Konyalı, sorun çok güzel. Ciddi bir cevap vereceğim.
Ben sırasıyla Atari 800XL (1986), Commodore 64 (1987) ve PC (1994) sırasıyla ilerledim. Amiga ne yazık ki 2000 yılında sahip olduğum ve atladığım bir alettir. Diğer birçok eski bilgisayarlara da 1998'den sonra sahip oldum. Ama benim için tek gerçek şudur.
Commodore 64: 1987 - günümüze
PC: 1994 - günümüze
Şu anda Commodore 64 bana para kazandırmadığı gibi, diğer birçok hobide olduğu gibi ufak tefek harcamalar yaptırıyor. Ek donanımlar alıyorum zaman zaman. Örnek MMC64, Retro Replay gibi donanımlara 100-200 euro, 1351 mouse'a e-bay'den $35 vermem gibi. Elbette ki bunlar ufak harcamalar ancak Commodore 64'ün bana doğrudan getirdiği bir kazanç yok.
Peki hiç Commodore 64'ün sırtından para kazanmadım mı? Kazandım elbette ki. Çünkü zamanında crack dünyasında "ucundan" yer alan biriydim. 90'lı yıların başında bazı bilgisayarcılara crack oyun dağıtarak zaman zaman para, zaman zaman disket, etiket, protecter (bilmem bunun ne olduğunu kaç kişi hatırlıyor...) alırdım. Ama bu çok kısa bir süre boyunca devam etti, çok cüzzi rakamlar kazandım ve günümüzde bu yaptıklarımla kesinlikle gurur duymuyorum. Aksine crack'in karşısındayım. 10-15 yaş aralığımda şu anki bilincimden uzaktım elbette ki...
Gelelim benim ne iş yaptığıma. 10 yılı aşkın bir süredir yazılım geliştiriyorum. Şu ana kadar farklı farklı projelerde yer aldım. Son 6 senedir uzmanlık alanım telekomünikasyon sektörü oldu. Özellikle telefon santralleri, gatewayler v.b. cihazların loglarını tutan, raporlayan sistemler, callshop uygulamaları v.b. işler. Tüm bunlar PC tabanlı sistemlerde çalışan uygulamalar. Peki bu uygulamaları yazabilmek için ne tür bir eğitim aldım?
Ben "Astronomi ve Uzay Bilimleri" mezunuyum. İşin ilginç yanı ben bu bölüme 1998 yılında girdim. Benim ilk profesyonel web tabanlı uygulama geliştirmem ise 1998 öncesine rastlıyor. Kısacası ben "alaylıyım". Şu ana kadar pek bir bilgisayar dersi gördüğüm söylenemez. Elimdeki sertifika sayısı ise sıfır...
Peki ben hangi arada hangi derede programcı oldum? Nereden öğrendim bunları? Aslında ben 1986 yılında programcı oldum. Evet bu laf biraz iddialı kabul ediyorum

Ancak olay şöyle gelişti. Bir sabah uyandım, salona yürüdüm ve bir baktım 55 ekran TV'ye bağlı bir "oyun makinesi". Abime sordum ne bu diye. Dedi Atari 800XL, yeni bilgisayarımız. Ekranda wireframe vektör grafikli, o zamanki bakış açımdan "çöp adam"lardan
oluşan bir tenis oyunu vardı. Uzun süre izledim abimin bilgisayara karşı oynamasını. Elim hiç joysticke gitmedi bile. Kafamda yalnızca "bunu nasıl yapmışlar?" sorusu vardı. Aklımdaki görüntü bir labaratuvar ve beyaz önlüklü bilim adamları idi.
Bir gün bir arkadaşım (Can Ulaş = Caisson) evime çıka geldi. Elinde Commodore 64'ün program döküm ekiyle. Atari 800XL'de elbette ki sadece ilk birkaç basit örnek çalıştı. Ama basic dilinden program yazımını gördüğüm anda bu işin labaratuvarlarda yapılmadığını (gerçi yapılmasında bir sakınca yok ama...), aynı şeyi kendim, evimde, önümde bulunan klavyeyle yapabileceğimi anladım ve yapmaya karar verdim. Sonrasında Commodore 64'ün döküm ekindeki örneklerin Atari 800XL'de çalışmaması beni çok sinirlendirmiş olacak ki (böyle de uyumsuzluk olmaz ki, sonuçta ikisi de bilgisayar!!!) bir sene içersinde Commodore 64'ümü aldım/aldırttım. Sonrası çorap söküğü gibi geldi...
Yani kısacası Atari/Commodore hayatıma girmeseydi şimdi evli ve çocuklu olduğumu düşünürsek ayakkabı mağazası açmış ve Al Bundy modunda takılıyor olabilirdim.
Bir Commodorecu olarak ben bu işi yapıyorum, bu sayede...