Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelC64 Ekranda dikey çizgi problemi
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C64 Ekranda dikey çizgi problemi  (Okunma Sayısı 3801 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
CenkMiri
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« : Nisan 14, 2022, 20:56:29 ÖS »

Herkese Merhaba,
C64'ümde dikey çizgiler oluşuyor. Önceleri kablo bağlantılarım ekran kaynaklı vs. diye önemsemiyordum.Fakat Farklı tv'lerde (hepsi lcd) hem AV hem RF olarak bağladım hep benzer sonuç çıkıyor. Özellikle GEOS'un arkaplanında kendini çok belli ediyor. Monitor test eden bir programda da baktım yatay çizgilerde hiç sorun yok. Fakat dikey çizgiler 5-6 piksel de bir birbirinin kopyası gibi hayalet çizgiler oluşuyor.
Yapılabilecek bir şey var mıdır? İlerde daha da kötü hale gelme ihtimali var mıdır?

* IMG_20220414_203139.jpg (878.39 KB, 4640x3472 - Görüntüleme: 313 kez.)

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 14, 2022, 22:04:06 ÖS »

Klasik Jailbar sorunu yani arıza değil. Bazı C64 ler ve hemen hemen tüm C128lerde bulunuyor. Video çıkış devresinin her revizyonda farklı olmasından herhalde. LumaFix64 gibi VIC altına takılan ara boardlarla bu jailbar'lar elimine edilebiliyor.

Forumda benzer jailbar sorunu olan Famicom cihazların jailbar çözümleri var @yavuzg'nin. Belki oradaki PPU ya uygulanan kafes yönetmi işe yarayabilir.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 14, 2022, 22:10:21 ÖS »

Herkese Merhaba,
C64'ümde dikey çizgiler oluşuyor. Önceleri kablo bağlantılarım ekran kaynaklı vs. diye önemsemiyordum.Fakat Farklı tv'lerde (hepsi lcd) hem AV hem RF olarak bağladım hep benzer sonuç çıkıyor. Özellikle GEOS'un arkaplanında kendini çok belli ediyor. Monitor test eden bir programda da baktım yatay çizgilerde hiç sorun yok. Fakat dikey çizgiler 5-6 piksel de bir birbirinin kopyası gibi hayalet çizgiler oluşuyor.
Yapılabilecek bir şey var mıdır? İlerde daha da kötü hale gelme ihtimali var mıdır?
NOT: Ben yazarken Voltron göndermiş mesajı, tekrar varsa kusura bakmayın artık

Öncelikle RF bağlantıdan kaçının, mümkünse bir SCART kablo alıp (gerekiyorsa çevirici ile) RGB bağlantıdan bağlayın. CRT TV/monitörler için yapılmış sistemi zaten büyük ekran LED TV'ye bağladığınızda cam gibi görüntü çok da beklemeyin. Eski tip (breadbin) kasalarda bu çizgiler daha azken görüntü sinyal seviyesi arttırılan C64C'lerde biraz daha belirgin olduğu söylenmekte (kendim ölçtüğümden değil, kaynaklardan okuduğum). Bir de zaten meşhur "jail bars" konusu var ki VIC-II entegresi sadece grafikten değil de diğer sorumlu olduğu sinyallerden kaynaklı dikey çizgiler olabiliyor.

İyileştirmek için yapılabilecek modifikasyonlar var, konu ile ilgili yabancı kaynaklardan video link ileteyim:

C64 video output: Is there room for improvement?
https://www.youtube.com/watch?v=Qb9n6S4cKuk

ClearVideo64 - New Stripe Fix for the C64
https://www.youtube.com/watch?v=_xM0HnwY8vY

CenkMiri
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 15, 2022, 11:23:12 ÖÖ »

Merhaba bilgiler için teşekkürler. Bu doğrultuda biraz google araması yaptım. Konuyla ilgili güzel bilgilerin paylaşıldığı güzel bir forumdaki şu başlığa ulaştım . 
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=9651.30

murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 16, 2022, 03:01:19 ÖÖ »

C64 SCART KABLO

Bu devreyi sürekli yapıyorum ve sorunsuz çalışıyor.

* c64scart.JPG (78.74 KB, 948x676 - Görüntüleme: 284 kez.)

DO-IT-YOURSELF
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 16, 2022, 08:29:49 ÖÖ »

@murtek

Luma/Chroma (S-video) destekli SCART hazırlamışsın. Piyasada bulunabilen SCART'ların bazılarında sadece kompozit video sinyali aktarıldığı için netlik daha düşük olabiliyor.

Voltron'un bahsettiği çeşitli çözümler (Lumafix vb) dikey çizgi sorununu azaltabiliyor veya giderebiliyor. CRT ekranlarda çok fazla rahatsız etmeyen bu durum LCD panellerde can sıkabiliyor.

https://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=40570&start=0

https://www.breadbox64.com/blog/the-lumafix64-mod/
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Nisan 16, 2022, 08:58:50 ÖÖ »

Bende breadbin 64 ü 1702 monitörle kullandığım halde lumafix kullanıyorum görüntüyü iyileştirdiği kesin ama her c64 le uyumlu çalışmadığını okumuştum bir yerlerde yarın normal görüntü ve lumafix le olan görüntü resimlerini buraya eklerim arada ki fark resimlerde ne kadar görünür bilemiyorum ama gözle görülür fark oluşuyor.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 17, 2022, 01:36:58 ÖÖ »

c64 lumafix schematic nerden bulabilirim ?
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 17, 2022, 10:27:01 ÖÖ »

C64 lerdeki jailbarlar bir nebze goz ardi edilebiliyor, bazen farkedilmiyor bile. C128 Bu konuda bayrak tasiyor ve cidden rahatsiz edecek kadar goze batiyor barlar. CRT ile bos basic ekraninda bile.

Aklima gelen, vic uzerindeki vcc ve Gnd pinleri arasina konulacak bir filtre kapasitoru bir miktar siliklestirebilir famicom ppu larinda oldugu gibi.
« Son Düzenleme: Nisan 17, 2022, 10:32:30 ÖÖ Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: