*

Kasa geçtiğimiz P.tesi elime ulaştı. Gerek 24 yıllık olması gerek bu 24 yılın yaklaşık son 10 senesini spot - ikinci el eşya satan bir mağazada rastgele saklanmış olması sebebiyle pek iyi durumda değildi.
Kasanın içindeki parçalardan anakart, işlemci, ram değiştirilmiş kalan parçaları Quad hızlı CD-Rom' a kadar olduğu şekilde duruyordu.
Ön üst panelde sararmayı geçen kahverengileşme, ön alt panelde sararma ( bu iki parçanın ayrı malzemeden yapılmış olması sebebiyle fark oluşmuş ), hoparlör ızgaralarında paslanma, kasa üst kapağında çizik ve paslanmalar mevcuttu.
Temizlik için kasayı neredeyse komple söktükten sonra önce ön paneli hidrojen peroksit ile sınadım

100ml %50 Hidrojen Peroksit çözeltisi, 2 Tatlı Kaşığı Ksantan Sakızı, 1 Tatlı Kaşığı Gliserin, 1 Çay Kaşığı Kosla Oxi Jel, 600ml Kaynatılmış su ile hazırladığım jeli ara ara uygulayarak 10:00-16:00 arası Antalya güneşinde beklettim. Sonuç iyi ama çok iyi değil. İki farklı plastik malzeme kullanıldığından ve ikisi arasında ton farkı olduğundan bütünde pek hoş bir görünüm oluşturmayacak. Bir sonraki güneşli gün bu sefer sadece büyük parçaya hidrojen peroksit uygulamasına devam edeceğim. Ve yine istediğim sonucu alamazsam selülozik tiner ve mikrofiber bez ile silerek katman inceltme yapacağım.
Hoparlör ızgaralarında paslanma problemi olduğundan bahsetmiştim. Izgaranın ince tel olması ve paslanmaya bağlı korozyonun ilerlemiş olması işi zorlaştırdı. Bu haliyle sprey boya atsam tutmayacağından ince zımpara ve çok çok dikkatli porçöz ile pas ve boya katmanını aldım. Korozyona bağlı incelmeler için yapabileceğim bir şey yoktu. Astar ve inoks eloksal boya uygulaması ile parçaları kurtardım.

Kasa üst kapağı için oldukça kararsız kaldım. Zımpara-yama boya olasılığı zaten yoktu. Olduğu gibi bırakma içime sinmedi ve komple zımparaladım. İyi mi yaptım kötü mü yaptım halen emin değilim. Daha önce sprey boyalar ile defalarca çalıştım ama ne kadar tecrübe olursa olsun şans olmayınca bir şeyler ters gidince olmayınca olmuyor. Ve üst kapaksız bir kasa da olmayacağı için bu parçada hata şansım yok. İnce astar ve üzerine Akçalı RAL 9002 tonuyla uygulama yapacağım.( Sprey boya çalışmaları için Akçalı, Belton, Raymax markalarını şiddetle tavsiye ederim. ) Orjinal boya yüzeyini tutturmam zaten olanaksız bari tonu tutturabileyim.
Restorasyonun Birinci aşaması tamamlandı. Antalya' da şu anda yağmur yağıyor -ki tozun yere inmesi ve rahat sprey boya yapabilmem için bu iyi. Ama boyanın rahat kuruyabilmesi için bir sonraki güneşli günü de beklemem gerekecek. Diğer aşamaları kaynak olması açısından zaman zaman buradan aktarmaya çalışacağım.
Güncelleme 29.02.2020 :Ön panelin işi bitti sayılır. Alt ve üst parçalar arasındaki malzeme farkından kaynaklanan ton farkını kapatmaya çalışacağım.
Güncelleme 02.03.2020 : Bir başarısız astar atma denemesinden sonra astar işlemi tamamdır. En az 24 saat beklemesi gerekiyor. Ön panel son sınırına geldi. Artık H2O2 dolu UV(c) aydınlatmalı akvaryuma atılsa bile tepki vermeyecek durumda. Son fotoğraftan bir tık daha açıldı.
Güncelleme 04.03.2020 :Üst kapak boyama işlemi tamamlandı. Başarı 8/10 diyebilirim. Fotoğraftaki dalgalanmalar halen daha kuruma aşamasında olduğundan. Tam kuruyunca çok çok ince zımpara ile üzerinden geçmeyi planlıyorum.
Orijinal bilgisayar kasası rengine çok çok yakın bir iş oldu. Bu işe kalkışacaklar için RAL 9002 tonunu kullandığımı tekrar not düşeyim.
Güncelleme 06.03.2020 :Zor aşamalar tamamlandı. Artık kasayı geri toplamanın zamanı.
Kasa iç temizliği v.s tamamlandı.
Kasa üzerinde olan hoparlörler 9cm*5cm gibi bir ölçü olduğundan (sanırım TV hoparlörleri uyabiliyor ama bu ölçüde yine bulamadım) 5cm*5cm hoparlör kullanacağım. Kasa üzerinde birkaç görsel değişikliğe de gitmeyi planlıyorum. Bu parçaların siparişini verdim.
Güncelleme 13.03.2020 :Siparişler ulaştı
Güncelleme 23.03.2020 :Ön panelin kasaya montajı tamamlandı. Anakart montajı öncesi provalar başladı. Hangisi daha güzel acaba? Ya da başka bir seçenek düşünülebilir mi?
Güncelleme 24.03.2020 :https://www.youtube.com/watch?v=h1TTERl_c_0İlk test yapıldı
Güncelleme 06.06.2020 :

Potans ve kapasitör yenileme işlemi başladı. Problemli hoparlörler için donör ses sistemi bulundu.
Güncelleme 11.06.2020 :Potans, kondansatör yenileme ve hoparlör değişimi tamamlandı. Anakart ( Supertek ST-MGXM ) bulundu.