Amiga'daki Center Court Tennis adlı tenis oyununun Alman programcısı Gernot Fritsche, 20 yıl kadar önce programladığı fakat tamamlayıp yayımlamadığı devam oyunu Center Court Tennis 2'yi sonunda yayımladı.
Oyunun bu kadar geç yayımlanmasının oldukça ilginç bir hikayesi var.
İngilizce bilenler bu linkten okuyabilirler
http://eab.abime.net/showthread.php?t=83501İngilizcesi olmayanlar için Fritsche'nin kendi sözcükleriyle öyküsünün Türkçe çevirisi şöyle:
Herkese merhaba! Ben 1990’larda Amiga’daki Center Court Tennis oyununun sahibiyim. Uzun süredir Amiga Ortamında
bulunmuyorum fakat Amiga 500’üm ve 1200’üm duruyor (1200’ü Center Court 1, Alman BlitzBasic ekibince ilk
yayımlandığında ödül olarak almıştım).
Hikaye benim tarafımda şöyle:
4 yıl önce Center Court 1’i 2011’de (WinUAE’de) oynayan ve ilgi gösteren “Python1” benimle iletişime geçti.
Birkaç e-posta yazışmasından sonra bana bir devam oyunu düşünüp düşünmediğimi sordu (sanki bir hayali vardı).
İşte şimdi hikaye ilginçleşiyor.
Aslında 1996/97 yıllarında hiç yayınlanmamış ve hatta %100 tamamlanmamış bir devam oyunu üzerinde çalışıyordum.
Oyun Floppy Disk’lere sığmayacak kadar büyük bir hal almıştı ve sabit diskimde öylece yatıyordu. Amiga’mı artık
kullanmadığım için de aklımdan çıkmıştı. Pyhton 1 bana Center Court için olası bir devam oyunu ile ilgili
sorduğunda, bir göz atmak için eski Amiga 1200’ümü çıkardım. Çünkü programlamasının ne kadarını tamamladığımı
bile hatırlamıyordum. Sorunlar işte bu noktada başladı. Amiga’m HDD’den başlamayı reddediyordu. CC2 için herhangi
bir eski floppy disk de bulamıyordum. Artık CC2’yi kaybettiğimi kabullenmeye başlamıştım.
Amiga’dan o kadar uzun süre uzak kalmıştım ki nereden başlayacağımı dahi bilmiyordum. Yeni donanıma veya
profesyonel sabit disk restorasyon şirketlerine para yatırmak da istemiyordum. Zaman böylece geçti. Şanslıyız ki
Python 1 gerçekten kararlıydı. Benzer sorunlar hakkında Amiga forumlarını okumaya devam etti ve veriyi kurtarmak
için olası yolları düşünmeyi asla bırakmadı. Denememiz gereken birkaç fikir de önerdi. Gereken bilgi ve donanıma
sahip olmadığım için sabit diskimi ona göndermeyi teklif ettim. Sonunda geçen hafta bu forumlara teaser olarak
gönderdiği ekran görüntüsünü bana da gönderdi. Anladım ki başarmıştı. “Eggman”’in yardımlarıyla sabit diski
okutabilmiş ve Center Court Tennis 2’yi de içeren neredeyse 20 yıllık veriyi kopyalamıştı. Birkaç gün sonra
dosyaları bana gönderdi ve WinUAE ile deneyebildim. Gördüğüm kadarıyla oyun tam olarak çalışıyordu. Sadece
birkaç ufak şey eksikti. Karşılama ekranı yoktu ve İngilizce çeviri tam değildi. Bunlar dışında bence CC1’e
nazaran gayet güzel bir iyileştirme. Çünkü ilk sürümde çok da iyi olmayan şeyleri düzeltmeye çalışmıştım.
Oyun hızını biraz azaltmış, grafikleri ve diğer şeyleri iyileştirmeye çalışmıştım. Oyun ayrıca düşük turnuvaları
kazanarak karakterinizi geliştirdiğiniz ve sonunda ağır toplarla rekabet ettiğiniz, hatta kendi ülkenizdeki Davis
kupasına katıldığınız bir kariyer modu da içeriyor. 90’lardaki tüm tenis profesyonellerinin isimlerini görmek de
oldukça eğlenceli.
Çok tuhaf bir hikaye değil mi? Evet öyle. :)
Python 1 ve arkadaşına tüm emekleri için çok teşekkürler. Bu gerçekten, güzel anılarımı bana geri getirdi.
Pyhton1 önce küçük bir video yayınlamayı planlyor. Sanırım 20 yıl sonra, oyunu herkesle paylaşmadan önce biraz
daha beklemeye değer.
SecondService
18 Temmuz 2016
Oyunun bahsedilen videosu:
Oyunun kendisi de geçen hafta yayımlanmış.
Oldukça başarılı ve eğlenceli bir oyun. Aşağıdaki Aminet ve LemonAmiga bağlantılardan indirilip bir A1200'de (veya WinUAE'de A1200 emülasyonu ile) oynanabiliyor.
Aminet: http://aminet.net/package/game/misc/CenterCourt2LemonAmiga: http://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=3855