@chako
Elimden geldiğince sorularını cevaplamaya çalışayım.
1. Amiga marka bilgisayarları üreten Commodore firması 90'lı yıllarda iflas ettikten sonra Amiga markası çeşitli firmaların elinde dolaşıp durdu. Amiga modelleri bir süre daha üretildi, daha sonra üretim durdu. Amiga en son A1200 ve A4000 modellerini piyasaya çıkardı. Daha sonra 2000'li yıllarda PPC işlemcili, daha güncel donanıma ve işletim sistemine sahip AmigaOne modeli çıktı fakat bu cihaz Amiga firmasının üretimi değildi. Şu an için halen en güncel Amiga budur ve Amiga işletim sistemi AmigaOS 4.0 versionu ile halen desteklenmekte ve güncellenmektedir.
2. Kısaca anlatmak gerekir ise; evet, Commodore64 teyp kasetlerinden yükleme yapan bir bilgisayardı, disket sürücü de bağlanabiliyordu, tasarım ve üretim sürecinde cihaza harddisk bağlamak gibi bir düşünce yoktu ve bu cihaz artık üretilmiyor. Fakat diğer taraftan olaya baktığımızda bu cihazın halen birçok fanatiği var ve cihaza harddisk dahil birçok enteresan donanım bağlamayı başardılar.

3. Bu cihazlar oyun bilgisayarı olarak tanınmış olsa da aslında durum öyle değil. Commodore64 için çok fazla birşey söyleyemeyeceğim fakat yine fanatikleri bu cihazla internette sörf yapmak dahil birçok işi başardılar.

Amiga'da ise durum çok farklı. Herhangi bir PC ile yaptığın hemen herşeyi "teknik olarak" Amiga'da da yapmak mümkün. Internete girmek (bu mesajı bir Amiga ile yazıyorum), ofis programları kullanmak, yazıcıdan çıktı almak, grafik modellemek, animasyon yapmak, video izlemek, editlemek, müzik yapmak gibi... ...ki zaten insanlar bu kavramların birçoğunu 80'li yıllardan itibaren ilk kez Amiga ile tanımışlardır.
4. Amiga'nın program desteği var ama yeterli düzeyde değil. Pazar payı olmadığı için ciddi firmalar Amiga'ya destek vermiyorlar. Sistem son yıllarda küçük firmalar ve kullanıcıların destekleri sayesinde ayakta durmaya çalışıyor. İşletim sistemi güncelleniyor. Hatta son güncellemesi 15-20 gün kadar önce çıktı.

Amiga işletim sistemi Hyperion-Entertainment adlı firma tarafından güncelleniyor.
Amiga hakkında daha ayrıntılı ve güncel bilgilere ulaşmak için aşağıdaki adresleri takip etmeni öneririm.
www.amigaworld.net (Amiga hakkında güncel haberler)
www.hyperion-entertainment.biz (AmigaOS işletim sistemi)
www.aminet.net (Dünyanın en büyük Amiga yazılım arşivi)