Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Dergileri ciltletmeli mi?  (Okunma Sayısı 12400 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 05, 2016, 21:43:03 ÖS »

Arkadaşlar bilenler bilir, commodore dergileri konusunda zaafım var. Küçüklüğümde hem bilgisayarla bu dergiler ile tanıştım, programcılık temellerini öğrendim, hem de tekrar tekrar okuya okuya her bir sayfasında anılarım birikti.

Yıllar sonra tekrar zaman içerisinde kaybettiğim, yıpranmış ve dağılmış sayıları toplama yolunda ilerliyorum. 15-20 sayı kadar eksiğim kaldı. Onları da bir şekilde toparlayacağım.

Neyse konuya gelecek olursak, dergilerin en zayıf tarafı kapakları ve sırtları. Bir çok sayının sırtı yıpranmış ve kapak sayfları zımbalarından kopmuş ve hatta kaybolmuş durumda. Bu kaybolmuş olanları bulabilirsem yüksek çözünürlüklü taramalarından bastıracağım. Ama esas derdim acaba 12 şer sayı halinde her yılı hardcover ciltletmek mantıklı olur mu sizce?

Dergiler istiflenip keneara bırakılmayacak, okunacak. Bu sebeple yıpranmanın devam etmesini istemiyorum. Bir şekilde korumam lazım. Ama ciltlendikten sonra geri dönüşü yok. Acaba şu anki havasını tamamen kaybeder mi ciltelnince.

Bu konuda fikirleriniz nedir? Siz olsanız ne yapardınız?

« Son Düzenleme: Aralık 05, 2016, 21:45:43 ÖS Gönderen: delimawi » Logged

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
varol
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 05, 2016, 21:51:30 ÖS »

Bence ciltletmek mantıklı, birazcık modern yayınlara benzemek kaydıyla. Zira cilt denince aklıma hep eski kumaş kaplı ciltler geliyor, dedemin bilim ve teknik ciltleri gibi
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 05, 2016, 21:55:03 ÖS »

Cilt olayı, derginin havasını bozar bence.
Ayrıca ciltlendiğine kenarlardan bir miktar kesilecek değil mi?
Resim vb. olan sayfalarda kayıp söz konusu olacak.

Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 05, 2016, 21:56:17 ÖS »

Ananemden kalmış olan Bütün Dünya dergilerinin (çoğunlukla Reader's Digest'in Türkçeye çevrilmiş hali diyebiliriz) bugün bile ilk günkü gibi sapasağlam duruyor olmasının sırrı zamanında deri ciltle kaplanmış olmaları. Öyle 15-20 yıllık dergilerden bahsetmiyorum, 1950'lerde satılan dergiler bunlar. İlkokul zamanlarında bu ciltleri elimden düşürmezdim resmen, ciltsiz olsalar çoktan kullanılamaz hale gelirlerdi.

Dediğin gibi belki geri dönüşü olmayan bir işlem ama eğer okunsun, çocuğuma, hatta ondan da torunuma kalsın diye düşünüyorsan cilt gerçekten de çok iyi ve kalıcı bir çözüm
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 05, 2016, 21:57:59 ÖS »

Kesilecek mi? Kestirtmem. Kahkaha
Sayfalar aynı hizada olmayıversin önemli değil. Kestirtmem.

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 05, 2016, 22:03:36 ÖS »

O zaman tamamdır Kahkaha

Kesilecek mi? Kestirtmem. Kahkaha
Sayfalar aynı hizada olmayıversin önemli değil. Kestirtmem.

WildLord
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 05, 2016, 22:11:48 ÖS »

Commodore dergisinden benimde bir miktar eksiğim var, Amiga Dünyası ise tüm sayılarıyla birlikte mevcut. Geçen gün baktığımda seninde farkettiğin gibi kapakların deforme olduğunu görüp üzülmüştüm.

Tek tek yanyana ya da üstüste koyduğumuzda bir şekilde formalar kayıyor. Galiba en mantıklısı ciltletmek.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 05, 2016, 22:16:42 ÖS »

Commodore dergisinden benimde bir miktar eksiğim var, Amiga Dünyası ise tüm sayılarıyla birlikte mevcut. Geçen gün baktığımda seninde farkettiğin gibi kapakların deforme olduğunu görüp üzülmüştüm.

Tek tek yanyana ya da üstüste koyduğumuzda bir şekilde formalar kayıyor. Galiba en mantıklısı ciltletmek.

Fazla sayın var mı? Belki takaslayabiliriz fazla varsa...

hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Aralık 05, 2016, 22:18:47 ÖS »

Gözlem bilgisayarda, sehpada duran amiga dünyası ve daha sonrasında gameshow ciltlerini hatırlayan var mı?  Masum
WildLord
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 05, 2016, 22:22:16 ÖS »

Fazla sayın var mı? Belki takaslayabiliriz fazla varsa...

Fazla sayılı yok maalesef, bir liste yapayım taramayı düşündüğün sayılar varsa ödünç verebilirim.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 05, 2016, 22:33:47 ÖS »

Dergilerin boyutları büyük. 12 ay bir arada cilt ağırlığı da eklenince hantal olur. 6 ya da 4 sayı daha kullanışlı bence.

@varol beyin tersine ben eski tip kumaş cilt tercih ediyorum

Kendi el emeğim olsun derseniz book binding diye aratın. Ya da en yakın matbaacı abiye kaynak operasyonu yapın

Use the brute force, Luke
perpetual_007
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 05, 2016, 22:57:52 ÖS »

Eksik olan hangi sayılardı ?
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 05, 2016, 23:04:32 ÖS »

2,5,29,34,35,42,44,45,46,47,48,52,53,54,55,56,57,79

Bir de 91 senesine ait eksik bir iki sayı var ama kapakları kaybolduğu için hangi sayılar emin değilim.

Yoksa fazla sayı mı var sizde? Kahkaha

perpetual_007
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 05, 2016, 23:32:29 ÖS »

İçindekiler sayfasının (veya oyunların) fotolarını atarsan sana hangi sayılar olduğunu söylerim

Birkaç sayı fazlam var.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 05, 2016, 23:46:14 ÖS »

Ben de şu anda tam tersi ile uğraşıyorum. Bulabildiğim tüm elektronik ortamdaki taramaları indiriyorum. Karşılaştırıp kapaksız dergilerin sayılarını bulmaya çalışacağım.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: