Ufak bir detay olarak; MacOS, Linux tabanlı değil, BSD/Darwin (Native UNIX) tabanlıdır. Kernel'ının (ve haliyle genel sistem yapısının) stabilitesini ve sağlamlığını BSD'ye borçlu Apple MacOS.
Kendim, tüm serverlarımda, hizmet ve destek sunduğum şirketlerin tüm sunucularında OpenBSD ve FreeBSD tercih ederim. Dünyanın en güvenli sunucu işletim sistemleri arasında lider sıradalar. Özellikle OpenBSD, bildiğiniz güvenlik manyağı bir dev team. (Başta Theo de Raadt olmak üzere)

Ekstrem düzeyde sunucu güvenliği/kriptografi, stabilite tercihim: OpenBSD (Kurup unutabilirsiniz)
OpenBSD'nin "Only two remote holes in the default install, in a heck of a long time!" sloganı haksız sayılmaz. Yaklaşık 30 yıldan fazla bir zaman zarfında sadece 2 (remote/uzaktan) güvenlik açığı (default kurulumda, ki anında bi patch ile giderilmişti). Belki kurulumu biraz farklıdır, biraz alışılmışın dışında (full tekst tabanlı ve komutlarla), kısmen zor gelebilir fakat güvenlik ve stabilite konusunda 15 yıla yakındır bir tek olumsuzluk yaşamadım hiçbir yerde. Çok iyi uptime rekorlarım mevcut.

Performans ve iyi düzeyde güvenlik için tercihim: FreeBSD
Özellikle web sunucu ihtiyaçlarında, FreeBSD'nin 13. sürümü (güncel son zamanlarda geliştirildi) müthiş bir network performansı sağlıyor. Nginx ve PHP 8 ile müthiş işler çıkartıyor. Keza FreeBSD de, özellikle node tabanlı dosya sistemi ZFS ile, performans, hız ve stabilite bakımından tadından yenmez.
Bu arada FreeBSD, bir zamanlar çok uzun yıllar boyu Hotmail'in (Evet yanlış duymadınız, Microsoft), Yahoo'nun, ve şu anda Netflix'in sunucularının işletim sistemidir.
Bir dönemler Linux Ubuntu Türkçe Ekibi üyesi olmama rağmen, 15 yıldan fazladır Linux'dan ayrı kalmaktayım. BSD'yi tanıyan, Linux/Posix'e bir daha uğramıyor. Artık çok nadir, işte bazen mecburi zorunlu kuruyorum sunucularda (Free/OpenBSD ile, o sunucuda şayet hardware compatibility sorunsalları, donanım uyumsuzluğu var ise) - ve tercihen CentOS.
Ve düşük konfigürasyonlu laptoplar, PC'ler için: Lubuntu, Xubuntu
Güvenlik konularında -UZUN VADEDE- pek iyi şeyler çıkartmıyor Linux maalesef. Yamalı bohçaya dönmüş durumda kernel patchleriyle.
Haklısınız. Linux sistemlerinin çoğu pek iyi değildir. Linux çekirdeği ise hantaldır. Ayrıca, Linux sistemlerinin çoğu sistem kaynağı tüketimi de iyi değildir.
Linux sistemlerinde tercihim Pardus'tur. Pardus, günümüzde Debian altyapısını kullanmaktadır. Debian sistemi çok sağlamdır ve Pardus ise Debian'dan farklı olarak daha iyi kullanım kolaylığıyla öne çıkmaktadır.