Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Hdd on/off buton yardım ?  (Okunma Sayısı 1760 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 19, 2022, 03:31:41 ÖÖ »

Merhaba arkadaşlar. sizlerden ufak bir yardım almak istiyorum. günlük yaptığım işlemi yazayım size. ben sabahtan akşama kadar pc'yi normal kullanıyorum. gece yatmadan önce kasa kapaklarını ve ssd+hdd 2 adet diskimin elektrik fişlerini çekiyorum. usb'den linux live açarak mining yapmaya bırakıyorum pc'yi sabaha kadar. ssd+hdd çıkarma sebebim boşuna çalışmasın ömürleri gitmesin diye. yapmak istediğim şey ise şu, kasanın içinden dışarıya bir 
kablo çekerek ucuna'da on/off buton koyacağım. gece yatmadan önce pc'yi kapatıp butonu off konumuna getirdiğimde pc'yi açarken hdd'lere elektrik gitmesini engellemesi lazım. boşa çalışmasın yavrucaklar ancak bu butonu hangi uçlara bağlamam lazım nasıl bir butona ihtiyacım var. yardımcı olursanız memnun olurum. kısacası kasa'nın kapaklarını sökmeden ve hdd'nin elektrik kablolarını sökmeden anakart'a takılı ssd+hdd 2 adet diskimin elektriğini kapatmak istiyorum. on/off buton koymak istiyorum. inanın her gece güzel spor oluyor bana. bazen arkadaşlarım geliyor kasanın içini parmaklamayı sevenler var maalesef yada dikkatsizler var aralarında devamlı açık bırakmak istemiyorum açıkcası. sabah kapakları kapat gece aç yoruyor adamı
Bilen bir arkadaşımız yardımcı olursa çok memnun olurum arkadaşlar. hayırlı geceler dilerim.

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
hakdead
Deneyimli

Other computers play, Amiga kill!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 19, 2022, 04:24:52 ÖÖ »

Bence en sağlıklısı hddlere ayrı bir psu bağla ve atx psuya on off düğmesi bağla.

https://www.instructables.com/How-to-power-up-an-ATX-Power-Supply-without-a-PC/

Amiga 1200 3.1 rom + fast ata mk3 + Blizzard 1260 50mhz + 128 mb ram + 60 gb 2.5 ide + pcmcia cf reader + pcmcia ethernet
Amiga 3000 3640/25 mhz 2 Chip 8 Fast + 10 gb scsi
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 19, 2022, 08:46:08 ÖÖ »

Hdparm ile disklerin uyku konumuna geçmesini sağlayabilirsin.

https://man7.org/linux/man-pages/man8/hdparm.8.html

mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 19, 2022, 12:13:06 ÖS »

@hakdead merhaba.
harici bir psu şeklinde yapmak aklıma geldi. ancak ekstradan masada yer kaplayacak bir'de onu bir yerlere tıkıştırmak gizlemek için uğraşacağım. ondan dolayı tek psu ile yapmayı planlıyorum ama nasıl?
şu anda elimde kafa atan bir disk var. onun üzerinde deney yapacağım. elektrik soketindeki toprakları kesip araya buton koyacağım. pc kapalıyken off konumuna getirip pc'yi açacağım bakalım hdd tepki verecekmi kontrol edeceğim. eğer tepki vermezse istediğim oldu sayılır. sonra bir'de pc kapalıyken on konumuna getirip öyle açarım pc'yi hdd çalışırsa tam istediğim gibi bir şey olur. umarım istediğim sonuca ererim.

@Kaan Akkurt merhabalar.
hdparm ilk başta denediklerimden oldu. ancak şöyle bir sorunla karşılaşmıştım. ilk gece 00:00'da kodu uyguladım. sabah uyandığımda baktığımda diskler çalışıyor oluyordu. ikinci gece tekrar kodu uyguladım sabaha kadar oturdum bakalım ne zaman diskler faaliyete geçiyor diye. sabah saat 07:00'da açıldı otomatik olarak. devamlı linux kullanan arkadaşlarımdan yardım istedim. dedikleri şey çek fişi gitsin. çok sağlıklı çalışmıyor. bazı pclerde normal çalışırken bazılarında anormal çalışıyor dedi. linux için alternatif programlar denedim gui tarzında kullanması kolay olsun diye ancak onlarda farklı saatlerde çalıştırmaya başladı hddleri. zaman ayarlamasını falan yaptığım halde sonra manuel elle kontrol etmeye devam ettim.

bugün bir kaç deneme yapacağım bozuk hddler ile ancak bağlantı şeması tarzında yardımcı olabilecek varsa memnun olurum. ben gelişi güzel bir takım denemeler yapacağım. tabikide anakart bağlı olmadan. power'ı yeşil siyah tetikleyerek hdd+buton takıp deneyeceğim.

hakdead
Deneyimli

Other computers play, Amiga kill!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 19, 2022, 18:11:29 ÖS »

Hatta benim bildiğim kadarıyla bir çok yeni anakart üzerinde sata hddler plug&play özelliği ile bağlanabiliyor. Anakart modelinize göre bir araştırma yaparsanız veya en azından gözden çıkardığınız bir hdd ile deneme yaparsanız cihaza restart atmadan bile diskleri kapatıp açabilirsiniz. Elbette deneysel bir durumdur sorumluluk kabul etmiyorum Kahkaha

Amiga 1200 3.1 rom + fast ata mk3 + Blizzard 1260 50mhz + 128 mb ram + 60 gb 2.5 ide + pcmcia cf reader + pcmcia ethernet
Amiga 3000 3640/25 mhz 2 Chip 8 Fast + 10 gb scsi
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 19, 2022, 21:30:15 ÖS »

@hakdead merhabalar.
sanırım bios'da plug&play diye bir şey görmüştüm hdd tanıma bölümünde. bir araştırayım. dediğiniz gibi gözden çıkarılan bir diskle test edeyim bakalım sonuç ne olacak.

bu arada 4 bacaklı on/off butonla işimi hallettim. tam istediğim gibi oldu. ancak sizin plug&play olayı olursa butonada gerek kalmayabilir.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: