Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] NES Remote Reset  (Okunma Sayısı 30452 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 27, 2016, 02:31:01 ÖÖ »

Evet arkadaşlar, sanırım benim için yılın son "mini" projesi...

NES (Nintendo Entertainment System) için remote reset, yani uzaktan, oturduğunuz yerden, ***tünüzü kaldırmadan reset atmanızı sağlayacak mod.

Diyebilirsiniz ki, "oha yav, bu ne miskinlik, kaldırıverisin **tünü bi zahmet reset butonuna basarsın" Kahkaha ne gerek var böyle bir mod'a???

Bi düşünelim;

Pazar günü şööööle yayıldınız koltuğunuza ve nostalji takılıyorsunuz, yanınızda içeceğiniz vs kuruldunuz...

Aliexpress'den aldığınız çoklu oyun kartuşunu veya 60-to-72 pin adaptörle NES kartuşu yaptığınız famiclone çoklu kartuşu veya Krikzz Everdrive N8 kartuşunuzu taktınız NES'e.  Oynadığınız oyun baydı, ana menüye dönmeniz lazım. Kaldır poponu git reset tuşuna bas. Hadi tekrar yerine kurul, oyun seç, yayıl yine.

Oyunda takıldınız dişinizi geçirebileceğiniz bir başka oyuna geçmek istediniz. Hadiiii tekrar kalk, reset v.s. v.s

Peki hiç yerinizden kalkmadan sadece gamepad'in SELECT+START+B+A tuşlarına basarak NES'e reset atabilseniz, çoklu oyun kartuşunun ana menüsüne dönebilseniz güzel olmazmıydı?

Hem de konsolda hemen hemen hiçbir modifikasyon yapmadan, orijinalliğine dokunmadan (Kasayı delip bir reset butonununu gamepad'e kadar uzatıp gamepad'i kesip biçen projeler de vardı internette)

İşte "NES Remote Reset" mod'u, kafası tam da bu "modda" olanlar için Kahkaha

Benim ise miskin miskin yayılmışken NES'e reset atabilmenin dışında bu mod'a ihtiyaç duymam bir başka proje sebebiyleydi. NES'i arcade kabine koyabilmek için bir devre üzerinde çalışıyorum (bir başka proje) ve bu işi yine konsolu dağıtmadan yapmak istiyordum. Ancak Everdrive N8'de bir oyun seçtikten sonra ana menüye dönebilmek için arcade kabini tekrar açıp NES'in reset butonuna basmak, veya bir buton uzatıp kabinin bir yerlerine monte etmek de istemiyordum. Bunu basitçe bir tuş kombinasyonu ile yapmak daha pratik geldi...

Bu sebeple NES'in tuş kombinasyonunu çözüp, SELECT+START+B+A butonlarına aynı anda basıldığını algılayıp CPU'ya reset sinyali gönderebilen bir devre düşünmeye başladım. Düşünürken konuyu internette araştırınca bunu birisinin daha önce düşündüğünü (doğal olarak) görmem uzun sürmedi

https://133fsb.wordpress.com/2009/09/05/gb-style-reset-for-nes/

Ben de bu elemanın projesinin devre şemasını ExpressPCB'de yeniden oluşturdum ve başladım devreyi yapmaya...

* NES-REMOTE-RESET-v12.png (39.62 KB, 2178x1494 - Görüntüleme: 1436 kez.)
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:31:22 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Cimihendriks
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 27, 2016, 02:37:46 ÖÖ »

yerimizi alalım

Alacağın bir kaç nefes, hiç düşündün mü?
Ne kalacak senden, hiç düşündün mü?
Bir cansız vücudun, o da çürür toprak olur gider.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 27, 2016, 03:02:32 ÖÖ »

Aslında devre prensip olarak çok basit ancak parça sayısı çok da az sayılmaz. Kendince biraz kompleks devre. Delikli plakette yapılırmı yapılır ancak kablolaması işi spagettiye döndürebilir.

Prensip basit. Önce NES'in gamepad buton protokolünü konsolu rahatsız etmeden dinleyip gereken tuş kombinasyonunu yakalayıp sonra CPU'ya reset attırmaktan ibaret. Bu işi bir mikrodenetleyici ile yapmak mümkün ancak bu aralar pic/AVR kodlamasıyla uğraşmak istemiyorum (belki keşke öyle mi yapsaydım diye düşündüğüm anlar oldu) ancak NES'in gamepad protokolü o kadar basit ki, bu devreyi temel mantık entegreleri kurmak gayet mümkün. NES, basılan butonların durumunu okumak istediğinde "latch" sinyalini göndererek durumu gamepad'İn içindeki CD4021 shift registerin içine alıyor. Sonra gereken clock sinyalini gamepad'e gönderiyor ve shift registerin içindeki buton durumunu tek bir data hattından sırayla algılıyor. Bu kadar...

Dolayısıyla devremizdeki 74HC595 ile biz seri olarak sıraya dizlmiş buton durumlarını alıp SELECT+START+B+A butonlarının sinyalini 74LS04 ile evirip 74LS22 (Quad-input NAND) veriyoruz. 4 butona da aynı anda basılınca 74LS22 çıktısı mantıksal 0 (sıfır) oluyor ve bu da monostable multivibrator olarak konfigüre ettiğimiz 555 entegresine bir tetik sinyali gönderiyor. 555 çıktısı yaklaşık 100ms (mili saniye)lik bir mantıksal 1 üretiyor ki bu da 74LS04'ün geri kalan kısmıyla evirilip NES'in CPU'sunun /RESET sinyaline mantıksal bir 0 (sıfır) göndermemizi sağlıyor. (Böyle yazınca biraz karışık gibi oldu ama basit bir şey işte...

Çıkış katmanında 555'Li bir monostable kullanmamızın sebebi ise NES bir defa reset aldı mı butonların hepsine basılmış durumunda kalıyor. Bu da NES'e reset atan buton kombinasyonunun sonsuza kadar bozulmayacağı anlamına geliyor ki bu sinayli limitli süreli bir 555 sinyali ile üretmezsek NES'i sonsuz bir RESET döngüsünde bırakacağımız anlamına geliyor...

Devrenin çalışma prensibi kısaca böyle (pek kısa olmadı ama neyse )

Neyse, konumuza dönersek, elbette ki tek bir delikli plaket üzerinde yapılabilecekken yine inat edip devrenin PCB'sini çıkartıp üretmeyi seçiyorum. Evde PCB yapmaya bir kere alışınca delikli plakete bir daha dönemiyor insan

Maalesef foto duyarlı kuru filmim bittiği için devreyi PNP kağıdı ile çıkartıyorum. Yani iş yerindeki laser printerını yine aşırıp klasik ütü olayına geri döndüm

Eski anılar canlandı biraz. PNP kağıdı kullanmanın püf noktası ütüyü çok ısıtmamak (orta ısıda, yünlü çamaşır modunda tutmak) ve çok bastırmamak (izlerin yamulmaması için).

Fena olmadı...

Elbette ki tek bir PCB yapmak ile bir çok PCB yapmak arasında süre olarak pek farkeden bir durum olmadığından elim deymişken biraz aşırıya kaçırmış olabilirim

Neyse, ikinci aşamada asit banyomuz var...

Ben HCL (Hidroklorik asit) ve H2O2 (Hidrojen Peroksit) kullanmayı tercih edenlerdenim. Eritme süreci daha hızlı oluyor. Temizliği de çok kolay...

Yaklaşık 2 dk sonra...

Ve soğuk su banyosu...

PCB'lerimiz hazır

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:31:45 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 27, 2016, 03:17:43 ÖÖ »

PCB üretimindeki üçüncü aşamamız solder mask...

Bunun için önce PCB'lerin üzerindeki PNP kağıdı ile transfer ettiğimiz toneri çıkartmamız lazım. En basit yolu aseton...

PCB'ler şu an bile kesim ve delme işlemine hazır. Ancak bu halleriyle uzun ömürlü olmazlar. Çıplak bakırı solder mask ile korumak lazım.

Elimde hala Dynamask filmi var. PCB'leri Dynamask film ile kapladıktan sonra sadece lehim yerlerini kapatacak bir şablonla örtüyorum...

ve pozlama kutusuna koyuyorum...

pozlama 2 dk sürüyor ancak PCB'lerin pozlandıktan sonra 1 saat karanlıkta beklemeleri gerek. 1 saat sonra banyo çözeltisine (1 lt suya 10gr sodyum karbonat) atıp fırçayla banyo işlemini hızlandırıyorum.

Yaklaşık 2-3 dk sonra (çok uzatmamanız gerek) lehim yerlerindeki film eriyip kayboluyor.

Son olarak PCB'leri temiz su ile yıkadıktan sonra 45 dakika UV ışık altında "kürlüyorum". Bu filmin tamamen sertleşmesini sağlıyor.

PCB'lerimiz hazır

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:31:56 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 27, 2016, 03:21:37 ÖÖ »

PCB hazırlama işinde dördüncü aşamadayız; Delik açma...

Emektar proxxon sütun matkabımı yerinden çıkartıyorum.

ve sabırla tüm PCB'leri 0.7mm uçla deliyorum. Bu iş çin işkencesi gibi. Sürecin en sıkıcı aşaması

Neyse, bu sıkıcı aşamayı da matkap ucunu kırmadan bitiriyorum...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:32:17 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 27, 2016, 03:28:07 ÖÖ »

Son aşama; Kesim

Yine emektar proxxon mini daire testerem ile PCB'leri kesiyorum. Bu iş için elektrik süpürgesini daire testereye bağlamayı unutmamak lazım aksi taktirde tüm oda pudra gibi bir epoxy tozuyla kaplanır.

Parmaklarımızı doğramamaya dikkat ederek bir süre sonra tüm mini PCB'leri kesiyorum ve iğne kadar sivri köşelerini ve jilet kadar keskin kenarlarını eğe ile yuvarlıyorum.

Son olarak kesilen tüm PCB'leri IPA (Izopropil alkol) ile epoxy talaşından arındırarak temizliyorum. Artık PCB'ler devre montajına hazır Kahkaha Kahkaha Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:32:26 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 27, 2016, 03:44:56 ÖÖ »

Prototip devremizin elemanlarının montajını mis gibi lehim kokuları eşliğinde zevkle tamamladıktan sonra Kahkaha

Sıra geliyor devreyi NES'e monte etmeye. Önce birinci oyuncu portunun uygun yerlerine sinyalleri dinleyeceğimiz kabloları lehimliyorum (ki bir sonraki versiyonda bu aşamayı da pratik hale getirdim - bekleyin).

Sonra sıra geliyor RESET sinyaline bağlayacağımız kabloya. Bu sinyale NES anakartının üzerindeki muhtelif yerlerden bağlanmamız mümkün. Ben kaba bulabildiğim alternatif yerleri şu fotoğrafta paylaşayım... (Başka yerler de var mutlaka, örn direk CPU'nun ilgili bacağı)

Ben bir yeri şeçip devrenin RESET çıkışı kablosunu oraya lehimliyorum...

Son olarak devreyi de NES'in kasasının içinde uygun bir yere soteliyorum. Bulabildiğim en uygun yer burası. Hem daha sonra başka modlar için kasayı açtığımızda gözümüzün önünde bir yer

Montaj tamam. Bakalım çalışacak mı?
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:32:38 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 27, 2016, 03:51:52 ÖÖ »

İlk deneme (gerçekten). Takıyorum Everdrive'ı NES'e...

Everdrive menüsünden bir oyun seçiyorum...

Veeee karar anı, basıyorum SELECT+START+B+A butonlarına Kahkaha Kahkaha Kahkaha (Tek elle biraz zor - malum diğer elimde telefon var fotoğraf için)

Aha! Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Yürü be!!! Oldu bu iş...

Yanlız bu tembel işi mod için biraz fazla mı emek harcadık? Hayat çelişkilerle dolu Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:32:52 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 27, 2016, 04:15:06 ÖÖ »

Şimdi gelelim işin çelişki kısmına...

Dedim ya biraz abarttım galiba Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Bu devre benim gibi rahatına düşkünler için olduğuna göre bu kadar lehim fazla dedim ve gamepad portunu NES'in ana devrekartına bağlayan soketin bacaklarına 5 kablo lehimlemek yerine (ki karıştırmak gayet mümkün) üşenmedim gittim Konya sokağa ve NES'in bu soketine uygun soket aramaya.

Ve de hayret bişey, buldum Kahkaha Bu projenin bir diğer kazanımı da bu olsun; Soketi bir şekilde yanlışlıkla kopartan varsa yedek parçasını yerli piyasadan bulabilirsiniz. "2mm bacak aralıklı 7 pin'li soket" diye arayacaksınız.

Ancak soketin o kadar ince pinleri vardı ki, satıcıya bunları kabloya sıkıştırmak/lehimlemek kabus dediğimde "istersen hazır kablomuz da var" dedi Kahkaha

Hayret bişey, herşeyin mükemmel gittiği bir gün Kahkaha

Bu şekilde soketli olarak hazırladığım devrenin montajı da çok basitleşti.

Adım 1:

Sadece TEK bir lehim yapmanız lazım, o da RESET kablosu'nu anakartta gösterdiğim yerlerden birine...

Adım 2:

Basitçe 1. oyuncu portunun minik soketini kablosundan sıkıca tutup bir sağa bir sola oynatarak yerinden çıkartıyorsunuz...

Sonra soketi mod devremizin girişine takıyorsunuz. Yanlış takmanız mümkün değil, soketlerin çentiği bile birbirine tam oturuyor

Adım 3:

Sonra mod devremizin diğer soketini NES'in anakartı üzerindeki sokete bağlıyorsunuz. Onu da yanlış takmanız mümkün değil zira onun da çentiği var...

Adım 4:

Son olarak kabloları, soketleri kasanın boşluğuna tıkıştırıp...

... mod devremizi de sağlamca bir yere yerleştiriyorsunuz...

Bu kadar!!!

Ben de bu mod devresi yığınını tek tek test etmeye...

ve paketlemeye başlıyorum...

Ancak baya geç olmuş, artık uykum geldi

Bu moddan elimde 15 adet var (hepsini test etmedim daha - umarım sorunlu olan çıkmaz). İsteyen varsa bu başlığa mesaj atsın. Fiyat olarak malzeme parası + kendi devrelerimi bedavaya getirecek uygun bir fiyat belirledim => 35 TL (Yuvarlak hesap 10 dolar )

Dediğim gibi, isteyen varsa 15 adet var. Devreyi kendi yapmak isteyen olursa da şemayı yayınladım. PCB bastırmak isteyen olursa ExpressPCB dosyası için bana özel mesaj atın...

Hepinize iyi geceler (sabahlar)...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:33:04 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 27, 2016, 04:26:49 ÖÖ »

helal olsun,her projen ıcın..ara ara yabancı kaynaklardan tamır,tasarım,proje vs calısmaları bulup,dılını anlamadıgımız sıtelerde resımlere bakarak ısı cozmeye calısırdık.sımdı kendı dılımızle okuyup,soru sorabılecegımız kısılerım olması ve bunu paylasıma dokmesı..helal olsun.
hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Aralık 27, 2016, 09:22:50 ÖÖ »

Elinize sağlık bu işleri gerçekten profesyonelce yapıyorsunuz,
bir şey sorup eğer mümkünse bir adet almak istiyorum, bu devreyi en son final sinyalini bir tane röleye (örneğin 5VDC beslemeli röle) hareket verecek şekilde modifiye etmek mümkün mü. Benim favori oyun konsolum Playstation 2, Harddiskinde 250 oyun var, ve önümüzdeki günlerde 600 oyunlu PS2 yapmayı düşünüyorum. Gerçi PS2'de IGR (In Game Reset) var ama çokta sağlıklı çalışmıyor. Düşüncem hareketi alan rölenin normalde açık kontağını PS2'nin reset butonuna paralel bağlamak.
zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 27, 2016, 09:55:31 ÖÖ »

@hakanats ps2 orj uzaktan kumandası makınaya reset atıyor dıye bılıyorum.
hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Aralık 27, 2016, 10:03:57 ÖÖ »

Boşuna fantazi yapmışım fiyatı da iyiymiş, yavuzg başlığınıda karıştırmış oldum kusura bakma, yönetici silebilir gerekirse.

https://tr.aliexpress.com/item/Hot-sale-FOR-SONY-PLAYSTATION-2-PS2-REMOTE-DVD-Player-Remote-Control-Original/32761484476.html
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 27, 2016, 10:47:51 ÖÖ »

Üstad iş başında...
Keyifle okudum. Birde hemen bitmeseydi Kahkaha

Bende wii için; reset değil de, elektriği komple kesecek bir şey yapılabilir mi diyecektim. Kumandalı prizler vb varmış.

Wii' de normal oyunlarda çok sıkıntı olmuyor. Ama Emulatör vb. kullanırken wii kilitlenebiliyor. Remote'lar işlemiyor. Dolayısıyla Wii nin yanına gitmek gerekiyor. Kendi power düğmesiyle kapa aç yapmak zorunda kalıyorum.

Ama sanırım kumandalı bir priz ile bu sorun çözülür..

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 27, 2016, 10:49:08 ÖÖ »

Yavuzg yine harikalar yaratmışsın. Çok temiz işçilik gerçekten
Eline sağlık

Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: