Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga GenelAmiga 1200 Pistorm Lite Hızlı Kurulum Rehberi
Sayfa: [1] 2 3 ... 12   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga 1200 Pistorm Lite Hızlı Kurulum Rehberi  (Okunma Sayısı 37114 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« : Nisan 16, 2023, 19:51:36 ÖS »

Herkese merhabalar,
Pistorm32 Lite hakkında edindiğim tecrübeler ve hızlı kurulumuna yönelik ön bilgilerin yer aldığı bu konu başlığını sizlerle paylaşmak istedim Sizde benim gibi bu konulara çok hakim değilseniz, bu kartı alacağım ama ne işe yarar nasıl kullanırım, kurulum süreci nedir gibi kafanızda soru işaretleri var ise. Bu başlığın yararlı olacağını umuyorum.

KISACA PiSTORM32 LITE HAKKINDA
--------------------------------------------------------------
Pistorm32Lite Amiga 1200 Trapdoor soketine takılan pi3 ve pi4 destekli bir Megaturbokarttır Kahkaha (Turbokart hafif kalır.) Trapdoor'dan takılıp kullanıldığı için Amiga'nızın klavye, ses, floopy, paralel port, video, rgb port vb. gibi bütün özelliklerini kullanabileceğiniz bir imkan sunar. Aynı turbokart gibi.

İnternete girmek için pi üzerindeki ethernet portunu kullanabilir. HDMI portu ile amiganızı lcd ekrana bağlayabilirsiniz.

Bu arada 2 ekran kullanmanız gerekiyor. Birincisi Turbokart üzerindeki Pi3 veya 4'un hdmi görüntü çıkışı, 2. si Amiganınızn arkasındaki RGB Video portu. İki monitör kullanmanız gerekli.

Eğer ekran çıkışını sadece Amiganıza bağlarsanız yani RGB VIDEO OUT'a bağlarsanız ekranınızda simsiyah bir görüntü ile karşılaşırsınız ve öylede kalır. Asıl ekran pinin hdmi portuna geliyor çünkü. Orada bir işletim sistemi kuruyorsunuz ve amiganız oradan açılıyor. Ancak oradan oyun seçerseniz ikinci ekranda yani Amiga'nızın RGB VIDEO OUT'una bağlı mönitörünüze görüntü gelecektir.

PARÇALAR:
--------------------------------------------
1) Pistorm32lite
2) Pin Kısa Devre Koruma Parçası (Bantta olur)
3) Pi'yi Pistorm'a tuturmak için 3 adet vida
4) Pi ve Pistorm'u  vidalarken kısa devre ve mesafe koruyucu contalar
5) MicroSD kart 32 GB yeterli oluyor ama 64 GB desteği de var.
6) Raspberry pi Pi 3A, 3B veya 4

MONTE HALİ
Resimdeki gibi soketleri oturtun.

ÇALIŞMAMASINA YÖNELİK OLASI SENARYOLAR VE YAPILMASI GEREKENLER:
-------------------------------------------------------------------------
1) Öncelikle RPi'ye dışarıdan bir voltaj vermiyorsunuz. Amiga'dan gücünü alıyor. Dışarıdan adaptör takmayın.
2) Kısa devreyi önlemek adına, pinlerin oraya yalıtıcı malzeme veya bant yapın. ( Ben klavyenin pi'ye denk gelen kısmını da kağıtla bantladım. Tedbir olarak)

3) Pinler oturmadığı zaman ki çok olası bir durum çünkü pinler tersten yerleştiriliyor. Çalışmıyor. Benim başımı en çok bu konu ağrıttı. Koruma pabuçlarını taktığımda konnektor tam oturmadı aralık kaldı. Pinlerin tam sıfır oturması lazım ona çok dikkat edin. Aşağıdaki şekildeki gibi boşluk kalmamalı kalırsa çalışmıyor. Metal pin görünmeyecek şekilde birleştirin.

Pinler oturdu ise ve hala çalışmıyorsa aşağıdaki 4'lede bakın. Bu ledlerin hepsinin yanması gerekiyor. Eksik yanan varsa tam oturmamış olabilir veya pi'niz bozuk olabilir.

4) MicroSD kart doğru biçimlenmeli ve içinde çekirdek yazılımı olmalı. Yoksa taksanızda çalışmayacaktır.
5) Pi'nin HDMI çıkışına mutlaka ekran bağlayın, kablosunun sağlamlığından emin olun.

KURULUMA BAŞLAMADAN ÖNCE
Bir adet microsd ediniyorsunuz ve sistemin açılabilmesi için çekirdek yazılımı yüklüyorsunuz. Onlarla ilgili linkleri paylaşacağım. İsterseniz hazır imaj yükleyip hazır full bir setupta elde edebilirsiniz. Ben o şekilde yaptım. Uğraşmak isterseniz de sıfırdan kurulum yapmakta mümkün. Workbench disketleri ile kurulumda yapabilirsiniz.

Amiga üzerindeki romları sökmeniz gerekiyor. Bende romlar takılıyken Pi'deki imaj çalışmadı.

RTC ( Amiganızda Real Time Clock Devresi var ise kalabilir) ile uyumlu onu çıkarmanıza gerek yok.

Amiga'nızın içinde kurulu CF var ise çıkartın.

CF kartınızı kullanmak isterseniz Amiga'da formatlayıp HDD gibi kullanabiliyorsunuz. Bende sistem kurulu bir CF kart vardı sistem olmayan partitionları gördü hdd olarak kullanıyorum. Yani kısaca içinde sistem olmayan formatlı CF kartınız kalabilir.

Sistem açıldığında onu da görüyor.

KURULUM
AMIGANIZI SIFIRDAN KURULUMA HAZIRLAMAK İÇİN: (ROM ekranı açılış)
--------------------------------------------------------------------------------

Sistem kurulmamış ham haldeki imajları aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
https://github.com/michalsc/Emu68/releases/tag/nightly

Burada da temel kurulumun nasıl yapıldığını anlatan bir abimiz var
https://www.youtube.com/watch?v=QaEZYFVqzcc&t=1062s

Buradaki imajlardan sdkartınıza yükleme yapıp içine de rom yazılımı ekleyip, kartınızı çalıştırabilirsiniz. SD kartınıza FAT32 format atıp, zipteki dosyaları kartınıza atıyorsunuz. İçinede sonradan ROM yazılımını atıyorsunuz. Romlar içinde yok çünkü. Sonrasında standart mor amiga disket ekranı geliyor ve sıfırdan workbench kurmaya başlıyorsunuz.

HAZIR KURULMUŞ SİSTEM İMAJI KURULUMU
----------------------------------------------
SD kartınıza fat 32 veya exFAT32 olarak formatlayın. Aşağıdaki linkte hazır oluşturulmuş imajlar mevcut. GÜncel son hallerini buradan takip ederek ulaşabilirsiniz.
https://archive.org/details/@captlechuck

Ben en son olan bu aşağıdaki versiyonu indirip kurdum.
https://archive.org/details/CaffeineOS

Buradan hazır imajları indirip, Rufus veya Wİn32 kullanarak. İnen *.img dosyasını microSD kartınıza kuruyorsunuz. Her şey yolundaysa on numara bir sistem açılıyor. Kahkaha

İçine imaj attıktan sonra HDMI'ya bağlı ekranda bu yükleme ekranı çıkması gerekiyor. Bu ekranda sabit kalıyorsa imaj sorunludur. Burada yükleme yapıp işletim sistemini başlatması lazım.

Ben birde internetten 720p minik bir lcd ekran aldım hdmi onu monitörün yanına taktım. Ufak ekranda sistemi çalıştırıp, 1084s'te oyunumu oynuyorum. Sesi de veriyor monitöre Kahkaha Bir tek eğer emülatör çalıştıracaksanız. DOS oyunları Scumm vs onlar da var çünkü hazır imajın içinde. O oyunları sadece HDMI çıkışa veriyor. O oyunları 1084S'te oynayamazsınız. RGB VIDEO OUT portunda sadece Amiga'oyunlarını açabilirsiniz. Ben sadece Amiga oyunları açacağım için yanına yardımcı ekran olarak düşünüp ufak bir şey aldım. Siz emülatör de oynayacağım derseniz, büyük bir lcd tv almanız daha mantıklı olur.

3D oyunlar yağ gibi akıyor Kahkaha

Deff Leppard, Phoenix ve atakantas'a sabırlarından ötürü çok teşekkür ediyorum. Bu süreci tamamlarken çok destek oldular Kahkaha baya kafalarını ağrıttım Kahkaha

Sinan abiye ve Deff Leppard'a bu kartı bizlere sunduğu içinde sonsuz teşekkürler. Gerçek Commodorecu adamlar Karizmatik

* parcalar.jpg (204.7 KB, 1500x686 - Görüntüleme: 833 kez.)

* pistorm32-lite.jpg (96.5 KB, 800x627 - Görüntüleme: 830 kez.)

* parcalarin-birlesmis-hali.jpg (50.3 KB, 600x448 - Görüntüleme: 818 kez.)

* pinler.jpg (67.5 KB, 600x728 - Görüntüleme: 815 kez.)

* klavye.jpg (28.27 KB, 500x257 - Görüntüleme: 812 kez.)

* ledler.jpg (52.56 KB, 500x328 - Görüntüleme: 813 kez.)

* pin-dogru.jpg (28.92 KB, 650x319 - Görüntüleme: 819 kez.)

* sistem.jpg (83.61 KB, 750x534 - Görüntüleme: 817 kez.)

* pistorm-hazir-imaj.jpg (41.83 KB, 700x473 - Görüntüleme: 815 kez.)
« Son Düzenleme: Haziran 18, 2024, 19:45:26 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 16, 2023, 20:51:10 ÖS »

Teşekkürler Eşref

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
zanpinoz
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 16, 2023, 21:05:20 ÖS »

Elinize sağlık Eşref hocam, çok güzel bir çalışma olmuş.
muhendis
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 16, 2023, 21:10:48 ÖS »

emegine sağlık eşref
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Nisan 16, 2023, 21:14:24 ÖS »

@emarti, @zanpinoz, @muhendis çok teşekkür ederim abilerim umarım birilerinin işine yarar. Artık buluşmalar da megaturboo!!! Kahkaha

'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
atakantas
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 16, 2023, 23:39:54 ÖS »

Çok güzel olmuş Eşref.Güle güle kullan.
Ayrıca emeği geçen arkadaşlara teşekkürler.

AMIGA 1200 | GVP A1230 TURBO+ JAWS II | 20 MB RAM | INDIVISION AGA MK2CR | 3.9 ROM | 32 GB CF
AMIGA 500 | VAMPIRE V500 V2+ | GOTEK | 2 MB CHIPRAM | HDMI520 |
C64 BREADBIN | 1071 CRT| 1541 | IRQHACK64
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 16, 2023, 23:40:24 ÖS »

Henüz Pistorm32Lite kartım yok ama 500deki pistorm tecrübelerime dayanarak bazı eklemeler yapmak istiyorum.

SD kartın sıfırdan yapılandırılması burada anlatılıyor. Hazır kurulumlar bizleri bu dertlerden kurtarıyor tabii.
https://github.com/michalsc/Emu68/blob/master/docs/tutorials/SD_Preparation.md
İlk partisyon 512 mb kadar yeterli ve Fat32 format olmalı. buraya nigtly yazılımındaki dosyaları açacağız. Ve kickstartımızı atacağız. sonra da config dosyasını da tanımlayacağız.
Kalan kısmı type 76 olarak tanımlayıp amiganın kurulumuna sunacağız.
Amiga IDE portunda bulunan harddisk varsa buradan da boot edebilir.
Normal amiga os kurulduktan sonra açılış amiga ekranından olacaktır. Amiganızı turbolu bir amiga olarak kullanabilirsiniz. Hatta eskisi gibi disketten açabilirsiniz de.
Eşrefim yanlış söylemiş Picasso yazılımı kurulu değil ve grafik ekranı seçili değil ise görüntü amiga ekranından gelir. Diğerinde sadece Pistorm yazısı görünür.

Pistorm kartı amigaya bir RTG grafik kartı ekliyor. Bunu kullanmak için de AmigaOS'unuza picasso yazılımını ve pistorm ekran sürücüsünü eklemeniz gerekiyor.
https://github.com/michalsc/Emu68/blob/master/docs/tutorials/P96_Setup.md

Bu ekran pinin hdmi portundan çıkış vermekte (32 bit ekran) ve grafik kartı ile çalışan bir workbenchiniz olabilmekte bazı. güç isteyen quake gibi oyunlar bu ekrandan çalışabilmektedir. Hatta aminetten indireceğiniz. Modepro programı ile ekran seçme özelliği olmayan bazı programları da bu ekranda çalıştırabilirsiniz.
https://aminet.net/util/cdity/ModePro.lha
Ayrıca bazı durumlarda tek satırlık komutlar gerekebilir.
https://pistorm.neocities.org/#emu68
Anlamadığım nokta 500 de kickstart dosyası tanımlanmaz ise amigadaki kickstartdan boot ediyordu. Bunda da öyle olmalı sanıyorum.

« Son Düzenleme: Nisan 17, 2023, 00:03:33 ÖÖ Gönderen: haydar_abi » Logged

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 16, 2023, 23:50:07 ÖS »

Alıntı
Bu arada 2 ekran kullanmanız gerekiyor. Birincisi Turbokart üzerindeki Pi3 veya 4'un hdmi görüntü çıkışı, 2. si Amiganınızn arkasındaki RGB Video portu. İki monitör kullanmanız gerekli.

Ya da Hem 15khz RGB VGA destekli, hem HDMI destekli tek monitör de kullanılablilir. Viewsonic'in bir modelini Vampire 500 ile kullanıyorum, Monitör hangi kablodan sinyal alırsa otomatik olarak ona geçiyor. Örneğin, RGB isteyen bir program veya whdload oyunu çalıştırınca RGB, oyundan çıkınca tekrar HDMI aktif oluyor.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 16, 2023, 23:59:37 ÖS »

Aynen ben de unutmuşum ekliyeyim derken...

Ayrı almak istenirse ikinci ekran olarak pi için HDMI girişi olan herhangi bir monitör olabilir. Büyük TV'ye ihtiyaç yok.

Amiga fanatiği.... 

LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 2000
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Nisan 17, 2023, 00:17:43 ÖÖ »

Bazı sorular var kafamda:
1. Picasso kurulu olmadığında tek monitörden görüntü alabiliyoruz demek ki henüz elime ulaşmadığı için pistorm32lite deneyemedim ama bu modda makine turbo kart takılı gibi 1240 ayarında çalışıyor mu?

2. Pinin WiFi özelliği kullanılamıyor mu internete çıkış için sadece ethernet ile mi?
3. Pi3 mü Pi4 mü tavsiye edersiniz? Isınma sorunu oluyor mu?
4. Caffeine OS hazır imajı tek alternatif mi?
5. Raspberry Pi gücü çok çekip diğer portlara takılı cihazlara yeterli akımın gitmesine engel olabilir mi?
6. Vampire ile olan avantaj ve desavantajları neler?

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 17, 2023, 01:15:54 ÖÖ »

Pi32 Lite bende yok ama Pistorm 500 halen kullanmaktayım. Temelde aynı sistem.
1 - Evet Picasso kurulmadığı zaman workbench de Amiga çıkışından görüntü verecektir. Eşrefin koyduğu videoda da durum aynı. hız olarak 1240'ın çok üzerinde olacaktır. Vampirde de aynı durum. (Vampir IV sürümleri hariç)
2 - Wifi ile ilgili arabirim henüz yazılmadı sanırım bir de wifinin ayarlanması ile ilgili konfig dosyası olmalı.
3 - Hız önemli ise Pi4
4- CafeineOS tek alternatif. Pistorm'un harddisk kurulumu diğer sistemlerden farklı. Verdiğim sayfaları okuyarak kendiniz de kurabilirsiniz.
5 - Gücü çekip diğer portları aç bırakmaz ama daha iyi bir güç kaynağı kullanmak gerekli yoksa voltaj düşük deyip durur.
6 - Vampir direkt FPGA emülasyonu yapıyor. Yani iyi programlandığında fpga  gerçek 68k işlemci gibi çalışıyor. Pi ise software emülasyonu ile çalışıyor. sonuçta üzerindeki işlemcinin gücüne göre 68k hızına kavuşuyor. Her iki sistem de halen geliştirilmekte olan sistemlerdir.

Amiga fanatiği.... 

LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 2000
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Nisan 17, 2023, 02:03:54 ÖÖ »

Çok güzel olmuş Eşref.Güle güle kullan.
Ayrıca emeği geçen arkadaşlara teşekkürler.
Çok teşekkür ederim abi

@emarti Haydar abi saolsun cevaplıyor. Ben çok uzman değilim Haydar abi bu konuda baya bilgili. Bu konu başlığında bu tarz soruların olması çok güzel aydınlatıcı olacaktır hepimiz adına.

AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Nisan 17, 2023, 02:11:43 ÖÖ »

Henüz Pistorm32Lite kartım yok ama 500deki pistorm tecrübelerime dayanarak bazı eklemeler yapmak istiyorum.

SD kartın sıfırdan yapılandırılması burada anlatılıyor. Hazır kurulumlar bizleri bu dertlerden kurtarıyor tabii.
https://github.com/michalsc/Emu68/blob/master/docs/tutorials/SD_Preparation.md
İlk partisyon 512 mb kadar yeterli ve Fat32 format olmalı. buraya nigtly yazılımındaki dosyaları açacağız. Ve kickstartımızı atacağız. sonra da config dosyasını da tanımlayacağız.
Kalan kısmı type 76 olarak tanımlayıp amiganın kurulumuna sunacağız.
Amiga IDE portunda bulunan harddisk varsa buradan da boot edebilir.
Normal amiga os kurulduktan sonra açılış amiga ekranından olacaktır. Amiganızı turbolu bir amiga olarak kullanabilirsiniz. Hatta eskisi gibi disketten açabilirsiniz de.
Eşrefim yanlış söylemiş Picasso yazılımı kurulu değil ve grafik ekranı seçili değil ise görüntü amiga ekranından gelir. Diğerinde sadece Pistorm yazısı görünür.

Pistorm kartı amigaya bir RTG grafik kartı ekliyor. Bunu kullanmak için de AmigaOS'unuza picasso yazılımını ve pistorm ekran sürücüsünü eklemeniz gerekiyor.
https://github.com/michalsc/Emu68/blob/master/docs/tutorials/P96_Setup.md

Bu ekran pinin hdmi portundan çıkış vermekte (32 bit ekran) ve grafik kartı ile çalışan bir workbenchiniz olabilmekte bazı. güç isteyen quake gibi oyunlar bu ekrandan çalışabilmektedir. Hatta aminetten indireceğiniz. Modepro programı ile ekran seçme özelliği olmayan bazı programları da bu ekranda çalıştırabilirsiniz.
https://aminet.net/util/cdity/ModePro.lha
Ayrıca bazı durumlarda tek satırlık komutlar gerekebilir.
https://pistorm.neocities.org/#emu68
Anlamadığım nokta 500 de kickstart dosyası tanımlanmaz ise amigadaki kickstartdan boot ediyordu. Bunda da öyle olmalı sanıyorum.

Paylaşım için çok teşekkürler Haydar abi.

Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 17, 2023, 03:36:56 ÖÖ »

Hey maşallah akıyor
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Nisan 17, 2023, 11:15:55 ÖÖ »

Hey maşallah akıyor
yağ yağ Kahkaha kayış Kahkaha

Sayfa: [1] 2 3 ... 12   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: