Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Linux Maceram....  (Okunma Sayısı 19980 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Ağustos 24, 2021, 15:06:25 ÖS »

Ben de son zamanlarda VMware üzerinde Pop!_OS'tan memnun kaldım...

https://pop.system76.com/
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Ağustos 24, 2021, 20:45:25 ÖS »

MacOS ile Linux'un pek bir alakası yok.  Hatta felsefe olarak taban tabana zıt oldukları gibi MacOS'te hiç Linux kodu falan da yoktur, mimari temelinde *NIX olması dışında da berbat bir OS'tir bence.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #32 : Ağustos 24, 2021, 23:10:47 ÖS »

MacOS ile Linux'un pek bir alakası yok.  Hatta felsefe olarak taban tabana zıt oldukları gibi MacOS'te hiç Linux kodu falan da yoktur, mimari temelinde *NIX olması dışında da berbat bir OS'tir bence.
Hiç macOS kullanmadın sanırım

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Ağustos 25, 2021, 12:57:26 ÖS »

Hiç macOS kullanmadın sanırım

Bilmediğim şeyler konusunda yorum yapma huyum yoktur.  MacOS konusundaki fikirlerim tamamen kendi tecrübelerime dayalı.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Ağustos 25, 2021, 20:12:05 ÖS »

MacOS userspace programları linux gibi GNU, oradan karışıyordur. Kernel darwin. Geriye bsd ne kaldı emin değilim ama darwin, freebsd kernel + mach kernelden yapılmıştı. En azından 10.4'te durum bu şekildeydi, değiştiğini sanmıyorum. Konsoldan "man grep" şeklinde programlara bakabilirsiniz bsd mi gnu mu

Use the brute force, Luke
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #35 : Ağustos 28, 2021, 03:55:17 ÖÖ »

Ufak bir detay olarak; MacOS, Linux tabanlı değil, BSD/Darwin (Native UNIX) tabanlıdır. Kernel'ının (ve haliyle genel sistem yapısının) stabilitesini ve sağlamlığını BSD'ye borçlu Apple MacOS.

Kendim, tüm serverlarımda, hizmet ve destek sunduğum şirketlerin tüm sunucularında OpenBSD ve FreeBSD tercih ederim. Dünyanın en güvenli sunucu işletim sistemleri arasında lider sıradalar. Özellikle OpenBSD, bildiğiniz güvenlik manyağı bir dev team. (Başta Theo de Raadt olmak üzere)

Ekstrem düzeyde sunucu güvenliği/kriptografi, stabilite tercihim: OpenBSD (Kurup unutabilirsiniz)

OpenBSD'nin "Only two remote holes in the default install, in a heck of a long time!" sloganı haksız sayılmaz. Yaklaşık 30 yıldan fazla bir zaman zarfında sadece 2 (remote/uzaktan) güvenlik açığı (default kurulumda, ki anında bi patch ile giderilmişti). Belki kurulumu biraz farklıdır, biraz alışılmışın dışında (full tekst tabanlı ve komutlarla), kısmen zor gelebilir fakat güvenlik ve stabilite konusunda 15 yıla yakındır bir tek olumsuzluk yaşamadım hiçbir yerde. Çok iyi uptime rekorlarım mevcut.

Performans ve iyi düzeyde güvenlik için tercihim: FreeBSD

Özellikle web sunucu ihtiyaçlarında, FreeBSD'nin 13. sürümü (güncel son zamanlarda geliştirildi) müthiş bir network performansı sağlıyor. Nginx ve PHP 8 ile müthiş işler çıkartıyor. Keza FreeBSD de, özellikle node tabanlı dosya sistemi ZFS ile, performans, hız ve stabilite bakımından tadından yenmez.

Bu arada FreeBSD, bir zamanlar çok uzun yıllar boyu Hotmail'in (Evet yanlış duymadınız, Microsoft), Yahoo'nun, ve şu anda Netflix'in sunucularının işletim sistemidir.

Bir dönemler Linux Ubuntu Türkçe Ekibi üyesi olmama rağmen, 15 yıldan fazladır Linux'dan ayrı kalmaktayım. BSD'yi tanıyan, Linux/Posix'e bir daha uğramıyor. Artık çok nadir, işte bazen mecburi zorunlu kuruyorum sunucularda (Free/OpenBSD ile, o sunucuda şayet hardware compatibility sorunsalları, donanım uyumsuzluğu var ise) - ve tercihen CentOS.

Ve düşük konfigürasyonlu laptoplar, PC'ler için: Lubuntu, Xubuntu

Güvenlik konularında -UZUN VADEDE- pek iyi şeyler çıkartmıyor Linux maalesef. Yamalı bohçaya dönmüş durumda kernel patchleriyle.

Haklısınız. Linux sistemlerinin çoğu pek iyi değildir. Linux çekirdeği ise hantaldır. Ayrıca, Linux sistemlerinin çoğu sistem kaynağı tüketimi de iyi değildir.

Linux sistemlerinde tercihim Pardus'tur. Pardus, günümüzde Debian altyapısını kullanmaktadır. Debian sistemi çok sağlamdır ve Pardus ise Debian'dan farklı olarak daha iyi kullanım kolaylığıyla öne çıkmaktadır.
Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: