Selamlar,
Bu aralar (bir süredir) gerçek hayattaki yoğunluklarımdan foruma pek bir katkım olamıyor. Ancak bazen arada kafa dağıtmak için meşhur sepetime uzanıyorum ve tamirat için uzuuuun süredir bekleyen arcade oyun kartlarından birini çekip çıkartıyorum.
Bu sefer elime uzun bir süre önce sevgili @yolcunet'in bana hediye ettiği çok enteresan, bir o kadar kıymetli ve bir o kadar da "arızalı"

bir arcade oyun kartı olan Killer Instinct 2 geldi...
Ben de hem bu enteresan kartın yapısı hakkında biraz bilgi vermek hem de az da olsa sorunu ve kısa tamirat macerasını paylaşmak istedim. Ha şimdiden belirteyim çok detaylı veya uzun bir tamirat değil...
Bu kart 90'ların ortasında Midway firması tarafından üretilmiş olan bir arcade kartı. Midway bildiğiniz üzere arcade camiasına 80'lerde Pacman'den tutun da 90'larda Mortal Kombat'a kadar geniş bir yelpazede oyun kartı ve kabin üreten meşhur firmadır. Kartı enteresan kılan ise bunun Midway tarafından Nintendo lisansıyla Nintendo için üretilmiş olması. Oyun ise Nintendo tarafından değil Rare firması tarafından geliştirilmiş. Yani işin ticari ve hukuki boyutu karışık

Bu politik durumun yanısıra kartın teknolojisi de zamanı için son derece gelişmiş bir mimariye sahip olması; Bu kartın bir hard disk'i var

Evet, günümüz teknolojisi ile biraz ucube ama Midway bu seride artık kat kat kart yapıp onlarca EPROM'a bilgi sığdırmak yerine yeter artık deyip arcade PCB'sine sonunda bir hard disk bağlamış ve bu hard diskin içindeki medyayı işleyebilmek için de yine zamanın SGI (Silicion Graphics) workstation sistemlerinde kullanılan MIPS III mimarisinde ve 50Mhz'de çalışan IDT79 R4600 işlemcisini kullanmış... Bu işlemci Nintendo 64'de kullanılan işlemcinin ağa babası diyebiliriz.

Dikkatinizi çekeyim bu kartın üretildiği yıllarda muhtemel inanılmaz pahalı olan 2.5"'lik ve 420 MB'lık (GigaByte değil MegaByte) bir IDE disk kullanmışlar!
Bu diskin içinde oyunun grafikleri, videoları, muzikleri, kısaca onlarca EPROM'a sığamayacak verisi mevcut.
Hani MAME'deki şu meşhur CHD dosyaları var ya (bu ara forumda bi muhabbeti geçmişti) işte o dosya bu hard diskin imajı işte

Neyse, bu kartın sorunu temelde bu ana işlemciden kaynaklanmaktaydı. @yolcunet sağolsun kartın olası sorunundan bahsetmişti. Bu işlemci çalışması sırasında inanılmakta ısınmakta ve zamanla PCB'nin esnemesi ile de birleşerek bacakları PCB'deki yerlerinden ayrılması. Midway sağolsun yaptığı PCB'Leri inceciktir ve elinize aldığınızda çıtır çıtır sesler çıkartır, sanırsınız kart elinizde dağılmaya başladı

Sorunun kaynağına (R4600 işlemci) yakın çekim...

Bu fan aşırı ısınan işlemciyi soğutmak için sonradan eklenmiş. Sanırım bir Naomi'den sökülmüş gibi

Akıllıca bir yaklaşım zira kartın sorununu araştırırken yabancı forumlarda bu kartı bir şekilde soğutmak gerektiği, işlemciye monte edilmiş aluminyum pasif soğutucunun yetersiz kaldığını söylüyordu herkez...
Büyüteçle bakınca bir önceki başarısız tamiratlardan kalan savaş yaralarını görüyorum. PCB üzerindeki bazı kontak noktaları fazla sıcak bir havyadan ötürü kaybolmuş