Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Tamirat] Sony Walkman WM-DDIII (DD3)
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Sony Walkman WM-DDIII (DD3)  (Okunma Sayısı 13222 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ocak 01, 2023, 15:58:06 ÖS »

Kahkaha Gençlik yıllarımı hatırlattın, severek uğraştığım işlerden biriydi, diğeride oto teyp uğraşıları. Mekanik ve elektroniğin bir arada olduğu en sevdiğim tamirat işlemleri el becerisi isteyen işler.
Eline emeğine sağlık Dostum. Çok güzel bir çalışma olmuş bu işi severek yaptığın belli, sabır ve beceri gerektirir bu işler. Zevkle okudum ve parçalara dalarak baktım, özlemişim; canım da çekmedi değil yani benimde biraz tamirat yapasım geliyor ama evde fırsat vermiyolar Çok güzel değerli walkman lerden, ayrıca çokta temizmiş hayırlı olsun. Bende de buna benzer bir Walkman olacak bulursam paylaşırım.
Tekrardan hayırlı olsun iyi çalışmalar, Emeğine sağlık.

DO-IT-YOURSELF
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ocak 01, 2023, 18:01:30 ÖS »

murtek çok teşekkürler yorumların için. bir nostalji yarattıysak, içinde tamirat kıvılcımlarını canlandırdıysak ne mutlu...

ben de hosting problemini hallettim yazıya devam edeceğim ama kıza kimya çalıştırmam gerekiyor, pazartesiye sınav koymuş insafsızlar

devamı gelecek - ilerleyen saatlerde

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Ocak 01, 2023, 19:38:02 ÖS »

Okurken daraldım. Gerçekten sabır işiymiş.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ocak 01, 2023, 19:51:59 ÖS »

Okurken daraldım. Gerçekten sabır işiymiş.

Sorma... bir de ayar yapmak için bir kaç defa daha açıp kapadım mereti. Kahkaha Neyse tecrübelerimi yazıyorum ki siz bir kaç defa açıp kapama derdine düşmeyin diye

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ocak 01, 2023, 20:03:03 ÖS »

Şimdi mekanik sorunları hallettik gelelim elektronik sorunlara...

İşin açıkçası bu walkman'de bir başka DD de karşılaştığım seviyede ses bozulması yoktu ama yine de prensip icabı elim deymişken bunun da tüm elektrolitik kondansatörlerini değiştireyim dedim.

genelde bir walkman'in kondansatör değişimi gerekip gerekmediğini sesini birazç açınca anlayabiliyorsunuz. Ya çok kısık geliyor ses ya da normal ama volume açınca boğuk garip bir tona bürünüyor, inleme gibi. Diğer DD'Nin tamir yazısında paylaşırım onun ses bozulğunu bir video olarak...

Neyse, yine merkez dişliyi aldığım yerden bu model için adamın hazırladığı kondastör kitini de aldım.

Normalde kondansatör kitlerine inanan birisi değilimdir. Yani oyun konsollarında kondansatör değişimini gider araştırır kondansatörleri yerli piyasadan kendim toparlardım. Ancak burada durum farklı. Birincisi Marian (fixyouraudio'nun sahibi) bu işe gönül vermiş birisi ve özellikle kondansatör kitlerini hep markalı kondansatörlerden oluşturuyor. İkincisi siz zaten yerli piyasadan arasanız da bulamıyorsunuz belli voltajdaki kondansatörleri. Ha diyebilirsiniz ki "canım sen dememişmiydin kondansatörün voltajı büyük olsa da olur, hatta daha iyi olur diye". Aynen öyle ama bu cihazda kondansatörün boyu da çok önemli. Cihazın içi o kadar tıkış tıkış ki bazı kondansatörün boyu da önem kazanıyor. Dolayısıyla 4V'luk bir elektrolitik kondansatör minicik, sizin piyasadan bulup bulacağınız 16V onun yanında devasa kalıyor.

Neyse, kit bir çok farklı kondansatör tipiyle gruplandırılmış ve numaralandırılmış olarak geliyor. Size düşen tek tek bu kondansatörlerin devrekartında yerini bulup değiştirmek.

Devre kartını rahat bir pozisyona alıp işe başlıyoruz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ocak 01, 2023, 20:09:34 ÖS »

Bu modelde kondansatör değişimi beni zorladı diyebilirim. Sebebi hem tıkışık devre kartı tasarımı, ki malum o kadar özelliği 80'lerde içine tıkıştırdıkları alet o zamanın iphone'u gibi bir montaj teknolojisi gerektiriyor...

Örneğin SMD elektrolitik kondansatörler (bereket sadece 2 tane) değiştirirken sıcak hava kullanamıyorsunuz, tek tek bacaklarını ısıtıp bir elinizle de parçayı kaldırmanız gerekiyor.

Yerine yenilerini lehimlemek bir başka dert zira burada da etraftaki diğer daha minik parçanın lehimlerine dokunmadan çalışmak zor. Örneğin bakın yerine yerleştirdiğim kondansatörler biraz yamuk yumuk oldu, hatta bir diğer minik seramik kondansatöre havya çarptı ve uçtu bulup yerine geri lehimlemek zorunda kaldım...

Delik içi tipte elektrolitik kondansatörlerden bazılarını değiştirmek bile dert oldu zira onların da çevrelerinde bir sürü SMD parça var havyanızın ucunu ekstra dikkatli kullanmanız gereken.

Neyse, 2 saat falan sonra, işlem tamamladı

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ocak 01, 2023, 20:40:14 ÖS »

Üstad sürekli onu kaybetmeyin bunu kaybetmeyin yazmışsın.
İnşallah bir şeyler kaybolmamıştır da o yüzden dikkat edin demiyorsundur. Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ocak 01, 2023, 21:34:42 ÖS »

Üstad sürekli onu kaybetmeyin bunu kaybetmeyin yazmışsın.
İnşallah bir şeyler kaybolmamıştır da o yüzden dikkat edin demiyorsundur. Kahkaha

Ekstra dikkat etmeniz için diyorum...

Kaset kapağı kilidinin yayını bir kez düşürdüm, bulmak için canım çıktı...

Play mekanizması parçasının yayı fırt diye fırladı, bir kaç kez hem de, bereket masanın üzerinde kaldı, buldum. Kahkaha

Vidaların ise bazıları kayıptı (bu ve başka DD tamiratlarında) ben tamamladım (fixyouraudio.com da vida seti satılıyor bu durumlar için).

Kısaca bazı özel parçalar dışında kısmen de olsa alternatifiniz var ama genel olarak düzenli, sabırlı ve her zaman tetikte olmanız lazım bu tür tamiratlarda, bunu vurgulamak  için uyarıyorum hep

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Ocak 01, 2023, 21:41:16 ÖS »

Bir de bu cihazlarda klasik olarak potansiyometreler, özellikle volume potu kasa dışından da kontrol edildiğinden (doğal olarak) yıllar içinde dış dünyanın toz ve kirine maruz kalan parçalar. Bu sebeple genellikle sesi açıp kaparken hışırtı duyuyorsanız bilin ki pot da kirlenmiştir. Potu temizlemek için kesinlikle yağlı kontak spreyi kullanmayın. Bu iş için özel spreyler olduğu rivayet ediliyor ama ben yerli piyasada bulamadım. Ama genel olarak bu spreyler de "yağsız" kontak temizleyicileri...

Ben bu tür volume potlarını temizlemek için kaliteli bir yağsız sprey kullanmayı tercih ediyorum.

Spreyi potun içine doğru sıkıp onlarca defa aç kapa aç kapa yaparak potun kontağını temizliyoruz.

Okuma kafasının kablolarını lehimleyip gerek kondansatör değişimimiz gerekse de pot temizliğimiz sonuç vermişmi diye kontrol ediyorum.

Sorun yok ses gayet güzel çıkıyor

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ocak 01, 2023, 21:45:51 ÖS »

Artık son bir kaç detay kalıyor kapatmadan önce...

mesela bu metal parçalar. Kaseti kaset yuvasında sıkıca durmasını sağlayan parçalar bunlar. Genellikle senelerin kullanımından ötürü gevşemiş oluyorlar.

Çaresi bunları yerinde tutan ve esasında dış kasa vidası için de bir delik oluşturan bir parçası var. Onu bir maket bıçağı yardımıyla yerinden sağlı sollu kanırtarak çıkartıyoruz.

O parça çıktıktan sonra metal parçayı deforme olmuş olan yerinden geri bükerek tekrardan  eski haline getiriyoruz ve geriye takıyoruz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Ocak 01, 2023, 21:53:43 ÖS »

Artık yavaş yavaş kasayı kapatmaya başlıyoruz...

Önce Dolby ve kaset türü (normal/chrome/metal) seçimi yaptığımız switchlerin kafalarını yerleştirip her ikisini de aşağı pozisyona alıyoruz. Devre kartındaki esas switchleri de aynı şekilde aşağı pozisyona alıyoruz plastik kafalardaki yuvalarına tam hizalansın.

kaset kapağı kilidinin içine yayını yerleştiriyoruz.

... ve tam bunun arkasına denk gelen yerdeki delikten yayı cımbızın ucuyla gererek çentiği atlamasını sağlıyoruz (diğer bir DD tamirat yazımda daha detaylı fotosu var orada nasıl yapıldığını gösteririm). Bu sayede yay gerilmiş oluyor. Tabi tüm bu işlem sırasında parmağımız her zaman kilit mekanizmasının üzerinde oluyor.

... ve önce kulaklık girişleri ve volume potunun kasanın ilgili deliklerine yerleştiğine emin olarak (kesinlikle zorlamayın!!!) ana mekanizmayı kasaya yerleştiriyoruz. Zorlanırsanız bilin ki arkadaki fwd ve rew butonları takılmıştır, onlara dikkat edin

Son olarak söktüğümüz 4 adet kasa vidasını da geriye vidalayıp kaset kapağı vidalarını da geri taktıktan sonra walkman tamiratımız tamamlanmış oluyor

Ama son bir kontrolümüz daha var...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Ocak 01, 2023, 22:05:05 ÖS »

Öncelikle bu walkman quartz hız kontrollü olduğundan motor hız ayarı yapmamıza gerek yok. Ama okuduğum kadarıyla bazen bunu yapmak gereği olabiliyormuş. Bu cihazda ben dinlediğim kasetlerde herhangi bir hız sorunu algılamadım ama yine de işi sağlam yapayım diye walkman'in motor hızını ölçüyorum. Bunun için ihtiyacımız olan şey hızına güvendiğiniz bir deck sisteminde kaydedilmiş 3000 Hz lik (3 kilohertz) bir ses kaydı.

Buna kalibrasyon kasedi deniyor. orijinal, yani gerçekten test/sertifikalandırma için yapılmış olanları oldukça pahalı (walkman den daha pahalı ) Ben bunu yine fixyouraudio.com'dan aldım. O da quartz hız kontrollü bir Sony teyp deck'de doldurmuş bunu...

Bu kasedi walkman'e koyup bir cep telefonu uygulaması ile hızına baktığımızda tam olarak 3000 hz ölçüyorum. Yani motor hızı spesifikasyona uygun

Ayrıca DD serisinin en önemli özelliği olan düşük Wow & flutter değerini tekrardan yakalayabildik mi onu da test ediyorum. Aslında W&F ölçen harici cihazlar mevcut ama bunu PC de çalışan bedava bir program ile de ölçmek mümkün.

Bunun için ihtiyacınız olan WFGUI isimli program ve bir ara kablo. Bu kablonun bir ucu stereo 3.5mm jak (walkman tarafına girecek) diğer ucu da stereo kabloları birleştirdiğiniz mono 3.5 mm jak (PC'nin line-in veya mic girişine takılacak kısım).

Walkman'e kasedi koyup PLAY'e basıyorsunuz ve WFGUI programını çalıştırıyorsunuz. Burada 3000 Hz seçin ve W&F RMS değerine bakın.

Bu değerler değişiyor tabi ama oynama aralığı DD serisinin resmi spesifikasyonu ile uyumlu Walkman beklendiği performansta çalışıyor...

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Ocak 01, 2023, 22:14:08 ÖS »

Üstad ellerine sağlık. Artık Metallica zamanı. Ver coşkuyu. Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Ocak 01, 2023, 22:15:03 ÖS »

Peki diyebilirsiniz ki bu Wof & Flutter'a amma takıldın, normal bir walkman'de bu değer ne ki?

Hayhay... Buyrun lastiği yeni değişmiş yağlaması vs temel bakımı yeni yapılmış bu sıradan plastik kasalı (ama oldukça temiz) walkman'de değerler nedir?

Ha bu cihazla da müzik dinleniyor mu? Elbette... Ama sabit notalarda dalgalanmayı hafif hissedebilmek için audiofili olmanıza gerek yok. Bu sizin için bir sorun mu? Kişiye göre değişir... 2023 senesinde hala kasetten müzik dinliyorsanız bir audiofili olmasınız da bir kaç tahtanız eksik demektir Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Bir başka walkman yazısına kadar kalın sağlıcakla

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Ocak 01, 2023, 22:25:18 ÖS »

Üstad ellerine sağlık. Artık Metallica zamanı. Ver coşkuyu. Kahkaha

Başka türlü evde metallica'yı nasıl dinleyecez dimi bangır bangır? Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: