Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Grafik karti problemi.  (Okunma Sayısı 5619 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« : Aralık 12, 2008, 14:58:20 ÖS »

Grafik kartima daha once karsilasmadigim bir sorun peydah oldu.Daha dogrusu yeni ekledigim grafik kartiyla birlikte geldi bu sorun,baya bir huzursuz etti su an beni.

Evga nforce 790i Ultra-SLI anakart uzerinde calisan bir bfg gtx280 ekran kartim vardi.Bayram firsatiyla yurtdisindan bir tane daha getirttim zorla,sli yaptim.Yeterli gelecek psu elimde mevcut olmadigi icin bir arkadasimdan da pc power & cooling turbo cool 1200'nu odunc aldim.Yani sli mod'da 280 calistirabilmek icin butun sartlari sagladim.

Sorun su,yeni gelen kart yuk altinda garip bir rezonans gurultusu yaratiyor.Tek veya cift konfigurasyonda olmasi fark etmez,3d mod baslayinca gurultude basliyor.Yabanci forumlarda kapasitor ya da bobin rezonans sesi oldugu belirtilmis.Kati kapasitor olduguna gore kapasitor alakali bir sey olmadigi ortada,belki bobindir.Guc yetersizligi ile alakali bir problem oldugunu hic sanmiyorum.Garantiye gonder,bobinleri tutkal ile kapla gibi cozumler onerilmis bu olasi sorun icin.

Garanti konusu benim icin cok uzun bir surec,karti isvicreye geri gondermek durumunda kalirim,olme essegim olme olur.Diger secenek olan bobinleri tutkallamak icin kart muhafazasini acmak zorundayim.Bu da geri donusu olmayan bir sey,gtx260 acarak buna ilk elden sahit oldum.Ufak sabitleme tirnaklarini kirmak zorunda kaliyorsunuz.Kirmamak icin resimde gorulen alet gerekiyor,su an elimde yok.

Benim icin asil onemli olan kartin saglikli calisip calismayacagi (fonksiyonel bir sorunu yok). Bu bagimsiz bir problem mi ,yoksa bir kac sartin olusmasi ile patlak veren bir problem mi ? Bildiginiz baska bir cozum ya da sebep var mi ? Kart masrafina ek olarak bir de psu masrafi yapmak istemiyorum bosu bosuna,cebimi ve sinirlerimi yeteri kadar gerdi zaten.

Bu kadar mi ?
screen
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Aralık 13, 2008, 09:31:43 ÖÖ »

3d ayarlarını düşük tutman gerekir sanırım. en düşük ayarlarda bide dene düzelir belki görüntü performansı düşer ama sorununun azda olsa düzelmesi gerek.
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 11, 2009, 18:52:58 ÖS »

Su yukarida ki resimde gorulen alet olsa da,olmasa da tirnaklari kirabildigimi ogrendim aci bir bicimde.Ayrica bu karti actiktan sonra geri donusu olmayan bir kisim daha var,thermal pad'ler.

Sonuc itibari ile gurultu problemini cozebildim.Bobin'i (coil) pcb uzerine iyice sabitleyince rezonans kaynakli gurultuden eser kalmadi.Bazi kaynaklar bu isi silikon ile yapin diyor fakat bu ayni zamanda parcanin cevresini sardigi icin isi transferini olumsuz etkiliyor,sonucta iyi isinan bir sey.

Ben modelcilikte kullanilan,igne uclu olarak tabir edilen (revell) genel amacli bir yapistirici kullandim.Zaten amac yapistirmaktan cok hacmi doldurmak,rezonans icin alan birakmamak oldugundan ise yaradi.

Ama hala bunun bir proses hatasi ya da farkli bir probleme sebep olacak oncu bir problem olup omadigini bilemiyorum.Bu sekilde fixlenebildigini soylemek istedim.

Bu kadar mi ?
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 13, 2009, 20:21:23 ÖS »

Arada sırada kartlarda böyle sorunlar ile karşılaşılabiliyor. Çok nadir görülen üretim hataları. Ama kartı garantiye göndermemek ile iyi etmişsin, çünkü kartın işlevini engellemeyen bir şey olduğu için gerisin geriye gönderiyorlar hiç bri şey yapmadan. garanti kapsamında değil işlev bozmayan şeyler.
Termal pad'ler her türlü bilgisayarcıda bulunuyorlar, alıp biraz kendin yapıştırabilirsin, oldukça kolaydır.
Yaptığın işlem birşeye sorun olmaz. PSU'yu açıp bakarsan dünya kadar bileşenin bu şekilde sabitlendiğini görürsün. Kartın kutusunu geri takmanı salık veririm, çünkü o kutu hava kanalı yaratıp kartın daha etkili soğumasını sağlıyor. Bunun dışında sorun çıkartacak birşey yok ortalıkta.

"The user is an important input hardware of a computer system"
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 13, 2009, 22:04:45 ÖS »

Pad hadisesinin cozumu ne yazik ki o kadar kolay olmadi.Kart uzerinde kullanilan padler alisik oldugum padlerden gayet farkli.Bir nevi termal macuna bulanmis,seyrek dokunmus bez diyebilirim.Arastirmalarim sonucu bu sogutucunun coolermaster uretimi tm71 model isimli bir mucize oldugunu gordum.240 watt gibi bir isiyi 2 slot yuksekligi kadar bir hacim icinde yok etmek icin tasarlanmis.Kaynaklar 6 hetpipe diyor fakat ben 7 adet saydim.

Ayrica ureticiye bile bas vurdugum halde bu sogutucu icin kullanilacak pad kalinliklarina ulasamadim. 0.2 ve 0.5 mm pad kalinligi ile yaptigim denemede kart cakildi,temas yoktu.1 ve 1.5mm kalinliginda pad siparis etsem mi diye hesap ederken thermalright'in bu ekran karti icin urettigi (HR-03 GTX) sogutucuyu siparis ettim.Gelen sogutucu ile stok sogutucu arasinda referans alinacak bir benzerlik olmadigi icin (pad olculeri bakimindan) ve yine stok sogutucu performansinin yanina bile yaklasamadigi icin bes para etmez bir yatirim olarak kaldi.

Ben de radikal bir karar vererek Koolance VID-428 ile sogutmaya karar verdim.Dogruyu soylemek gerekirse bu boyut icerisinde,bu kadar isi uretebilen bir seyi sogutmanin makul tek bir yontemi varsa, o da sivi sogutma.Cukka durumuna gore ikinci kart icin de ayni sogutma blogundan alicam.

Sonuc itibari ile Tm71 demontaj'i seven bir sogutucu degil.Bu sebeple gtx200 kartlarda bu eylemden haz etmiyor.ACMADAN ONCE IKI KERE DUSUNUN derim.Zaten yuksek ses sebebiyle ergonomik olmayan tm71,pad sorunuda vesile olunca kaybetti benim acimdan.

Diger yandan ilk defa grafik karti uzerinde bulunan stok sogutucunun 3. parti bir performans sogutucusunu (en iyi ornegini hemde) yere serdigini gordum.Tm71  bu yonden bakilirsa gayet ilginc bir sogutucu.

http://img55.imageshack.us/my.php?image=1201092104ck7.jpg
http://img177.imageshack.us/my.php?image=1201092103ng3.jpg
« Son Düzenleme: Ocak 13, 2009, 22:13:10 ÖS Gönderen: max_damage » Logged

Bu kadar mi ?
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2009, 22:26:13 ÖS »

Alıntı
Pad hadisesinin cozumu ne yazik ki o kadar kolay olmadi.Kart uzerinde kullanilan padler alisik oldugum padlerden gayet farkli.Bir nevi termal macuna bulanmis,seyrek dokunmus bez diyebilirim.

Dell'de XPS1330 için benzer bir Termal Pad kullanıyor. Bu pad'in büyüklüğü 15mmx15mm ve bu pad'i DELL'den almaya kalkarsanız uçuk (67€) fiyatı var. Bu fiyata komple soğutucu alınabilir.

Bunun yerine ARcticSilver5 (ısı iletimi yüksek olduğu için) kullanıyoruz ama bu pad'lerin özelliği biraz kalın olmaları. Onun için araya bakır plaka koyuyoruz biz. Başka bir başlıkta anlatmıştım.

Habire farklı soğutucu almak yerine, belki o kartlar için de uygulanabilecek alternatif çözümler vardır.

max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 13, 2009, 22:35:17 ÖS »

16 adet termal pad kullanilacak nokta var Arda,sadece kartin on yuzeyinde.8 adet'te arka tarafta.Mosfet icin kullanilan pad'in kalinligi farkli,o'su farkli,bu'su farkli derken cildirtti beni zaten.Yrogani yaktim bir kere

Bu kadar mi ?
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 14, 2009, 07:27:17 ÖÖ »

X200 serisinin 3. parti soğutmalarında bir problem olduğu belli, büyük firmalar bile (MSI, gigabyte, asus vs.) hala kendi varyasyonlarını çıkartamadılar bu kartlarda, sadece üzerine etiket yapıştırıp isimlerini yazmakla yetiniyorlar. AMD'nin kartları bu konuda da daha başarılı görünüyorlar.

"The user is an important input hardware of a computer system"
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 14, 2009, 09:30:32 ÖÖ »

16 adet termal pad kullanilacak nokta var Arda,sadece kartin on yuzeyinde.8 adet'te arka tarafta.Mosfet icin kullanilan pad'in kalinligi farkli,o'su farkli,bu'su farkli derken cildirtti beni zaten.Yrogani yaktim bir kere

Bas macunu gitsin

max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 14, 2009, 13:52:09 ÖS »

Cok pis bir sekilde,dusunmuyor degilim.Yoksa vari yogu nvidia'nin kicini toplamaya harcicaz.

Bu kadar mi ?
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: