İlk modemimi aldığımda 2400 bps ten 9600 bps e geçiş dönemleri idi.
Yaz tatiline denk gelir.
Gece yarısı bizimkilerden gizli dergilerde çıkmış BBS telefon numaralarını arar,
dosylalar arasında gezinirdim.
Mesajlaşmadan çok dosya paylaşımı olarak görürdüm.
Bir arkadaşınıza gidip oyun çekmek yerinde, düşünsenize telefon hattı üzerinden datalar evinize geliyor. Bence o dönemler de çok basit bir düzenek ile müthiş bir teknolojik olaydı..
Yazın eve telefon faturaları geldiğinde çok azar işittim babamdan.
Ondan sonra Hitnet mesajlaşma sistemi falan çıkmıştı. Ona buna herkese offline mesajlar yazıp, Hitnet ağı olan bir BBS e bağlanıp, paket olarak mesajlarınızı atarsınız.
Bağlanan da çekerdi. Askeri ağlar dışında, bilgisayar ortamındaki ilk mesajlaşmalar.
Sonrasında klasik erotik çılgınlık başladı.
Her tür seks dosyası küçük büyük telefon kabloları üzerinden paylaşılmaya başladı.
Örümcek ağı gibi tüm avrupayı ve Türkiyeyi sardı. O dönemler yurtdışına çıkmıştım. Dergilerde vs Erotik BBS numaraları boy boy reklam olarak çıkardı.
Üyelik fiyatları vs.
Utilities adında geçen küçük programlar vs paylaşımı ve mesaj ağı için bende kendime bir BBS kurmaya karar verdim.
Dönemin meşhur programlarını hatim indirip menüler vs. Neyse en nihayetinde kurdum sistemi.
14.400 bps modem zamanında PONÇİK BBS hayata gözlerini açtı. Teknolojinin hızlı ilerlemesi ile 28.800 ve 33.600 modemler çok hızlı evlerimize geldi.
BBS ler o dönemde evin yada işyerinin telefon hattını meşgül ettiğinden belli saatleri içerisinde açık olurdu.
24 saat açıklar nadirdi. İyi bilinen BBS ler hep meşguldü.
18 yaşımı geçtiğimden eve sırf bu sistem için telefon başvurusu yapıp 1 ay hat gelmesini beklemiştim.
O dönem ona buna bilgisayar sattığımdan para kazanıyordum. Kendime özel hattım ile babama hesap vermeden takıldığım bir hayatım olmuştu.
Erotik çılgınlık malesef hayatımız çok kirletti. O dönem tabii bizim ergenlik çağımız. Biz de meraklıyız.
İndir indir nereye kadar. 100 kb lık bir dosyayı beklediğinizi düşünün. Sadece dosya ismi var icon falan yok. İçinden ne çıkacağını bile bilmiyorsunuz.
Çok meraklı bir kesim olduğundan, bu forumda olduğu gibi bbs menüsündeki konular içerisine Adult kısmını açtım.
Sonra niye az dosya var vs diye şikayet gelmeye başladı.
100 dosya 1000 dosya oldu..
İnsanlarda upload etmeye başladı.
İşin cılkı çıktı. O dönemde Chip dergisinde Byte dergisinde adım telefonum BBS in numarası felan çıkıyor.
Mesaj ağım çok iyi çalışıyor. 24 saat açık olduğumdan 2 saatte bir HITNET e bağlanıp mesajlar gönderiliyor yenileri alınıyor.
Yani insanların birbirleri ile mesajlaşmaları çok hızlı oluyor herkes memnun.
Yavaş yavaş BBS in down kısmı sadece xxx içerik olmaya başladı. Rahatsız oldum. Engellemek adına 5 mb çekmek için 1 mb upload zorunluluğu getirdim.
Herkes upload etmeye başladı. Harddiskler yetmedi büyütmek durumunda kaldım. CD ROM lar kullanmaya başladım. 6 ay böyle geçti.
Sonra dedim bu böyle olmayacak kardeşim adımız kötüye çıkacak. Üyelik sistemi getirdim. Adult içerik indirmek isteyen ayda şu kadar hesaba para yollayacak diye.
Haydaa benim hesaba para yağmaya başladı. Erotik sektörden para kazanmışlığım vardır yani. 2. 3. ay üyelik yenileyen indirim vs istiyor. O derece yani.
Belli bir dönem sonra, Kadıköyde Mickey Mouse VHS kaset satıcıları vardı. Kendimi onlar gibi hissetmeye başladım.
BBS in 2. senesinde adult içeriği komple kaldırdım.
Dosya alışverişi ve mesaj alışverişi ile hayat devam etti.
Bu arada insanların bilgisayarlarına virus girer, windows çöker, dos patlar, HDD patlar, PSU uçar, telefon borcundan kapanır,
adam daralır, gibi binlerce konudan ötürü BBS sistemleri ara ara hayatlarına kısa süreli ara verirdi. 1 gün 2 gün 1 hafta sistem bakımları yapılırdı.
Telefon çalıp çalıp açılmıyorsa bilin ki o BBS te belli bir süre sıkıntı vardır.
İşte tüm bu sistemde PONÇİK BBS 2-3 dk lık HDD arttırımları dışında 2.5 sene boyunca, 1 gün bile DOWN olmamıştır.
İnsanların çok güvendiği bir sistemdi.
33.600 den 56K modemlere geçiş ile internette kendini yavaş yavaş kapı arkasından göstermeye başlamıştı.
Internet zaten bence hayatımızdaki tüm saflığı ve güzelliği götürmüş en müthiş ama o kadar da zararlı olan bir teknolojik organdır.
Tozlu raflar gibi, modem çeşitlerinden, Boca modem US Robotics Courier den falan bahsetmeyeceğim.
Telefon hat parazitlerinden, dayak yiyen çocuklardan, faks takılan hattın ayrı ücretlendirilmesinden, daha hızlı indirme yapmak için telefon kutusunda
yapılan upgradelerden, elektrik hatlarındaki dalgalanmalardan, anında ölen modemlerden, Rockwell chipsetlerden, analog hatların dijital hatları geçmesinden,
telefon kontürünün kaç para oluşundan, 50mb bir dosya indirmek için kaç gün beklediğinizden, bu dosyları indirirken modemin hattan defalarca düşmesinden,
hiç BBS kullanan kız olup olmadığının muhabbetinin yıllarca yapılmasından, ilk windows tabanlı BBS yazılımlarının çıkışından, şirketlerin müşterilerine
destek vermek için BBS kurmasından (bundan para kazanmamdan), o dönemlerde BSA firmasının Türkiye de denetime başlamısından, bazı BBS sahiplerinin
müthiş para cezalaarına çarptırılmasından (illegal program dağıtıcılı konusu) hiç bahsetmeyeceğim.
İnternete Ponçik BBS yazarsanız ekşi sözlükde 1 cümleye rastlarsınız, mutlu eder beni.
Bir de Chip dergisindeki ilan vardı ama bulamadım. Herhalde internette zaman aşımına vs uğradı. Kaydetmiştim kim bilir nerededir.
Bu arada BBS eski cd ler içerisinde ZIP li bir şekilde bir yerlerde duruyor.
Daha evvelde forumda daha özet bir şekilde yazdıklarımı kısmi anlatmışım. Kafa ütülediysem af ola.
Yıllar kara kutu karşısında geldiii ve geçip gitti...
Şimdi ise yıllar , o dönemin bilgisayarlarını ayağa kaldırıp çocukuluğumuza tekrar dönme çabası ile geçiyor.
Gözler artık görmeyince, eller havya tutamayınca, gelir sadece emekli maaşı olunca, neyi ayağa kaldıracağız hiç bilmiyorum

Eski Ponçik BBS Sysop'u
Gökçe Bozkurt