Günaydın forum ahalisi.
Fazla vaktim olmadığı için forumda pek aktif olamıyorum sadece paylaşımlara bakıyorum. Bu aralar boşa çıktığım için arşivimdeki bazı parçaları forumda paylaşmaya karar verdim. İlk olarak Type X2 ücretsiz çoklu oyun ile başlayacağım. İlerleyen günlerde Sega Naomi Raspberry Pi üzerinden, cep telefonu ile tek tık ile nasıl oyun yüklenir vs. gibi paylaşımlarda yapmayı düşünüyorum.
Forumda bilen çoktur mutlaka ama benimkisi can sıkıntısı

Öncelikle Gereki olanları yazalım
1- Taito Type X2.
Bu cihaz aslında bildiğimiz PC. Tek farkı üzerindeki işletim sistemi özel olarak bu iş için tasarlanmış. Büyük firmalar win7 ya da winxp gibi işletim sistemlerini lisans satın alarak kendi istedikleri doğrultusunda düzenliyorlar. Taito da buna benzer bir şey yaparak win XP işletim sisteminin tüm fazlalıklarını çıkartmış ve sadece oyunlar için gereken altyapıyı bırakmış. Cihazı istediğiniz kadar aç kapa yapın WinXP asla mavi ekrana düşmüyor çok ilginç

Type X2 cihazını ilk olarak 4 yıl önce almıştım. üzerinde orjinal olarak 3.5'' HDD yüklü Chase H.Q oyunu ile birlikte gelmişti. Bayağı bir süre, içindeki işletim sistemini normal kendi toplayacağımız bir pc de çalıştırmak için uğraşsamda ne yazık ki başarılı olamadım. Dünyada yapan da yokmuş zaten. Ayrıca sistemi kopyalasanız bile cihazın içinde bir tane Jamma / JVS sinyallerini göndermek için ufak bir pcb devre bulunuyor.
İlerleyen zamanlarda Typex2 hacklenince oyunların bir çoğu net üzerinde bulunur hale geldi. Kendi pcnizde bir kaç hack ayarı ile tüm oyunları oynayabilirsiniz. Fakat hala oyunların bir çoğunda ufak tefek grafik hataları vs. bulunmakta.
Bir kaç aklı evvel arkadaş multigame adı altında HDD ye tüm oyunları yerleştirip yıllarca satışını yaptılar. Zamanında ben de almıştım bir adet

Şimdi ise arcade forumundan Niko nickli bir arkadaş Free ( bedava ) Multigame sistemi yayınladı. Yani eğer bir Type X2 cihazınız var ise HDD imajını indirip 64gb (minimum) bir HDD ye yazarak bütün oyunları orjinal hardware üzerinden oynayabilirsiniz.
Sürekli update olması da cabası.
Bu arada forumlarda hala tartışılan bir konu var. Bu oyunların hemen hemen hepsi PC üzerinden oynanabilmekte ( ufak tefek sorunları olsa da ). Hatta bazıları direk steam üzerinde PC için baştan yapılmış oyunlar. Neden Taito Type X2 cihazı ile uğraşalım diye soranlara ise ben de dahil şu cevap veriliyor. '' İnsert Coin yazısı hoşumuza gidiyor. Arcade olayı başka bir zevktir ''

2- i/o board.
Son dönem çıkmış sistemlerin hemen hemen hepsi JVS ( jamma2 ) desteklediği için, bu cihaz içinde bir adet i/o board ihtiyacımız var. Ben Capcom i/o board sahibi olduğum için onu kullanıyorum. Sega JVS type 3 i/o board da var fakat onu test etmedim.
Capcom board kullanırken multigame sistem ile bir sıkıntı yaşamadım, fakat forumlarda yazılana göre farklı board kullanan insanların farklı problemler yaşadığını gördüm. Ama yukarda belirttiğim gibi forum üzerinden yazdığınızda en kısa sürede update dosyasına ekliyorlar.

3- Arcade kabin ya da Supergun.
Ben denemeyi Sega Boardmaster Supergun ile yaptım. Direk LCD TV ye DVi-HDMi kablo ile bağladım. Bu arcade board normalde HDTV lerde kullanılıyor. Fakat multigame kurduğumuzda oyunların üstüne gelip ''B'' tuşuna basınca karşımıza çıkan ekranda ''CRT'' özelliğini seçip o şekilde de kullanabilirsiniz.

Şimdi gelelim kurulum olayına. Ki çok basit olduğunu düşünüyorum

Öncelikle aşağıdaki linkten imaj dosyasını indiriyoruz.
https://mega.nz/#!TJFTVDiZ!z4juWe-s4xznaSi1oBbf4b8ICduxPYP44MpTuWwE4fI
Daha sonra gerekli olan imaj yazma programı HDD raw Copy tool programını indiriyoruz
https://mega.nz/#!6NNlGCAI!Vg-Qsk3zdU646gwztXe6yf0Q-Fsw9MzlGGKe0MBX8c8
Alternatif link:
http://hddguru.com/software/HDD-Raw-Copy-Tool/*HDD mizi pc ye bağlıyoruz.
*İndirdiğimiz imaj dosyasını rar dan çıkartıyoruz. Burda dikkat etmeniz gereken husus ana hdd nizde min 64gb boş yer olması lazım. Çünkü sıkıştırılmış hali 250mb olan dosya extract edilince 60 küsür GB oluyor.
*Programı administrator olarak çalıştırıyoruz
*Karşımıza gelen pencerede Agree tıklıyoruz.
* Open file sekmesine tıklıyoruz ve indirdiğimiz "TTX2Multi[V1_2][60GB].img" imajını seçiyoruz
*Listeye ekli olarak göreceğimiz "TTX2Multi[V1_2][60GB].img" seçerek aşağıda bulunan '' Continue ' tuşuna basıp ilerliyoruz
*Kopyalamak istediğimiz HDD yi de seçtikten sonra Start tuşuna basıp yazmasını bekliyoruz.
İşlemler bittikten sonra programı kapatıp HDD yi çıkartıp baştan taktığınızda HDD 3 farklı parça halinde açılacaktır. Bu parçalardan sadece bir tanesi ile işimiz bulunmaktadır.
"TTX2Multi[Games]" yazan bölüm. Bu bölüme oyunları atıyoruz. Oyun kopyalam işlemimiz bittiğinde ise cihaza elektrik verip çalıştırdığımızda direk multigame menüsü karşımıza geliyor. Bu kadar basit

Şimdi diyeceksiniz ki, eee oyunlar nerde

Net üzerinde oyunların hemen hemen hepsi var fakat bir sıkıntı var ki, oyunların bir çoğu hack yapılmış dosyaları değişmiş şekilde bulunuyor. RAW yani ham halinde oyunlar olmaz ise multigame ne yazık ki çalışmaz. Oyunların linkini buraya vermiyorum fakat özel mesaj atan arkadaşlara direk FTP serveri üzerinden tüm oyunları indirebilecekleri bir adres göndereceğim.
İyi oyunlar dilerim....
7dk lık video çektim buyrun efem

Edit: Sistem üzerinde çalışan oyunların listesi aşağıdadır. Bu oyunlar haricinde de bazı oyunlar dump edildi fakat özel hardware istediği için ne yazık ki multi game üzerinde çalışmamaktadır.
Type X:
Chaos Breaker
GigaWing Generations
Homura
King of Fighters 98 Ultimate Match
King of Fighters SkyStage
Power Instinct 5
Raiden 3
Raiden 4
Shikigami no Shiro 3
Spica Adventure
Trouble Witches AC