Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetInternet oncesinde Turkiye'de hizmet vermis olan BBS'ler
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Internet oncesinde Turkiye'de hizmet vermis olan BBS'ler  (Okunma Sayısı 19611 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Mart 07, 2014, 13:34:29 ÖS »

Pastanelerde üstü pudra şekerli, içi vişneli veya elma reçelli, pamuk gibi yiyecek vardır.
Ponçik ismidir. Küçükken bayıla bayıla yerdim.
Sonraları muhabbet kuşumun ismini Ponçik koymuştum. Hayvan ölünce bende BBS in ismini bu yapmıştım

Şimdileri pastahanelerde ponçik satılmaz oldu

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mart 07, 2014, 22:52:57 ÖS »

Pastanelerde üstü pudra şekerli, içi vişneli veya elma reçelli, pamuk gibi yiyecek vardır.
Ponçik ismidir.

Off ne severdim. Hayatimda ilk defa poncik yedigim ani bile hatirliyorum. Kuzenim pastaneden almisti bana. Ben de pastaneci adama bunlarin adi ne demistim, poncik demisti. 30 yil onceki bir enstantanedir ama aklimda kalmis iste. Kahkaha

memrah:

Malesef sistem PC idi. BBS dönemlerim, amigadan çoktan vazgeçip PC ler ile cebelleştiğim dönemler idi.
ups kullanıyordum, kasada da bir sürü fan vardı

Baya da masraf etmissin anlasilan UPS filan alip. Peki BBS olan makineyi ayni zamanda baska isler icin de kullaniyormuydun yoksa dedicated bir makinemiydi? Sadece BBS olarak mi hizmet verdi onca zaman?

Bir de hitnet nedir diye arastirirken farkettim ki Turkiye'de faaliyet gostermis bir grup BBS birbirleri ile de bir nevi network olusturmus ve belli saatlerde birbirlerine baglanip mesaj alanlarini filan mirrorlamislar.  Ilginctir ki bilgisayar ve internet konularinda oldukca aktif oldugum bir donemde hitnet'i tamamen iskalamisim ben. Haberim bile yoktu varligindan.
« Son Düzenleme: Mart 07, 2014, 22:59:34 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Mart 07, 2014, 23:16:45 ÖS »

Bilgisayar satışlarından tüm kazandığım parayı yine kendi bilgisayarıma yatırırdım. Tek bilgisayardı. Windows içinden BBS i dos ortamında çalıştırır, multitasking sayesinde kendi işlerime devam edebilirdim.

Esasında sistem aynı.
Nasıl Windows Live, outlook express ve türevleri, POP3 mailiniz için, internet servis sağlayınıcının serverina bağlanıp, maillerinizi indirip upload yapıyorsa,
bizde hitneti kullanıyorduk.

Tek sorun daimi bir online ağ olmadığı için, manuel olarak telefon ile arayıp, bağlanıp işlemi tamamlıyorduk.

Ya da daha basitçe şöyle söyleyebiliriz. Okuldan eve geldiniz, size herhangi bir mesaj gelip gelmediğine bakmak için, modem ile bir telefon numarasını arardık, 20-30 sn de paketi indirip mesajlarımızı okurduk.

Bu iş internetin atasıdır. Sonuçta internet data transferinden başka birşey değildir.
Günümüz koşul ve hızlarında bu datalara müthiş arayüzler sayesinde ulaşıyoruz herşey görsel oluyor.

O dönemde modem ve hat hızları düşünülürse, işlemcilerin büyük kapasiteli programlarda zorlanacağı hesaplanırsa, text menüler olurdu.
Dosya isimleri. O kadar.

Örnek bir BBS menüsü (google dan alıntı)

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Mart 03, 2020, 16:53:00 ÖS »

Hort

ABD'deki 13th Floor BBS, tornado yüzünden kapanmış, onu haber vermek üzere uygun eski bir başlık ararken bunu bulmuş oldum.

13th Floor BBS, ilk olarak 1993'te kurulmuş:
https://www.telnetbbsguide.com/bbs/thirteenth-13th-floor-bbs-c64-version/

Bugünse doğal afete yenik düşmüş durumda: https://www.foxnews.com/us/tennessee-residents-capture-powerful-storm-tornado-damage-tuesday-morning

Bu arada, Ponçik BBS'nin hikayesi güzel, belki bir gün küllerinden yeniden doğar.

Not: Commodore'a özgü BBS listesi: http://cbbsoutpost.servebbs.com/

C64'le ufak bir cihazla (WiFi modem, HC-06 Bluetooth, null-modem-Raspberry-Pi, vs.) bu BBS'lere bağlanabiliyorsunuz.

Nasıl bağlanılabileceğine ilişkin ek bilgi için iki ayrı konu başlığı:

. https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=12336.0

. https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=8474.0

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mart 03, 2020, 16:56:27 ÖS »

1996-1997 yıllarında 486 DX4-100 bir PC üstünde OS/2 Warp işletim sistemi ve Remote Access BBS yazılımı kullanarak çalıştırılan ve ismini o yıllarda The Lord of the Rings'den alan The Ring BBS'in SysOp'uydum,

PeaceNet node'uydum, ağırlıklı olarak başta AD&D olmak üzere masaüstü FRP ile ilgili kaynaklar, metal müzik, warez oyun ve OS/2 programları paylaşıyordum..  

Hatırlayan var mıdır bilmem.

Ben ne yazık ki Ponçik BBS'i pek hatırlamıyorum ne yazık ki.  Ama aklımda çok net kalanlar Gece Mavisi BBS, Doruk BBS, Sentinel BBS.  Bir de şimdi aklıma hiç gelmeyen ama o dönemin scene/coder tayfasının BBS'leri vardı, değişik insanlardı.
« Son Düzenleme: Mart 03, 2020, 17:02:05 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
cinar
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mart 03, 2020, 17:29:13 ÖS »

Akşama bir sürprizim olacak, tabi altından kalkabilirsem.

C64C | SwinSid | IRQHack
IIgs | ROM03
R1200 | Stok
A4000 RevB | CS mkII 060rev1@60Mhz | 128+64Mb FastRAM | BestWB-OS321 | ClassicWB-OS39
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Mart 03, 2020, 18:30:10 ÖS »

Akşama bir sürprizim olacak, tabi altından kalkabilirsem.

BBS mi kuruyorsun yoksa ? Ben bu gun SynchroNet kurdum, Sysop oldum biraz kendi bbs m de takildim, sonra kaldirdim 😛

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
cinar
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Mart 03, 2020, 18:55:50 ÖS »

Vpn için kullandığım bir Vps var. Dinamik IP kurulu değil, ama heves edip bugün amiga.host domain'inini aldım, 3 dolar olunca dayanamadım Küçük bir IRC ve Telnet server'ı kurmayı planlıyorum, belki resimler, küçük lha'ların olduğu ftp bir de. Boş boş duruyor çünkü bu şekilde.

C64C | SwinSid | IRQHack
IIgs | ROM03
R1200 | Stok
A4000 RevB | CS mkII 060rev1@60Mhz | 128+64Mb FastRAM | BestWB-OS321 | ClassicWB-OS39
cinar
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Mart 05, 2020, 17:05:52 ÖS »

Ucuzluk olunca daha uygun bir domain arayışına girdim, biraz heyecanlı bir şekilde üzerinde düşünmeden aldığımı kabul ediyorum ilk domain'i. Küçük bir muzurluk yapıp amiga.xxx'i mi alsam diye düşündüm ama 75 doları görünce vazgeçtim tabi. Eğer bu iş çok keyif verirse ileride düşünürüm. 10GB VPS hizmetim var, amiga.network domaininini bağladım şimdi. Bugün IRC ile ilgileneceğim, irc.amiga.garden subdomaininini ayarladım, şimdilik bir tek #cgtr channelı yayında olacak. Yarın da Telnet ve FTP. Eğer vakit bulursam ftp'deki dosyaların yer aldığı küçük ve Amiga-friendly bir http server.
« Son Düzenleme: Mart 05, 2020, 17:40:08 ÖS Gönderen: cinar » Logged

C64C | SwinSid | IRQHack
IIgs | ROM03
R1200 | Stok
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Mart 05, 2020, 17:08:54 ÖS »

İnternet öncesinde, bilgisayar dergilerinin de BBS'leri vardı... BYTE BBS vardı mesela ve Bahadır Çolak ilgilenirdi. Arada sırada gelen biriyle yazışırdık...

Ama benim için en önemli olan DorukBBS'di... İlk emailimi Doruk'dan almıştım. Basit bir email clientları vardı. Telefonla bağlanır, epostaları alır, yollardık Kahkaha Eski utility arşivime ne kadar bakarsam bakayım o client'ı bulamadım.

Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mart 05, 2020, 22:29:09 ÖS »

Byte BBS'e 56k dial-up ile çokça bağlanmıştım vaktinde faturaya dikkat ederek tabi.
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mart 05, 2020, 22:48:47 ÖS »

İnternet öncesinde, bilgisayar dergilerinin de BBS'leri vardı... BYTE BBS vardı mesela ve Bahadır Çolak ilgilenirdi. Arada sırada gelen biriyle yazışırdık...

Ama benim için en önemli olan DorukBBS'di... İlk emailimi Doruk'dan almıştım. Basit bir email clientları vardı. Telefonla bağlanır, epostaları alır, yollardık Kahkaha Eski utility arşivime ne kadar bakarsam bakayım o client'ı bulamadım.

Ben Rakip derginiz PCWorld BBS mudavimiydim. Babamin isyerinde gizli gizli baglanirdim.    Sonra zaten tum bbs arsivlerini interactive cdlerde verdiler.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Mart 06, 2020, 06:42:19 ÖÖ »

Bir arkadaşım (Zehar), 90'larda A1200 üzerinde God's Fleet adında bir BBS açmıştı. 1-2 yıl kadar aktif kalan bu BBS'e giren oldu mu?
hakkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mart 06, 2020, 08:22:35 ÖÖ »

Yazılardan gördüğüm kadarıyla aranızda en eskisi benim muhtemelen. PC World'e yazdığım zamanlar ki yıl 1988-89'lar yurt dışından getirdiğim CD'leri yine Türkiye'deki ilk CD Player'lardan biriyle, kurduğum PETA BBS üzerinden hizmet veriyordum. Dergide yazdığım için de Peta BBS'i orada duyurduktan sonra aylar boyunca telefon hiç susmamıştı. 1991'de Eğridir Dağ Komanda Okuluna, askere giderken de kapatmıştım...
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Mart 06, 2020, 08:35:44 ÖÖ »

Ben ilk modemimi 1995 yılında almıştım gibi hatırlıyorum (1994 de olabilir) ama Peta BBS'in o zamanlar faal olduğuna yemin edebilirim?

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: