Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Game Gear Tamiratı  (Okunma Sayısı 3566 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cengizermis
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.784



Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 21, 2013, 14:50:10 ÖS »

----Bu forumdaki arkadaşlar daha teknik kişiler olduğu için başka forumlardan konularımı buraya aktarıyorum---- 3-4 aylık konudur.
Merhabalar,
Bu haftasonu parçaları temin edebilirsem game gearlara girişmeyi planlıyorum. Dün silik ekranlarına rağmen biraz oynadım. Baya keyifli bir konsol... Birde buna Master çevirici bulsam çok baba olacak.
Eğer Game Gearınızda:
-Soluk ekran
-Boş ekran
-Kapanma
-kalitesiz, kısık ses
-ses olmaması
-Görüntüde çizgilenme(bu kablo sorunuda olabiliyor. Çizgiler kayarak yer değiştiriyorsa kapasitör)
gibi sorunlar varsa sıkıntı kapasitörlerde. Çözüm ise kapasitör değişimi.

Elektronikçi olmadığım için tabiki böyle bir tamirata girişmeden önce çok miktarda bilgi toplamam ve tespitte bulunmam gerekti:

1- Game Gearların üretildikleri yıllarda piyasada kötü kondansatör/kapasitörler çok fazlaydı. O  yüzden 1989-1992 yılları arasından kalma başka cihazlarınız arıza vermiş ve bir köşede yatıyorsa aklınızda olsun. Kapasitörler şişmiş olabilir ve hayata döndürmek aslında çok basit olabilir.
2- Game Gearınızın kapasitörlerini liste halinde internetten bulmanız mümkün. Fakat şuna dikkat!!! : 2-3 farklı GG anakart tipi var.
Ve hatta bendeki 2 GG birbirlerinden farklı. herbiri için ayrı liste hazırlamam gerekti.
3- VA1 model anakartın Avrupa ve Amerikan versiyonlarında 2-3 kapasitör mikrofarat olarak aynı olsada voltaj değeri olarak farklılık göstermekte. Ve internetteki değerler genelde amerikan için verilmiş. 

SONRA ANLADIM Kİ MİKROFARAT TUTTUKTAN SONRA VOLTAJ BİRAZ BÜYÜK OLSADA SORUN DEĞİL.

Tavsiye: parça listesinin çıktısını alın, game gearınızın içini açın, listenin üzerinden geçin ve gördüğünüz parçaların yanına tik atın, farklı değerleri not alın.

Aşağıda alttaki kağıt netten bulduğum liste.. üzerine notlar alıp düzeltmeler yaptım. Üstteki ise nihayi alışveriş listesi. Aynı parçaları bir araya toplayıp satıcının işini kolaylaştırmak önemli bi unsur. Zira adam 10 kuruşluk parçayı aramaktan anında vaz geçebiliyor.


Elimdeki iki farklı game gearın iki farklı anakartı. Sol alt köşeye dikkat!:




BAŞARALI ONARIM SONRASI DENEYİM NOTLARI & DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR....


1- Game gearlardaki kapasitörler kübik bir görünüşe sahiptir vede altlarından boarda yapışıktır. Bu yapışkanı sökerken dikkatli olunmalı, kapasitör bir cımbızla yada küçü bir penseyle hafifçe sağa sola oynatılabilir. Fakat çok fazla asılmayın: Kapasitörlerin bacaklarının lehimli olduğu kısımdaki boarddan bakır yollar koparsa cihaz elinizde kalır yada işiniz saatlerce uzayabilir.
2- Lehim havyası sıcaktır, Game gear kasası ise plastiktir ve bu ikisinin teması sakıncalıdır.  Benim kendi bulduğum bir yöntem var: Game gear kasasının kenarlarını 2-3 kat folyo ile kapatmak. havyayı ne yandan değdiriyorsanız otarafı kaplamanız yeterli aşağıdaki resime bakabilirsiniz:




Ekran da korunmalıdır: Alta bir bez serilse iyi olur. Havlu vb.
3-  Bir adet söküp bir adet takın! bir den söküp geçeyim diye düşünmeyin işininizi zorlaştırır. Zira ben 2 tane birden söküp taktım sadece bir noktada; yanlış kapasitör taktım ve şuanda cihazlarımın birinde ekran çizgisi var. Ekranın yanındaki çipin ısınmasına neden olduğunu tahmin ediyorum. Hatayı düzelttim ama iş işten geçmiş... (sadece bir çizgi gerisi kusursuz)
Diğer cihazımda bu tecrubeden faydalanarak hata yapmadım.

4-Kapasitörleri dikine monte etmeyin! :






Yukarıdaki resmimde kapasitörlerin yerleşimini görüyorsunuz. Eğer dikkatsiz bir yerleşim yaparsanız kapak kapanmayacaktır.  Altın rengi noktalara dikkat edin üstleri boş kalmalı yoksa kapak kapanmaz.
Kapasitörlerinizin bacakları çok uzun gelecek önce board üzerinde provanızı yapmadan kafanıza göre kesmeyin. Çünki kapasitörü istediğiniz yere yatırma şansınız olmaya bilir.
Kapasitörler kutupludur! + ve- ye mutlaka dikkat edin takarken. Kapasitörlerde uzunbacak herzaman + dır. ve kısa bacak herzaman - dir. - kısım aynı zamanda kapasitörün üzerinde gri bir şeritle belirtilmiştir.

5. KISA DEVRELERE DİKKAT! : Kapasitör gövdeleri iletken değğildir kıısa devre yapmaz ama bacaklara dikkat! Bacaklar diğer iletken kısımlara değmemeli!
6. ACELE İŞE ŞEYTAN KARIŞIR! Acele etmeyin.

Aklıma gelenler bu kadar. İyi şanslar.


 Game Gearlar tamir sonrası:



TEST VİDEOSU HEYECANLI + SEVİNÇLİ FALAN
http://youtu.be/Z1nIPMB2ovM


GENEL KANAL LİNKİ:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2013, 14:56:47 ÖS Gönderen: cengizermis » Logged

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
toddler
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.395



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 21, 2013, 16:57:25 ÖS »

Forum adı Commodore olsada genel olarak bir retro forumuyuz. Bilgilerinizi burada bizimle paylaşmanız ve forumda retro cihazlarla ilgili bir arşiv oluşması açısından çalışmalarınız çok faydalı olacaktır.
Logged

C64|C|G|C128|1541U2
A500|A500+|Slim SDHxC|Gotek
A600|FuriaEC020 33MHz+FPU 40Mhz
A1200|BPPC|BVision|64MB Ram|3Com Eth.
A1200|ACA1230/56Mhz 64MB|IndivisionAGA MK2cr|RapidRoad USB|FastATA 1200 MK-V|Netgear MA401
Dingoo A320(OpenDingux)
Pandora(First Batch)
RaspberryPi 1-2-3
BananaPi/Pro
RetroLover
Üye
***
Mesaj Sayısı: 158



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 21, 2013, 17:57:22 ÖS »

Tebrikler. Bir retro konsolu daha hayata döndürmüşsünüz. Ya en başta ekranda bi ölü pixel gibi bi çizgi olmus. Sonradan o nasil düzeldi?
Logged

2xA500/3xC64,C64DTV/2x154I/Atari2600j,800XL/Sega MS,MS2,MD,MD2,Saturn,Dreamcast,GameGear/ZX Spectrum,+2/QuickShot Python, 2xMaverick/Supercom/NES/SNES/N64,N64 Pikachu E./GameCube/Wii/Nintendo 3xDMG01,GBP,GBC,GBA,GBASP,DS,DSL/PS 1,2,3/PSP2001/Watara/2xNeoGeoPocketColor/VestelMSX/Panasonic3DO
cengizermis
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.784



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 21, 2013, 18:36:26 ÖS »

Tebrikler. Bir retro konsolu daha hayata döndürmüşsünüz. Ya en başta ekranda bi ölü pixel gibi bi çizgi olmus. Sonradan o nasil düzeldi?
O arada sırada çıkıyor. Şansına fotoda çıkmamış. Yanlış kapasitöre bağlamıştım ben durumu ama iş başka sanırım. Onun dışında cihazın hiç bişeyi yok.
Logged

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: