Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Cahiller için Amiga  (Okunma Sayısı 9236 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
chako
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 04, 2007, 00:20:58 ÖÖ »

Teknik bir problemimin cevabını bulduğum için sırf teşekkür etmek için formunuza üye oldum. Ancak şimdi aşağıdaki soruların cevabını çok merak ediyorum.
1. Amiga bilgisayarlar hala üretiyor mu? Firma batmadı mı?
2. Ben 20-25 sene önce commodore 64 te oyun oynamıştım (Mario gibi birşeydi). Hard diski yoktu teyp kasetinden okuyordu ve çoğu zaman okuyamıyıp takılıyordu, ekranı yoktu televizyona bağlanıyordu, hard diski yoktu. Hala durum bu mu.
3. Bu makinelerle oyundan başka ne yapılıyor? İnternete girer mi? Yazıcı bağlanır mı? Ofis benzeri programları var mı? Grafik animasyon yapar mı?
4. Program desteği var mı? İşletim sistemini güncelleniyor mu? kim güncelliyor.

Şimdi bunları okuyan forum müdavimi arkadaşlar "sen aydan mı geldin kardeş" diyebilir ama cahilliğimize verip bir cevap yazan olursa sevinirim.
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 04, 2007, 01:14:03 ÖÖ »

haahahaaa   hakikatten aydan gelmişsin internette amiga yazarsan o bulduğun cevabı bir daha bulursun

Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ağustos 04, 2007, 04:10:29 ÖÖ »

@chako

Elimden geldiğince sorularını cevaplamaya çalışayım.

1. Amiga marka bilgisayarları üreten Commodore firması 90'lı yıllarda iflas ettikten sonra Amiga markası çeşitli firmaların elinde dolaşıp durdu. Amiga modelleri bir süre daha üretildi, daha sonra üretim durdu.  Amiga en son A1200 ve A4000 modellerini piyasaya çıkardı. Daha sonra 2000'li yıllarda PPC işlemcili, daha güncel donanıma ve işletim sistemine sahip AmigaOne modeli çıktı fakat bu cihaz Amiga firmasının üretimi değildi. Şu an için halen en güncel Amiga budur ve Amiga işletim sistemi AmigaOS 4.0 versionu ile halen desteklenmekte ve güncellenmektedir.

2. Kısaca anlatmak gerekir ise; evet, Commodore64 teyp kasetlerinden yükleme yapan bir bilgisayardı, disket sürücü de bağlanabiliyordu, tasarım ve üretim sürecinde cihaza harddisk bağlamak gibi bir düşünce yoktu ve bu cihaz artık üretilmiyor. Fakat diğer taraftan olaya baktığımızda bu cihazın halen birçok fanatiği var ve cihaza harddisk dahil birçok enteresan donanım bağlamayı başardılar.

3. Bu cihazlar oyun bilgisayarı olarak tanınmış olsa da aslında durum öyle değil. Commodore64 için çok fazla birşey söyleyemeyeceğim fakat yine fanatikleri bu cihazla internette sörf yapmak dahil birçok işi başardılar.
Amiga'da ise durum çok farklı. Herhangi bir PC ile yaptığın hemen herşeyi "teknik olarak" Amiga'da da yapmak mümkün. Internete girmek (bu mesajı bir Amiga ile yazıyorum), ofis programları kullanmak, yazıcıdan çıktı almak, grafik modellemek, animasyon yapmak, video izlemek, editlemek, müzik yapmak gibi...  ...ki zaten insanlar bu kavramların birçoğunu 80'li yıllardan itibaren ilk kez Amiga ile tanımışlardır.

4. Amiga'nın program desteği var ama yeterli düzeyde değil. Pazar payı olmadığı için ciddi firmalar Amiga'ya destek vermiyorlar. Sistem son yıllarda küçük firmalar ve kullanıcıların destekleri sayesinde ayakta durmaya çalışıyor. İşletim sistemi güncelleniyor. Hatta son güncellemesi 15-20 gün kadar önce çıktı. Amiga işletim sistemi Hyperion-Entertainment adlı firma tarafından güncelleniyor.

Amiga hakkında daha ayrıntılı ve güncel bilgilere ulaşmak için aşağıdaki adresleri takip etmeni öneririm.

www.amigaworld.net   (Amiga hakkında güncel haberler)
www.hyperion-entertainment.biz   (AmigaOS işletim sistemi)
www.aminet.net     (Dünyanın en büyük Amiga yazılım arşivi)
rtuk
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 04, 2007, 12:09:57 ÖS »

selamlar benim elimde amiga 500 var bununla internete girebilmek için yazılım veya donanım olarak nelere gereksinim var teşekkür ederim.
                                        saygılarımla
                                           rtuk

UFUKLARIN NAZARIMDAN NİHAN OLUP GİDELİ;
HAKDANI FENANIN KARARDI HER ŞEKLİ
GÖZÜMDE KALMADI YER GÖK BATAR ÇIKAR
ZEMİNE MÜNKESİRİM ASMANE MUABBERİM VS VS VS...
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ağustos 04, 2007, 13:57:33 ÖS »

internet için en az 16 mb ram gerekli bu nedenle a500 ile bu iş zor en az bir a1200 edinmelisin

rtuk
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 04, 2007, 15:39:20 ÖS »

saol mybee teşekkürler zaten pc alacagım başka yolu yok anadoldan ferrari olmaz amigaylada internete baglanılmaz.

UFUKLARIN NAZARIMDAN NİHAN OLUP GİDELİ;
HAKDANI FENANIN KARARDI HER ŞEKLİ
GÖZÜMDE KALMADI YER GÖK BATAR ÇIKAR
ZEMİNE MÜNKESİRİM ASMANE MUABBERİM VS VS VS...
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ağustos 04, 2007, 15:52:05 ÖS »

chako: hepimiz çeşitli şeylerin cahiliyiz. mesela bahsettiğin enjeksiyon sistemi hakkında bizimde hiçbir bilgimiz yok

Commodore/Amiga ve diğer bilgisayarlarla ilgili burada genelde nostaljik sebeplerle bulunuyor, bu cihazları bir hobi yaklaşımıyla kullanıyor ya da değerlendiriyoruz. Bunları günümüz bilgisayarlarıyla karşılaştırmak ya da günümüz bilgisayarlarının görevlerini onlara yüklemek mümkün değil...

Daima Genç
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ağustos 05, 2007, 17:08:43 ÖS »

Chako,

Bu soruları soran (veya sorabilecek) tek kişi olmadığın için, Amiga Dökümantasyon Projesi hazırlandı. Aklındaki soruların birçoğu için gereken cevabı orada bulabilirsin. Aşağıda da benim seçtiğim bir yazı var (10 sene önce yazıldığını göz önüne al).

Sıkça Sorulan Sorular
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ağustos 05, 2007, 22:39:42 ÖS »

selamlar benim elimde amiga 500 var bununla internete girebilmek için yazılım veya donanım olarak nelere gereksinim var teşekkür ederim.
                                        saygılarımla
                                           rtuk

En az 3MB ram gerekiyor ve kurulum dosyaları için de yaklaşık 2 MB yer gerek. Yani a500'üne bir A590 harddisk ve ram genişleme aygıtı taktığında geriye bir modem bulmak kalıyor

A590 türkiyede çok sattığı için hala bulunabiliyor. Ama bilmiyorum değermi, 300 milyonluk bir PC topla daha iyi.
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=534

coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ağustos 06, 2007, 09:10:53 ÖÖ »

dial up hizmet veren yer bulman lazım tabi bi de. TT'un bir hattı vardı, 880 miydi 888 miydi neydi biraz kazık ama kısa denemeler için ideal ...

Retro Hincal Uluc
chako
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 06, 2007, 22:58:05 ÖS »

Başta Alp Yener olmak üzere bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim. Mybee adlı üyenin dediği gibi Amiga yazıp internete girince bunların cevabı pat diye gelmiyor. Örneğin internete bağlanıyor mu nun cevabını ve en son modellerini bulamadım.
Ağbimin yazlığının bodrumunda bi tane böyle bir cihaz vardı. Çıkarıp kucalamaya karar verdim.
mybee
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ağustos 10, 2007, 01:42:29 ÖÖ »

Teknik bir problemimin cevabını bulduğum için sırf teşekkür etmek için formunuza üye oldum. Ancak şimdi aşağıdaki soruların cevabını çok merak ediyorum.
1. Amiga bilgisayarlar hala üretiyor mu? Firma batmadı mı?
2. Ben 20-25 sene önce commodore 64 te oyun oynamıştım (Mario gibi birşeydi). Hard diski yoktu teyp kasetinden okuyordu ve çoğu zaman okuyamıyıp takılıyordu, ekranı yoktu televizyona bağlanıyordu, hard diski yoktu. Hala durum bu mu.
3. Bu makinelerle oyundan başka ne yapılıyor? İnternete girer mi? Yazıcı bağlanır mı? Ofis benzeri programları var mı? Grafik animasyon yapar mı?
4. Program desteği var mı? İşletim sistemini güncelleniyor mu? kim güncelliyor.

Şimdi bunları okuyan forum müdavimi arkadaşlar "sen aydan mı geldin kardeş" diyebilir ama cahilliğimize verip bir cevap yazan olursa sevinirim.

mesajını gayrı ciddi olarak değerlendirdim gerçek anlamda ciddi olacağını düşünemedim o nedenle önce özür dilerim o makinayı kurcalarken herhangi bir bilgiye yada parçaya ihtiyacın olursa özelime yaz gereken yardımı yapayım

ama sende kabul et canım amiga diye yazdınmı binlercesini bulursun hatta A1 bile gelir tabi genelde hiç bir şey anlatmazlar anlatanı çok azdır

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: