 2011, 22:10:13 ÖS »

@Skate VGA S-video çeviricilere bakarken şöyle bir şey gördüm.
İşine yarar mı ki acep 

http://www.alibaba.com/productshowimg/hk101059867-104410075-100791564/Component_YPbPr_to_Composite_and_S_video_Converter.html

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Nisan 01, 2011, 10:17:24 ÖÖ »

@cdemir: kardeşim bu giriş yeni component girişi. yani c64'ünküyle alakasız. eminim eski component de buna çevriliyordur bir biçimde ancak benim elimdeki çözümde 300 ohm resistor'e kadar gerekli herşey var. ben derdimi anlatamadım ki bir türlü. benim çeviricilerimde bir sıkıntı yok, gayet düzgün çeviriciler var elimde. hem de 3-4 farklı çevirici var. hepsinde de aynı sorun son almış olduğum LCD'ye özel olarak çıkıyor. öyle durumlar var ki aynı LCD'nin arkasındaki iki scart girişinden birinde bu problem yaşanırken, diğeri düzgün çalışabiliyor bile. yani sorun LCD'nin kendisi, çevirici değil. Hatta bazı LCD'lerde menüdeki ayarlardan da çözülebiliyormuş bu sorunlar. Herhalde picture quality cart curt birşeylerden hallediliyordur ancak bendekinde o da mümkün olmadı.

Tüm LCDlerde yüzde yüz çalışacak bir çözüm var mıdır bilmiyorum. Ancak netten okuduğum kadarıyla yok. Ya da 300 ohm değil de farklı ohmlarda resistorler v.s. denenebilir belki. O durumda da büyük ihtimalle düzgün çalışan LCD'deki görüntü bozulacaktır.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Nisan 01, 2011, 12:17:20 ÖS »

cok ufak ve onemsiz bi duzeltme ile basliyim:

Alıntı
YPbPr'yi kastediyorsan bu neredeyse tüm LCD TV'lerde standart olan bir giriş, bu giriş ile neredeyse HDMI'ya yakın bir görüntü kalitesi alıyorsun (1920x1080p'ye kadar iletilebiliyor). Görüntü için 3 (R, G, B) ve ses için 2 RCA bağlantı içeriyor.

YPrPb deki 3 kanal aslinda R G ve B degil. Yani mesela o uc ucu SCART RGB'ye cevirip scart'a taksaniz yanlis renkler gelir. Oradaki Y yine luminance Pr ve Pb ise Luminancetan R'nin ve B'nin farklari (R - Y ve B - Y). G ise Y, Pr ve Pb'den hesaplaniyor.

S-Video'ya yakin bir format yani. Pr ve Pb icinde gelen bilginin farkli bir encoding ile gonderildigi sinyal Chroma. 3 yerine 2 hat kullanirsak Luma + Chroma = S-Video = C-64'un cikisi elde etmis oluyoruz.

Çok güzel ve detaylı bilgi vermişsin Nigthlord... Bende bu düşünceden hareketler Luma & Chroma ile C64'den en iyi sonuca ulaşılabilir diye düşünüyorum. Ama senin açıklamaların üzerine yazdıklarımdan utandım

@Skate : Çoğu TV ya da LCD'ler olması gereken bazı özellikleri scart'dan sunmuyor ya da standart var dediğin scarttan veriliyor. Bu nedenle ne yazık ki, seninde belirttiğin sıkıntılar doğuyor. Sanırım bu konuda satıcılara sormak yerine, ürünlerin teknik dökümanlarını araştırmak en iyi ve doğru sonucu sağlayacaktır.

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Nisan 01, 2011, 13:27:26 ÖS »

@LW3D: birkaç forumdaki tartışmada "boşuna marka model aramakla uğraşmayın, gidip almadan önce deneyin. aynı marka modelin farklı üretimleri bile farklılık gösterebilir" diyorlardı. yani bir nevi sid chipiyle karşı karşıyayız.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 01, 2011, 14:49:30 ÖS »

@Skate YBpr composit s-video rf derken kafam karışmış iyice.
Tam olarak ne istediğini anlayamamışım Kahkaha

« Son Düzenleme: Nisan 01, 2011, 14:53:19 ÖS Gönderen: cdemir » Logged

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Nisan 13, 2011, 17:06:08 ÖS »

@Skate:

Herhangi bir gelişme var mı? Yoksa sorun çözümsüz mü?

Lemon 64'de bir şeyler buldum sanki:

Alıntı
So guys as I promised here are the results of the cables that I ordered:

As I described above I have an LCD with Video and Scart output. I have an old yellow-white-red cable, 8-pin cinch and an 8-pin video port on the C64C.
This cable brought as result messed up/pink colours.

So I ordered the S-Video cable (with 300 Ohm resistor) which I connected to a scart adapter and a Scart cable which came with a 5-pin FBAS adapter.

With the Scart cable I had the same bad results. Whit the S-Video cable-on scart adaptor too! No solution. At last I tried the 5-pin adapter which converts an 8-pin cable to 5-pin. And Voila!!!! The C64 showed me a very nice Picture with all the cables described above!!! The old monitor cable, the Scart cable, and the S-Video Cable. This 5 pin adapter made all the cables to work very nicely!

Somehow the C64 although it had 8-pin video Port needed a 5-pin adapter or cable in order to show a good picture! The explenation of the person who sells it is that some C64s have a different video-chip, which can't cooperate with S-video, so an FBAS 5-pin adapter is the solution, in order to make it play with normal video signal on newer TVs!

You can find ith there:

http://cgi.ebay.de/Commodore-C...53e4870876

http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=35722&sid=468c52969f153cfd26f68f2a608775e1
« Son Düzenleme: Nisan 13, 2011, 17:16:07 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

bit
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Nisan 13, 2011, 21:11:20 ÖS »

Bu arada, ebay'den Commodore 64 için scart kablosu aldım. Bendeki Sarı-Kırmızı-Beyaz kabloya göre daha net görüntü var ve seste gelen cızırtı (özellikle beyaz ekranlarda)yok.

Amiga için olanı henüz denemedim.

Tavsiye olunur.

NOT: denediğim TV Samsung 42" LED

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250654762170
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: