Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Fransız SMS 2  (Okunma Sayısı 6754 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 26, 2015, 00:53:15 ÖÖ »

Öncelikle belirtmeliyim ki aşağıdaki satırlarda yanlış/eksik yaptığım bir şey varsa uyarırsanız sevinirim.

Bundan birkaç ay önce deaththrones arkadaşımız  bana daha önceden yaptığımız bir takas sonucu iki master system oyunu yollamış ve yanlarında bir sega master system 2 hediye etmişti.

Ürünü aldığımda önce sevindim, çünkü çok iyi durumdaydı. Sonra bir üzüldüm. Çünkü yavuz hocamın yazdıklarından sonra internette yaptığım araştırma neticesinde cihazın Fransa için üretilen ve orijinal scart kablosunda rvb adapteur (RGB anfi devresi aslında) bulunan bir kutu olan modelden olduğunu öğrendim.

Bu cihazlarda diğer tüm cihazlarda yer alan görüntü çipi yok. Ham rgb sinyaller veriyormuş. Yine internette yaptığım araştırmada ve yavuzg ile yazışmalarımda rgb sinyallerinin zayıflığından dolayı bu cihazların ekrana siyaha yakın veya siyah görüntü verdiği rgb anfi devresi olmadan sadece sesinin duyulabildiğini öğrendim. Yavuz hocam elinde böyle bir cihaz olmadığını da belirtmişti. Yoksa anfi devresini de yapacaktı. Önce yollayayım diye düşündüm ama sonra uğraştırmak istemedim. İşi başından aşkındır zaten.

Cihazın soket ve devresi için 50-60 TL masrafı vardı (lehim telim bitmiş, breadboard’um yok, kargoları var bu ürünlerin ve sırf 262° 8 pin din soketin çifti 25-30 liraya geliyor). Bir kablo için çok para. Masrafını da geçtim de onca emekten sonra ya çalışmıyorsa alet. Osiloskopumuz da yok ki (olsa da kullanmayı bilmem, kesin yakarın bir yerlerini)

Neyse, bir süredir bekliyordu cihaz. Burdur'da gezmediğim televizyon tamircisi kalmadı. Sonra face nintendocu grubunda biri simon'a bu soketten hediye edeyim dedi, o istemedi ben talip oldum (falan filan) ama arkadaş bana göndermek istemedi. Ben de İngiltereden siparişi geçmeye karar verdim. Ama uygun bir devre de yoktu elimde. Aslında sms power sitesinde bir devre var ama elemanların ne olduğu belli değil. İnternetten bu kutu ile ilgili inceleme yazmış olan ve e-posta adreslerini tespit edebildiğim bir iki Fransız’a yazdım ama hiç birinden cevap gelmedi. Belki spam olarak algılanmıştır e-postalarım. Bilemiyorum.

En sonunda bir siteden genel bir rgb anfi devresi buldum. Video için bulmak zor, arama sonuçları genellikle rgb led sürücülerle ilgili.

Tüm ekipmanlar 20 gün içerisinde toparlandı ve başladım devreyi breadboard üzerinde kurmaya.
Devreyi kurdum evde boşta duran bir scart kablosunu da bu iş için kullandım. O kadar kalitesizdi ki uçlarına zil teli lehimledim breadboard a bağlamak için en sonunda sıra denemeye geldi ama sonuç hüsran. Ses var ki o da çok dipten geliyor, ama görüntü yok. Elimdeki eski bir monitör kablosu ile yaptığım denemeden de sonuç alamadım.
Cahil cesaretinden gelen doğaçlama ile rgb ve sync uçları anfisiz sürmeye karar verdim. Belli belirsiz şekiller belirdi. Ama şunu fark ettim sorun toprak hattındaydı. Toprak uçlarının aralarına direnç koyunca renkler de belirmeye başladı. Shield ile toprak hattını ayırınca cıvıl cıvıl renkleri ile önce alex kid karşımdaydı. Bira uğraştan sonra shinobi kartuşunu ve altred beast'i de çalıştırdım.

Ancak bir sorun daha vardı. Sesteki parazit. Önce dirençlerle denemeler yaptım. Doğal olarak direnç yükseldikçe parazit azalıyor ancak renkler de canlılığını yitiriyordu.

Bir yerlerde konsansatörlerin filtre olarak kullanılması ile ilgili bir şeyler okumuştum. Deneyeyim dedim. Değişik değerlerde parazit artıyor ve azalıyordu. En son 100µF 16v kondansatörlerimin en iyi sonucu verdiğin tespit ettim (bu iş için 220µF kullanılıyor sanırım ama bende yoktu). Ayrıca görüntü kalitemi ve renk canlılığımı da bozmuyordu kondansatörler.

NOT:Soketin yönünü lehimlenecek pinlere bakış açıma göre değiştirdim.

Sonuç olarak gereksiz mazrafları saymazsak (Aldığım gereksiz şeyler de gün gelir lazım olur) 30TL bir bedel ödeyerek (bir tane yedek din soket buna dahil) inanılmaz eğlenceli bir süreç sonunda çalışır vaziyette bir SMS sahibi oldum.

« Son Düzenleme: Kasım 26, 2015, 07:26:49 ÖÖ Gönderen: gergozen » Logged
Deaththroes
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 26, 2015, 01:12:14 ÖÖ »

Abi ne uğraştırmışım seni ya Emeğine sağlik.
crowded
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 26, 2015, 01:13:22 ÖÖ »

Gayet güzel olmuş. Emeğine sağlık. Bu tarzda sorunla karşılaşabilecek arkadaşlara da sade ve anlaşılır bir kaynak olmuş
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 26, 2015, 07:35:04 ÖÖ »

Abi ne uğraştırmışım seni ya Emeğine sağlik.

Biraz uğraştım ama değdi. Sayende yıllar sonra tekrar shinobi oynadım 

Bir joypad bulunca takım olacak Cihaza MD joypad i bağladım. Uyumlu ve orjinalinden daha rahat. Ama yine de orjinal olsa tam süper olur bence

Gayet güzel olmuş. Emeğine sağlık. Bu tarzda sorunla karşılaşabilecek arkadaşlara da sade ve anlaşılır bir kaynak olmuş

Teşekkür ederim. Ben de elinde bu cihazdan olan varsa arızalı zannedilip çöpe gitmesin diye buraya yazayım dedim.
ibeser (Ayak Takımı)
Deneyimli

Sega<Nintendo<Amiga

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Kasım 26, 2015, 09:19:17 ÖÖ »

Detaylı bilgilendirme için teşekkürler.
Bende de bol bol SMS2 var. Bir ara ben de içlerine dalacağım ama zaman yok... Kolay gelsin.

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 26, 2015, 09:45:11 ÖÖ »

Emek verip projeyi yapmakla kalmayıp fotoğraflandıran gergozen'e ve onu bu yola bilmeyerek de olsa sevk ederek foruma bir doküman daha kazandıran Deaththroes'a teşekkürler. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Kasım 26, 2015, 11:51:01 ÖÖ »

Her işte bir hayır var... Başta sorundu, ama şimdi senden sonrakiler için bir referans... teşekkürler

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 26, 2015, 13:34:54 ÖS »

Keyifli bir serüven olmuş

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: