|
evreno
|
 |
« : Kasım 18, 2015, 11:04:56 ÖÖ » |
|
Konu daha önce başlık içlerinde üzerinde fazla durulmadan konuşulmuştu ayrı bir başlıkta hem tartışmak, hem fikir almak iyi olabilir diye düşünerek açtım başlığı
malum elimizde bulunan crt arcade şaseler için zamanla yedek parça bulmak sıkıntı olacak, bundan dolayı bazı parçaların şuan bulunabilirliği varken yedekte bulundurmak lazım diye düşünüyorum, zamanla zor bulunacağını düşündüğüm parçalar CRT ye özel olan parçalar, diğerleri zaten bulunabilecektir.
parçalar yedeklenirken arıza durumu en fazla olanlar öncelikli olmalıdır.
benim aklımda olanlar;
Horizontal transistörü (şase üzerinde soğutucuya bağlı olan 3 bacaklı büyük transistör, flyback trafonun yakınlarında bulunur genellikle)
Vertical entegresi (çok bacaklı olan ve genelde dik olarak soğutucuya monte edilmiş entegredir)
sizinde şase üzerinde yedeklenmesini düşündüğünüz parçalar varsa paylaşabilirmisiniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Heroman
|
 |
« Yanıtla #1 : Kasım 20, 2015, 13:43:48 ÖS » |
|
evreno bu yazından sonra bende bi ufak araştırma yapıyım dedim,ilerde neolur nolmaz sakata düşmeyek kabınsiz kalmayalım dıye  seninde bahsettıgın gibi en çok arıza veren horızantal ve vertıcal entegremi transistörmu neyse bunları bi araştırıyım dedım fakat bulamadım,marka ve model kod olarak nette araştırmak için ama nafıle.. https://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://wiki.arcadeotaku.com/w/Nanao_MS-2931&prev=searchbu bizim emektar şase Nanao MS2931 Diye geçıyo..şuanda bi sıkıntı yok ama elımızde yedek parça olursa daha ıyı olur.. senden isteğim yukarıdaki linkten bu parçaları bulman,gerçi yedek parça bölümünde yazıyor ama ben pek anlamıyorum bu işlerden..  simdiden saol evreno..
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2015, 13:47:18 ÖS Gönderen: Heroman »
|
|
|
|
|
|
evreno
|
 |
« Yanıtla #2 : Kasım 20, 2015, 14:27:41 ÖS » |
|
senin şasenin service manual i http://wiki.arcadeotaku.com/images/3/34/MS-2931_Service-manual_full.pdfbu dosyayı bir yerlerde sakla öncelikle  bu resimde alt kısımda soğutucunun üzerinde ki büyük olasılıkla horizontal transistörü  bu resimde orta kısımda büyük u şeklinde soğutucuya bağlı olan 3 adet transistör var bunların ne olduklarına da bakmak lazım artı senin şase dijital olduğu için bazı entegreleri de kontrol etmekte fayda var sen resimlerde ki parçaların üzerlerinde yazanları ve entegrelerin üzerinde yazan numaraları foto olarak atabilirsen bir kontrol edelim datasheetlerinden
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Heroman
|
 |
« Yanıtla #3 : Kasım 20, 2015, 14:55:59 ÖS » |
|
senin şasenin service manual i http://wiki.arcadeotaku.com/images/3/34/MS-2931_Service-manual_full.pdfbu dosyayı bir yerlerde sakla öncelikle  bu resimde alt kısımda soğutucunun üzerinde ki büyük olasılıkla horizontal transistörü  bu resimde orta kısımda büyük u şeklinde soğutucuya bağlı olan 3 adet transistör var bunların ne olduklarına da bakmak lazım artı senin şase dijital olduğu için bazı entegreleri de kontrol etmekte fayda var sen resimlerde ki parçaların üzerlerinde yazanları ve entegrelerin üzerinde yazan numaraları foto olarak atabilirsen bir kontrol edelim datasheetlerinden inşallah evreno oraya el sokmak zaten ölüm helede birde foto çekmek :'( şansımı denerim elektrik çarpmadan çekersem fotoyu atarım zaten üstündeki kodu okuduktan sonra işimiz kolay gıbı... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sensation
|
 |
« Yanıtla #4 : Kasım 20, 2015, 14:58:10 ÖS » |
|
Bende boşta nanao şase var daha doğrusu takacağım. Onun detaylı fotolarını atarım geceye.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Heroman
|
 |
« Yanıtla #5 : Kasım 20, 2015, 15:02:10 ÖS » |
|
Bende boşta nanao şase var daha doğrusu takacağım. Onun detaylı fotolarını atarım geceye.
yardıma yetiştin gene ytezel..sensiz olmuyo buralar...akşama bekleriz..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
evreno
|
 |
« Yanıtla #6 : Kasım 20, 2015, 15:07:02 ÖS » |
|
service manual e baktım sizin şasenin
Vertical entegresi LA7846N Horizontal transistörü 2SC5244
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
evreno
|
 |
« Yanıtla #7 : Kasım 20, 2015, 15:09:08 ÖS » |
|
ytezel bu nanao şaseden bulabilirmiyim? yedek olarak almak isterim bu şaseden
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Heroman
|
 |
« Yanıtla #8 : Kasım 20, 2015, 15:10:14 ÖS » |
|
service manual e baktım sizin şasenin
Vertical entegresi LA7846N Horizontal transistörü 2SC5244
saol evreno kardeşim bunları yedeğe çekme zamanı geldi ozaman bunları alabılıcegımız bır lınk atarmısın..
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2015, 15:16:40 ÖS Gönderen: Heroman »
|
|
|
|
|
|
wizofwor
|
 |
« Yanıtla #9 : Kasım 20, 2015, 15:19:53 ÖS » |
|
Bu tip durumlarda, hangi parçanın bozulacağını önceden tahmin etmek yerine şasenin aynısından bir tane daha alıp kenara koymayı tavsiye ederim. Bu çözüm hem bütün senaryoları kapsıyor. Hem de uygun fiyalı alırsanız daha ucuza gelir.
Burayı okuyan acemi arkadaşlara da bir uyarıda bulunayım. CRT tüplerinde biriken gerilim, eğer uygun şekilde boşaltılmazsa cihazın fişi çekilmiş olsa bile sizi çarpabilir. Özellikle tüpün arkasındaki bobine dokunmayın. Hatta tecrübeli değiseniz şeseye dokunmayın.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
evreno
|
 |
« Yanıtla #10 : Kasım 20, 2015, 15:23:11 ÖS » |
|
aliexpress de aratırsan ücretsiz sevkiyat birçok ilan var fiyata görele sırala yada bazen parti olarak satanlara da bak onlarda ucuz oluyor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
evreno
|
 |
« Yanıtla #11 : Kasım 20, 2015, 15:31:28 ÖS » |
|
Bu tip durumlarda, hangi parçanın bozulacağını önceden tahmin etmek yerine şasenin aynısından bir tane daha alıp kenara koymayı tavsiye ederim. Bu çözüm hem bütün senaryoları kapsıyor. Hem de uygun fiyalı alırsanız daha ucuza gelir.
Burayı okuyan acemi arkadaşlara da bir uyarıda bulunayım. CRT tüplerinde biriken gerilim, eğer uygun şekilde boşaltılmazsa cihazın fişi çekilmiş olsa bile sizi çarpabilir. Özellikle tüpün arkasındaki bobine dokunmayın. Hatta tecrübeli değiseniz şeseye dokunmayın.
kesinlikle katılıyorum konuya hakim olmayan arkadaşlar şase ile kesinlikle uğraşmayın benim aslında konuyu açmam sadece parça yedekleme için, olurda gün gelir arıza çıkarsa tamirciye bile götürseniz eğer yedek parça yoksa bir şey yapamaz şasenin bir yedeğinin olması iyi bir şey fakat bazı parçaların arızalanması çok sık yaşanabiliyor örneğin benim şase arızalıydı ve tamir için horizontal değişti ertesi gün tekrar bozuldu ve tekrar değişti şuan sıkıntısı yok bunun gibi durumlar için sık arıza verebilecek parçaları bulundurmak iyi olacaktır diye düşünüyorum hele ki aliexpressden ucuza alıp elde bulundurulursa zamanı gelince ilaç gibi olur hem elde olduğu için zaman kaybı olmaz hem de dediğim gibi 3-5 sene sonra ne olur muamma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Heroman
|
 |
« Yanıtla #12 : Kasım 20, 2015, 15:33:17 ÖS » |
|
saol wizofwor..ama nerdee o şaseden bulmak zor bulsakda ıyı fıyat gıydırırler..elektrık çarpma konusunada gelirsek çok korkarım  elektrikçinin işini elektrıkçıye bırak derlar ya ha işte ben onlardanım  uzun bir süre şase prizden çekili olsada mesala atıyorum on gün genemi elktrık çarpma riski var.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sensation
|
 |
« Yanıtla #13 : Kasım 20, 2015, 15:36:09 ÖS » |
|
Ben çok çarpıldım zamanında bile bile ucu açık kablolara elimi değdiriyordum yiyordum 220'yi. Elekttiğin babasını aldım ama şu an hava alıyorum bol bol ahahahaha...  Elektrik yükü kalabiliyor denemesi bedava dokun birşey olmaz (kötüye) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Heroman
|
 |
« Yanıtla #14 : Kasım 20, 2015, 15:37:24 ÖS » |
|
Ben çok çarpıldım zamanında bile bile ucu açık kablolara elimi değdiriyordum yiyordum 220'yi. Elekttiğin babasını aldım ama şu an hava alıyorum bol bol ahahahaha...  Elektrik yükü kalabiliyor denemesi bedava dokun birşey olmaz (kötüye)  sigortan atmıştır belki ytezel bı bak.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|