Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelCommodore'un iflas etmesinin 20nci yıl dönümü.
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore'un iflas etmesinin 20nci yıl dönümü.  (Okunma Sayısı 27053 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Nisan 30, 2014, 09:57:52 ÖÖ »

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Nisan 30, 2014, 10:10:17 ÖÖ »

Bu konu her açıldığında başka şeyler yazıyorum. Bu sefer daha çılgın bir fikrim var. Commodore Amiga'yı Atari'den çalmamış olsaydı, en azından şimdi Atari batmamış olurdu Kahkaha

Ben bunu yıllardır söylerim...Bencede Atari çok daha yaşardı...

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Nisan 30, 2014, 10:30:33 ÖÖ »

Bu konu her açıldığında başka şeyler yazıyorum. Bu sefer daha çılgın bir fikrim var. Commodore Amiga'yı Atari'den çalmamış olsaydı, en azından şimdi Atari batmamış olurdu Kahkaha

Ben bunu yıllardır söylerim...Bencede Atari çok daha yaşardı...

Jack Tramiel de çingenelik yapmasaymış

Aynı hatayı CBM başkanı iken de yapmış ve Apple'ı elinden kaçırmıştı. Tarih tekerrürden ibaretmiş...

LW3D, sen de Commodore'cu gibi takılıyorsun ama takiye yapıyorsun galiba, aslında bir Atari'cisin
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Nisan 30, 2014, 10:41:40 ÖÖ »

Hata değil adamın tarzı böyle. Yok pahasına alamazsa kendi ekibine benzerini yaptırıyordu. Apple'ı almayıp PET'i çıkardı. Daha sonra Amiga'yı almayıp ST'yi çıkardı.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Nisan 30, 2014, 10:47:36 ÖÖ »

şimdi durum bizim oralarda hafızamda kaldığı kadar ile şöyle idi.
oyun oynamak isteyen amiga alıyordu çünkü çok yagındı ucuzdu kulanması kolaydı oyun oynanabilicek bir pc 1500 dolar oyun oynanabilicek bir amiga 600 mark idi markın dolardan daha ucuz olduğubuda unutmıyalım.

commodore firmasının batmamasını gerçekten isterdim amigacı olup pc tarafına hiç bakmazdım muhtemelen daha iyi olurdu ama battıysada bu bence yapamadığı satış yüzünden değildi satıcak amiga bulamıyordum satmaya .

amiga üretimi durduktan sonralarda pc dahada ilerdi tabiki ama üretim durdu dediklerinde amiga ve normal pc ler arasında bi fark yoktu hatta daha üstündü üretim durdu dediklerinde yanlış hatırlamıyor isem en kral pc 486dx40 idi yani 40mhz pc idi ve 1500 dolar civarı fiyatlardaydı hatta ilave kartları ile beraber dahada pahalı amiga ise 600 marktı ve turbo kartların hızını tama hatırlmıyorum ama sallıyalım en az 6840 vardı sanırım .

şöyle bakınca amigaya 600 mark verip hemen başlıyordun oyun oynamaya pc için ise 1500 dolar gerekiyordu ve amiga kalitesi ve kolaylığı yoktu.

batı ise batı ancak satamadığı mallar yüzünden batmadı bence işin içinde başka işler vardı ondan batmıştır bence ben böyle düşünüyorum isteyen farklı düşünebilir saygı duyarım. maksat aramızda muhhabet olsun kimseninde kalbini kırmakta istemem kalbi kırılıcak olan varsa kırılmasın onun dediğini kabul ederim
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Nisan 30, 2014, 11:03:43 ÖÖ »

Atari'nin bilgisayarlarında Falcon'a kadar hiç birşey yok...Ciddi anlamda sıradan düz makinalar. Amiga ile boy ölçüşmeleri imkansız. Ama öyle olmalarına rağmen çok ciddi profesyonel yazılımlarla ayakta kalmışlar. Özellikle Müzik alanında. Autodesk 3DS'in bile temelini Gary Yost ve ekibi orada atmış...Dandik makinayı yazılımlarla, çözümlerle ayağa kaldırmışlar. Ellerinde Amiga gibi çılgın bir makina olsa kimbilir neler yaparlardı...Amiga oyun ve birazda masaüstü videodan ileri gidemedi ne yazık ki Atari bambaşka yerlere götürürdü...

ibo1973, yüz yüze tanışmadık, görüşmedik. Belki o nedenle yazılanları sert muhalefet olarak algılıyorsun. Başlığa yazanlarla yüz yüze tanıştığımızdan görüştüğümüzden, yıllardır yazıştığımızdan belki kırgınlık olmayacağını biliyoruz. Bu konuda bir endişeniz olmasın...Demo partiye eğer gelebilirsem ve sizde gelirseniz, tanışır, commodore'u diriltiriz Her partide bu tür geyikleri çok yapıyoruz

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Nisan 30, 2014, 11:17:01 ÖÖ »

Bugün geldiğimiz noktayı göz önünde bulundurarak, geçmişi yorumlamak çok sağlıklı değil. Bugün x86 başarılı olabilir, ama 10 yıl sonra başka bir yorumda bulunabiliriz.

Benim demek istediğim şuydu.. Atari elinde Amigadan çok daha basit bir bilgisayar olmasına rağmen commodore kadar yaşamayı başardı. Elindeki sistemi profesyonel anlamda en iyi şekilde yönlendirip kullanmayı başardı bence. Amiga'ya baktığımızda commodore'un bence çok yanlış işleri oldu ve oyundan öteye pek gidemedi. Grafik ve canlandırma alanındaki gelişmesi ise çoğunlukla 3rd party'e ve ABD'deki en büyük başarısını VideoToaster sistemine borçlu. Commodore gibi zamanının dev firması bence elindekini iyi kullanamadı. Eğer kullansa bugün sonuç çok farklı olabilirdi... En kötü ihtimalle Apple'dan daha büyük bir firma olurdu. Amiga commodore'un elinde değilde, Atari'nin elinde olsa durum farklı olabilirmiydi ? diye düşünmekten kendimi alamıyorum....

2006 yılında benzer konudaki yorumum

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Nisan 30, 2014, 11:25:53 ÖÖ »

Daha 10 yıl olmamış. 2 sene sonra tekrar değerlendirirsin durumu.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Nisan 30, 2014, 12:00:04 ÖS »

Atari'nin bilgisayarlarında Falcon'a kadar hiç birşey yok...Ciddi anlamda sıradan düz makinalar. Amiga ile boy ölçüşmeleri imkansız. Ama öyle olmalarına rağmen çok ciddi profesyonel yazılımlarla ayakta kalmışlar. Özellikle Müzik alanında. Autodesk 3DS'in bile temelini Gary Yost ve ekibi orada atmış...Dandik makinayı yazılımlarla, çözümlerle ayağa kaldırmışlar. Ellerinde Amiga gibi çılgın bir makina olsa kimbilir neler yaparlardı...Amiga oyun ve birazda masaüstü videodan ileri gidemedi ne yazık ki Atari bambaşka yerlere götürürdü...

ibo1973, yüz yüze tanışmadık, görüşmedik. Belki o nedenle yazılanları sert muhalefet olarak algılıyorsun. Başlığa yazanlarla yüz yüze tanıştığımızdan görüştüğümüzden, yıllardır yazıştığımızdan belki kırgınlık olmayacağını biliyoruz. Bu konuda bir endişeniz olmasın...Demo partiye eğer gelebilirsem ve sizde gelirseniz, tanışır, commodore'u diriltiriz Her partide bu tür geyikleri çok yapıyoruz

aslında ben alınmadım sert muhalefet olrakta almadımda benim yazdıklarımdan kırılan dökülen olmasın dedim sonuçta commodre firması benim değil burdaki kimseninde değil yeterli finas olsa ben diriltirdim commodre firmasını fazla değil 1-2 milyar dolarcık yeterli olurdu
shadow of the beast
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Nisan 30, 2014, 12:20:23 ÖS »

bakın playstation bakın microsft Xbox bakın nintendo wii uuu

devamlı yenileme var geliştirme var ..

commodore artık yok ...
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Nisan 30, 2014, 12:26:39 ÖS »

bakın playstation bakın microsft Xbox bakın nintendo wii uuu

devamlı yenileme var geliştirme var ..

commodore artık yok ...

mesele şu commodore u sevdik kalbimizi kazandı en azından benim öyle sevgimi kazandı c64 ünü sevdik amiga 500 ünü sevdik amiga 1200 ünü sevdik onların hiç birinin üstünde commodore yazmıyor ve amiga ile ilgili hiç bir şey barındırmıyorlar bizimle en azından benimle pek alakalı değiller
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Nisan 30, 2014, 13:15:32 ÖS »

Commodore ürünlerinin sadece logosunu, şeklini şemalini sevmedik.

Commodore her zaman vasati bir insanın bile kolayca anlayıp, kullanabileceği ve yaratıcı şeyler ortaya koyabileceği ürünler yaptı.

Esasen bu yüzden özlüyoruz... Çünkü bugün (pazarı domine edebilen büyük firmalardan) böylesi elektronik ürünler çıkmıyor.

"Commodore batmasaydı..." romantizminin altında bu duygu var bence.

Alper
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Nisan 30, 2014, 13:30:12 ÖS »

Alpyre aslında bu dediğin microbilgisayarların ruhunda var. Profesyonel amaçlı üretilen cihazlar (IBM uymlular) evlere girmeye başladıkça bu ruh kayboldu maalesef.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Nisan 30, 2014, 13:57:55 ÖS »

Commodore ürünlerinin sadece logosunu, şeklini şemalini sevmedik.

Commodore her zaman vasati bir insanın bile kolayca anlayıp, kullanabileceği ve yaratıcı şeyler ortaya koyabileceği ürünler yaptı.

Esasen bu yüzden özlüyoruz... Çünkü bugün (pazarı domine edebilen büyük firmalardan) böylesi elektronik ürünler çıkmıyor.

"Commodore batmasaydı..." romantizminin altında bu duygu var bence.

Jack Tramiel'in "Computers for the masses, not the classes" mottosu günümüzde belki gerçekleşmiş olabilir ama programlama konusunda 'homecomputer' döneminin daha da gerisine, profesyonellerin ve 'nerd'lerin tekeline dönülmüş oldu. RasPi gibi projelerle basitleştirilmiş sistemlerle programlamanın daha bir kolaylaşması ve yaygınlaşması düşünülmüştü ama o da kendi 'nerd' kitlesini yaratmış durumda. Cihazın karşısına geçip de basit programlama alıştırmaları yapamayacağınız türde karmaşık cihazlar bunlar. Binlerce dikkat dağıtıcı bilgi sarmalıyla çevrelenmiş dünyamızda, günümüz bilgisayarlarının karşısına geçip de bir üretkenlik yapmak gelmiyor içimden. Oysa 'homecomputer' zamanlarında olsam sırf zevk için 8x8 piksellik bir karakter seti tasarlarken veya bir bassdrum-snaredrum sekansı denerken bulabilirdim kendimi.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Nisan 30, 2014, 14:36:09 ÖS »

maksat aramızda muhhabet olsun kimseninde kalbini kırmakta istemem kalbi kırılıcak olan varsa kırılmasın onun dediğini kabul ederim

Askolsun zaten hepimizin maksadi sohbet muhabbet burada. 20 senelik makineler yuzunden birbirimizin kalbini kirmak veya birbirimize gucenmek soz konusu bile olamaz. Hic merak etmeyin.

amiga üretimi durduktan sonralarda pc dahada ilerdi tabiki ama üretim durdu dediklerinde amiga ve normal pc ler arasında bi fark yoktu hatta daha üstündü üretim durdu dediklerinde yanlış hatırlamıyor isem en kral pc 486dx40 idi yani 40mhz pc idi ve 1500 dolar civarı fiyatlardaydı hatta ilave kartları ile beraber dahada pahalı amiga ise 600 marktı ve turbo kartların hızını tama hatırlmıyorum ama sallıyalım en az 6840 vardı sanırım .

Bunu ben de dusundum. Commodore'un iflasi sirasinda ayni kulvarda yarisan PC'ler ile Amiga'larin fiyat/performans karsilastirmasi nasildi diye. Yani sonucta Amiga'nin onde oldugu bir donem vardi. PC bir yerde onu yakaladi. Ve sonra da gecti. Iste bu yakalama ve gecme donemi hangi yillara tekabul eder ondan tam olarak emin degilim.

mesele şu commodore u sevdik kalbimizi kazandı en azından benim öyle sevgimi kazandı c64 ünü sevdik amiga 500 ünü sevdik amiga 1200 ünü sevdik onların hiç birinin üstünde commodore yazmıyor ve amiga ile ilgili hiç bir şey barındırmıyorlar bizimle en azından benimle pek alakalı değiller

Orasi oyle. Konuya nostaljik acidan bakarsak, Amiga ve Sinclair'in uzerine hala hic bir sistem tanimam. Eski guzel gunler.

Alpyre aslında bu dediğin microbilgisayarların ruhunda var. Profesyonel amaçlı üretilen cihazlar (IBM uymlular) evlere girmeye başladıkça bu ruh kayboldu maalesef.

Aynen katiliyorum.

Hatta Mac'leri hayata tutundurmak için işlemci bile değiştirdiler. Tükürdüklerini yaladılar (bu kolay iş değildir).

Eger Commodore batmasaydi, islemci konusunda Amiga da eninde sonunda tikanacak ve aynen Apple'in yaptigi gibi tukurdugunu afiyetle yalayip, islemci degistirecekti. Sonucta da cok buyuk olasilikla Intel tabanli bir cihaz haline donusup aynen Apple misali isletim sistemine gomulu bir emulasyon sistemi ile eski Motorola CPU tabanli uygulamalari yeni isletim sisteminde calistiracakti. Eh ortada bir suru PC tabanli donanim ureticisi varken, buyuk ihtimallde yeni Amiga donanimi aynen Mac'lerde oldugu gibi Commodore/Amiga markasi tasiyan normal bir PC'den baska birsey olmayacakti. Bu durumda Amiga OS'un da yeniden yazilmasi gerekecekti. Sonucta Amiga'yi Amiga yapan tek sey Amiga OS olacakti. (Aynen artik Mac'leri Mac yapan tek seyin MacOS olmasi gibi.) Commodore da buyuk olasilikla yeni bir isletim sistemini sifirdan yazmak yerine, Linux, BSD vesaire tabanli bir sistem ortaya cikartacakti. Tabi  LW3D'nin de dedigi gibi, rakibi olan Apple ipod, iphone gibi cihazlar sayesinde bilgisayar departmanini maddi olarak besleyebiliyorken Commodore da kendisi icin benzeri bir para kaynagi bulmamis olursa yine sonuc husran olurdu tahminimce.

Sonucta gunumuzde bir Amiga olsaydi, buyuk olasilikla Amiga kilifi icinde standart bir PC olacakti. Amiga'yi yasatan tek sey Amiga OS olacakti. Bu durumda Commodore firmasini yasatmak belki mumkun degildi ama Commodore battigi anda ne yaptigini bilen birileri gelip Amiga OS'u alsa, classic amiga'lar ile geri dogru yazilim uyumlulugu saglamak sarti ile Intel PC mimarisinde calisir hale getirse, ve bunu ortaya cok stabil bir isletim sistemi cikaracak sekilde basariyla yapsaydi, bu gun AmigaOS, Windows'a ciddi bir rakip olabilirdi. Bence Amiga'nin hayatta kalmasi da sadece boyle mumkun olabilirdi. Hatirlatirim, bahsettigimiz donemlerde henuz Windows 95 bile cikmamisti. Windows 3.1, AmigaOS 3.0'in cok ama cok gerisinde, cok ilkel bir sistemdi. Cogu PC kullanicisi metin tabanli DOS kullaniyordu. Sonucta Amiga'yi Amiga yapan donanimlar eninde sonunda Motorola CPU yuzunden Apple'in tosladigi beton duvara toslayacakti.
« Son Düzenleme: Nisan 30, 2014, 15:00:26 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: