Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Mini arcade için bakır levha kullanımı
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Mini arcade için bakır levha kullanımı  (Okunma Sayısı 6725 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 22, 2015, 22:24:11 ÖS »

Hepimiz evinde arcade kabini yapan arkadaşların çalışmalarını ağzımızın suyu akarak izliyoruz. Malum ahşabı işlemek zahmetli ve epey alet edevat ve yetenek de gerektiriyor.

Geçmişte bakır ve çinko levhalarla çatı dereleri yaptığımız için malzemeleri tanıyorum. Mini arcade yapımı için sizce bakır levha kullanılabilir mi? Büyük havyalarla lehim yapılabiliyor, vidalama vesaire ile uğraşma derdi yok. Metal makası ile eğimli yahut düz kesilebiliyor. Yumuşak olduğu için bir iki kalın tahta yardımıyla şekil verilebiliyor. Metal işleme yeteneğiniz varsa dışına dövme ile kabartma yapmak da mümkün.

Neyse soru şu, bu malzeme mini arcade yapmak için kullanılır mı sizce?

En büyük dert herhalde bakır'ın iletken olması. Bu da vernikle falan bertaraf edilebilir sanki. İçinde izolasyon iyi yapılırsa kontrol paneli başka malzemeden de yapılabilir ki zaten işlemesi kolay olmasına rağmen delik delmek uğraştırabilir.

Düşündüğüm şuradaki büyüklükte bir şey : http://www.retrobuiltgames.com/the-build-page/diy-minicade-free-plans/

Daha büyüğü için zaten bakır levha çok hafif kaçar.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 22, 2015, 23:23:45 ÖS »

İnce işçilikle "steampunk" tarzı muazzam işler çıkarılabilir diye düşünüyorum. Benim de hep yapmak istediğim bir işti.Böyle bir projeye atılmanız durumunda, bakırın işlenişine ilişkin detayları paylaşmanızdan, kendi adıma memnun olurum.

Örnek bir bilgisayar kasası...

Ayrıca Ahşapla birlikte bakır veya bakır görünümlü malzemeler kullanıldığında etkisi çok daha muhteşem oluyor.

EDIT: Bilhassa Arcade makinası özelinde (görsel olarak değilse bile sağlamlık açısından) kontrol panel (belki alt kısmı da) ahşap; geri kalan bölümler bakır olabilir gibi geliyor bana.

« Son Düzenleme: Ocak 23, 2015, 00:01:29 ÖÖ Gönderen: barone » Logged
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 23, 2015, 01:03:17 ÖÖ »

Bakır çabuk oksitlenen ve renk değiştiren bir malzeme. Bu vernik olayı ne kadar sağlıklı olur, ben becerebilir miyim bilmiyorum. Belki bakır sadece kabine ağırlık versin ve sağlamlaştırsın diye kullanılıp dışı başka bir malzeme ile kaplanabilir, süsleme açısından böylesi daha çok imkan verir, Ahşap kaplama yahut mukavva mesela. Bakır'ın esnekliğinden ötürü burası da soru işareti aslında.

Orjinal bir tasarım olsun diye bakırın bir kısmı resim çizilip bunun tersi bakırın üstüne basılarak çözeltide eritilerek hafifçe oyulabilir de belki. Gerçekten enteresan olur. Bu şu anda aklıma geldi

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 23, 2015, 09:33:59 ÖÖ »

Mini projelerde ahşap yerine plexyglass daha uygun olur diye düşünüyorum. Hazır plan varsa laser kesimciye kestirmek en pratik yöntem.

Parçaları birleştirmek için de kloroform kullanıldığında çok sağlam bir yapı ortaya çıkar (kloroformun kendisi bir tutkal değil, plexy'yi temaz noktalarından eritip aslında bir çeşit kaynak yapıyor).

Plexyglassı boyaması da çok kolay. 600-1200 zımpara + sprey akrilik astar + sprey akrilik boya + sprey vernik.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 23, 2015, 09:45:27 ÖÖ »

Pleksiglas ile hafif olmaz mı? Kombo yaparken devirmeyelim mini kabini

Özgül ağırlıkları
Bakır plaka :  8,9
Pleksiglas : 1,25

twitter | blog
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 23, 2015, 10:05:47 ÖÖ »

Bakır'la çok güzel işler yapılabilir ama "standart" görünümlü bir mini kabin için fazla fantastik kaçacaktır. Plexyglass'ın hafif olacağı çekincesi varsa, bu konuda evimizin herşeyi İkea'dan kopya çekmekte beis görmüyorum. İkea bazı ağır olması gelmesi gereken dolapların dolapların altına tuğla koyuyor

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 23, 2015, 10:29:12 ÖÖ »

Aslında standart görünümden çok orjinal tasarımlı bir şey istiyorum ben. Hatta ismini bile koydum : Samucade..

Şu formda bir şeyler mesela

Ama dediğin gibi pleksiglas olayı altına ağırlık koyularak halledilebilir.

Ne bileyim daha önce ellediğim, katladığım ve lehimlediğim daha doğrusu lehimlenmesine yardımcı olduğum için bakır plaka bana çok sempatik geliyor. Abilerim lehimi yapardı ben de lehimlenecek lokasyonu tuzruhu ile fırçalardım öncesinde.

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 23, 2015, 10:30:17 ÖÖ »

Pleksiglas ile hafif olmaz mı? Kombo yaparken devirmeyelim mini kabini

3mm plexyglass kullanırsan yeterince ağır olur bence. Sega ST-V ye yaptığım kasadan biliyorum

4mm plexyglass kullanırsan da taş gibi olur, 6mm kullanırsan yerinden kaldıramazsın ancak plexy'nin kalınlığı ile fiyatı doğru orantılı tabii...

Alternatif olarak wizofwor'un da belirttiği gib tabana metal plaka yerleştirerek ekstra ağırlık sağlanabilir.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 23, 2015, 10:36:07 ÖÖ »

Aslında standart görünümden çok orjinal tasarımlı bir şey istiyorum ben. Hatta ismini bile koydum : Samucade..

orijinal olur tabii... bana da bilmediğim bir malzeme olduğundan yabancı geldi bakır. istersen küçük ölçekli bir iki deneme yaparak başlayabilirsin, aklına yatarsa da devam edersin.

bu tarz projeler insanın oldukça fazla zamanını tüketebiliyor. Bu yüzden kullanacağın malzeme konusunda şüphelerin varsa önce bir iki deneme yapıp aklına yatarsa devam edip tüm projeye ayıracağın emeğinin boşa gitmemesi açısından önemli bence...

innsofheaven
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 23, 2015, 10:51:55 ÖÖ »

aslında güzel fikir.sinirlenip yumruğu indirdiğinde güzel hatıralar kalır üzerinde Kahkaha

Nintendo Wii Black Softmod
Free Region Nintendo Snes
Nintendo Ds Lite(Supercard DsOne)
Nintendo Gameboy Advance Sp AGS-001(Ez Flash iV)
Nintendo Gameboy Advance AGB-001
Gameboy Color Yellow
Micro Genius iQ-501
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: