Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 11   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bartop kabin projem  (Okunma Sayısı 117336 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Mart 20, 2014, 13:41:38 ÖS »

@YavuzG: Sketchup'da işim bitmek üzere. Bir tek timer devresinin, adaptör ve elektrik kablolarının vs. ölçülerini alıp, kabin içinde yerleşimlerine bakacağım. Sığdıramazsam kabinin eni biraz artacak. Onun haricinde tamam. Sonrasında ne yapacağımı bilmiyorum. Sketchup'daki model nasıl teknik çizim haline gelecek? Her şeyi Autocad'de tekrardan mı çizmem lazım?

Parçaların kesimi için mi sordun?

Eğer kesim için bir CNC/Laser firması bulduysan muhtemel DXF (buydu galiba) formatında isterler. Bunun için ya SketchUp'ın paralı sürümünü satın alman lazım ya da autocad'de yeniden çizmen gerekebilir. Belki SketchUp dosyalarını çeviren korsan bir yazılım da vardır, bilemiyorum.

Ben nasıl yapıyorum dersen sketchup'ı önüme açıyorum, ölçüleri kağıda not ediyorum sonra alıyorum, parçaları cetvelle sunta plakaya bu ölçüler ile çiziyorum, sonra alıyorum elime Dremel Trio'yu ve kesiyorum

Konuştuğumuz konu için soruyorsan, SketchUp dosyasını bana göndermen yeterli...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mart 20, 2014, 14:12:44 ÖS »

bu tasarımın çok hoş olmuş.

eminim sitede amigasını ve monitörünü parçalamadan bu şekilde değişik bir "arcade" ambiyansta sergilemek veya oyun oynamak isteyecek arkadaşlar çıkabilir...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Mart 20, 2014, 14:19:29 ÖS »

Timer devresi ile ilgili dün akşam farkettiğim bir sorun var. Devreyi ground hattının arasına girmeyi düşünüyorum. Devre açıkken ground hattı kesik olacağı için joystick çalışmayacak. Ancak aynı anda iki joystick'i de kesmem lazım. İki port'un ground hatlarını birbirine bağlayarak yapabilirim ama bu ne kadar doğru olur emin değilim. Timer kartına iki röleyi paralel bağlayıp, ground hatlarını da rölelere mi bağlasam?

aldığın timer kartının üzerinde zaten bir röle yokmuydu? yanlış mı hatırlıyorum?

Özay'ın da dediği gibi GND GND'dır. İçerde onlar birleşiyordur zaten, tek röleye (hatta timer board üzerindeki) bağlasan sorun olmaz...

Aldığın timer board ekrana da OSD verebilen bir modelmiydi? Bazılarında (özellikle x-box ve ps'leri "arcade" e dönüştürmek için olanlarda ekrana "insert coin" v.s. tarzında mesaj da çıkartıyorlardı...

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Mart 20, 2014, 14:52:15 ÖS »

@wizofwor: Zamanlayıcı devreyi nereden sipariş verdiğini de linklersen lazım olduğunda aramayız.

Peki zamanlayıcı devre kullanırken süre bitince bilgisayarı pause yapabilecek bir yöntem var mıdır? Kritik bir noktada jeton biterse strese girmeyelim.

Ne bileyim işlemciyi pause yapan bir bacak falan pull-down veya pull-up yapılarak mümkün mü acaba? Bildiğim kadarıyla arcade board'larda bu mümkün.

Güzel bir özellik olurdu, araştırmak lazım. Kahkaha
« Son Düzenleme: Mart 20, 2014, 14:57:14 ÖS Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Mart 20, 2014, 15:04:01 ÖS »

Bu devreyi aldım. http://www.aliexpress.com/snapshot/6040104968.html

Kritik bir noktada jeton biterse diye önceden jeton alman lazım. Baştan bütün harçlığı olduğu gibi kasaya bırakacaksın. Yoksa bir türlü geçemediğin yeri tam geçmişken jetonun biter ve sıradaki çocuk senin bıraktığın yerden devam ederken bakakalırsın. Bunlar hayatın acımasız geçekleri.

Karizmatik

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mart 20, 2014, 15:13:58 ÖS »

Acısıyla tatlısıyla nostalji yapacaksın yani.

Bu arada avatarındaki Songoku mu?

Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Mart 20, 2014, 15:28:44 ÖS »

Bu devreyi aldım. http://www.aliexpress.com/snapshot/6040104968.html

Kritik bir noktada jeton biterse diye önceden jeton alman lazım. Baştan bütün harçlığı olduğu gibi kasaya bırakacaksın. Yoksa bir türlü geçemediğin yeri tam geçmişken jetonun biter ve sıradaki çocuk senin bıraktığın yerden devam ederken bakakalırsın. Bunlar hayatın acımasız geçekleri.

Karizmatik

e iyi adamlar bir de "on-board" röle koymuşlar. direk kartın üzerindeki röle çıkışını joystick'lerin GND'larının arasına girmen yeterli olacaktır...

tabii bir de atılan jetonların nerede birikeceği konusu var. Çok dar bir metal kutuyu kabine sığdırman gerekebilir

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Mart 20, 2014, 19:29:18 ÖS »

Wizofwor, ben de tasarımı çok beğendim. Şık ve kullanışlı görünüyor.

Esasında, ileride kısmet olur da ben de böyle bir projeye girişirsem, alt tarafta klavyeyi koyduğun bölgeye gerçek arcade board'larına kolayca erişip takıp çıkarmayı sağlayacak bir yapı/düzenek kurmayı düşünürüm, PC kullanmak yerine gerçek board'lar bana hep daha cazip geliyor çünkü.

Tolga teşekkürler. Tasarımın nereden nerelere geldiğini görmen için aşağıya ilk halini koyuyorum. Durumu çok zor toparladım bil yani. Kahkaha

Senin yerinde olsam sağlıklı bir şekilde yapılabilir mi emin değilim ama MVS'nin kart slotunu flex kabloyla kontrol paneline alan bir kabin yapardım.

Yavuz, devrede röle var da bir tane var işte. İki GND'yi birleştirmede sakınca yoksa o tek röle yeterli tabi. Aslında ledli bir uyarı koymak istemiştim. Bu tip kabinlerde süre bitmeye yakın kontrol panelin üzerinde kırmızı bir ışık yanıp sönmeye başlardı. Ama kartın üzerinde display var zaten. O sayacı jeton yuvasının altına yerleştirmeyi düşünüyorum. Ayrıca bir sesli ışıklı uyarı düzeneği desteklemiyor gibi görünüyor.

@Crowded: Vaktim olursa planları paylaşacağım. En kötü ihtimal sketchup dosyasını atarım buraya. İstersen kabinin için referans olarak kullanabilirsin.

Son olarak, evet avatarımdaki Songoku. Gülmekten karnıma ağrılar girerdi izlerken. Özellikle de şu dövüş turnuvası bölümleri süperdi.

* unnamed (1).png (313.44 KB, 1265x820 - Görüntüleme: 1631 kez.)

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Mart 20, 2014, 20:07:24 ÖS »

Son olarak, evet avatarımdaki Songoku. Gülmekten karnıma ağrılar girerdi izlerken. Özellikle de şu dövüş turnuvası bölümleri süperdi.

Evet bir de çok hızlı dövüştüğü için ağır çekimde dövüşü tekrarladıkları bir sahne vardı, onu hiç unutamam. "Sonra ben onun suratına tükürdüm, ..." şeklinde anlatarak yavaşlatılmış tekrarını yapmışlardı dövüşün. Kahkaha

atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Mart 21, 2014, 00:32:32 ÖÖ »

Projenin ilk halini görünce benimde hayalini kurduğum 2-3 çekmeceli retro masası aklıma geldi. Kahkaha Mevcut masamı modifiye edemediğim için beklemeye almıştım Kahkaha

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Mart 23, 2014, 22:53:53 ÖS »

Dün Karaköy'de bayağı bir yere girip çıktım. Malzeme topladım. Amacı kablo işine girişmekti. Anlayacağınız gereğinden fazla esnafla haşır neşir olmak zorunda kaldım. Özellikle kablo işi çok canımı sıktı. Kendimce 6 ayrı renkte 3'er metre kablo almayı planlamıştım. Malesef esnafın geneli elindeki 100m'lik peketleri bozmuyor. En çok gideceğini düşündüğüm siyah ve beyaz kablolardan 100 ve 50'şer mt aldım. Renkli kablolara gelince 5'er m'lik sargılar halinde ama acayip pahalı satan bir yerden üç renk alabildim. Dördüncü renk orda da yoktu. Fiyatın acayipliğini şöyle tarif edeyim. 100m = 15TL, 50m = 12TL, 5m = 3TL

Kabloları fazla uzun bırakırsam kabinin içinde gereksiz kalabalık olacağı için, kesmeden önce ölçülerden emin olmak istedim. Yavuz'un "Butonların boylarına dikkat et." uyarısını da hatırlayarak kargodan beklediğim buton ve joystick'in ölçüleriyle kontrol panelinin montaj detaylarıyla beraber çizimini çıkarttım. Bu çizimi iyiki yapmışım. Bendeki joystick'in ahşap panelin arkasına monte edilecek 78mm'lik longshaft tipi olduğunu farkettim. Bu panelinin altındaki hacim ihtiyacını arttırıyor. Yine de kontrol panelinin derinliğini belirleyen 62mm'lik boyuyla Happ butonlar oldu. Aşağıda autocad çizimi var.  

Kabloları iki parça olarak hazırlamanın daha pratik olacağını düşündüm. bilgisayarın portlarından kontrol paneline kadar bir parça ve panelin içinde ikinci parça. Çizimi tamamladıktan sonra Player 1 ve Playet 2 için kontrol paneli içinde gerekli olacak kablo boylarını 54 ve 32 cm olarak hesapladım. Bunun üzerine açabilmek için biraz da tolerans ekleyerek 60 ve 40 cm'lik iki kablo yacağım.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Mart 23, 2014, 23:28:01 ÖS »

Lehim işinde çok başarılı sayılmam. Yine de banden daha acami olanlar için bu günkü çalışmamın detaylarını paylaşıyorum.

Malzemeler ve ekipmanlar:
Çeşitli renklerde montaj kabloları, üçüncü el denilen lehim yardımcısı, havya, lehim, temizlik için tel, makaron, kablo pabuçları, pense, kargaburun, kablo sıyırma ve kesme zamazingosu

İlk olarak kablolarımızı kesip uçlarını açarak hazırlıyoruz. Bu aşamada en büyük yardımcım. Pro's Kit kablo sıyırma pensesi oldu. Bu penseyi sıyırmak istediğiniz kablonun boyuna göre ayarlayabiliyorsunuz. Gerçekten hayat kurtaran bir alet.  Aslında C64 joysticklerinde kullanılan standart bir renk kodlaması var. (1.beyaz, 2.mavi, 3.yeşil, 4.kahve, 6.portakal, 8.siyah) Elimdeki kablolar bu renklere uymasa da buna yakın bir sıralamaya göre bağlayacağım.

Kesimlerden sonra kabloların uçlarını lehimle kaplıyorum. Bu işlemi fotoğraflamak isterdim ama ellerim meşgul olduğu için mümkün değildi. Tarif etmek gerekirse: Kabloyu pense ile sabitledikten sonra, havya ile teli alttan ısıtırken lehimi üstten dokunduruyorum ve lehim eriyip telin üzerini kaplayana kadar bekliyorum. İlk kural hava asla lehime değmeyecek. Bu işlemi yaparken havyanın ucuna akan lehimi arada temizleme teliyle almayı unutmayın.

Uçları hazırlandıktan sonra switchere gidecek tarafa pabuçları takıyorum. Aldığım pabuçları hiç beğenmedim. Switche oturan kısmı çok iyi ama teli tutan kısmı kullandığım kablolara göre çok kaba kaldı. Unutmadan birer parça da makaron ekliyorum ve kablolar montaja hazır.

Female DSUB-9 soketimi üçüncü el'e yerleştiriyorum. Aslında mekanizmanın büyüteci de var ama bir türlü alışamadığım için büyüteci söktüm.

Lehimler için yine biraz öncekine benzer bir yöntem izliyorum. Kabloyu montaj olacak bacağın üzerine getirdikten sonra bacağı ısıtıyorum. Biraz ısı uygulayınca önceden lehim kaplanmış kablo bacağı yapışıyor. Kablo yapıştıktan sonra üstten lehimi tutarken alttan bacağı ısıtarak lehimi tamamlıyorum. Çok başarılı değil ama benim standarlarıma göre bayağı iyi (!)

Son olarak makarınları uçlara getirip çakmak ile ısıtma faslına geçiyorum.

Günün sonunda kablolarım hazır.

Daha çok kablo işim var ama en azından kargom geldiğinde sedece ground kablosunu ekleyip joystick ve butonları deneyebilirim. Bu gün ne öğrendim:
- Üçüncü el lehim yapan herkesde mutlaka olması gereken bir aletmiş.
- Farklı yerlerden aldığım kabloların bazısı tek, bazısı çok kanallıymış. Tek kanallı kablo çok kanallıya göre daha sert. Kolay şekil aldığı için bu kabloyla çalışmak daha kolay ama kırılması daha kolay olur gibi geliyor. Çok kanallı kablo bana daha bir güven verdi. Bundan sonra seçimim çok kanallıdan yana olacak.
- Temizleme telinden çok memnun kaldım. Bundan sonra süngerle işim olmayacak.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Mart 28, 2014, 13:16:54 ÖS »

Timer board'um geldi. Joysitck'ler de dün giriş yapmış Türkiye'ye. Bakalım onlar ne zaman gelecek. Hafta sonu ne yapacağım belli oldu. Şimdi kendime ucuz bir adaptör bulmam lazım.

* IMG_1636.JPG (111.84 KB, 800x600 - Görüntüleme: 4281 kez.)
« Son Düzenleme: Mart 28, 2014, 13:18:38 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mart 28, 2014, 15:08:13 ÖS »

@wizofwar, kolay gelsin, yavaş yavaş ilerletiyorsun projeyi... Ayrıca temiz ve azimli çalışman da taktire şayan.

Tek kanallı kablonun (zil teli derler piyasada) söylediğin gibi kırılma riski var bu sebeple genelde PCB üzerinde tamirat veya kısa mesafeli atlamalarda kullanıma uygun. Ama bağlandığı yerlerde eğer "oynama" riski varsa bir parça sıcak silikonla sabitlersen sorun olmaz...

Eline sağlık, kolay gelsin...

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Mart 28, 2014, 16:38:37 ÖS »

Elimin altında sıcak silikon var. Aklıma da geldi ama kötü görünecek diye kullanmak istemedim.

Övgü için teşekkürler ama biraz fazla yavaştan alıyorum galiba. 7DX'e yetişmezse bütün uğraşım boşa gitmiş gibi olacak. Tarih henüz açıklanmadı ama tahminim 1-1.5 ay gibi bir sürem kaldım. Sadece hafta sonları çalışabiliyorum bu da maksimum 5 hafta sonu eder.

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 11   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: