Precision Software firması tarafından 1982 yılında C64 için yazılan Easy Script kelime işlemcisine 2016 yılında eklenen küçük bir yama ile C128'de otomatik boot diski şeklinde kullanmak mümkün oldu.
Hazır FCIII+ kartuşu için çeşitli programları yamayıp dikiyorken bunu da elden geçirip C128'le boot edilebilir hale getirdim.
Özetle, C128D'yi bu disket takılıyken açıyorsunuz ve 8-9 saniye içinde Kelime İşlemciniz hazır ve nazır bir halde size bakıyor.
Boot kısmı, Easyscript'i C128'in hızlı yükleme rutiniyle yüklüyor ve C64 moduna geçerek kelime işlemciyi başlatıyor.
D64 dosyasının içinde bir de otomatik boot diski yapıcı program var. Bu D64 dosyası 1541'e özel olduğundan 1571 disk sürücü için daha geniş kapasiteli ve hızlı bir boot disketi yapmak istediğinizde kullanabilirsiniz.
Bunun için, önce 1571'in 1571 modunda çalıştığına emin oluyoruz:
open1,8,15,"u0>m1":close1
Sonra 340KB'lik yeni bir disket formatlıyoruz:
open1,8,15,"n0:easyscript,es":close1
Ardından bu D64'teki "easyscript" binary dosyasını bu yeni diskete kopyalıyoruz. Bunu çeşitli araçlarla ya da komutlarla yapabilirsiniz. Değişiklik olsun diye C128'in monitor'ü ile de yapmak mümkün:
MONITOR
deyip giriyoruz. 9 no'lu sürücüye (mesela Özay Turay'ın inanılmaz bir özveriyle imal ettiği SD2IEC'e) bu D64'teki disketi takıyoruz.
L"EASYSCRIPT",09
deyip yüklüyoruz.
S"EASYSCRIPT",08,08000,0B6D0
deyip 8 no'lu disk sürücüye kaydediyoruz.
X
deyip monitör'den çıkıyoruz.
Yeni disketi otomatik boot eder hale getirmek içinse
LOAD"BOOTEREASYSCRIPT",9
deyip ilgili basic programını yüklüyoruz.
RUN
ile çalıştırdığımızda bize şöyle bir şeyler deyip boot sector'ü oluşturuyor:
making a c128 boot disk for easyscript
reading data lines. please wait...
checking the boot block
writing to track 1 sector 0
Bu şekilde hazırlanan C1571 disketi kullanıldığında, easyscript yaklaşık 5.2 saniyede yükleniyor.
Daha da hızlandırmak için sektörler arası aralığı kısaltabilirsiniz:
open1,8,15,"u0>s4":close1
Ek bilgi olarak:
Yamanmış Easy Script kodu C64'te $8000-$B6D0 arasına yerleşiyor.
Başlatma adresi $804B (32841). (C128 değil de C64'te yüklerseniz bu adrese veya 64738'e sys yaparak çalıştırabilirsiniz).
Boot block imzası: 43 42 4d 00 (Track 1 Sector 0 bu şekilde başlıyorsa C128 o sektörü $00b00'a yükleyip $00b19'a zıplıyor).
Bu arada programdan çıkışta FCIII+ kartuşunun masaüstüne dönecek şekilde de yamadım, ama o hali gerçek diskette kaldı, buradakini deneyemedim henüz ama olması lazım.
Kısaca, anca 34 yıl sonra el atılabilmiş bu boot edilebilir easyscript-autobooter.d64 dosyası şurada yer alıyor:
http://cbm.ficicilar.name.tr/program/12/c128-autobooter-for-easy-script(Bu yukarıdaki Türkçe açıklamaların kısaltılmış İngilizce'si de bu linkte bulunabilir).
Easy script'in kullanım kılavuzu ise şurada:
http://www.bombjack.org/commodore/applications/Easy_Script.pdfEasy Script hakkında kısa İngilizce bir inceleme ve kısa yol tuşlarının açıklamaları da şu adreste:
http://cbm.ficicilar.name.tr/commodore/easy-script-word-processor-for-commodore-64-reviewBu arada, C128'e bağlı bir nokta vuruşlu bir yazıcıyla birlikte bu kelime işlemciyi kısa bazı çıktılar için kullanıyorum ciddi ciddi...