Bu yaz yapmayı düşündüğüm projelerden bazıları bir ZX spectrum ve amstrad cpc rom arayüzü. bunlar için gereken parçaları aldım, sadece geliştirmesi ve yapması kaldı. spectrum için olan proje kolay, bu linki kullanacağım,
https://hackaday.io/project/189449-zx-spectrum-expansion-port-eeprom-interface , fakat benim yapacağım versiyonda bir açma kapama düğmesi olmayacak ama 64kB bir rom kullanacağım için bir DIP switch koyup 4 farklı bank arasında geçiş yapacağım, tabi bir reset düğmesi olacak ve ZIF soket kullanacağım. Ayrıca onun için bir kasa tasarlayıp 3D yazıcıdan basacağım. Bitince tasarımını sizlerle paylaşırım.
Amstrad için tasarlayacağım arayüz bayağı karışık, çünkü amstrad için tak çalıştır bir şey yapmak bayağı zor o yüzden ben de basic içinden komutlar ile erişilebilecek bir şey yapmak istedim. bunun için seksenlerden kalma bayağı tasarım var fakat bunların hepsi 6 tane ayrı rom kullanıyor, fakat ben kolaylık olsun diye ve maliyetleri kısmak için tek bir rom kullanmak istiyorum, bu da tekerleği yeniden icat etmek gibi bir şey. ama başaracağım. planım 2 farklı versiyon geliştirmek, birincisi tek bir 27c010 rom kullanacak ve rom bank 0 ile 7 arasında yer alacak, yani normalde bilgisayar içerisinde yer alan basic ve amsdos romları da harici olacak ve bu sayede istediğim durumlarda bir diag rom ya da başka bir işletim sistemi romları kullanabileceğim. ikinci versiyon bank 15 te yer alacak ve tek bir 27c512 rom kullanacağım, bunda ötekinden farklı olarak sadece 1 adet rom bilgisayara görünür olacak, fakat yeri en verimli şekiilde kullanmak için bir adet DIP switch koyacağım, diğer versiyon kadar kullanışlı olmayacak ama sistemi tanımak için önce ikinci versiyonu yapacağım.