Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 11   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bartop kabin projem  (Okunma Sayısı 117401 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Mart 28, 2014, 16:48:52 ÖS »

7dx'de oynayacağız diye,şimdiden para biriktirmeye başladım Kahkaha
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Mart 30, 2014, 00:48:56 ÖÖ »

Bu gün dün gelen timer board'un deneme bağlantısını yaptım. Çok da kolay olmadı. Devrenin üzerinde üç girişli bir soket var. Paketten çıkan klavuza göre buraya +12VDC, GND ve signal wire bağlantıları yapılacak. 12V bir adaptör bulup ilk iki bağlantıyı hallettim. Devre çalıştı. Fakat sinyal işini çözmem biraz zaman aldı. Klavuza göre bu kablonun coin selector cihazının sinyal çıkışına bağlanması lazım. Tabi bende coin selector yok. Sinyali switchten vereceğim için kaç volt olduğunu bilmem gerekiyor. Google'de bu sorunun cevabını bulamayınca, 5V olsa gerek diyerek ikinci bir adaptör ayarlayıp sinyali oradan vermeye çalıştım. Olmadı. Dönüp biraz daha araştırınca waferstar.com'da kafa karışıtırıcı bir bilgiye ulaştım.  Waferstar coin acceptör cihazlarında sinyal çıkışı Open-C NPN tipi olduğu için burada voltaj yokmuş. Wikipedia'nın open type collector konusu da bu bilgiyi onayladı. (İstenen seviyede voltaj verir diyor.) Nihayetinde çeşitli timer board'ları (PS2/XBOX vs.) çalıştıramayan bir çok insanın yazdıklarını okuduktan sonra gözümü karartıp 12V vermeyi denedim ve çalıştı!

Devrenin özelliklerine gelirsek. Dakika ve saat modları var. Switch'e bağladığım sinyal kablosu üzerinden jeton atıldığını anlıyor ve süreyi başlatıyor. Arada tekrar jeton atılırsa süreye ilave ediyor. 1 jetonun kaç dakika vereceğini ayarlayabiliyoruz. Ancak dakika ve saat modunda toplam süre 10 dakikayı geçemiyor. Sürenin bitimine 30sn kalan buzzer ötmeye başlıyor. Süre dolduğunda röle'yi açıyor. Arada süreyi durdurmak için bir de pause düğmesi var ama ben bunu bağlamadım.

Videosunu linkte izleyebilirsiniz.
https://drive.google.com/file/d/0B45GfdyuaPGMYWxBWXhTdGpYQ2s/edit?usp=sharing

Sorular sorular:
1. Bu open collectör hadisesi hakında bilgi verebilecek olan var mı? Teorik kısmını wikipedia'dan okudum zaten. Pratikte kullanımı nedir?
2. Buzzer acayip bağırıyır. Kabinin içinde belki bu kadar duyulmayacak ama açıkta çalışırken tam bir facia. Bunun sesini ayarlamanın bir yolu var mı? Önüne bir potansiyometre eklesem mesela?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Mart 30, 2014, 01:19:47 ÖÖ »

1. Bu open collectör hadisesi hakında bilgi verebilecek olan var mı? Teorik kısmını wikipedia'dan okudum zaten. Pratikte kullanımı nedir?

Transistörler ve bir sürü teorik/teknik konuya girmeden kısaca anlatayım (zaten bunları bulup okumuşsundur);

Transistörü bir röle olarak düşün. Kısaca Base'e minicik bir voltaj (sinyal) verince collector ile emitör arasındaki silikon iletken hale geçer ve collektordeki (toplayıcı) voltaj emitör'e (iletici) doğru akar...

Açık toplayıcı (open collector) demek collector'e herhangi bir voltaj kaynağı bağlanmamış, seçim sana bırakılmış demek...

Kısaca buraya 12V vereceksin ama bunun doğru yolu 4.7K-10K arası değerde bir direnç üzerinden vermek. Buna "pull-up resistor" bağlamak denir. Logic devrelere "input" sinyal voltaj olarak verilir ve "teorik" olarak logic devrelerin giriş direnci (input impedance) çok yüksek olur, yani pek de fazla akım akmaz. Yine de arızalandıklarında bu uçlar genelde GND olur. Bu sebeple, bağladığın 12V eğer arada yğksek değerli bir direnç yoksa kısa devre olur ve güç kaynağının kısa devre koruması yoksa jeton atınca sigortaları da attırma riskin var

2. Buzzer acayip bağırıyır. Kabinin içinde belki bu kadar duyulmayacak ama açıkta çalışırken tam bir facia. Bunun sesini ayarlamanın bir yolu var mı? Önüne bir potansiyometre eklesem mesela?

Bir hoparlör gibi hassas ayar olmayacaktır ama pot bağlamayı (seri) deneyebilirsin.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Mart 30, 2014, 01:23:22 ÖÖ »

O +12V
|
<
> 10K
<
|
----> Sinyal girişine
|
O
Microswitch
O
|
GND

Şekil doğru çıktı mı acaba?

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #34 : Mart 30, 2014, 02:43:39 ÖÖ »

Açıkçası çizimden pek bir şey anlamadım. Benim çalıştırdığım şekil aşağıda. İşi düzgün yapmak için kırmızı'yla işaretlediğim yere 10K'lık bir direnç eklemeliyim değil mi?

Klavuzda eklenecek olan direnç'ten hiç bahsetmediği için şu sinyal kablosunu bir takip edeyim dedim. Acaba devrede direnç zaten var mı diyerek. Sinyal kablosuna bağlı olan kırmızıyla işaretlediği D2 (sanıyorum) indüktörüne gidiyor oradan da ikiye ayrılıp bir hat değerini okuyamadığım R15 direncine, diğeri pic olduğunu düşündüğüm üzeri silinmiş entegreye gidiyor. Sanıyorum indüktör sinyal kablosunda pulse'ı filtrelemek için, sonrasındaki direnç'te bahsettiğin koruma görevini mi üstleniyor? Yada ben gece gece fazla mı zorluyorum?

* baglanti.jpg (102.17 KB, 640x523 - Görüntüleme: 1547 kez.)

* zoom.jpg (250.57 KB, 1024x584 - Görüntüleme: 1570 kez.)

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Mart 30, 2014, 03:06:48 ÖÖ »

R15'in diğer ucu nereye bağlı? 12V mu yoksa GND?

100K'lık bir pull-up (veya pull-down) resistor kullanmışlar zaten devrede gibi...

D2 ise bir diyod. Ters akım koruması için.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #36 : Mart 30, 2014, 03:10:48 ÖÖ »

Yanlış takip etmiyorsam R15'in diğer ucu kapasitör üzerinden GND'ye ve PIC'in başka bir bacağına bağlı.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Mart 30, 2014, 03:28:21 ÖÖ »

Direnç kullanmana gerek yok gibi. Çünkü timer-board'un bir jeton kanalına temsili bağlantı şemasına bakılırsa burada ek bir direnç kullanılmamış (yani benim içerde pull-up resistör'üm var diyor).

Bu durumda sinyali microswitch üzerinden 12V yerine GND'a da bağlayabilirsin gibi.

Ya da, zaten çalıştırdım oldu diyorsan bırak öyle kalsın

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #38 : Nisan 19, 2014, 23:05:42 ÖS »

Dün Joystick kargomun geldiğinden bahsetmiştim. Yurt dışından ilk ebatlı siparişim olduğu için biraz heyecanlı ve stresli oldu ama sonunda geldi işte. Pakedi açarken Çinliler paketleme konusundaki bir kez daha takdir etme imkanı buldum. Gördüğünüz ürünlerin hepsi, strofor kaplı kutunun içinde ayrı ayrı balonlu naylonlara sarılı olarak çıktılar. Ben onları bir daha oraya aynı yere sığdıramam herhalde.

Satışa onay vermeden önce küçük bir deneme yapmak istedim, kargo pakedini de değerlendirerek aşağıdaki derme çatma düzeneği kurdum. Malesef paketten kontrol kartının şemaları çıkmadı. Kartın üzerinde model numarası da olmaya Google amcaya başvurmak mecburi oldum. Xin-Mo dual kontroller adlı ürünün şekil olarak bendeki kartla bire bir aynı olduğunu farkedince, bismillah deyip bağlantıları şemeya göre hallettim.
http://www.xin-mo.com/?page_id=34

Sistem ilk başta çalışmadı. İki saat saç baş yolduktan sonra kutudan çıkan USB kablosunun bozuk olduğunu farkettim. Kabloyu değiştirince kart Joystick and Gamepad Tester programında 'THT Arcade Console 2P USB Player' adıyla göründü. Ama test esnasında program kilitlendiği için düzgün çalışıp çalışmadığını göremedim. (Aynı programda PS2 tarzu USB gamepad sorunsuz çalışıyor.) VICE'da da kalibrasyonda sürekli sorun çıktığı için kullanamadım. Hayırdır inşallah deyip emektar netbook'u çıkarıp Windows'ta denedim. Sonuç: kart Windowsta sorunsuz olarak çalışıyor. Mac'te saçma sonuçlar veriyor

Neyse ki bu projede USB kontroller kartını kullanmayacağım.

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Nisan 19, 2014, 23:34:49 ÖS »

Gule gule kullan tht arcade controller usb  cok ise yariyor bendede var aynisi ben 53 $ aldim derecelendirmesi yuksek olan saticiliar isinin erbabi

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Nisan 19, 2014, 23:38:02 ÖS »

2 gun once bende 2 inci kol setimi topladim zippy marka kollar gercekten harika

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Nisan 20, 2014, 00:29:17 ÖÖ »

Zippy'ler biraz fazla çıtır çıtır ediyor ama ben kendim kaşındım. Microswitchi seven çıtırtısına katlanacak artık.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Nisan 20, 2014, 00:53:09 ÖÖ »

microswitch kullanılan tüm kollar çıkır çıkır öter. bu işin doğası gereği. sorun yok yani...

zippy'ler ucuz ancak dayanıklıdır. benim ilk mame kabinde kullandığım kollarım da zippy. seninkilerin kolları biraz uzun. bu tip uzun kollar ahşap kontrol panele arkadan montaj için yapılmışlardır. Bu sebeple seçimin sana (eğer zaten bu düşünce ile sipariş etmediysen) büyük bir avantak sağlamış durumda; kontrol paneli joystick için frezelemen gerekmiyor

Sadece kolların hareket edebilmesi için bir delik açman yeterli (buton delikleriyle aynı boyutta olabilir - veya biraz daha geniş - 4 cm çapında falan)

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #43 : Nisan 20, 2014, 01:16:53 ÖÖ »

Long shaft çok da bilinçli bir seçim değildi. Eflatun, pembe falan olmayan ball top joystickler ve happ tarzı butonları uygun fiyata bulduğum set bu olduğu için long shaft almıştım. Kontrol panelinin detaylı çizimlerinde dediğin gibi panelin arkasına monte edecek şekilde yapmıştım. Ama şimdi kutunun üstüne monte ettiğim kolun ergonomisi hoşuma gitti, emin olamadım. En iyisi 18mm'lik bir şeyler bulup araya sıkıştırarak joysticki biraz aşağı alayım nasıl duracak.

* Untitled-2.jpg (108.24 KB, 1143x601 - Görüntüleme: 1491 kez.)

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #44 : Nisan 27, 2014, 00:10:47 ÖÖ »

Bu gün kabin projemin en önemli parçası kargodan geldi. Kabinin kendisi Kahkaha Sağolsun YavuzG büyük bir jest yaparak kabinin panel ve suntalarını benim için kesti ve adresime gönderdi. Pakedin ufak göründüğüne bakmayın. Göründüğü gibi değil. Tamı tamına 25Kg.

Oldukça profesyonel şekilde paketlenmiş. Yavuz biraz daha tecrübe edinirsen İKEA'ya rakip olabilirsin. Az kalmış

Hemen parçaları çıkarmaya başlayıp, tek tek elden geçirdim ve malesef korktuğumun başıma geldiğini farkettim. Sağ panelin arka köşesi kırılmış. Bu da nazarlık olsun diyelim. Daha sonra bir çaresine bakacağız artık.

* IMG_7540.jpg (197.34 KB, 1024x673 - Görüntüleme: 3263 kez.)

* IMG_7541.jpg (197.29 KB, 1024x652 - Görüntüleme: 3126 kez.)

* IMG_7545.jpg (198.65 KB, 1024x683 - Görüntüleme: 3330 kez.)

* IMG_7544.jpg (223.85 KB, 1024x683 - Görüntüleme: 3169 kez.)
« Son Düzenleme: Nisan 27, 2014, 00:13:56 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 11   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: