Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetYenilikçi mi orijinalci misin ?
Anket
Soru: Yenilikçi mi orijinalci misin ?
Yenilikçiyim - 19 (26.8%)
Orijinalciyim - 30 (42.3%)
İkisi de aynı sekilde mutlu eder - 22 (31%)
Toplam oy: 70

Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yenilikçi mi orijinalci misin ?  (Okunma Sayısı 8010 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Aralık 23, 2020, 19:44:17 ÖS »

Aslında neyin orjinal olduğu da tartışmalı. A600'e Apollo 630 taksak orjinal oluyor mu? Bunun teknik olarak Vampire 600 den farkı nedir? Amiga CPU soketine bağlı olan şeyin FPGA olduğunu fark etmiyor bile. Turbo kartı orijinalliği bozuyor diyorsanız 1995'de böyle bir hassasiyet yoktu. Sonradan oldu.

cidocego
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Aralık 23, 2020, 23:14:58 ÖS »

Öncelikli tercihim orjinal hali ile kullanmak olur ama sorunlu parçayı temin etmek sıkıntı olursa ya da bulunmazsa alternatif çözümleri de kullanmak yerinde olur. Sonuçta cihazı kullanmamı sağlayacak ve belki daha pratik bir çözüm olacak
« Son Düzenleme: Aralık 23, 2020, 23:17:24 ÖS Gönderen: cidocego » Logged

RoborG
-Commodore PC10-III, 12" Monochrome Monitör,5.25 360 KB FDD
-P3 450 CPU, 128MB SD-Ram,80GB HDD, 32X Creative infra, 5,25" Audicom-727 PC Kasetçalar
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Aralık 24, 2020, 03:32:54 ÖÖ »

Cihazlara eski özelliklerini kırpmadan (Gotek yerleştirim derken Floppy sürücüyü kaldırmak gibi) yeni teknoloji özellikler kazandırmak iyidir.
Örneğin Gotek amiga'ya kablo ile pratik olacak şekilde dışarıdan bağlanmalı.

Ama orjinal olmasada olur diyenlere tavsiyem, hiiiiç uğraşmayın
Cihaz resimlerini masaüstü duvar kağıdı yapın ve Vice, WinUae gibi emulatörler kullanin en basit ve ucuz yoldan.
« Son Düzenleme: Aralık 24, 2020, 03:45:37 ÖÖ Gönderen: malik » Logged
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Aralık 24, 2020, 08:22:15 ÖÖ »

Anlatamadık galiba goteke takan takana. Işıkların arkasında ızgara bölümü yok mu. Oraya ek bir parça ile ledi takıyoruz. Telleri de delme kesme yapmadan aralıklardan geçiriyoruz. Döner kodlayıcıyı da disket çıkarma düğmesinin olduğu yere denk getiriyoruz. Orijinal sürücüm dursun diyene de external olarak takarız olur biter.

Amiganın kılına bile dokunmadan operasyon bitiyor ve bu usul tüm amiga modellerinde geçerli.

Hatta OSD özelliği ile led bile takmadan disket adını ekranda görebiliyoruz. Bu projeleri daha önce yayınlamıştım.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Aralık 24, 2020, 09:46:36 ÖÖ »

Bir sistemin retro ruhu ile ilgileniyorsam onda orijinal donanıma sadık kalıyorum. Mesela Amiga 500. Gerçek donanımı, gerçek disketlerle kullanırım. Bunun keyfi başka.

Orijinal donanıma sadık kalmanın eksileri var tabi ki. Mesela orijinal RAM kart veya hızlandırıcıya bir tomar para vermek istemediğim için Amiga 600 ve 1200'ü aktif kullanamıyorum. (Vampire, ACA vs kullanmak yerine emülatör kullanmak bana daha kolay, daha ucuz, daha mantıklı geliyor.)

Benzer şekilde VHS filmlerini ve müzik kasetlerini de orijinal donanımlarla kullanıyorum. VHS görüntüsü bozuk olabiliyor, müzik kasetleri dip gürültüsü içerebiliyor. Ama maksat film izlemek, müzik dinlemek değil anıları simüle etmek olduğu için sorun olmuyor.

İşin bir de kendinyap kısmı var, o kısım da çok hoşuma gidiyor. Kendinyap işlerinde orijinal donanımı kurcalarım. Harici gotek ile uğraşmak keyifli, pandora/rpi sistem kurup arcade oynamak keyifli, 3D yazıcı ile parçalar basmak keyifli, konsolları modlamak keyifli, DOSBOX kullanmak keyifli...

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Aralık 24, 2020, 12:32:45 ÖS »

İyi de amiga ile anılarımız o kadarla sınırlı değil ki. 500 edindiğim yıllarda bile ilk ram kart alıp işe başladık. Sampler MIDI vs alıp suyunu çıkardık. Pek oyun oynamışlığım yoktur. Hep workbench üzerinde tepindim ona da standart amiga yetmezdi. 1200'e geçince her işimi onunla yapmaya başladım. 2000'li yıllara kadar intel PC'nin benim için bir anlamı yoktu.

Her türlü gelişmeyi uyguladık. Harddisk, CDROM derken turbo (PPC ve bvision) Yazıcı, scanner. Kasaya da koyduk. Bunları takarken amigam hala amigaydı. O zamanlar tüm günlük bilgisayar ihtiyacımı görüyordu. Orijinallikten çıkmış mı oldu?

Şimdi ise hobim. Keyfini çıkardıktan sonra şöyle olmuş böyle olmuş ne farkeder.

Amiga fanatiği.... 

LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 2000
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Aralık 24, 2020, 13:17:46 ÖS »

İlla kendinizi kalıplara yerleştirmenize gerek yok. Hasarlı bir cihazınızı boyama, modifikasyon vb işlerde kullanırsınız, temiz ve sorunsuz cihazı ise genişletme kartlarıyla veya orijinal haliyle kullanırsınız.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mart 29, 2026, 21:58:14 ÖS »

2020 hortu

C64 ve A500 gerisi teferruat
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Mart 29, 2026, 22:05:08 ÖS »

Selamlar. Bende gerçek floppy disk takıntılıyım maalesef. Gotek ile sadede adf yi diske yazıyorum. O fiziki donanım tıkırtısı olmalı 😎

this is amiga speaking.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Mart 29, 2026, 22:39:01 ÖS »

Benim Commodore ve Amiga ile ilgili hiç bir anım geçmişim yok ancak sonradan her ikisini de edindim, daha çok oyun konsolları ve intel pentium windows 98 ile ilgili anılarım var, bu sebeple ister amiga olsun ister oyun konsolu ister eski bir pc cihazı orjinal haliyle kullanmayı seviyorum,

misal günümüzde ki güncel bilgisayar kasalarından cd sürücüler kaldırıldı bu amigadan disket sürücünü kaldırıp sadece gotek kullanmakla aynı şey, işte ben buna karşıyım, ben istediğim zaman arşivimden cd mi dvd mi takıp film izleyebilmeliyim, oyun kurmalıyım, yeri geldiğinde cd me oyun yazdırabilmeliyim, bunun keyfi ve nostaljisi bambaşka bir şey, yine güncel anakartlarda ide portlar kaldırıldı, istediğin zaman ide hdd takamıyorsun ide sürücü takamıyorsun, teknoloji geliştikçe eski özellikleri kullanmıyoruz hepsi bir bir tarih oluyor.

Yeniliklere de kapalı değilim, bir cihazın eski özelliği kaldırılıp yerine bambaşka bir özellik getiriliyorsa ona karşıyım ama her ikisi birlikte kullanılacak şekilde alternatif kalıyorsa o zaman sorun yok.

haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mart 30, 2026, 00:23:38 ÖÖ »

Valla Amigalar yaşasaydı. Yeni amigalar da günümüz modasına uyacaktı mecburen. Bakınız mac bilgisayarları.

Amiga fanatiği.... 

LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 2000
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Mart 30, 2026, 04:30:27 ÖÖ »

Birinci önceliğim; programların sorunsuz şekilde çalışmasıdır.
Kullanmak istediğim yazılım hangi donanım için yazılmışsa ve hangi donanımla uyumlu çalışacaksa, o konfigürasyon benim için en iyisidir.

Bu yüzden, Gotek, 512KB ek RAM, boot selector, PS/2 fare adaptör... ve bunlar gibi donanımlarla herhangi bir sorunum yok, ama eğer donanım yazılımla yüzdeyüz uyumlu değilse bunu sorun ederim, sevdiğim bir oyun veya program çalışmadı diye turbo kartı zart zurt tak/çıkart yapamam. Uyumsuzluk yüzünden KS v1.3 ROM sonrası ROMları bile sevmiyorum.

Dünyanın en hızlı Amigası eğer Silk Worm veya Lotus çalıştıramıyorsa ben napayım o Amigayı.
« Son Düzenleme: Mart 30, 2026, 05:01:35 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

badocan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Mart 30, 2026, 11:55:03 ÖÖ »

Toplum insanları oluşturmaz, insanlar toplumu oluşturur (krishamurti).. Birşeyin gelişmesi için yeni şeylere ihtiyacı vardır. Fakat hala klasik şeyler kullanmak ve bunlardan hoşlanmak (orijinalina bağlı kalmak) özel bir zevktir bence. Bunları kullanmak yenilikçi olmadığın anlamına gelmez. Mesela ben online müziğin  (spotify , fizy vs) hayatımızı kolaylaştırdığını düşünüyorum ama hala kaset , plak dinliyorum. Bu benim yeniliklere açık olmadığım anlamına gelmez .Spotify üyeliğim de var ayrıca   ... wind of change yani..
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mart 30, 2026, 12:51:58 ÖS »

Disket romantizmi bana göre değil. 3-5 disketlik oyunun bir disketi bozuk çıkar git tekrar çektir, hepsi sağlam olsa bile iki dakkada bir please insert disk 3'le 1'le uğraş, HDD almak istesen alamazsın bir dünya para filan... Objektif baktığında bence sefil bir deneyimdi. Tamam orjinal kutu kullansak böyle olmazdı belki ama o da bizim dünyamızın kapsamı dışında bir lüks idi. Amiga gibi bir bilgisayarın HDD'siz versiyonunun piyasa sunulmaması gerekirdi. Disket çok büyük darboğaz yaratıyordu.
« Son Düzenleme: Mart 30, 2026, 12:55:01 ÖS Gönderen: sgi » Logged
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Mart 30, 2026, 12:56:32 ÖS »

Benim Commodore ve Amiga ile ilgili hiç bir anım geçmişim yok ancak sonradan her ikisini de edindim, daha çok oyun konsolları ve intel pentium windows 98 ile ilgili anılarım var, bu sebeple ister amiga olsun ister oyun konsolu ister eski bir pc cihazı orjinal haliyle kullanmayı seviyorum,

misal günümüzde ki güncel bilgisayar kasalarından cd sürücüler kaldırıldı bu amigadan disket sürücünü kaldırıp sadece gotek kullanmakla aynı şey, işte ben buna karşıyım, ben istediğim zaman arşivimden cd mi dvd mi takıp film izleyebilmeliyim, oyun kurmalıyım, yeri geldiğinde cd me oyun yazdırabilmeliyim, bunun keyfi ve nostaljisi bambaşka bir şey, yine güncel anakartlarda ide portlar kaldırıldı, istediğin zaman ide hdd takamıyorsun ide sürücü takamıyorsun, teknoloji geliştikçe eski özellikleri kullanmıyoruz hepsi bir bir tarih oluyor.

Yeniliklere de kapalı değilim, bir cihazın eski özelliği kaldırılıp yerine bambaşka bir özellik getiriliyorsa ona karşıyım ama her ikisi birlikte kullanılacak şekilde alternatif kalıyorsa o zaman sorun yok.
Çok daha beteri var modern GPU'lardaki analog RGB pipeline tamamen iptal edildi. Bugün bir RTX GPU alıp doğrudan CRT ile kullanabilmek olanaksız.
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: