Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: nvision 08 ve DemoScene  (Okunma Sayısı 10784 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ağustos 25, 2008, 18:17:08 ÖS »

nvision organizasyonu içerisinde Demoscene'e de yer verilmiş (benim daha önce haberim yoktu). Oldukça ilgi çekici ve güzel paneller var...Yarışmalar ve ödüllerde fena görünmüyor...Demoscene'e ilgi artıyor mu? nedir

http://www.nvision2008.com/Enthusiasts/nvscene_demoscene.cfm

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 25, 2008, 20:29:52 ÖS »

demoscene'in dışarıdan finanse edilişini breakpoint08'de dehşet içinde izledim. Demoscene bir alt kültür olarak gelişmiş ve protest yapısını kesinlikle paraya bulaşmadan korumayı başarabilmişti. Breakpointte önce SONY bünyesine alınmış bir demogrubu tarafından yapılmış özel demoyu izledik. Sonra sürekli olarak farbrausch'un Nvision reklamı yapışını gördük. Dev ekranda sürekli reklamın dönmesi rahatsız edici değildi, sponsorun reklamının yayınlanmasında problem yok ama Farbrausch'un nvision invitrosunu yapması bana biraz garip geldi.

Zaten debris yüzünden sabıkalıydılar gözümde, bu da ikiye katladı olayı. Paniq gibi bir dahinin farbrausch'un eline düşmesine de üzüldüm sonradan.

Demoscene'in bir gönül işi olarak kalmasını tercih ederim doğrusu. NE nvidia'nın ne sony'nin ne de bir başka tekelin demoscene gruplarına direkt destek olmasını onaylamıyorum. Nvision harika bir organizasyon gibi görünüyor ama scene'in yapısıyla uzaktan-yakından alakası yok. Pek fazla parti gördüğüm söylenemez ama keşke nvision olmasaydı diyorum.

Sanki eski mahallemizin ortasına koç holding gökdelen dikiyormuş gibi geliyor. Eğer scene olan ilgi büyük şirketler tarafından gelecekse hiç gelmesin daha iyi diyorum. Ve yazımı şimidlik burada noktalıyorum.

(eh zaten buna benzer bir yazıyı plazma'da da yazmıştım)

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ağustos 25, 2008, 23:19:51 ÖS »

@arda: plazmadaki yazini da okurken ayni seyi dusunmustum. bahsettigin protest yapinin scene tarihinde senin soyledigin kadar guclu ve temel bir bilesen oldugunu dusunmuyorum. daha cok c64, amiga, spectrum gibi daha eski platformlarda soz konusu olan bir yapi idi bu. ve o yapinin en azindan c64 scene'de cok da aman aman onemli ornekler ortaya koydugu soylenemez. c64 scene'in en iyi 50 demosunu alip incelesek ne ekonomik anlamda ne de politik anlamda protest mesajlar tasiyan demolara neredeyse hic rastlamiyoruz. Speccy scenede belki dedigin olay daha guclu olabilir onu bilmiyorum. Amigada da cok ornegini gordugumu soyleyemem. pc scene'inin ise tarihi boyunca cok da protest oldugunu soyleyemeyiz bence. PC scene zaten demo yapma sanati konusunda trendlerini anca olusturuyor.

Ote yandan bir demo grubunun para karsiligi bir firmanin organizasyonu icin invitro yapmasi bana da cok yanlis geliyor. ayni sekilde yeni bir gpu feature'ini falan sergilemek icin demo yapmaka falan bence super abuk olaylar. Bu konulardaki yorumlarina katiliyorum.

Bu noktada benim dikkatimi ceken asil abukluk, gordugum kadariyla sirketlerin demo gruplarina destek olalim diye cok da yanip tutusmadigi. Aksine 3-5 demo grubunun kendilerini monetize etmek icin yanip tutustugunu goruyorum. Ozellikle dogu avrupa kokenli gruplarda "hadi biz size demo yapalim bize destek olun" seklinde bir atlama durumu var beni rahatsiz eden. yani senin sikayet ettigin ve benim katildigim tarzda endustri demoscene iliskilerini bazi demo gruplarinin oportunistlikleri besliyor bence. Dolayisiyla ben gruplari sirketlerden cok sucluyorum bu hususta
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ağustos 26, 2008, 10:30:31 ÖÖ »

Nightlord, bahsettiğim protest "yapı" demoların içinde geçen mesajlarda değil zaten. Yapı bence scene'in kendinde var. Elbetteki hiçbir coder eline bayraklar ve sopalar alıp sokağa çıkıp yürüyüş yapacak değil onu kastetmiyorum. Tam tersi, cracking kökeninden çıkma olduğu için scene yeni dünyanın korsan denizcileri gibi geliyor bana. Elbetteki kıyılarda krallar ve imparatorlarla anlaşmalara gidecekler, fakat korsanlar korsan kalmalıdırlar.

Günümüzde scene "korsanları" artık gemileri yağmalamasalarda geleneklerini sürdürmelidirler yoksa yok olacaklar. Bahsettiğim protest yapı "hey kral, halkı yağmalayan asıl sensin!" diye bağırmak değil (zaten bu da yapıya aykırı), yağmalanmamayı seçmekten ibaret. Bugünki gördüğümüz ufak hareketler ileride 'trend'e dönüşürse demoscene'i firma techdemo'larına teslim ettik demektir.

Farbrausch çok yetenekli bir grup, görünüşe göre kollektif bir yapıyla demo üretiyor ve işi "demo profesyönelleşmesi"ne vardırdılar. Bazılarına göre şu anda scene'i çeken büyük grupların belkide en önünde gidiyor. Üzülerek söylüyorum, farbrausch'un teknik zekasına kanıp kayıtsız kabullenmeye giden bir sürü insan (ve bunların çoğu yeni scener) var ve sadece bu hal bile bizim bildiğimiz "özgür" scene'in köklü değişimlere gideceğinin göstergesi. Belki zaten ölmekte olan "scene"in tek kurtuluşu budur, belki bu bir kabuk değiştirmedir, belkide (vigo'nun dediği gibi) scene öleli çok oluyordur. Her ne oluyorsa çabuk olsundur, canım sıkılmaktadır.

Bu arada "oportünist demo grupları" konusunda haklı olmalısın, bu durum başka şekilde açıklanamaz. Peki scene, bu grupları içine almaya ne zaman başladı? Neden bu gruplara "fuckings" gönderilmiyor, neden greetz'den çıkarılmıyorlar. Acaba "scene" dediğimiz şey gruptan çok izleyicilerdi de izleyiciler değişti diye ortama bir gamer kitlesi mi hakim olmaya başladı? Plastic'i anladık parasızlar, peki farbrausch'a ne oluyor?

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ağustos 26, 2008, 15:18:32 ÖS »

Benim bu konudaki yaklaşımım çok daha ılıman. Bana söz konusu gruplar sevdiği işi yapıp, bundan para kazanmak istiyorlarmış gibi geliyor ve bunda çok da bir yanlışlık görmüyorum.

Bütün gün database uygulamalarıyla uğraşmak, firmalara bannerlar, reklam filmleri, reklam müzikleri hazırlamak gibi işler birçok scenerın gerçek hayatta karşısına çıkan durumlar. Ben Plastic'in, Farbrausch'ın yaptığı şeyi bunlara güzel bir alternatif yaşam biçimi olarak görüyorum. Ayrıca bu tür olayların scene'i olumsuz etkilediğine de inanmıyorum. En fazla yeni bir sınıf ortaya çıkarır ki firmalardan destek alan gruplar olsa olsa çıtayı yükselteceklerdir.

Fuckings geçmeye gelince, bence fuckings geçilmesi gereken gruplar scene için zararlı birşeyler yapan gruplardır. Bu noktada sorgulanması gereken konu son yıllardaki gidişatın scene'e zarar verip vermediğidir. Speedfisters, Jumalatua fuckings geçilecek gruplardır. Plastic ve Farbrausch bence geçilse geçilse greets ya da respect geçilmesi gereken gruplardır.

Edit: Scene'in ölmesi konusuna gelince, scene öldü diyen yüzlerce scener var. Ancak istatistik olarak inceleyecek olursanız genellikle 30+ yaşlarındaki scenerlardan geliyor bu laf. Kendi zamanındaki scene'i göremeyen scene öldü diyor ve kendince de haklı olabilirler. Ancak ben ara kuşak bir scener olarak scene'in ölmediğini ve herşeyin kötüye gitmediğini net olarak görebiliyorum. Örneğin adam zamanında yalnızca swapper olarak scene'de yer almış ya da yalnızca commodore 64'de crack scene'inde yer almış, şimdi scene öldü diyor. Onun için doğru, genel olarak yanlış.
« Son Düzenleme: Ağustos 26, 2008, 15:22:55 ÖS Gönderen: Skate » Logged
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ağustos 26, 2008, 22:46:15 ÖS »

Benim bu konudaki yaklaşımım çok daha ılıman. Bana söz konusu gruplar sevdiği işi yapıp, bundan para kazanmak istiyorlarmış gibi geliyor ve bunda çok da bir yanlışlık görmüyorum.

şimdi bu bir işe dönüştüğü zaman ortada "sanat" kalmıyor. Biliyorsunuz ki büyük şirketlerin peşinde koştukları tek şey karlılıktır. Bu da her türlü çalışmanın tek bir amacı olduğunu işaret eder, o da para kazanmak. Bu durumda şirket adına demo üretimi "işi" artık müdahalelere maruz kalacaktır. Örneğin,sony'nin çıkarlarına ters düşecek bir içerik görmek mümkün olmayacaktır. Karamsar bir demo bile yapmakta zorlanabilir gruplar.

Belli ki bu devirde (küreselleşme denilen şeyle beraber) herhalgi bir şirketin ürünü tüm ülkelerde satışa gidiyor, standart o oluyor. Vasat bir çalışma arkasında büyük bir grup ya da şirket olduğu için baş tacı edilip örnek alınabiliyor. Bu scene'e iyi sonuçlar getirmeyecektir. Çünkü çeşitliliği öldüren, büyük yapımların altında ezilen bir scene görebiliriz zamanla. Şimdiden bir farbrausch yapımı altında ezilme durumu söz konusu. Düşünün ki bu bir c64'e sıçramış, CPC'ye bulaşmış. Sadece nvidia PC'de yapıyor diye c64 demolarında bir üslup benzerliği görülebilir vs.

Eskiden bu şeyler gönülden yapılırdı, ya da bunu malzeme olarak kullanırlardı coderlar. Örneğin eskiden Mekka&Symposiun'da release edilmiş Electroluxus diye bir demo vardı. Demoscene bence artık bir sanat dalı, ve bu işe para karışması demek bunun artık sanatlıktan çıkması demek. Bu da bana biraz garip geliyor, kabullenebilmem mümkün değil. Elbetteki hiçbirşey ekonomiden bağımsız değil, fakat sanata doğrudan finans olmaz, dolaylı destek olur. İçeriğe etki eden tüm ekonomik unsurlar sanatı sanatlıktan çıkarır.

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ağustos 27, 2008, 00:50:47 ÖÖ »

Arda, endişelerini anlıyorum ve dedikleri zaten gerçekleşecektir. En azından Plastic Sony desteğiyle özgürce istediğini yapamayabilir örneğin. Ancak bu geri kalan scene'i kötü etkilemeyecektir. Tahmin edebileceğin gibi istese de her grup kendine sponsor bulamaz. Ortaya konulan şeyin realtime olması olsa olsa oyun sektörünü ilgilendirir. Bunun haricinde birçok firma için iyi bir 3d artist (ya da bir 3d ekip) yeterli olacaktır.

Kaldı ki bence hala defalarca örnek verdiğin Farbrausch'a haksızlık ediyorsun. O adamların scene ruhu açısından bir eksiği yok. Farbrausch'da senin hoşuna gitmeyen yönü çok iyi anlıyorum. Farbrausch uzun yıllardan beri scene'de en çok PR hareketinde bulunan gruptur. Yani olayda herhangi bir ticari yön olmasa bile profesyonel bir şirketin reklamını yapıyorlarmış gibi hareket ederler. Pouet'deki tüm zamanların en iyi demoları listesinde tepede yer almalarının da tek nedeni budur. Yoksa Debris'den önce yıllardır bir numarada kalan Populer Demo elbette ki gelmiş geçmiş en iyi demo değildi, yanına bile yaklaşamazdı. Ama en çok ses getiren demo olmayı başarmıştı. Debris de aynısını yaptı. Adamlar hem iyi ürünler hazırlıyorlar hem de iyi pazarlıyorlar. Ancak dediğim gibi olayı ticari olarak algılama. Onlar hobilerini de pazarlamayı seven insanlar. Hepsi bu.
Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 27, 2008, 08:41:59 ÖÖ »

Gunumuzde dunya uzerinde yer alan herhangi birseyin kapitalizimden payini almamasi pek mumkun gozukmuyor bu baglamda firsatci DemoScene gruplarinin olmasi cok da sasirtici degil ki ben bu olayi firsatcilik olarak degerlendirmiyorum.Misal elle tutulur guzel bir demom olsa ve bir firma cikip bunun surasinda bizim logomuz gozuksun zart fuarinda bunu tanitim reklamimiz olarak kullanalim dese ve tatmin edici bir para verse ikinci kez dusunmem bile
Ayrica bunun scene'e cok kotu etkisi olacagini da dusunmuyorum...
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ağustos 27, 2008, 11:02:19 ÖÖ »

Misal elle tutulur guzel bir demom olsa ve bir firma cikip bunun surasinda bizim logomuz gozuksun zart fuarinda bunu tanitim reklamimiz olarak kullanalim dese ve tatmin edici bir para verse ikinci kez dusunmem bile
Ayrica bunun scene'e cok kotu etkisi olacagini da dusunmuyorum...
Elbette ki bu yoğun emek isteyen işlerin karşılığında gelir elde etmek herkesin atlayacağı bir şeydir ve eğer bu gelir koşulsuz geliyorsa sorun yoktur.

Sorun şu ki, bu tür firmalar logolarını sadece kendi işlerine gelen demolarda kullanmak isteyeceklerdir. Sen teknoloji harikası bir demo yaparsın ama içinde Atirus'ta tatil yapan bir adam vardır, nvidia içinde sadece Ati kelimesi geçtiği için buna para vermemeyi seçebilir. Bunda da benim logom olmasın der. Bu bile scene'e yön verebilir. Gruplar sponsorlukları kaçırmamak için bilinçli olarak tasarımlarını çarpıtmak zorunda kalabilirler.

Böylesine özgür ve sadece bu sebepten böylesine büyümüş bir kitlenin finanse edilerek dolaylı olarak yönetilmeye başlanması hiçbir şekilde iyi sonuç veremez. Sonuçta demoscene sıradan bir reklam aracı olur çıkar, bir süre sonra da kimse izlemez. Sonra breakpoint toplanmamaya başlar, evoke yok olur, vigo'nun tası atar.

leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 26, 2008, 03:27:31 ÖÖ »

AMD, ATI, NVIDIA vs. firmaların tümüyle direkt iş yapan birisi olarak çok net söyleyeyim: Bu firmaların demoscene'e girmesi hiç bir hayırlı sonuç vermeyecektir. Yarışmalarda araya büyük paralar, pahalı hediyeler girdi mi rekabetin tadı kaçar, arkadaşlıklar bozulur, parti salonu sanal bir arenaya döner. "Sponsorlu grup" ve "sponsorsuz grup" kavramları ortaya çıkar. Bugün, yabancı büyük forumlarda NVIDIA fanboy olarak iş görsünler diye çoluk çocuğa 30" monitörler, çifter çifter ekran kartları dağıtan NVIDIA'nın tek yapmak isteyeceği scene'i alabildiğine ticarileştirmek ve yapabildiği kadar, her açıdan sağmak olacaktır. Tüm camianın son derece dikkatli olması lazım, milyar dolarlar konuşan bu firmaların profesyonel PR'cılarıyla çalışmak ve başetmek çok güçtür.

Herkese sevgiler, Levent P.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: