Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeC# LAPTOP SERİ PORT - PARALEL PORT - SİNYAL
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C# LAPTOP SERİ PORT - PARALEL PORT - SİNYAL  (Okunma Sayısı 8186 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 06, 2018, 23:40:03 ÖS »

Arkdaşlar başlıkta kısaca yazdım şimdi uzunca açıklayıp sorumu soracağım.
Arkdaşlar ben yazılımcıyımda biraz elektroniğe ve donanıma da merakım var ve kendimi bu konuda da geliştirmek istiyorum. Ben daha önce masaüstü bilgisayarımda paralel port ile led yakıp söndürmüştüm, röle kontrol etmiştim hatta dc motor bile bağlayıp çalıştırmıştım ancak bunları laptopta yapamıyorum geçenlerde yaklaşık 30 TL bayılıp internetten bazı dönüştürücü ve kablolar aldım ancak bunlarda bir işe yaramadı ya cihazlar bozuk ya kablolar da sıkıntı var ya da yazdığım programda sıkıntı var veya hepsi bilmiyorum sizden bana bir fikir vermenizi istiyorum resimlerini de aşağı atıyorum zaten ordan bakabilirsiniz.
Şimdi internetten aldığım ve markasını bilmediğim bir usb to rs232 seri port dönüştürücü var bunun driverını kurdum bilgisayarda aygıt yöneticisinde com3 olarak görünüyor güzel.
C# ile programını da yazdım kodların da resmini çektim o da aşağıda.
Kablo bağlantılarını da yaptım ancak hiç bir sinyal alamıyorum yani elektrik yok ama cihazı bilgisayara takınca yeni bir cihaz bulundu diyor ve tanıyor com3 olarak.
internetten baktım biraz araştırdım da usb to paralel port lpt var dı bunu daha önce denemiştim ve bu çalışmamıştı çünkü bilgisayar bunu lpt olarak görmemişti başka bir arkadaşın önerdiği fikir de usb to rs232 alıp daha buna rs232 to lpt dönüştürücü takarak çözebileceğimi söylemişti ben de öyle yaptım ancak çalışmadı muhtelemen eksik bir şeyler yapıyorum ama ben bulamadım. Belki lpt portunda sıkıntı vardır diyerek onu çıkartıp ledi doğrudan rs232 portuna taktım internette 3. pin veri gönderme 5. pi toprak şeklinde yazıyordu aynı bağlantıları yaptım ama yine yemedi kabloları rastgele port üzerinde farklı kombinasyonlarla taktım gezdirdim yine hiç bir şey yok acaba sorun nedir fotoğraflara bakın daha iyi anlayacaksınız. Ha bu arada belki led de sorun vardır diyere k ucu kesip bir usb kablosuna taktım çalışıyor onu da koyuyorum her şey çalışıyor bir şey daha yanlız bu led doğrudan led değil röle kartına bağlı bir led ama elektrik gelince yanıyor kırmızı led bir de yeşil led var o da röle tetiklenince yanıyor yani aslında düz ledle aynı diyebiliriz asıl niyetim rs232 veya lpt ile röle tetiklekti ancak hiç elektrik gelmeyince daha işin başında takıldım.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 06, 2018, 23:58:01 ÖS »

Neden 2018 yılında artık PC teknolojinden çıkartılmış olan paralel veya seri port kullanan bir program yazmaya çalıştığını anlamadım.

Paralel port/Seri port kullanan eski bir cihaz ile iletişim kurmaya veya sürücü yazmaya çalışıyorum dersen anlarım ancak yazdığından anladığım amacın röle açıp kapatmaksa bence USB kullan artık.

USB HID protokolünü öğrenmekle uğraşamam dersen daha kolayı Arduino ile projeni hallet derim ben.

Elbetteki karar senin, bunlar sadece benim fikrim... Kolay gelsin

programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 07, 2018, 00:20:00 ÖÖ »

Ya aslında mesele tam olarak led yakmak değil daha büyük projelerim var ancak benim hayal ettiğim projeleri ne arduino ne raspberry pi  ne de pic mikrodenetleyicileri kaldırabilir daha karmaşık işler yapacağım çünkü ancak daha işin başında takılınca buna sinir oluyorum neden usb kullanmadığıma araştırdım tabi ancak usb işi çok karmaşık ayrıca bunlardan daha zahmetli kod yazması bazı hazır dll kütüphanler var ancak onlarda parayla satılıyor ve çok pahalılar üstelik usb port programlama ile ilgili bir Türkçe kaynağa rastlamadım dediğiniz gibi insanlar arduino ile ilgileniyor yani ben usb üzerinden cihaz kontrol eden bir projeye veya çalışmaya rastlamadım ha internette gördüğüm bazı cihazlar var usb ile çalışan ancak onlarda 1000 tl ile 4000 tl arasında değişiyor çok uçuk rakamlar benim için tabi bir de aldıktan sonra çalışacak mı o da var.
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ağustos 07, 2018, 00:54:01 ÖÖ »

Daha büyük proje için c# terk et c,c++'a gel Türkçe kaynak zaten az ama ingilizce şart. Arduino ve raspberry pi ile ilgilenmen aslında PC tarafında bu işlerin nasıl döndüğüne ilişkin yanıt bulmanı kolaylaştırır. Maalesef trend nereye doğru ise popüler oluyor ve kaynak, döküman, kütüphane vb. bulman kolaylaşıyor. Lakin işin mantığı hep aynı hangi programlama dilini kullandığının yada hangi platformda gezindiğinin çok bir önemi yok. İster 8-16-32-64 bit arasında gezin hepsi aynı.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 07, 2018, 01:04:36 ÖÖ »

Arduino dememin sebebi işini Arduino ile yap değil, kolay tarafından PC-USB-Cİhaz (Herneyse) iletişimini Arduino üzerinden yapabilirsin diye. Yani PC-USB-Arduino-Cihaz şeklinde...

Bahsettiğin 1000 TL - 4000 TL arasındaki "USB ile çalışan" cihazlar nedir bilmiyorum.

Neyse, illa Seri port üzerinden gideceğim diyorsan da sorun yok, Serial.IO.Ports ile devam edebilirsin, kodu basit zaten çalışması lazım ancak kablolamanı ve kullandığın serial-to-parallel çeviriciyi kontrol et kontrol et. USB-seri çeviricin çalışıyor gibi (device manager'da görebildiğine göre) ancak belli de olmaz.

programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 07, 2018, 01:26:19 ÖÖ »

Şu an bana en kolay ve mantıklı gelen proje bu mantığını kafamda tasarladım hatta bitirdim bile diyebilirim neden derseniz çünkü bu bilgisayar abi yani depolama derdi yok bellek derdi yok işletim sistemi derdi yok wifi modulü var üzerinde kamerası var yani diğer kartlara göre çok daha fazla imkan var ve hepsi hazır driverlerı kurulu işletim sistemi sorun değil windows 7 olur windows 10 olur programlama dili sorunum da yok vb.net ve c# biliyorum geriye bir tek dışarıya elektronik sinyal göndermek kalıyor ha bunu da usb ile olur başka portlarla olur ama dediğim gibi örneği yapılmış çalışan bir proje ya da kaynak yok bu yüzden varsayımlar üzerinden gidiyorum bu da bana biraz pahalı oluyor ben bunu biraz daha kurcalayayım eğer olmazsa internette 250 tl ye 300 tl ye satılan ikinci el lpt ve seri portları olan laptoplar var onlardan birini alacağım en azından bilgisayar kısa devre olursa veya zarar görecek bir şey yaparsam kişisel bilgisayarıma bir şey olmaz diye düşünüyorum tabi bu da bir varsayım bu da işe yaramayabilir.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ağustos 07, 2018, 01:42:06 ÖÖ »

Derdin bilgisayarın çevre birimlerini, imkanlarını kullanmak ise bir kontrolcü ile haberleşme kolay.

Yavuzg'nin de dediği gibi pc ile standart bir şekilde konuşma kısmını hali hazırda yapan bir mikrokontrolcü kullanman işini kolaylaştırır.

Endişelendiğin bilgisayarıma zarar gelmesin kısmını da bu şekilde çözmüş oluyorsun.

Arduino / Atmega / PIC vesaire mikrokontrolcünün üzerinde pek tabii C/C++ yazman lazım. C# seni kurtarmaz orada.

Benim kartuşun kodlarına bakabilirsin, kartuşu seri porttan bilgisayarıma bağladığımda kartuşun fonksiyonlarını terminalden tetikleyebiliyorum.

https://www.tepetaklak.com:8443/svn/Public/Arduino/IRQHack64/IRQHack64.ino

Tabii kontrol etmek istediğin şeyler nasıl kontrol edeceğin de önemli. Tam olarak ne yapmak istediğini yazarsan daha nokta atışı tavsiyelerde de bulunabiliriz.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 07, 2018, 02:00:40 ÖÖ »

Gülmeyin ama ne yapacağımı söylüyorum 4 tekerli ve üzerinde kamerası olan yarı otonom bir robot yapmak istiyorum gamepad kontrolcüsü ile veya windows tablet ile kontrol edilebilecek istediğimizde ileri - geri gidip sağa - sola dönebilecek üzerindeki kamera ile de fotoğraf ve video çekebilecek ve bunları harddiske kaydedecek istediğimiz zaman bu görüntüleri alabileceğiz vs araştırma robotu gibi bir şey düşünebilirsiniz vahşi yaşamı belgesel çekmek için kullanılabilir genelde sık gördüğümüz robotlar tabi tek amacı belgesel çekmek için değil başka işler için de kullanılabilir bilimsel araştırmalar için mağara sistemlerinin haritalandırılması için hatta marsa gönderip gezegen hakkında detaylı inceleme yapmak içi de kullanılabilir kısaca tekerlekli ve kameralı yarı otonom bir cihaz yapmayı düşünüyorum.
Bahsettiğim kameradan video ve fotoğraf çekme olayı benim için basit çünkü daha önce örneğini yapmıştım bunun dışında ftp üzerinden dosya alıp gönderebilen programlar da yazdım basit bir chat programı da yazdım yani size kısaca yazılımsal olarak bir sorunum yok tek sorunum elektronik ve makenik kısımlar daha önce yaptığım projelerdeki çalışmalarımı ve kodlarımı burda rahatlıkla kullanabilirim illa pc ya da paralel port dememin sebebi ise yazılım olarak windowsa ve .net dillerine daha aşina olduğum içindir.
Windowsta hemen hemen her işi her programı her projeyi yapabilirim.
Ancak iş elektronik kısma geldi mi tıkanıyorum.
Sanırım dediğiniz gibi bunu başka bir mikro denetleyici ile halletmem gerekecek laptopa pic18f4550 bağlayarak hareket ve kontrol işlemlerini yaptırabilirim gerisi zaten yazılımsal ancak bunun için de dediğiniz gibi hem pic18f4550 ye hem de bilgisayara kod yazmam gerekecek yani yapacağım iş nerdeyse iki kat uzayacak ve yoracak ben o yüzden çok uğraşmamak için doğrudan pc üzerinden gitmek istedim.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ağustos 07, 2018, 02:38:59 ÖÖ »

En temelinde şöyle bir sorunsalın var : yapacağın robot bir pc'yi barındıracak, elektriksel olarak besleyecek kadar büyük mü? Büyük değilse : Robota sığdırabileceğin boyutta bir pc var mı?

Yazılım alanındaki bilgini de hesaba katarsak senin proje raspberry pi gibi bir şeye gidiyor. (Büyük bir robot yapmayacağın varsayımıyla)

Raspberry pi üstünde .net core gibi bir şey kullanabilirsin belki.

Robotun hassas kontrol edilmesi noktasında yine embedded programming'e geçiş yapman gerekebilir.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 07, 2018, 09:26:35 ÖÖ »

Abi şöyle diyim robotun boyutu yaklaşık uzunluğu 40 cm genişliği 25 cm olacak tekerleklerde pazar arabası tekerlekleri varya onlardan olacak. Tabi bu robot için aslında kocaman bir pc kullanmak çok mantıklı değil zaten ancak dediğim gibi şu dönüştürücüler çalışırsa buna gerek kalmaz elimde bir tane windows 10 kurulu 7 inch tablet pc var buna bahsettiğim dönüştürücüleri takıp çalıştırabilirsem pc kullanmama gerek kalmayacak ve robotun ağırlığı da daha hafif olacak. Fakat bunun dışında elimde bir de raspberry pi var model B olması lazım 512 mb ramli olan model buna windows 10 kurmayı denedim başaramadım sürekli hata veriyordu çünkü çözümünü de bulamadım.
Hatta microsoftun kendi yayınladığı windows 1o iot diye bir sistem raspberry pi mimarisi için geliştirdiği onu kurmak istedim ama olmadı sanırım elimdeki raspberry pi modeli ile uyumlu değil tam bilmiyorum artık.
Dediğim gibi windows sistemine ve .net dillerine daha hakim olduğum için bu tarz işleri pc ya da windows tablet üzerinden yapmak bana yazılımsal olarak daha kolay geliyor. Tabi eğer bunca gelişmiş teknolojiye ve özelliğe rağmen bir bilgisayar ya da tablet kıytırık bir röleyi tetikleyemiyorsa bu bana biraz saçma geliyor. Hiç biri olmazsa sanırım kamera sisteminden vaz geçeceğim başlangıç için robotun yürümesi benim için ilk adım olabilir bunu da pic ile yapabilirim sanırım.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 07, 2018, 09:29:14 ÖÖ »

Bir de .net mikro framework destekli netduino kartlar var bunları henüz denemedim belki bunlarla yapılabilir.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 07, 2018, 09:45:28 ÖÖ »

Aklıma gelmişken şunu da söylemek istedim ben 4 - 5 ay önce bi xbox 360 oyun kolu kontrolcüsü almıştım bunun titreşim motorlarını kontrol edebildim zaten tek satırlık basit bir komutu vardı işte vibrate unvibrate gibi düşünebilirsiniz hem solda hem sağ da ki titreşim motorlarını tetikleyebildim usb ile bağlanıyordu kontrolcü şunu denedim bu titreşim motorlarını çıkartıp dc motor taktım ancak çalışmadı sanırım motorların çektiği akım ya da amper neyse titreşim motorlarına göre daha yüksek olsa gerek yine çalışmadı ancak 5V röle tetikleyebilir mi bunu denemedim henüz. Taktığım dc motor ise şu oyuncak arabalarda bulunan motorlardandı.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ağustos 07, 2018, 09:55:36 ÖÖ »

Ya aslında mesele tam olarak led yakmak değil daha büyük projelerim var ancak benim hayal ettiğim projeleri ne arduino ne raspberry pi&nbsp; ne de pic mikrodenetleyicileri kaldırabilir daha karmaşık işler yapacağım çünkü ancak daha işin başında takılınca buna sinir oluyorum neden usb kullanmadığıma araştırdım tabi ancak usb işi çok karmaşık ayrıca bunlardan daha zahmetli kod yazması bazı hazır dll kütüphanler var ancak onlarda parayla satılıyor ve çok pahalılar üstelik usb port programlama ile ilgili bir Türkçe kaynağa rastlamadım dediğiniz gibi insanlar arduino ile ilgileniyor yani ben usb üzerinden cihaz kontrol eden bir projeye veya çalışmaya rastlamadım ha internette gördüğüm bazı cihazlar var usb ile çalışan ancak onlarda 1000 tl ile 4000 tl arasında değişiyor çok uçuk rakamlar benim için tabi bir de aldıktan sonra çalışacak mı o da var.

bu söylediklerinin nerdeyse hepsini yanlış biliyorsun yıl olmuş 2018 paralel portlar seri portlar kalkmış sen hala paralele port kulanmaya çalıyorsun.

1- usb hid uygulamaları paralı değil örnek 18f2550 gibi eski bir mikro denetleyiciye bir çok ide arabirimi hazır kodlarlarla destek veriyor ararsan bulursun.
2- yapıcağının veya düşündüğünün robot olduğunu ve çok karışık olduğunu düşünelim paralel veya seri port pinleri yeterli gelmez .

3- pic gibi herhangi bir mikro konroler kulanmakla bu port sayılarını teoride sonsuz miktarda çoğaltabilirsin . Örnek mikro kontrolere ilave bağlıyacağın devre elemanları ile

bu arada bu konuya bir göz atmanı tavsiye ederim &nbsp;http://www.picproje.org/index.php?topic=47692.0

ancak cesaretin kırılmasın usb konusunu öğrenince port konusunda sınırlarının kalktığ kalktığını görüceksin kesinlikle usb derim.

ayrıca mikrokontroler kulanman ve usb üzerinden haberleşmen şu anlamada gelir.
1- mikro konroler kendi başına yazdığın yazılım dahilinde olaylara tepki verir
2- bilgisayarla anlık olarak haberleşip ana yazılımdan komut alabilir

genede paralel port veya seri port dersen yanlış yoldasın derim eninde sonunda pişman olup ya bırakırsın yaptığın işi ya usbye dönersin derim eski teknoloji ile sonuç alman çok olur derim.

Bunu yazan zamanında paralel porttan step motor kontrol etmiş ve usb cihazlar üzerine kendince deneyimi olana biri olarak düşünebilirsin
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: