Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetEgede yaşam? Deneyimleriniz?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Egede yaşam? Deneyimleriniz?  (Okunma Sayısı 6346 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 19, 2020, 12:20:40 ÖS »

Dün tesadüf eseri, youtube Ege'ye yerleşmiş birinin videosunu karşıma çıkardı... İlginç olan Twitter'da atılan bir kaç mesaja bakınca sanki sadece benim karşıma çıkmamış... Öteden beri çoğumuzun hayali Ege'ye yerleşmektir. Bunu başaranlarda var... Nasıl gittiniz? Gittiğiniz yeri satın mı aldınız? geçiş nasıl oldu? Yaşam nasıl? Eksikliğini ve sıkıntısını çektiğiniz şeyler varsa nelerdir? paylaşırsanız memnun olurum...

Bahsettiğim video (sonrasında tüm videolarını izledim...izlemekle yetineceğim)
https://www.youtube.com/watch?v=o_gsB3NGF9w

Logged

BioMenace
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.625



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 19, 2020, 13:17:27 ÖS »

Ben de izliyorum bu adamı. Videoları bilgi açısından zengin.

Benim için kırsal bir bölgeye çekilmek şu an için cazip gelmiyor. Modern yaşamın nimetleri de kolay kolay terkedilmiyor. Fakat müstakil bir evim olmasını çok istiyorum. Böylece atölye kurabilir, yüksek sesle müzik dinleyebilir, film izleyebilirim... Ah ah...
Logged

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
witchdoktor
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 6.238



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 19, 2020, 13:28:54 ÖS »

Savagery bu işi hakkıyla başaranlardan. Ama sorun büyük şehirlerden kaçanların egeye akın etmesi nedeniyle fiyatların astronomik hale gelmesi. Akdeniz aşırı sıcak ve nemli, karadeniz ise sosyokültürel olarak yerlisi olmayanı tatmin etmiyor.
Logged
savagery
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.676



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 19, 2020, 14:14:08 ÖS »

Benim avantajlarım oldukça fazlaydı ama.
Oturduğum yer kendimize ait. Zaten İzmir - Karaburun doğumluyum.
Bir çok akrabam ve arkadaşlarım burada.
Serbest olarak evden çalışma modelini yıllarca süren çabalarımla bir düzene oturtmuş olmam.

Şehir hayatından sonra köyde yaşamak çok güzel. Çok olumlu yanları var.
Ama tabi bir çok alışkanlığınızdan da vazgeçmek ya da alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekecek.

Mesela yazın burası kalabalıklaşıyor ama kışın sadece 4 ya da 5 hane kalıyor sadece. Çok ıssız. Kelimenin tam anlamıyla in cin top oynuyor.

Şehirde anlık davranışlar ve kararlar verebilirken burada maalesef her şeyi 1 hafta gibi bir süreç için planlamalısınız.


Ama her zaman dediğim gibi hayattaki sanırım en doğru kararlarımdan birini verdiğimi düşünüyorum.

Bu konuda niyeti olan varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım



Logged

Atari FALCON 030 |  ATARI 1040 STE 4MB | ATARI 800 XL + 1050 DD + My IDE II | ATARI 130 XE | C64 + Ultimate 2 | AMIGA 500 + Vampire | Amiga 600 + Furia
MeG
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 635


Super Kahraman


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 19, 2020, 14:27:21 ÖS »

2018 başında İstanbul'dan ayrılarak Muğla Ortaca ilçesinin Gökbel köyüne yerleştim. 2 yıldan biraz uzun zamandır da burada yaşıyorum.

Benim için birden bire verilmiş bi karar değildi. Hem uygun coğrafyayı bulmak hem de yeni bir yaşam şekline adapte olmakta zorlanmamak için  uzun zamanlar kritiğini ve araştırmasını yaptım.

Tabi ne kadar plan program olsa da ilk zamanlar (özellikle ilk kış) bayaa bi zorladı. Fakat geçen zamanla birlikte deneyim kazandıkça her şey çok daha kolay hale gelmeye başladı.

90ların başında yapılmış bir köy evinde yaşıyorum. Gıda ihtiyaçları için bir bahçem, rakı yapmak için meyve ağaçlarım, tavuklar, kediler, köpekler falan derken her yerden hayat fışkırıyor.

Yaşadığım coğrafyada orman, göl, dere, şelaleler, plaj, deniz, tarlalar.. akla gelebilecek bütün güzellikler var. Şehirde yaşarken bu tarz doğal güzelliklere ulaşmak için bi dünya yol ve masraf yapmak zorunda kalıyordum.

Tabii işin alışması zor tarafları da var. 2 yıl önce bütün sosyal çevrem de değişti. Yeni insanlar tanıyıp, yeni ilişkiler kurmak zorunda kaldım. Bu da hızlı olamıyor haliyle. Buralarda tanıştığım bir çok arkadaş, bir şekilde geldikleri şehirdeki işlerine uzaktan iş yapabilenler. Ekonomik girdi kesilirse, hayat her yerde zor. Ama emin olun ki, büyük şehirlerde alt-orta sınıf olarak insanı geçindiremeyen rakamlara, kırsalda kral gibi yaşarsınız.

İzole bi hayat sürünce şehirde bir türlü sahip olamadığım en önemli şeye de sahip oldum : "zaman"
Bu da hobilerimle daha çok ilgilenmeme, hatta yeni hobiler edinmeme vesile oldu.

Fazlalıkları hayatımdan çıkarıp, en temel şeyleri tutarak daha basit hale geldi yaşantım. Mesela elimde birer tane düzgün(?) çalışan A500 ve C64 tutarak, kullanmadıklarımdan ve yedek parça olmayacaklardan uzaklaştım. Çok şeye sahip olma kafasından çıkıp sadece ihtiyaçlara yönelik bir düzen kurdum ki, bu da öğrenerek deneyimlediğim bir şeydi.

En özünde yeni yaşadığım yere adapte olup, şehirden gelen ve aslında bizlere yük olan alışklardan kurtulmama vesile oldu ki, bunun mutluluğunu tarif bile edemem.

Eğer doğa ile bağ kurup basit yaşamak gibi bir özleminiz varsa, kesinlikle tavsiye ederim. Ama yaşama tarzınızı  ve alışkanlıklarınızı değiştirmeye hazır değilseniz çok zorlanırsınız.

 
Logged
Theoden (CYON4D)
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.760



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 19, 2020, 14:36:53 ÖS »

Anne tarafından Karaburun'luyum ve bildim bileli bütün yazları oradaki evimizde geçirdik. Benim için yaz Ege denizi demek.
Şehirden kaçma durumundan ziyade orada ikinci evimize gidiyoruz gibi hissettim hep. İş hayatından sonra anca yazın İzmir'de kalmam gerektiğinde İzmir'in yazları nasıl olduğunu anlamaya başladım. Şahsen yazları büyük şehirler hiç çekilmiyor. İş güçten imkan bulamadığım için sadece haftasonları eşimle ve ailemle gidiyoruz artık. Arada 1 haftalığına gidip kafa dinlediğimiz oluyor.

Bahar ve kışları da arada gidiyorum. Orada zeytinliklerimiz var ve onların toplanma işini organize ediyoruz, çıkan zeytinleri ve zeytin yağını alıp getiriyoruz. Ağaçlarımızdan portakal ve mandalina topluyoruz. Yani illa ki oralarda bir işimiz oluyor sene boyunca.

Kışın bile orada iş olsun da gideyim diye dört gözle bekliyorum açıkçası. Şehirden çıkıp bağ bahçede gezmek terapi gibi geliyor.

Ege kıyıları haftasonu günübirlikçilerle doluyor. Eskiden Karaburun yolları kötü olduğu için beğenilmez ve burun kıvrılırdı. Şu an haftasonları arbasının deposuna yakıt atabilen "herkes" geliyor. Haliyle eski sakinliğini kaybediyor.

Ege'nin gerçek hissini bu yüzden herkesin çalıştığı haftaiçi çok daha güzel alıyor insan. Sahilde sadece yerel halk ve devamlı ikamet eden yazlık sahipleri oluyor.
Haftaiçi denizin tadı sıkış tepiş olarak değil de huzurlu bir şekilde çıkartılabiliyor. O yüzden haftaiçi oraları daha çok seviyorum.

Kırsalda sürekli yaşamayla ilgili benim de hep hayallerim var ancak bir kaç önemli nokta buna engel oluyor.

1. İş ve maddiyat.
Düzenli olarak şehirde olmanızı gerektiren bir işiniz varsa bu durumu çok zorlaştırıyor. Benim Karaburun'daki eve gitmem ortalama 1,5 saat sürüyor. Eğer oradan şehire gidip geleceksem günde 3 saat yol yapıyor ki buna akşam trafiğini katmıyorum. Ama Urla'da oturan kuzenim hergün İzmir'e işine gidip geliyor. Urla Karaburun'a göre oldukça yakın ancak bu yüzden çok fazla göç aldı ve aşırı kalabalıklaşmaya başladı. İstanbul'dan gelen emeklilerin favori yerlerinden biri. Eğer düzenli çalışmanız gerekmiyor ve başka gelirleriniz varsa o zaman harika.

2. Çocuk durumu.
Henüz çocuğumuz yok ancak çocuklu ailelerin veya çocuk düşünenlerin böyle bir şeye kalkışması pek mümkün değil. Oradaki okulların durumunu tahmin edersiniz. Ayrıca hastane, kreş ve diğer tesislerin olmaması durumunu da değerlendirmek gerekiyor.

Bütün bunları düşününce planlar hayat sevincinin bittiği emeklilik dönemine kalıyor gibi gözüküyor...
« Son Düzenleme: Mayıs 19, 2020, 16:46:54 ÖS Gönderen: Theoden (Arethrid) » Logged

Cydonian
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 741



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 19, 2020, 15:15:22 ÖS »

4 günde 2,952,170 kere izlenmiş  
Herkes egeye yerleşmek istiyor demek ki...

Daha önceleri egede bir commodore köyü kurma fikri vardı forumda, bence hala yapılabilir ama iyi para gerektirir  
« Son Düzenleme: Mayıs 19, 2020, 15:20:20 ÖS Gönderen: Cydonian » Logged

It is difficult to say what is impossible, for the dream of yesterday is the hope of today and the reality of tomorrow.
F_P_G_A
Üye
****
Mesaj Sayısı: 299



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 19, 2020, 16:14:42 ÖS »

Gökhan Abi daha dün akşam bu videoyu izledik arkadaşlarla.

Üç kişi 20-25 dönüm bir arazi satın alıp kalıcı olarak yerleşme konusunda araştırma yapıyoruz çok ciddi düzeyde olmasa da.

Türkiye'nin içinde bulunduğu kuraklık riski beni biraz korkutuyor. Ege bölgesi güzel ama Kuzey Ege sanki tarımla uğraşmayı düşünen birisi için daha uygun olabilir.

Üniversite yıllarıma kadar domates, fasulye, mısır, kabak gibi ufak tefek şeylerle ve epey de fındık işinde amelelik yapmıştım. Bunu yarı endüstriyel tarıma dönüştürebilir miyim düşünüyorum.

İstanbul çok net bir şekilde insan ömrüne ziyan. Havası, kalabalığı, trafiği.. Eğer Boğaz'da bahçeli teraslı bir evde yaşamıyorsak, faydası zararını ancak karşılar
Logged
AmigaEsref
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 7.643


love is where you find it.


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 19, 2020, 16:22:37 ÖS »

Ama arkadaşta özenmiş yani açar açmaz içim açıldı. Havuzlu bahçe bakımlı felan. Biraz para yatırmış belli. Kim istemez ki böyle bir hayatı. Şehirler bence eskisi gibi değil. Bir cazibesi kalmadı bence. Herkes rutin bir koşturmada sürüklenip gidiyor. Kültür sanat aktiviteleri eskisi kadar yoğun ve tad verici değil. Artık internetten istediğimizi izliyoruz buluyoruz. Kargolar artık her yere gidiyor. Marketler bile günlük teslimatlar yapar hale geldi eve. 7 TL kargo bedeli nedir ki benzin yakıp gittiğine değmiyor. Ben bir tıkını yaptım. Şehir küçülttüm. Birde evden çalışma imkanım var. Boşuna İstanbul'da enerjimi harcamışım diyorum. Tabi imkan meselesi evden iş yapmak, hazır bir evinin olması rahat oluyor. Piskoloğa artık ihtiyacım kalmadı Kahkaha iç dengenizide yakalama şansınız oluyor böyle olunca. İmkanım olursa bir yazlık alıp bu abi gibi takılmak güzel olurdu.
Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
mrmojorisin
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 999



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 19, 2020, 16:32:12 ÖS »

4 günde 2,952,170 kere izlenmiş 
Herkes egeye yerleşmek istiyor demek ki...

Daha önceleri egede bir commodore köyü kurma fikri vardı forumda, bence hala yapılabilir ama iyi para gerektirir 
Birde empati yapıp Ege’li tarafından bakın bu duruma. Biz nereye kaçsak oluyoruz.
Son on yıldır inanılmaz kaçış var Ege’ye hatta İzmir’e.
Logged
witchdoktor
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 6.238



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 19, 2020, 17:06:08 ÖS »

Serbest çalışma imkanına sahip veya yeterli bir sabit geliri olanlar için güzel bir seçenek, diğerleri içinse güzel bir fantezi...
Logged
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mayıs 19, 2020, 19:35:06 ÖS »

@MeG senin ortacada olduğunu biliyordum. Ama ortacayla önceden bir bağlantın var mıydı? Yoksa bir yabancı olarak mı yerleştin bilmiyorum. Arsa fiyatları arttı mı? Gökhan abi bir yer var, çok uygun Kahkaha kaçmaz denilecek yerler var mı? oralarda Kahkaha Sonradan gelen arttı mı? Biraz bilgi verebilirmisin?

@F_P_G_A ben çok eskiden veri çevremdekilere şehrin tehikelerinden bahsediyorum. Bir yokluk, kıtlık, sıkıntı durumunda Walking Dead dizisini yaşarız, buradan uzaklaşmalıyız diyorum... ama sadece laf, icraat yok... 15 Temmuz günü Trabzondan şehre giriş yaptıktan sadece 2-3 saat sonra köprüler tutulduğunda, Walking Dead gözümde canlanmıştı Neyse ki uzun sürmedi... Allah göstermesin bir deprem durumunda kesin yaşanacak bu durum, kovid-19 ile biraz kendini gösterecek gibi. Özellikle nüfusu fazla olan şehirleri beslemekte önümüzdeki dönemde sıkıntı yaşanabilir (sadece biz değil, dünya çapında). İstanbul gibi şehirlerin sıkıntıları saymakla bitmez... Yani bizde arkadaşlarla bakıyoruz ama sadece bakıyoruz... Çünkü icraat için paylaştığım videodaki gibi oraya gidip, araştırma yapmak, bir süre kalmak gerekiyor ki, bunu yapmamız zor. Ancak çok güvenilen, bir eş dost, "abi bizim kayınçonun, şöyle güzel bir yeri var, satıyor, tam sana uygun alalım mı sana" demesi lazım Kahkaha Arada böyle muhabbet açıp, gaza getirecek birilerini bulmaya çalışıyoruz (şimdilik).

@Amigaesref: eğer o arkadaşın diğer videolarını izlersen o güzelim arsayı, evi, havuzu vs. çok uyguna yaptırdığını görürsün...Harcadığı paraya, İstanbulun en kenar mahallesinde, gece kondu vermezler insana. 8 dönem arsa içinde, havuzlu o ev çok hesap yapmadım ama sanki kabaca 250.000TL'ye falan mal oldu. O arkadaşın çevreyi etüd etmek, incelemek için tuttuğu bir ev var. 7-8 dönüm arazi içerisinde evin kirası 1000 TL'ymiş, yeni 1100 TL olmuş Kahkaha yani bunlar para değil demiyorum. Ama  USD 7 TL Kahkaha

@mrmojorisin: o açıdanda düşünüyor insan. Ama ege hala çok geniş ve boş alanlara sahip. zaten paylaştığım videodaki arkadaşın dediği gibi 7-8 dönüm ve çevresinde kimselerin olmadığı araziler en güzelleri.

Videodaki arkadaş, Maşallah çok iyi iş çıkartmış. Allah gönlüne göre vermiş (bir hayvan sever olarak, Allah yolunu açmış belki de). Herkes yapamaz. Ben yapamam. Ama heves ediyor insan...


Logged

hakkan
Üye
****
Mesaj Sayısı: 336


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 21, 2020, 14:06:54 ÖS »

Aslında bu kararı etkileyecek büyük 2 kriter var:

1. Gelir ve çalışma zorunluluğu durumu,
Eğer sabit bir geliriniz varsa yani büyük şehirde çalışma zorunluluğu yoksa büyük bir kriteri aşmış olursunuz. Makul bir gelirle bir kasabada bile gayet iyi bir hayat yaşanır tabii 3-5 yılda bir arabayı yenilerim beklentiniz yoksa !

2. Okul çağında çocuğunuz olup olmadığı.
Bu konuda aslında yukarıdakiyle de alakalı. Eğer okul çağında çoğunuz var ve özel okula gönderiyorsanız işte o zaman her şey çok değişiyor. Hem bir köyde yaşayabilecek gelirden çok daha yüksek bir gelire ihtiyaç duyuyorsunuz hem de yakınlarda iyi bir okul olması gerekiyor. Ki her ikisini de sağlayabilenlere mucize gerçekleştirmiş gözüyle bakıyorum.
Logged
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mayıs 21, 2020, 15:05:11 ÖS »

Evet...iki önemli kriter...Egede yaşayanları inceliyorum, genelde ya çocukları yeni olmuş, ya yeni evlenmiş ya da çocuksuz aileler. Bugüne kadar izlediğim videolarda, kızım ya da oğlum buradaki xxxxx okuluna gidiyor diyen görmedim Kahkaha Çocuk konusu biraz sıkıntı.

Gelir konusuna gelince, bugün dinlediğim bir çift vardı. Diğer çiftçilerin bahçelerinde günlük olarak meyva/sebze toplamaya bile iş olarak gidiyorlarmış. Çok eğlenceli ve güzel diyordu Kahkaha Ayrıca el işi ürünler yapıp internetten satıyorlarmış. Çiftçilik/arıcılık yapanlarda var. Ama bunlar herkesin yapabileceği işler değil. Ben yapamam mesela Kahkaha Şükür ki, uzaktan çalışabileceğim bir işim var. Bilişim sektöründekiler bu konuda sanki biraz daha şanslı. Biraz önce başka bir videoda eczacı bir arkadaş vardı, köyde eczacılığa devam ediyormuş. Oralarda da aranan temel meslek grupları sanırım daha şanslı.

Her gün youtube'dan açıp çalışırken bir iki video izliyorum... Bizimlki heves... çok kolay da hayata geçiremeyeceğiz herhalde. Ama davulun sesi uzaktan çok güzel geliyor kesinlikle.
Logged

hakkan
Üye
****
Mesaj Sayısı: 336


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 22, 2020, 16:17:00 ÖS »

Bilişim sektöründekiler 'LAFTA' uzaktan çalışabilirler. Bugün hiçbir iş yeri haydi dediğinde 1-2 saatte ofise gelemeyecek biriyle çalışmak istemezler ama bunu telaffuz da etmezler. Ben bilişimciyim ama ülkemizde bilişim sektörü İstanbul dışında iş imkanı olmayan birkaç alandan biridir herhalde.

Yurt dışından proje alıp yönetebilirsiniz ama artık yurt dışı firmalar da Türklere iş vermiyorlar maalesef.
Logged
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: