selam arkadaşlar, birkaç yıldır elimdeki hatalı mı diil mi bilemediğim xe1541 kabloyla pc'me 1541 bağlamak, 64hdd kullanmaya çalışmak gibi şeylerle uğraşıp hüsrana uğruyordum. kısa bir süre 64hdd çalıştırabildim fakat onun için de koskoca bir harddiski dos formatlı bırakmaya gönlüm razı olmamıştı.star commander gibi programları ise hiç kullanamadım. taki bugüne kadar.
bugün yıllar sonra commodore'a geri dönmek istedi canım, ve hatta art studio, koala falan gibi programlara girişmek istedi. bunun içinse 1541'i pc'ye bağlamam şarttı fakat bir harddiskin içindekileri yedekleyip içine ya freedos kurup başarısız bir deneme daha yapmam gerekiyordu, yada win98 indirip kuracaktım.
ikisini de seçmek yerine üşengeçlikten google'da bootable dos cd'si aradım. daha önce içinde star commander olan bootable bi dos floppy image bulduştum ve deneyip yine başarısız olmuştum. freedos'u kursam da, live cd'den denesem de bir türlü yine bağlantıyı kuramamıştım. AMA BUGÜN HERŞEY DEĞİŞTİ!

ararken tesadüfen bir siteye girdim, az daha gözümden kaçıyordu vallahi.
bu sitede bir arkadaş sağolsun bootable bir cd yapmış. cd hatırlamadığım bir dos versiyonu boot ediyor (daha yenilerden), bir ram drive yaratıp içine star commander, bilmemne tools ve iki tane port ve kablo detect/test programı koyuyor. ayrıca FAT32 diskleri de görebilen bir dos versiyonu bu.
bu cd sayesinde hayatımda ilk defa d64'leri disklere yazabildim. ayrıca disklere burdan da format atamadım ve format problemimin drive'ın kendisinden kaynaklandığını anladım

neyse artık tek tek dosyaları mark'layıp burdan toplu silebilme imkanım var.
deneme yanılma yoluyla bende star commander'ın ancak şu ayarlarla 1541 ile problemsiz bağlantı kurduğunu anladım:
Transfer Options bölümünde
Serial: XE1541
Parallel: None
Serial Int: LPT1
Parallel Int: 0000
Detect Port: Safe All
bu şekilde 1541 ile bağlantı kurabildim ve transfer hızı olarak WARP kullanarak bile başarıyla transferlerimi gerçekleştirebildim. sonunda yıllar sonra prophet64/mssiah dışında programlarla, gerçek trackerlarla müzik yapabilecek ve artstudio, koala paint gibi programlarla resimler yapabileceğim! yılların yükü üstümden kalktı, ne kadar mutluyum anlatamam.
şimdi ufaktan kaçmalıyım, ilk iş programlar dışında diskete "supremacy" çektim. gece gece supremacy keyfi yapmam lazım.
sevgiler!
edit: heyecandan yuakrıda bahsettiğim boot cd'nin sitesini vermeyi unutmuşum!
buyrun:
http://ist.uwaterloo.ca/~schepers/imaging.htmlsitede ayrıca pc'yi 15x1'e bağlamak için her türlü bilgi (bütün kablo çeşitlerinin nasıl yapıldığına kadar) mevcut. yıllardır bu konuda bu kadar bilginin bir arada olduğu bir kaynak görmemiştim. yapanın elleri dert görmesin inşallah!
edit 2: bazı yarı bozuk disklere yazmakta problem çıkınca "bam mode" ile yazdırabiliyordum. ayrıca bugün tesadüfen (kesin bi sebebi var ama kimbilir ne) bir diske d64 atarken format atabildim ilk defa