Selam, retro cihazlar eskidiğinden temizlenmesi ve bazen de bakımlarının yapılması gerekiyor. Yeni bir ürün aldığımızda da onu temizleyip öncesini ve sonrasını görebileceğimiz bir başlığımız olsun diye düşündüm. Böylece herkes konu ile ilgili tecrübelerini de burada paylaşmış olur. Konuyla ilgili tecrübesi olan baya arkadaşımız var çünkü. Bize bir çok konuda ışık tutacaklarını düşünüyorum.
Ben yeni aldığım playstation 1 in temizlik işlemi ile başlamak istedim.
1- Öncelikle cihazın temizleme işlemini yapmadan önce. Aşama aşama fotoğraflama işleminde bulundum. Örneğin önce dış kasanın fotolarını çektim. Söktüm sonra iç kısımların fotoğraflarını çektim ki. Tekrar montajını yapacağım zaman resimleri referans olarak montajını tekrar yapabileyim. (Bu tekniği ünlü motosiklet tasarımcısı Tarhan Telli'nin restorasyon videosundan öğrenmiştim.)
2- Sonrasında ben genellikle kirler kabasın diye plastik aksamları, içinde temizleyicilerin olduğu suda bekletiyorum. Cihazın büyüklüğüne göre bazen küvet bazende kovada. 12 saat çıvarında. Sonrasında da kirler zaten kabardığından rahat çıkıyor. Çıkmayan yerleride biraz cif ve diş fırçası ile ovalıyorum bu işlem cihazı çiziyor ama. Siyah ve örneğin sigara yanıklarının bıraktığı izden daha az rahatsız edici buluyorum.
3- Alüminyum soğutucu ince levhaları genelde paslı olan yerlerini zımparalayıp. WD-40 sıkıp duruluyorum. Levha çiziliyor ama amacım pasın içerde yayılmasını engellemek olduğundan parlak ama çizik görünmesinden çokta rahatsız olmuyorum.
4- Devre kartlar en acami olduğum yerler o yüzden onlara mümkün olduğu kadar dokunmadan veya kulak çöpü ile hafifçe tozlarını alıyorum.
5- Güzelce kurutuyoruz

6- Vidalar ile ilgili olarak ta şöyle bir çözüm buldum. Vidaları gruplandırarak ayrı bardaklara koyuyorum. Kasanın vidaları ayrı bir bardak, joypad ayrı, anakart güç devresi ayrı bardaklar şeklinde böylece hangi vida nereye sorunundan da kurtulmuş oluyorum.
7- Sonrasında cihazı tekrar topluyorum. Beyaz ve sararmış ise retrobrigth işlemi yapıyorum ama başka bir renk ise dokunmuyorum genelde. Şuan Plastation gri yakında da C64 e el atmayı planlıyorum sadece temizlemeyi planlıyorum.
8- segaa kardeşimizinde önerdiği gibi silgi veya ben kalem silgi ilede üstünden bir kez daha ince geçebilirsiniz.