Kimbilir belki bir gün CPU'suz bir bilgisayar ya da kuantum bilgisayarı da üretir yurdum insanı, gerçi bunun öncesinde yerli otomobil için bir babayiğit bulabilirsek gerisi çorap söküğü gibi gelecek

Fansız sessiz sedasız çalışan cihazlarla bu aleme girdik, Atari 2600, C64, amiga 500.
Ms-dos sistemleride bir nebze fansız sanıyorduk, Power fanından başka fan almazdı kasada. Hangi ara bize yutturdular, nasıl kabul gördü en az üç fanlı sistemler, fanlar da öyle düşük devir değil ha, model uçağa taksan uçurur, 20 senedir işlemciler yaklaşık 16 cm2 lik alan, içindeki transistörler trilyon kat arttı ama fiziksel boyut hala aynı, sonra soğutacam diye koskoca alüminyum soğutucular, koskoca fanlar, bunun mühendislik mantıklı bir izahını yapacak var mı, hadi mobil cihazları geçtim, masaüstü sistemlerin işlemcileri yapsınlar arkadaş şöyle el kadar rahat rahat soğusun.
Desktop'ları artık oyun hastaları kullanıyor ve hepsinde de gaming headset'ler olduğu için geceyarısı bile fan sesi etkilemiyor onları...