Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetSıcak hava tabancası / havyası tavsiyesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sıcak hava tabancası / havyası tavsiyesi  (Okunma Sayısı 6767 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 18, 2017, 15:03:33 ÖS »

BGA, SMD vb parçaları değiştirmek için ekranda uç sıcaklığını yazan bir sıcak hava tabancası almayı düşünüyorum. Ama ucuna takılan hava yönlendirici metal parçaların çeşitliliği çok az, piyasada satılanlarda pek uç çeşidi görmüyorum. Mesela entegrenin üzerine değil yanlarına sıcak hava versin, o uçlardan lazım. Bugün çarşıdaki bir elektronik malzeme satıcısına sordum, talep yok dedi, herkes standart uçlarla idare ediyor herhalde.

Ek özellik olarak lehim vakum pompası ve / veya işlemciyi tutup kaldırmak için vakum cihazı olursa harika olur. Olmazsa bunlara ayrı para vermek gerekecek

şunları buldum ama uçlar ikisinde de az. Vakum vb gibi bir özellik de yok
http://www.hepsiburada.com/class-968-dijital-gostergeli-uflemeli-havya-p-HRGLSM30855?magaza=Antenci
http://www.hepsiburada.com/class-952-cift-dijital-gostergeli-uflemeli-havya-p-HRGLSM30831?magaza=Antenci

Tavsiyelerinizi bekliyorum

Use the brute force, Luke
mustx34
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 18, 2017, 16:47:20 ÖS »

merhaba ikinci liinkte olan daha çeşitli ve iyi gibi duruyor ondan daha  çeşitli olan yoktur sanırım AliExpress ‘e de bak bir orada  da iyi setler var.
mustx34
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 18, 2017, 16:51:23 ÖS »

https://m.tr.aliexpress.com/s/item/32340232037.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32340232037&productSubject=Saike-952D-2-in-1-Hot-air-gun-rework-station-with-Soldering-station-Rework-Soldering-Iron&spm=a2g10.search0104.8.3.KW7ysQ
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 18, 2017, 22:33:59 ÖS »

Tavsiye:

Üflemeli havyada motoru havyanın tutulan kısmında olanlardan uzak durun

Kompresörü havyanın kasasının içinde olanlar hem daha verimli hem de daha sessiz çalışır.

İkinci linkteki cihazın benzerini (TT T-echni-c 862D+) ben kullanıyorum 2 senedir. Tık demedi Geceleri kullandığım için de sessiz çalıştığına kefilim.

Geos
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 19, 2017, 07:29:00 ÖÖ »

2000 yılında gordak 850 almıştık bir kere bile arıza yapmadı .şimdi 952-A var tavsiye ederim
« Son Düzenleme: Aralık 19, 2017, 07:33:40 ÖÖ Gönderen: Geos » Logged
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 20, 2017, 20:23:36 ÖS »

Yorumlar için teşekkürler. Anlamadığım bir nokta entegrenin üzerine harıl harıl sıcak hava basarken vakum kalemiyle entegreyi nasıl kaldıracağız? Vakum kalemi zarar görmez mi ya da daha kötüsü o sıcak hava bir tarafımızı yakmasın?

Benim gibi meraklılar vardır, faydası olur belki diye bulduklarımı uzunca yazdım

Nozzle kiti olarak şunu buldum, fazla pahalı ama tam olarak böyle birşey lazım:
https://tr.aliexpress.com/item/65-adet-tak-m-Is-Gun-Nozullar-I-in-Is-Hava-Tabancas-Lehim-Kiti-850-852/32842357018.html
Bunların bağlantı yeri herhangi bir ısı tabancasına uyar mı? 850 - 852 yazmış ama bu sayılar nedir pek anlamadım,

Lehim vakumlama için: http://www.hepsiburada.com/tt-technic-zd-915-vakumlu-havya-istasyonu-p-HBV000008BXWC?magaza=elektronikdünyası

N11'e pek güvenmemeye başladığım için hepsiburada ile idare ediyorum. Isı tabancası olarak şöyle birşey galiba::
http://www.hepsiburada.com/class-952-cift-dijital-gostergeli-uflemeli-havya-p-HRGLSM30831?magaza=Antenci

Şu da entegre vakum pompası, biraz pahalı geldi:
https://tr.aliexpress.com/item/Pump-Vacuum-Suction-Pen-Machine-IC-SMD-BGA-Chip-Pick-Up-Tools-bga-Placement-Free-shipping/32703360894.html
Bunun işini cımbız görecek sanırım
« Son Düzenleme: Aralık 20, 2017, 21:15:15 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 20, 2017, 20:40:15 ÖS »

Sıcak havayı entegrenin üzerine vermek derken BGA tipi entegreleri kastediyorsan onu bilemem, hiç tecrübe etmedim ancak BGA olmayan entegreleri kastediyorsan sıcak havayı bacaklara veriyorsun entegrenin kasasına değil.

Yine BGA olmayan entegreleri kaldırmak için vakum falan kullanmıyorum, kenarından ince cımbızla tutup kaldırıyorsun.

Linkini verdiğin lehim sökücü cihazı kullanıyorum 1-2 senedir. Gayet memnunum.

Diğer üflemelei havya seçimlerini ise tekrardan düşün derim. Sebebini yazmıştım

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 20, 2017, 21:08:16 ÖS »

Sıcak havayı entegrenin üzerine vermek derken BGA tipi entegreleri kastediyorsan onu bilemem, hiç tecrübe etmedim ancak BGA olmayan entegreleri kastediyorsan sıcak havayı bacaklara veriyorsun entegrenin kasasına değil.
Yani, mutlaka. O bir sürü nozzle'leri o yüzden istiyorum zaten. Bendeki kalemde (standart piyasa işi bir şey) vakum tetiği ile vakum ucu arası 10cm falan, ondan sordum. Cımbızla sorun olmuyorsa onda da olmaz herhalde.

BGA olanlarda da sıcak hava yanlardan nozzle yönlendirmesi ile ve alttan ısı tepsisi ile verilecek herhalde, O da tamam, yakma vb olmaz.

Kompresörün kasanın içinde olması meselesini daha yeni algıladım Tutacak şişman olmayacak, ana kasa büyük olacak düzeltiyorum
« Son Düzenleme: Aralık 20, 2017, 21:16:13 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 20, 2017, 21:51:20 ÖS »

Kompresörün kasanın içinde olması meselesini daha yeni algıladım Tutacak şişman olmayacak, ana kasa büyük olacak düzeltiyorum

Aynen, güzel özetledin. Onlarda basit fanlı bir motor var hava üfüren, performanslı olsun diye hızlı döndürüyorlar gürültülü oluyor. Kasa içinde kompresörü olanlar çok sessiz üfürüyor, dükkanda deneyerek almıştım.

Diğer takım taklavat (uçlar) konusunda bir yorum yapamayacağım. Bana biraz pro işi gibi geldi. Yanlış anlama, o tüm uçların profesyonel anlamda işleme hız kazandırmak amacıyla kullanıldığı yerler var mutlaka ancak şahsen ben 7/24 elektronik tamiri yapmayan biri olarak bahsettiğim üflemeli havya takımından çıkan 2 uçla (BGA dışında) hemen tüm smd form faktörde (QFP, SOIC, SOC v.s.) entegre söküp takma işlerini yapabildim.

Bütçe kısıtlıysa tavsiyem önce üflemeli havya (rework station) + lehim sökme cihazını al, sonrasında tecrübe de kazanınca uç takımını alırsın.

BGA re-work tamamen bambaşka bir dünya, o konuya hiç bulaşmadım...

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 21, 2017, 10:20:17 ÖÖ »

Bir arkadaşın arızalanan bir üflemeli havyası vardı işine yararsa al deyip vermişti bana, kontrol devresi özel üretim bir devreden oluşuyordu tamir edemedim bende ek bir kutu yaptım cihaza şimdilik iş görüyor

cihaz bu:

ben içerisindeki devreyi tamamen çıkarıp
rezistanstan gelen uçlar ile fandan gelen uçları hazırladığım ek kutuya uzattım

ek kutu içerisine de

220V dimmer

ve fan hız kontrol devresi

bunları ve bir adet adaptörün iç trafosunu koydum
şuan tıkır tıkır çalışıyor Kahkaha
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: