Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore 64 Test/Kontrol Kartuşları
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 Test/Kontrol Kartuşları  (Okunma Sayısı 16666 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 17, 2014, 16:01:37 ÖS »

Arızalı Commodore 64'leri tamir etmek ya da sorunu anlamak amacıyla kullanılacak iki kart hakkında bilgi aşağıdaki sayfada yer alıyor... Kartuşların .bin dosyalarına linklerde mevcut.

http://biosrhythm.com/?p=973

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 17, 2014, 17:27:04 ÖS »

peki ekrana görüntü vermeyen c64 için nasıl olacak Kahkaha aslında kartuşun üzerinde rgb portu olsa,ekrana görüntüyü bu porttan üretip gönderse,çok daha iyi olur.

Birde bu kartuşdan spectrum içinde olsa ne güzel olur.Gerçi var ama sanırım oda servisler için.Yine yanı mantık cihazın ekrana görüntü vermesi gerekiyor.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 17, 2014, 17:42:40 ÖS »

Kartuş, bir rom yada ram hatasından dolayı siyah ekranda kalan c64'lerde, rom ve ram devre dışı bırakılıp, kendi üzerindeki rom vasıtası ile makinayı çalıştırıp, entegreleri test etmeyi sağlıyor bildiğim kadarıyla.
Yani içinde ram olmayan bir konsolu  kartuş ile kullanmak gibi mesela, ancak bir voltaj hatasından dolayı siyah ekranda kalıyorsa bu geçerli olmayabilir. 

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 17, 2014, 17:51:08 ÖS »

Ekranda hiç görüntü yoksa bu video devresindeki arızadan, video saatinin çalışmamasından yada voltaj hatalarından kaynaklanabilir, bir de yeni kasa c64c'lerde içindeki büyük cam sigorta patlamışsa yine ekrana hiç görüntü vermiyor, bir seferinde görüntü vermeyen  bir c64'ü mos 7801 entegreyi değiştirerek çalıştırmıştım  Kahkaha
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 17, 2014, 18:12:25 ÖS »

Birde bu kartuşdan spectrum içinde olsa ne güzel olur.Gerçi var ama sanırım oda servisler için.Yine yanı mantık cihazın ekrana görüntü vermesi gerekiyor.

InterfaceII kartus yuvasina takiliyor
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 17, 2014, 19:40:30 ÖS »

Bunlar muhakkak faydalı aletler ama her durumda işe yaramıyorlar tabii ki. Sonuçta ana CPU'nun düzgün çalışması gerekiyor en basitinden. Bir sebep de şu: Bu kartuşlar diğer tüm entegrelerin, RAM, ROM, CPU vs. üzerinde bulunduğu bus'a takılıyor, mesela herhangi bir çipin output driver'larında sorun varsa, bunun hangisinden kaynaklandığını anlamaya imkan olmayabilir, çünkü dediğim gibi hepsi aynı hatlara bağlı. Tek tek entegreleri sistem dışında test etmeden bu tip sorunların nereden kaynaklandığını anlamak çok zor.

Ama sorun entegrenin içinden (örneğin bozuk RAM) kaynaklanıyorsa bu diagnostic cart'lar çok işe yarar. Bazı makinelerde bunlar zaten built-in, mesela Atari XL/XE serisinde, ya da Spectrum +3'te. Ayrıca özel kablolar aracılığıyla yan birim portlarını (seri port vs.) test etmekte de işe yarıyorlar.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 17, 2014, 19:50:52 ÖS »

@ tolga abacı, c64'te reset sinyali çalışıyorsa yani low durumdan 1 saniye sonra high duruma geçiyorsa, CPU düzgün çalışıyor diyebilir miyiz, yada adres veya data hatlarında bulunan bir arıza RESET sinyalini etkiler mi   
blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 17, 2014, 20:26:42 ÖS »

C64 için Çok çeşitli arıza tipleri var.siyah ekran hatası için verilecek birden çok cevap olabilir.Besleme voltaj hatası yani 5vdc istenilen seviyede değil veya hiç besleme gelmiyorsa.Vic cipi ve 50hz video clock işaretilin üretildiği pcb bölgesi 5vdc gerilim 7805 regulatör üzerinden alır.Regulator Çıkışı 5vdc kontrol etmen gerekir.

Genelde entegreler arızalındığında aşırı ısınma yaparlar bunu elinize entegrenin üstüne dokunarak anlayabilirsiniz. Pcb üzerindeki cpu , cia , pla , ram'ler adaptör üzerinden gelen 5vdc'den alıyor.Eğer 5vdc bu bölgede yok ise adaptörünüzde bir sorun olabilir.Genelde bu tip problemlerde benim yaklaşımım kolaydan zor'a doğru adımları izleyerek çözüme ulaşmaktır.

Örneğin adaptör çıkış pinlerine kontrol edin.istenilen voltajlar pin'lerde var mı ?  yok ise adaptörde sorun var.Eğer voltajlar doğru ise en basit şu olmalıdır.Kısa devre durumu var mı diye ? c64 elektriğini kesin ve voltmetre ile + prob ucunu herhangi bir entegre besleme pin'inene dokundur . - prob ucunu  entegrenin gnd beslemesine dokundur .voltmetre'yi diyot moduna alın.0 değerini veya beep sinyal sesini duyursan.Devre elemanlarından biri kısa devre olmuştur.

sonraki adımın onu bulmak olmalıdır.Örnegin c64 rev c board üzerinde 4 adet 1n4148 diyotlardan birinin kısa devre olmuş ve ben bunları tek tek ayırarak kontrol ettim.Arızalı diyotu buldum.Gözle görebiliyorsan bozuk olan devre elmanların fiziki olarak görüntüsünde sararma ,yanık gibi durumlar olur.

Arızalı diyot değiştirdiniz.herhangi bir entegrenin beslemesini tekrar kontrol ettiniz ve besleme voltajları doğru bir şekilde geldiğini gördünüz.c64 çalışıyor mu ? evet ise başardın.

Hayır hala siyah ekran mı var ? evet şimdi problem büyük büyük bir olasıkla entegre arızası var.Yapılan c64 tamirlerine göre problemlerin büyük bir çoğunluğu PLA entegrelerinden kaynaklanıyor.

Pla ciplerindeki herhangi bir arızalı olduğunu takılan kartuşların bu Pla entegrelerini devre dışı bırakmasıyla anlaşılıyor.Ve böylece kolayca arıza bulma adımlarından birini tamamlamış oluyorsunu.Ama hala arıza varsa.Ram ,Cpu  siyah ekran sebeb olabilir.

Şimdi diyeceksiniz arızalı entegreyi nasıl bulucam işte burda tecrübe çok önemli oluyor.Burayla ilgili kısım bence mesleki bilgi ile halledeiyorsun.   
« Son Düzenleme: Ocak 17, 2014, 20:44:14 ÖS Gönderen: blackturk » Logged

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 17, 2014, 20:34:57 ÖS »

@ tolga abacı, c64'te reset sinyali çalışıyorsa yani low durumdan 1 saniye sonra high duruma geçiyorsa, CPU düzgün çalışıyor diyebilir miyiz, yada adres veya data hatlarında bulunan bir arıza RESET sinyalini etkiler mi   

Normalde etkilememesi lazım. CPU düzgün çalışıyor da diyemeyiz kesin olarak, çünkü RESET sinyalini üreten devre bir 555/6 timer devresi, CPU'dan ve diğer çiplerden bağımsız çalışıyor. RESET sinyali eğer düzgün çalışmasaydı, bir ihtimal RESET sinyalinin gittiği devrelerde ya da daha yüksek ihtimalle 556 sinyal üretici devrede bir sorun olduğunu düşünebilirdik, ama RESET'in doğru çalışmasından CPU'nun doğru çalıştığı çıkarımını yapamayız.

Bir de şu var: Adres ya da data hatlarına bağlı olan çiplerin bir kısmı aynı zamanda RESET hattına da bağlı oldukları için, bu çiplerden herhalde birisinde sorun varsa, RESET hattında da sorun oluşabilir tabii ki, bozuk çipten ötürü.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 17, 2014, 20:44:12 ÖS »

Şimdi diyeceksiniz arızalı entegreyi nasıl bulucam işte burda tecrübe çok önemli oluyor.Burayla ilgili kısım bence mesleki bilgi ile halledeiyorsun.  

Tecrübe de yoksa artık tek tek entegreler sökülüp takılarak denenip sorun izole edilmeye çalışılacak. Burada logic probe denen zımbırtı da faydalı olabilir, örneğin normalde bol hareketli olması gereken adres ya da data hatlarından birisi low ya da high olarak takılı kaldıysa bu logic probe ile anlaşılabilir, ondan sonra da tek tek entegreler sökülüp takılarak sorunlu olanı bulunabilir.

blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 17, 2014, 20:53:06 ÖS »

Alıntı
Tecrübe de yoksa artık tek tek entegreler sökülüp takılarak denenip sorun izole edilmeye çalışılacak. Burada logic probe denen zımbırtı da faydalı olabilir, örneğin normalde bol hareketli olması gereken adres ya da data hatlarından birisi low ya da high olarak takılı kaldıysa bu logic probe ile anlaşılabilir, ondan sonra da tek tek entegreler sökülüp takılarak sorunlu olanı bulunabilir.

Tek tek sökmek buyük bir problem.Ben hayatta uğraşamam.Bence onunda kolay bir yöntemi var.Kendi kullandığım bir "trick". 

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 17, 2014, 20:55:57 ÖS »

Tek tek sökmek buyük bir problem.Ben hayatta uğraşamam.Bence onunda kolay bir yöntemi var.Kendi kullandığım bir "trick". 

Söyle de biz de öğrenelim yau Böyle ortaya atıp hemen kaçmak olmaz .

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 17, 2014, 21:04:27 ÖS »

elimde bir c64c anakart var, D1 data hattı basic/kernal rom üzerinde kısa devre olmuştu, romu söktüm, sorun çözüldü, daha sonra logic prob ile kontrol ettiğimde D4 hattında da bir problem olduğunu anladım, ama karakter rom dan mı, ram mı yada başka entegre mi kestiremiyorum, tam da bu konu üzerine denk geldi 
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 17, 2014, 21:15:03 ÖS »

entegre çok ısınıyorsa ya da hiç ısınmıyorsa bu da arızalı olduğunu gösteren bir belirtiymiş
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 20, 2014, 11:22:42 ÖÖ »

Ben blackturk cevap yazar diye bekledim (ayıp ayıp Kahkaha) ama bu konuyu öldürmeyelim . C64'te de, başka sistemlerde de çok kullanılan tamir trick'lerinden birisi piggybacking. Bozuk olduğundan şüphelendiğimiz entegrenin, çalıştığından emin olduğumuz aynısını buluyoruz. Onu bacakları birebir güzelce temas edecek şekilde karttaki şüpheli entegrenin üzerine doğru yöne dikkat ederek bindiriyoruz (yani piggyback yapmış oluyoruz). Böylece süpheli entegreyi söküp takma zahmetinden kurtulmuş oluyoruz.

Bu piggyback daha çok RAM arızalarını belirlemek için kullanılıyor. Açıkçası zaman zaman faydalı ama benim pek sevmediğim bir yöntem, çünkü her durumda işe yaramıyor ve dikkatli olmazsak piggyback yaptığımız entegreyi de öldürme şansı dahi var. Tek tek söküp takma da zahmetli (ve hatta riskli) ama ben entegreyi söktükten sonra yerine kaliteli soket bir takıyorum, böylece ileride yine arıza durumunda uğraşmak zorunda kalmıyorum.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: