Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun Konsolları[MOD] Gameboy Advance Funnyplaying ITA TFT (Gerçek AGS-101 Etkisi)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Gameboy Advance Funnyplaying ITA TFT (Gerçek AGS-101 Etkisi)  (Okunma Sayısı 7246 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 04, 2022, 20:11:38 ÖS »

Selamlar tekrardan...

Bir başka kısa haftasonu mini projesi ve bu vesileyle bir kaç ipucu ile karşınızdayım.

Bu sefer Nintendo Gameboy Advance (Belki de en iyi ele oturan, en zevkli "Gameboy" el konsolu) için tepeden tırnağa bir yenileme operasyonu yapacağız...

Neden cam gibi IPS mod değil? diye sorabilirsiniz, haklısınız.

IPS modlu GBA yaptım, GBS SP yaptım, evet, ama her ne kadar onlar da çok zevkli, çok canlı olsa da Gameboy'un o nostaljik etkisini kaybettiğini farkettim. O ekranların doğal çözünürlüğü Gameboy Advance'İn çözünürlüğünden kat kat fazla olduğundan görüntü bir emulasyon etkisine sahip oluyor IPS modunda.

Üstelik bazı oyunlarda hayalet pixeller havada kalabiliyor, şeffaf pixel'ler şeffaflığını kaybedebiliyor (Gameboy'da şeffaflık pixeli hızlıca yakıp söndürerek yapılıyordu zamanında oyun kodunda) vs vs

Peki daha nostaljik bir çözüm yok mu? İşte burada devreye ITA TFT ekranlar giriyor. Bu ekranlar NDSi ların alt ekranları aslında... Yani doğal pixel grid'e ve doğal GBA çözünürlüğüne sahip

Dolayısıyla bir de bu ekranı deneyeyim istedim. Bu tür mod yapmak isteyen sizlere de fikir verir, karar vermenize yardımcı olur umarım bu çalışma...

O zaman başlayalım (Sadece ITA TFT ekran yok tabi gelen pakette )

... ve elbette çalışan ama kozmetik olarak modlamaya müsait bir de GBA'ya ihtiyacımız var. Yani bu GBA çok hurda olmasa da kasasında ve ekran lensinde derin çizikler mevcut, pil kapağı kayıp vs

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 04, 2022, 20:22:13 ÖS »

İşe malum Gameboy'umuzu açarak başlıyoruz. GBA oldukça kolay açılan bir model. Arka kasadaki 6 adet Y vida ve pil yuvasında 1 adet yıldız vida sökülerek arka kasayı kenara koyabiliriz.

Ardından ana kartı ön kasadan ayırmak gerekiyor. Bunun için aşağıda işaretlediğim 2 vidayı (bazı modellerde 3 vida) söküyoruz.

Sonra LCD'nin ribbon kablosunu soketin kenarındaki çentikleri nazikçe ileri doğru iterek gevşetiyoruz.

İşte bu kadar   Bu aşamada eğer yeni bir kasa ve buton kiti vs aldıysanız eski kasayı ve üzerindeki LCD ile birlikte direk kapatıp saklayabilirsiniz. Kimbilir ileride elinize hurda/kırık bir GBA geçer bu takımla onu adam edersiniz bedavadan

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 04, 2022, 20:26:47 ÖS »

Şimdi hazır GBA anakartını çıkarttığımıza göre bazı bakımları yapmakta fayda var. En önemlisi kronik güç anahtarı sorunu.

Hani GBA veya GBA SP'nizi kırk yılın başında elinize alıp arkanıza yaslanıp iki oyun atmak istediğinizde güç anahtarını ittirirsiniz de aletten tık gelmez İleri geri çıt çıt yapınca bazen açılır bazen açılmaz... Hah o kronik sorunu çözmenin ipucunu anlatacağım şimdi

Hayır, switch'i değiştirmeyeceğiz...

Yine hayır switch'e kontak spreyi sıkıp ortalığı da batırmayacağız...

Artı, anlatacağım çözüm ömürlük olacak, geçici değil

Bu arada bu çözüm hem GBA için hem de GBA SP için aynen uygulanabilir zira kullanılan switchler aynı...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 04, 2022, 20:41:06 ÖS »

Nintendo GBA ve GBA SP'de tabir caizse güç anahtarında (power switch) s**mış arkadaşlar. Tedarikçi bu switchlerin kontağında nasıl bir alaşım kullandıysa zamanla metalde simsiyah bir oksidasyon oluşuyor. Nintendo, kendine gel, duy sesimizi, yaptığın cihazlar 20-30-40 sene sonra da ilk günkü gibi neden çalışmıyor! Paramı geri istiyorum Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Neyse, olayın sebebini kısaca anlattıktan sonra, işimiz bu oksidasyonu temizlemek. Bunun için switch'i "açacağız".

Önce switch'in her hangi bir kenarındaki (sağ sol farketmez) kasanın PCB'ye lehimlendiği yerdeki ekstra lehimleri lehim emme pompası veya teli ile emiyoruz. Bu iş için bol flux kullanmayı unutmayın...

Sonra maket bıçağını switch'in plastik parçasına zarar vermeden metal kasasına sokuyoruz (kibarca) ve lehimini emdiğimiz kenara doğru kaydırıyoruz.

Sonra bir elimizle lehimi emilmiş ama hala az da olsa PCB'ye lehimli olan yere havyayı değdirirken (yine flux sürmeyi unutmayın) diğer elimizle de maket bıçağını sağa ve yukarı doğru oynatıyoruz.

Switchin kenarında metal kasasını tutan plastik çentikler var, metal kasa oradan kurtulacak. Yanlız dikkat edin, lehimi sökemedim diye havyayı orada 1 saat tutmayın switchin plastik kısımlarını eritirsiniz (Isıya dayankılı bir malzeme kullanmışlar bu arada, havyayı dokundurur dokundurmaz eriyen bir malzeme de değil)

Hah, switchin kasasını açtık. Plastik kısmı cımbızla switch'in içinden alıyoruz (onu tutan bir şey yok).

Gördüğünüz gibi switchin içi ve plastik kontak tutucudaki metal (evet oksitten görünmüyor ama orada da metal bir yaprak var) tamamen simsiyak oksit ile kaplı.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 04, 2022, 20:52:24 ÖS »

Şimdi artık kontakları temizleyebiliriz...

Bu switch minick olduğundan kulak pamuğu işe yaramaz (beyin ameliyatına balta ile girmek gibi bir şey yani). Kulak pamuğunun ucundan azıcık bir pamuk koparıp cımbıza sarıyoruz ve önce WD40 gibi yağlı bir pas sökücü ile switchin içindeki kontağı temizliyoruz...

Switch'in plastik kolunun arkasındaki yaprak kontağı ise çooook dikkatli bir şekilde temizlemeniz lazım. Yaprak kontak çok ince ve plastik kolun tam ortasına çoook minicik plastik çentikler ile tutturulmuş durumda. Hobarey diye girerseniz kontak tırnak filan  kalmaz. Kibar olun

Tavsiyem bir cımbızla yaprakların tam ortasından masaya bastırarark sabitçe tutarken diğer cımbızla da temizliği yavaş yavaş içten dışa doğru yapın...

... ve bu işlem sonunda kontakların durumuna bakın, pırıl pırıl ışıldıyorlar

Daha işimiz bitmedi. Yağlı kontak temizleyici ile temizlediğimiz switch'i geri toplarken ya IPA ya da yağsız kontak spreyi ile yağından arındırmayı unutmayın yoksa switch kısa sürede toz toplar

Temizlikten sonra adımlarımızı geri takip ederek switchi kapatıyoruz. Kapatınca metal kasasını cımbızla bastırın ki yaylanmasın geriye. Ve kasanın metal çentiğini PCB'ye geri lehimleyin...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 04, 2022, 20:59:50 ÖS »

Şimdi sıra hoparlör değişimine geldi. Bu tamamen opsiyonel bir mod. Ben ultra şeffaf bir kasa kullanacağım için orijinal hoparlörün sırıtmasını istemedim o yüzden yeni şeffaf hoparlör kullandım. Güya bunun sesi daha iyiymiş falan filan inanmayın, öyle bir şey yok. Kasanız şeffaf değilse paşa paşa eski hoparlörünüzü kullanmaya devam edebilirsiniz. Sadece diyaframına birikmiş insan kirini temizlemeyi unutmayın

Eski hoparlörü söktükten sonra delikleri lehim pompası veya emme teli ile temizliyoruz.

Hoparlörün sağı solu artısı eksisi yok gördüğüm kadarıyla. Eskisini nasıl sötüysem aynı yerlere yenisini lehimliyorum...

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 04, 2022, 21:00:45 ÖS »

Harika bir anlatım olmuş her zamanki gibi.

Bir kaç ay önce aynı işlemi, keyfi çalışan AGS-001'e, cesaret edip denemiştim. O ortadaki incecik metal parçanın temizlerken yerinden fırlamasının beni biraz panikletmesi haricinde zor bir işlem değilmiş. Tek seferde hallettim mucize gibi. Cengiz Ermiş ile paylaşmıştım işlemi yaparken.

O metali yerine oturtmadan önce hafifçe V şeklinde büktüm ben. Bu şekilde switch yeni gibi, daha tok, sert, çat çat hale geldi.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 04, 2022, 21:09:10 ÖS »

Şimdi artık LCD'yi anakarta monte etmek için gereken işlere geldi sıra...

Önce (eğer GBA'Nız 40 pinli ise) C54 numaralı kondasatörü söküyoruz. Eğer GBA'nızın ekranı 32 pinli ise bunu yapmanıza gerek yok. 40 mı 32 mi? LCD'nin ribbon konnektörünün kenarına bakın orada 40 veya 32 yazar

Sonra kit'in içinden çıkan uygun ribbon kabloyu sokete takın (32 ve 40 için de 2 adet kablo geliyor).

Sonra anakartı ters çeviriyoruz ve ekran parlaklığını select butonu ve sağ sol omuz butonlarıyla ayarlayabilmemizi sağlayacak bağlantı noktalarını görüyoruz. Ekran parlaklığı ayarlaması yapmayacaksanız bu adımları pas geçebilirsiniz.

Bu noktaları önce flux ve lehim ile biraz lehimle tanıştırıyoruz. Sonra kit ile gelen kabloları buralara lehimliyoruz.

Bağlantılar şu şekilde olmalı;

Ribbon S => Anakart TP2
Ribbon L => Anakart TP9
Ribbon R => Anakart TP8

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 04, 2022, 21:10:48 ÖS »

O metali yerine oturtmadan önce hafifçe V şeklinde büktüm ben. Bu şekilde switch yeni gibi, daha tok, sert, çat çat hale geldi.

Doğru bak o detayı ben yazmayı unutmuştum iyi oldu senin yazman

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 04, 2022, 21:19:01 ÖS »

Şimdi LCD'yi kasaya yerleştirmeye geldi sıra...

Bu kullandığım ITA/IPS kit için sıfırdan üretilmiş bir kasa. Yani orijinal kasa kullanıyorsanız baya bi traşlama işlemi yapmanız lazım (ki IPS kit'li GBA yaparken orijinal kasa kullanmıştım, çok uğraştırıyor hiç tavsiye etmem, paşa paşa gidip yeni kasa alın )

ITA için bu yeni üretilmiş kasalarda da bir kaç değişiklik yapmanız gerekiyor.

Bu çıkıntıyı...

... ve bu çıkıntıyı keseceksiniz.

Ama "sıfır" kesmeniz lazım zira LCD buraya yapışacak.

Sonra gelen LCD'nin de 3 yerindeki plastik çıkntıyı traşlamanız gerekiyor.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 04, 2022, 21:44:59 ÖS »

Kit'Le birlikte eğer şeffaf kasa kullanıyorsanız LCD'nin beyaz çirkin bir kısmını örtmek için siyah bir de aluminyum alaşımlı bir parça bant da geliyor.

Onu LCD'nin siyah ekran kısmının bittiği yerden sıfırlanacak şekilde yapıştımanız gerekiyor.

Son olarak LCD'nin kasaya yapışacağı çift taraflı bantı kasaya monte etmeye geliyor sıra.

Bu bantı kasanın sol üst köşesine ve sol tarafına  (arkadan baktığınızda) hizalanacak şekilde yapıştırmanız lazım zira LCD'de bu şekilde monte edilecek. Burası önemli!!! Rastgele yapıştırısanız kozmetik ve hizalanma/ortalanma problemi yaşarsınız.

Bantları sökerken de yavaş yavaş hizayı koruyarak yapın. Zart diye bütün yapışkanı ortaya çıkartırsanız oraya buraya yapışır sinir küpü olursunuz

Bantı sol ve yukarıya hizaladıktan sonra yapıştırma işini sol sağ şeklinde dengeli bir şekilde yavaş yavaş yapın. En son aşağı ortada buluşacaksınız Bant açık pencereden dışarı sarkmıyor olmalı. Eğer öyle oluyorsa yanlış yapıyorsunuz demektir.

Bantı düzgün bir şekilde kasaya yapıştırabildiyseniz şimdi arka yüzündeki koruyucu kağıdı çıkartın ve LCD'yi yapıştırın.

Unutmayın, LCD de sol ve üst kenarlara hizalı olmalı.

Sonra bir ucu anakarta bağlı ribbon kablonun diğer ucunu LCD'deki devre kartındaki sokete takın. Bir sonraki hareketemizde GBA'Nın devre kartını LCD'nin üzerine kapatacağımız için butonlar ve körükleri kasaya yerleştirmeyi unutmayın

GBA'Nın devrekartını LCD'nin üzerine kapaklayınca ribbon kablo kıvrılacak (bu normal) kıvrım yerinde dokunmatik sensörü var, onu da içe doğru kıvırmayı unutmayın. Hatta arkasına destek olarak bir sünger vs koyun ki kasanın dışına daha yakın yerleşsin.

Son olarak anakartı ön kasaya vidalayın.

« Son Düzenleme: Aralık 04, 2022, 21:47:02 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 04, 2022, 21:59:46 ÖS »

Şimdi arka kasayı sadece bir iki vidayla kapatın ki bir prova yapıp herşeyi doğru yapıp yapmadığınızı kontrol edin...

Eğer LCD çalışıyorsa, parlaklık ayarı için kullandığını kablolar kasa vida deliklerine denk gelmemişse buton körük veya power led'inin difüzörünü falan unutmadıysanız GBA çalışacaktır (Anladığınız üzere bu provayı birkaç kez yaptım ben )

Şimdi, kullandığımız ekran bir TFT ekran olduğundan bir ayar yapmamız lazım. Eğer bu ayarı yapmazsak ekran titreyecektir.

Bu ayar için bir everdrive türü sd karttan rom açan bir kartuşunuz olmalı. Kullanmanız gereken rom "Aging cartridge" rom'u. Bu nintendo'nun teknik servislerinde kullandığı kartuşa ait.

Bu ROM'u yüklerken Sağ ve Sol omuz tuşlarını basılı tutmalısınız ki menü ekranı gelsin. Yoksa kartuş otomatikman bir takım testler yapmaya başlıyor.

Bu menüden "Flicker adjustment" (titreme ayarı) menüsünü seçmelisiniz.

Bu menü ile şöyle bir ekran gelecek ve gerçekten de bu fotoda gösteremesem bile bu çizgiler titriyor olacak (IPS ekranda böyle bir şey olmuyor ve bu ayara gerek yok bu arada)

Gameboy'un arka etiketini heves heves yapıştrmadıysanız orada bir delik göreceksiniz. O deliğe sığabilecek minik bir yıldız tornavida ile anakartın üzerindeki minik titreşim ayarı potansiyometresini ayarlamanız gerekli. Ayar çok hassas, hafif hafif ekrandaki tireme bitene kadar ayar yapın.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 04, 2022, 22:06:29 ÖS »

Ve son olarak sonuçtan memnunsanız, çıplak ekranın üzerindeki parmak izlerinizi ve tozu camsil ile alıp telefon ekran koruyucularından çıkan toz mendilleri ile tozu 100% temizlediğinize kanaat getirdiğiniz noktada yeni lensinizi kasaya yapıştırın.

Sanırım tozsuz bir operasyon yapabilmişim

Bu LCD kit'de eğer ekranı hafif sağ sol yukarı aşağı yanlış monte ettiyseniz bu hatanızı yazılımsal olarak düzeltmek için ayarlar mevcut. Ekranı sağa sola yukarı aşağı pixel seviyesinde oynatabiliyormuşsunuz. Ancak benim buna ihtiyacım olmadı. Orijinal kasa tıraşlamadığım için herşey yerli yerine cuk oturdu. Bunu da yine aynı test programını kullanarak test ediyorum sonuç süper, ekran tam hizalı...

ve modumuzu arka etiketimizi de yapıştırarak tamamlıyoruz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 04, 2022, 22:08:10 ÖS »

Bu TFT ekranın sevdiğim özelliği olan pixel grid etkisi aşağıdaki fotolarda görülebilir...

Bu da IPS ekrandaki görüntü. Gördüğünüz üzere biraz emulasyon havası var. LCD'Nin gerçek pixelleri GBA'Nın pixellerinden çok daha küçük dikkat ederseniz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 04, 2022, 22:09:20 ÖS »

Son olarak bu ultra şeffaf ve parlak kasayı çizmemek için funnyplaying'de satılan bu kutulardan da almıştım. Tavsiye ederim, özellikle evde küçük çocuk veya kedi falan varsa

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: