Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 Boyama  (Okunma Sayısı 10258 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 26, 2015, 03:55:48 ÖÖ »

Yaklaşık 3 hafta önce Decypher ile başladığımız Commodore 64 boyama işini az önce bitirebildim. Gerçi sadece hafta sonları çalıştığımıza göre toplamda 6 gün eder (matematiğim çok kuvvetlidir) ama yine de bizim bu işi tamamladığımız sürede yavuzg bir kabinin kaba inşaatını bitirirdi.

Neyse sonuçta oldu. Sıcağı sıcağına çektiğim birkaç fotoğrafı aşağıya ekliyorum.

Boya Marshall'ın "Fosforlu Turuncu" diye geçen sprey boyası. Projenin başında Akçalı'nın "Floresan Kavuniçi" diye geçen rengini de denedik ama o hem bunun kadar hoşumuza gitmedi hem de yaptığımız hataların daha ilk çeyreğinde kutuyu bitirmiş bulunduk.

Tam burada bir uyarıda bulunmak istiyorum. Benim (bizim) gibi boya işinde acemiyseniz ve bu bahsettiğim fosforlu, floresan veya markaya göre isim değişkenliği gösteren renkleri denemek istiyorsanız, zorlu bir sürece hazırlıklı olun. Yani "Ben daha önce mat siyahla, parlak kırmızıyla 1-2 kere çalıştım, bunu da hallederim nasıl olsa" diye düşünmeyin. Bu renkler, hata kabul etmiyor. Ayrıca, boyama işini kesinlikle kapalı alanda yapmamanızı öneririm. Akçalı'nın floresanı o kadar değildi belki ama özellikle Marshall'ın bu fosforlu turuncusu çok fazla toz/partikül açığa çıkarıyor. Bir ara boyayla fazla ilgilenmekten, her yeri turuncu görmeye başladığımızı sandık. Sonra hanımlar uyardı; "Gözünüzde sorun yok, zaten her yeri turuncu yapmışsınız" diye. Allahtan bu bahsettiğim tozlar, silince/ yıkanınca çabucak geçiyor. Ama yine de kapalı alanda bu boyaları kullanmak çok büyük sıkıntı. Olayın sağlık boyutuna değinmiyorum bile. Zira o mat/parlak diğer boyalarda da geçerli. Biz de bir noktadan sonra balkona taşındık zaten.

Konuya dönecek olursak, elimdeki kasa öyle kötü bir durumdaydı ki, zaman içerisinde "olmadı" deyip başa sardığımız hiçbir hali, eskisinden kötü değildi. Bence boya işine girecekseniz, elinizde kaybedecek bir şeyiniz olmaması daha iyi. İyi durumdaki bir kasayı, "fantazi olsun" diye boyamaya gerek yok. İlle boyamak istiyorsanız da yukarıdaki sözlerim ışığında normal bir boyayla normal bir renge boyamanızı öneririm.

Gelelim sonuçlara...

Aşırı ışık altında durum bu:

Daha az ışıkta:

İnsan gibi ışıkta:

Bu arada gördüğünüz gibi, turuncuya uyumlu olsun diye power ledini yeşille değiştirdim. Normalde fotoğraflarda göründüğü kadar rahatsız edici bir durumu yok. Ama dana fotojenik olması için ileride bir R1 direnci ekleyebilirim.

Detay fotoğraflarla devam edeyim...

Buraya kadar eklediğim fotoğraflar flaşsızdı. Kasanın canlı görünümü; gözünüzü dibine dayayıp ışığa göre hareket ettirmezseniz veya büyüteçle incelemezseniz, bu fotoğraflardakinden de iyi görünüyor. Ama gelelim flaşlı fotoğraflara...

(Yukarıdaki fotoğrafı paylaştım ama; space tuşunun, fotoğrafa göre sağında kalan defoyu ne gözümle görebildim ne de defalarca denememe rağmen bir kere daha fotoğraflayabildim. Ya fotoğraftan sonra vernik tam olarak kurudu ya da fotoğraf çekildiği esnada "öcü" gelmişti... )

Son olarak bir de neredeyse okunmayacak hale gelmiş kabartmalı yazıların olduğu arka tarafa bakalım:

Kısacası kasanızın durumu iyiyse boyamadan önce bir daha düşünün. Evet belki fotoğraflarda görünen falanca kusuru, "bilmemkaç numara zımparayla şey edip sonra da bilmemne tekniği ile gidermek" veya verniği çok daha iyi atmak teoride mümkün. Ama onu yaparken öbür taraf bozulacak. Mutlaka bir yerler dağılacak. Sonuçta bu cihazların sayısı gün geçtikçe artmıyor. Mecbur değilseniz orijinal halini korumak en iyisi.

Dip Not: Bu fotoğraflarda göstermeye çalıştığım renk, gri astar üzerine atılmış "fosforlu turuncu" boyanın rengidir. Eğer esas rengimiz olan "fosforlu turuncu" öncesinde mat beyaz boya atarsanız, çok farklı değil ama yan yana konulduğunda fark edilecek kadar daha parlak ve fosforlu bir renk elde edersiniz. Başarısız uygulama sonrasında olayı sıfırdan alırken, "başarısız üst" ve "başarılı alt" kısmı yan yana koyunca fark ettim. (Keşke fotoğraf çekseymişim) İkisini yan yana görünce tercihen, astar üzerine turuncu ile devam etmeye karar verdim. Eğer uygulamayı düşünürseniz, beyaz üzerine atıldığında bir parça daha parlak bir görüntü elde edeceğiniz aklınızda olsun.
« Son Düzenleme: Ocak 26, 2015, 04:38:38 ÖÖ Gönderen: barone » Logged
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 26, 2015, 07:36:30 ÖÖ »

Ekmek kasaya bu renk gerçekten yakışmış. Fakat c64c'de bu kadar hoş durmaz dı. Ev içerisinde bu tarz boya işi yapmak büyük cesaret. Ben olsam, boyanacak yer dışında her yeri boyardım sanırım. Kahkaha Güle güle kullan.

Boya Marshall'ın "Fosforlu Turuncu" diye geçen sprey boyası. Projenin başında Akçalı'nın "Floresan Kavuniçi" diye geçen rengini de denedik ama o hem bunun kadar hoşumuza gitmedi hem de yaptığımız hataların daha ilk çeyreğinde kutuyu bitirmiş bulunduk.

İleride bu tarz işe girişecekler için rehber olması amacıyla; kutuyu hemen bitirten hatalar nelerdir? Nelere dikkat etmemiz gerekir?
« Son Düzenleme: Ocak 26, 2015, 07:41:34 ÖÖ Gönderen: joker_ » Logged
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 27, 2015, 19:35:15 ÖS »

Mesajı gördüm ama biraz yoğunluk vardı. Ancak cevap yazabiliyorum, kusura bakmayın.

Ekmek kasaya bu renk gerçekten yakışmış. Fakat c64c'de bu kadar hoş durmaz dı. Ev içerisinde bu tarz boya işi yapmak büyük cesaret. Ben olsam, boyanacak yer dışında her yeri boyardım sanırım. Kahkaha Güle güle kullan.

Teşekkür ederim. 64c için, benim gördüklerim arasında, çok şık duran çeşitli siyah çalışmalar haricinde, böyle "iddialı" renk olarak en güzel çalışma, şu oldu. Simon'un mavi Commodore'u da çok güzel tabi.

Alıntı sahibi: joker

İleride bu tarz işe girişecekler için rehber olması amacıyla; kutuyu hemen bitirten hatalar nelerdir? Nelere dikkat etmemiz gerekir?

Bu noktada internette genel olarak tavsiye edilen hususlara ilave edebileceğim pek bir şey yok. Onlar da boyayı çok yakından veya uzaktan sıkmamak ve ince katmanlar oluşturacak şekilde spreye hep aynı baskıyı uygulamak.

Sprey mesafesi olarak; genelde 15-25 cm arasında değişen öneriler var. Gördüğüm kadarıyla üreticilernin kutu üzerine yazdığı mesafe önerileri de değişiyor. Naçizane tavsiyem, ilk uygulamada üreticinin tavsiyesini baz alarak; sonuca göre kendi pratiğinizi geliştirmeniz. 5 cmlik fark, objenizin üzerinde hiç boya görmemenize veya çok fazla ve öbekler halinde boya görmenize sebebiyet verebiliyor.

Spesifik olarak benim hatalarıma gelecek olursak; en büyük hata, yukarıda da değindiğim gibi, boyaya evin içinde başlamış olmamız. Olayın "etrafı batırma" kısmı bir yana; iç mekanda, etrafta boyadan zarar görebilecek nesneler varken, ister istemez spreyi gerekenden fazla yaklaştırıyorsunuz.

İkinci hata, kusurlu sonuçta ısrarcı olarak, bir sonraki katta sihirli bir şekilde "kendiliğinden" düzelmesini beklemek. Böyle bir şey yok. Bir bölümde ciddi bir hata varsa, o hata sonraki katlarda da kalıyor. Ya öyle kabul edeceksiniz yada zımpara...

Üçüncü hata; yukarıda bahsettiğim zımpara işlemini sadece kusurlu bölgeyle sınırlı tutmak. Elbette bir yerde hata olunca tüm kasayı kazıyıp baştan boyamayacağız. Ama hatalı bölümle biirlikte çevresini de, daha sonra güzelce spreyleyebileceğiniz kadar genişleterek zımparalamak lazım.

Bu yazdıklarımı internette basit birkaç arama yaparak öğrenmek elbette mümkün. Nitekim boya öncesinde ben de böyle aramalar yaptım ve teorik olarak öğrendim. Ama alışkanlık haline getirmek zaman alıyor. Bir de daha önce hataları nispeten daha fazla tolere eden renklerle çalışınca, yukarıdaki hatalı davranışların sizde kötü birer alışkanlığa dönüştüğünü anlıyorsunuz. Genelde de bir şeyi yanlış bilmek, hiç bilmemekten kötüdür ya... İşte onun gibi bir durum oldu anlayacağınız. Şimdilik aklıma gelen bunlar.
« Son Düzenleme: Ocak 27, 2015, 19:37:40 ÖS Gönderen: barone » Logged
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 27, 2015, 20:06:55 ÖS »

Öncelikle elinize sağlık diyorum ve benim başarısız olan boyama projemden başkaları aynı hatayı yapmasın diye birkaç ipucu da ben vereyim.
1. Zaten söylemişsiniz kapalı alanda yapmayın.
2. Soğuk havada sakın boyama yapmayın. Çok kötü sonuçlar çıkabiliyor.
3. Bundan da bahsetmişsiniz ben de onaylayayım. Açık bir renk boya yapılacaksa önce beyaza boyanmalı.
4. Mutlaka astar boya kullanın. Zımpara izlerini yok ediyor ve pürüzsüz bir yüzey sağlıyor.
5. Kaliteli boya kullanın. Ucuza kaliteli boya olmaz.

Bir de sorum olacak boyayı plasdtiğe zarar vermeden zımpara harici çıkarabilecek bir yöntem var mı? Fazla kat boya nedeniyle power ve reset kabartması kayboldu da.

Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 27, 2015, 20:40:46 ÖS »

Son hali gerçekten de çok iyi görünüyor

Kasanın ilk halini ayrıntılı fotoğraflamayı unuttuk ama gerçekten de kötü durumdaydı, çeşitli yerlerinde ısıdan kaynaklı erimeler vardı sanki sıcak bıçak basılmış gibi. Aşağıdaki boyama işine girmeden önceki hali, özellikle üst kısımda bahsettiğim yanıklar görünüyor ama fotoğrafta diğerleri pek belli olmamış.

Hazır boyama işine gireceksek kasayı da delelim, bir de reset switch takalım dedik. Turuncuyla yeşilin uyumu çok güzel olduğundan switch de yeşil renkli.

Bu da ilk 'Floresan Kavuniçi' boya denemesi. Turuncuyla sarı arası bir renkmiş bu, çok da hoş olmadı.

wolfiem
Deneyimli

May the source be with you!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 28, 2015, 00:19:25 ÖÖ »

C64 çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Tam da benim boyamak istediğim rengi kullanmışsınız Siyah tuşlar ile turuncu kasa birbirleri ile çok güzel uyum sağlıyor. İnsan kullanmaya kıyamaz şimdi bunu gerçi ama güle güle kullanın

Bu arada ben de banyoda boyamayı düşünüyordum. Havaların düzelmesini bekleyip dışarıda yapmak lazım demek ki...

Commodore & Amiga & Amstrad & Retro Macintosh Fan
k2.bbs.tr - Çok yakında!
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 28, 2015, 02:55:10 ÖÖ »

C64 çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Tam da benim boyamak istediğim rengi kullanmışsınız Siyah tuşlar ile turuncu kasa birbirleri ile çok güzel uyum sağlıyor. İnsan kullanmaya kıyamaz şimdi bunu gerçi ama güle güle kullanın

Bu arada ben de banyoda boyamayı düşünüyordum. Havaların düzelmesini bekleyip dışarıda yapmak lazım demek ki...
Çok teşekkür ederim. Valla şimdilik vakit darlığı sebebiyle seyretmekle yetiniyorum ama haftasonu hunharca kullanmayı düşünüyorum. Hiç acımayacağım kendisine. Yer sıkıntısı nedeniyle Commodore salonun baş köşesinde durmak zorunda. Eski haliyle, bahsettiğim kozmetik sıkıntılarından dolayı biraz çirkin kalıyordu. Şu an salonun yıldızı oldu diyebilirim. Öyle ki, görsel açıdan epey iyi durumdaki 1541'i bile boyamaya niyetlendim bir ara. (Ama yapmayacağım elbette.)

Banyoda her şeyden önce havalandırma sıkıntısı olur. Çok ciddi kimyasal solursunuz. Hiç bulaşmayın derim.

Bir de yukarıda bahsetmeyi unutmuşum, tam olarak aynı rengi kullanacağınızı varsayarak söylüyorum. Dediğim gibi çok fazla partikül açığa çıkıyor. Bu partiküller ortalığı batırıp ağzınıza yüzünüze girdiği gibi, boyanan alana da yapışıyor. Daha doğrusu "yapışıyor" demeyelim de aynen toz gibi üzerine konuyor. Katlar arasında zımpara yapmasanız bile, kağıt havluyla bu tozları almanız faydalı olacaktır. Tabi dokunma kuruluğuna gelmesini bekledikten sonra.

@FatihHazretleri
Teşekkür ederim. Yazdıklarınıza katılıyorum. Özellikle astar çok önemli. Astarsız da bu sonucu alan vardır belki bilemiyorum ama işinizi çok kolaylaştıracağı kesin.

@Dec
Alıntı sahibi: Decypher
Son hali gerçekten de çok iyi görünüyor
Haftasonu canlı halini görmeni temenni ediyorum.
hekimoglu78
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 28, 2015, 11:44:14 ÖÖ »

Bu switch ne işe yarıyor...

Ne aradığını bilmeyen, ne bulduğunu anlayamaz !
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 28, 2015, 12:24:05 ÖS »

Açıkçası ne renge boyarsın diye sorsanız, bu renk aklıma gelmezdi.. Ama bayağ hoş durmuş... yalnız bu boyamaların üzerine, bir illustrasyon, bir commodore logosu bir şey istiyor... Commodore64'e uygulamak çok kolay değil ama retroman'in SNES'i ne demek istediğimi anlatır sanırım...

çok güzel iş çıkarmışsınız...Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkürler

Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 28, 2015, 12:51:14 ÖS »

Bu switch ne işe yarıyor...

Reset düğmesi o, sürekli olarak açma kapama düğmesini kullanmak zorunda kalmamak için. SYS 64738 gibi etkisi var yani
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 28, 2015, 13:15:30 ÖS »

resimlerden göründüğü kadar son derece güzel duruyor gibi
Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 22, 2018, 00:11:26 ÖÖ »

Renk cok guzel olmus , gencleri cekmek icin ideal bir renk

Renk parlak değilde mat olsa idi daha iyi olmazmıydı, ışık vurunca dalgalanmalar biraz sırıtıyor,
« Son Düzenleme: Mayıs 23, 2018, 12:47:35 ÖS Gönderen: Humphrey » Logged

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax