Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sony Trinitron E250 CRT(tüplü) Tamiri  (Okunma Sayısı 6000 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 27, 2024, 20:34:23 ÖS »

Merhaba, elimde Sony marka E250 model bozuk bir Trinitron bilgisayar monitörü var ve bu monitörü tamir etmek istiyorum, lakin konu hakkında neredeyse hiçbir bilgim olmadığı için sizlere danışmak istiyorum.
Bundan birkaç ay önce monitörü normal bir şekilde kullanırken, filmi durdurup bir bardak su doldurmaya gittim, geri döndüğümde ise bir ışın kılıcı düellosu beklerken bu manzara ile karşılaştım.

https://www.youtube.com/watch?si=hgWmEoHT4tWISzsK&v=3TS1KHAfKxo&feature=youtu.be

Sorunun ne olabileceği veya neleri kontrol etmem gerektiği hakkında bir bilginiz var ise paylaşırsanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.
guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2024, 21:40:55 ÖS »

Flyback tetiklenmiyor, transistör yanmış olabilir, ama önce lehimleri kontrol etmekte fayda var, açık olabilir. Parça lazım olursa komple plaketler olması lazım bende biyerlerde, aynı modelin olmayabilir ama çoğu uyumludur
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Nisan 28, 2024, 10:59:43 ÖÖ »

Merhaba, tüplü monitör ve crt tamir etmek riskli bir iş. Yüksek voltaj içeririz.

Yüksek Gerilim Üretimi: Flyback, yüksek gerilim üretmek için kullanılır. CRT televizyonlarda ekranın yüzeyine ışınları yönlendiren elektron tabancasının beslenmesi için yüksek gerilim gereklidir. Flyback, bu yüksek gerilimi üretir.

300 ila 500 volt 1.2 amper gibi buda oldukça riskli. Birde prizden çekseniz dahi depolanmış oluyor. Ustalaşmadan yapmamanızı öneririm. Tüpteki Anotu çıkartmak, ilgili kapasitörleri bozmadan deşarj etmek gerekiyor hayati riski önlemek için.

Bir tamirci bulursanız o hızlıca çözecektir, genelde kapasitörlerle ilgili olabiliyor. Kapasitörler zamanla kuruyor. EN hassas devre elemanları. Onlar değilse de güç anahtarı veya transistörlere doğru gidiyor iş. Ustası genelde reaksiyondan hangisinden kaynaklı old. anlıyor ucuza halledebiliyor.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 07, 2024, 00:27:28 ÖÖ »

Merhaba, tüplü monitör ve crt tamir etmek riskli bir iş. Yüksek voltaj içeririz.

Yüksek Gerilim Üretimi: Flyback, yüksek gerilim üretmek için kullanılır. CRT televizyonlarda ekranın yüzeyine ışınları yönlendiren elektron tabancasının beslenmesi için yüksek gerilim gereklidir. Flyback, bu yüksek gerilimi üretir.

300 ila 500 volt 1.2 amper gibi buda oldukça riskli. Birde prizden çekseniz dahi depolanmış oluyor. Ustalaşmadan yapmamanızı öneririm. Tüpteki Anotu çıkartmak, ilgili kapasitörleri bozmadan deşarj etmek gerekiyor hayati riski önlemek için.

Bir tamirci bulursanız o hızlıca çözecektir, genelde kapasitörlerle ilgili olabiliyor. Kapasitörler zamanla kuruyor. EN hassas devre elemanları. Onlar değilse de güç anahtarı veya transistörlere doğru gidiyor iş. Ustası genelde reaksiyondan hangisinden kaynaklı old. anlıyor ucuza halledebiliyor.

Öncellikle geç cevap için özür dilerim.

Evet, dediğiniz risklerin farkındayım ve deşarj etme konusunda pek sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum. Lakin sizler sorunun doğrudan yüksek voltaj kısmında olduğunu söyleyince, ilk CRT tamir girişimim olacağı için korktum açıkçası.

Bu yüzden aranızda tamir edebilecek veya tamir edebilecek birini tanıyan varsa iletişime geçebilirse sevinirim.
dodogildo
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 07, 2024, 01:05:16 ÖÖ »

Belki, Amiga Teknik
https://www.facebook.com/amigatekniksafak/

Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 21, 2024, 01:23:17 ÖÖ »

Merhabalar uzun zaman sonra, CRT'yi merdiven boşluğundan çıkardım. Flyback transformer'ın modeline bakma fırsatı da buldum. tam olarak şu model:
https://www.ebay.com/itm/385820439784

Acaba bunun mümkünse Türkiye'den, değilse yeni gümrük kanunlarına göre yurtdışından getirtebileceğim bir alternatifi var mıdır?
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: