Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ZX Videoface  (Okunma Sayısı 15978 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 02, 2007, 04:41:26 ÖÖ »

3 gün önce GG'da bir zx multiface 1 ilanı gördüm. Biraz araştırınca farkettim ki hiçbir multiface'de led yok. Almaktan önce vazgeçtim, sonra tesadüf eseri kapanıştan 20 dakika önce 10 ytl civarında durduğunu görünce teklif verip satın aldım. Ev yapımı dandik bir multiface çıkacak diye beklerken bambaşka birşey çıktı.

Bir videoface. Yine bir Romantic Robot ürünü, ve pek bir işe yaramadığı için pek az kişi arşivinde tutuyor.. Hatta WOS'da fotografı bile yok.

Çalışacağına hiç ihtimal vermeyerek deniyorum ve süpriz Spectrumda 256x192 digitize video! hemde Beklenmeyecek bir hızda tazeme yapıyor.. 6 fps..

az rastlanan birşey olduğu için paylaşmak istedim, bu da fotograf (ekranda ben varım). İlk testlerde görüntü kötü de olsa ustalaştıkça güzlelleşiyor:
http://www.veanewmedia.com/ardae/fish/zxvideoface_atwork.JPG

mucize beklemeyin görüntü monokrom.

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 02, 2007, 06:33:25 ÖÖ »

Eh hayirli olsun Arda... Resmen Zihni sinir projesi olmus abi bu hani kimsenin kullanabilecegi bi alet degil... alla alla resmen sasirdim kaldim

size soyluyorum... kesin ar-ge'de manyak bi muhendisin aklina gelmis bu "ya bak canitin abi... simdi bi de video interface yaptik mi acayip zevkli proje... eee sey yani deli gibi satariz abi  musteri memnuniyeti  kem kum"... yoneticisi de ona cevap vermis "ulan ceksin... nerden gelir aklina boyle antin kuntin seyler... neyse nasolsa zx spectrumdan cok para yaptik eh hadi yap bakalim. Danivin'la Meri Ceyn'i de senin ekibine veriyorum. hadi hayirlisi"

alet sanki resimden ara tonlari elde etmek icin dithering yapiyomus gibi gorunuyor ama eminmisin 256 x 192 olduguna. Bana sanki daha buyuk pikseller kullaniyo gibi geldi
fkamanli
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Haziran 02, 2007, 09:30:56 ÖÖ »

Hayırlı olsun Arda bey. Cihazın sizin gibi ilgili birine gitmesine ve çalışmasına en az sizin kadar sevindim. Güle güle kullanın
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 02, 2007, 10:58:25 ÖÖ »

Hayırlı olsun Arda bey. Cihazın sizin gibi ilgili birine gitmesine ve çalışmasına en az sizin kadar sevindim. Güle güle kullanın

teşekkürler, ne olduğunu anlamam ve yazılımını bulmam zaman aldı, ama nerden buldunuz bu cihazı yahu? Türkiye'ye nerden gelmiş bu

Alıntı
alet sanki resimden ara tonlari elde etmek icin dithering yapiyomus gibi gorunuyor ama eminmisin 256 x 192 olduguna. Bana sanki daha buyuk pikseller kullaniyo gibi geldi

Evet, aslında çözünürlük 128x192 sanırım...ve evet, üzerinde bir kontrast düğmesi var, görüntüyü dither ediyor. Kontrast ayarından resmi düzeltiyorsunuz.. Bu eski analog aygıtlar aslında çok güzeller, bir slider çekiştirip sonucu beklemek yerine düğmeyi çeviriyosun görüntü anında değişiyor

Hollandalı biri geliştirmiş, Romantic Robot'la anlaşmışlar. Kimler almıştır bilmiyorum ama arşive koyduk bakalım... Spectrum için bir video codec yazma planı yaparken üzerine bu geldi. Bu işte bir iş var....

edit:
Bir de bu var:
http://www.veanewmedia.com/ardae/fish/amelie_short.rar
Emülatörünüzü FLASH LOADING moduna alın. Spectaculator ile daha iyi sonuç veriyor.
« Son Düzenleme: Haziran 02, 2007, 12:11:11 ÖS Gönderen: Arda » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Haziran 02, 2007, 11:59:42 ÖÖ »

Romantic Robot'un benzer bir ürünüde bende var (kutusunda). Yalnız benimki action reply gibi bir işlem görüyor sanırım..

http://www.binarydinosaurs.co.uk/Museum/Sinclair/multiface1/index.php

Birde Hasan'ın (iceman) bulup ne olduğunu anlayamadığımız bir spectrum aparatı vardı. O da komutları sese çeviriyor. Spectrum'u konuşturuyor(muş).

Birde Bende Spectrum için disket sürücü var Opus Discovery 1
http://www.clive.nl/detail/23199/

Daha da birçok spectrum parçası var ama en ilgi çekiciler sanırım bunlar. Bunu neden yazdım? Çünkü Spectrum ve diğer 8 bit cihazlar için Türkiye'ye aklımıza gelmeyecek çeşitlilikte cihaz, aksam gelmiş. Bunlar sadece bizlerin yıllar sonra kurtarabildikleri. İşte bunları gün ışığa çıkarıp, bizden sonraki nesillere anlatmak aktarmak için bir bilgisayar muzesine ihtiyacımız var

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 02, 2007, 12:15:06 ÖS »

Ohaa, discovery mi! Ohş diyorum sadece... Speccy'nin en yaygın kullanılan neredeyse standart haline gelmiş disk sistemidir o...

Multiface alıyorum diye aldım ya ben bu videoface'i Asıl aradığım bir multiface. Hatta mümkünse multiface 3.

Bu arada o komutları sese çeviren alet ise currah microspeech... Çok yaygın bir donanım, nedense çok ama çok satmış zamanında.. 100-200 oyun var o aygıtı destekleyen. Keşke daha fazla ortaya çıksa bu aletler.. Hiçbiri nadir değil, ama buralara ulaşamamışlar.

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 02, 2007, 12:20:44 ÖS »

retroclup oluşumu içine gireceğiz yakında. Alcofribas ile bunu konuşuyorduk ne zamandır. Bir araya gelip bu cihazları kullanmak, denemek, retro geyikler yapmak gibi planlarımız var...

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 02, 2007, 22:59:44 ÖS »

Geç bile kalıyoruz ya, ağustosta kaybolucam ben ortadan, ozamana kadar yapalım böyle bir buluşma.. Sendeki +3'e ATX PSU keseriz falan

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Haziran 04, 2007, 10:47:43 ÖÖ »

evet aynen.. Kurcalıyacağımız çok şey var.. Arşiv geniş

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Haziran 06, 2007, 20:50:07 ÖS »

Multiface alıyorum diye aldım ya ben bu videoface'i Asıl aradığım bir multiface. Hatta mümkünse multiface 3.

Hazır konu olmuşken, birisi şu Multiface'i biraz detaylı tanıtabilir mi acaba? Misal ne yetenekleri var, nelere kadir? Veya ne bileyim benim aklımda Multiface 3, Sinclair +3 içinmiş diye kalmış. Bu doğru mudur? Eğer doğru ise elinde bir +3 mü var artık? Ya da bir nal buldum geriye kaldı 3 nal ve bir at mantığı ile mi Multiface 3 arıyorsun

Aydınlatın bizi speccyciler

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Haziran 06, 2007, 23:09:38 ÖS »

Çiviyi bulalım da, atı toplarız mutlaka Dün ebay'de 7GPB'ye bir +3 set gitti, deli oldum Asıl amacım sürekli olarak bir +3 kullanmak olduğu için multiface +3 arıyorum. Yoksa elbette m128 hatta m1 bulsam alırım. Hiçbir retro cihaza 20 milyonun üzerinde para vermediğim için tahminen bulsam da başkası kapacak, onun için acelem de yok...

Dönerim konuya, multiface, üzerinde kırmızı bir düğme, ve içinde 8kb ekstra RAM ve 8kb rom olan bir alet.

Neler yapar? Bir NMI (non maskable interrupt) üreterek çalışan herhangi bir programı durdurup, kendi (ram veya)rom'undaki programı işletiyor. Rom'daki programda bazı hacking utiliyleri var.

Ne gibi araçlar var? Eskiden en çok kullanılan özellik kopyalama özelliğiydi. İstediğiniz an kasede, microdrive'a ya da disk'e kopya alabilirsiniz. Üstelik RLE tipi bir sıkıştırma kullanarak mevcut snapshot'ı sıkıştırabiliyor. Byte'tan aldığımız spectrum oyunları genelde multiface ile alınmış snapshotlardı. Multiface snapshot'ını en son bölüm yüklenmeden önce ekranı decompress etmesinden, ve sıradaki bölümü çizdiği ekranın üzerine yükleyerek karalamasından anlayabilirsiniz.

Sonra araçları var, klasik poke, peek gibi işlevler. Ayrıca Program Counter'i de değiştirebiliyorsunuz (jump).8K'lık ram'ine istediğiniz aracı yükleyebiliyorsunuz, örneğin "Genie" bu bir dissasembler, z80'in tüm komutlarını tanıyor ayrıca search/replace gibi komutlar var. Yine bir başka program "Lifeguard", bir cheatfinder. Ayrıca assembler kasanlar 8kb ram'i buffer olarak kullanarak göçme kaçma işlerinden bir kısım kaçınabiliyorlar.

Multiface 1 = 48k için
Multiface 128 = Sinclair yapımı 48/128k makineler için
Multiface +3 = +3 ve +2A için.
(bir de multiface 2 var, Amstrad CPC464 için)

Multiface 3'ün özelliği Teypden yüklediğiniz yazılımları +3 disklerine kaydedebiliyor. Böylece oyunları ucuzdan alıp diske çekerek oynuyormuş millet. Belki o zaman disk oyunların yayılmamasına bir sebepde budur.

Günümüzde zaten hep emülatörlerde geliştiriyoruz herşeyi, bir multiface'e gerek yok. Fakat çok kritik zamanlama ile çalışırken en iyi emülatör bile çuvallayabiliyor. Ne olur ne olmaz, el altında bir multiface iyi olur.

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 06, 2007, 23:49:00 ÖS »

Asıl amacım sürekli olarak bir +3 kullanmak olduğu için multiface +3 arıyorum. Yoksa elbette m128 hatta m1 bulsam alırım. Hiçbir retro cihaza 20 milyonun üzerinde para vermediğim için tahminen bulsam da başkası kapacak, onun için acelem de yok...

Bu M1'in yerli versiyonu da SKY tarafından yapılmış. Dergi ilanlarında gördüm. Hatta senin aldığın cihazı ben de takip ediyordum ve bu yerli versiyon zannetmiştim. Biraz dandik bir plastiği ve görüntüsü vardı. İkinci kez sergilenince alayım bari dedim, ama atlamışım. Kısmet sanaymış. İyi de olmuş, Videoface bana gelmezdi zaten.

Multiface açıklması için de sağol. Epey faydalı oldu ve başkalarına da olacaktır eminim.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: