Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Neo Geo Kabin Yapımı  (Okunma Sayısı 1858 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 15, 2025, 00:04:50 ÖÖ »

Öncelikle merhaba arkadaşlar.

Uzun zamandır foruma üyeyim ama iş yoğunluğundan yeterince paylaşımsal olarak faal değildim. Burada çok güzel projeleri hikaye tadında okumak kadar keyif aldığım az şey vardır. Ürettiğim birçok arcade proje arasından zaman bulup her aşamasını resimlendirebildiklerimi paylaşmaya çalışacağım. Buna da Neo Geo kabinle başlamak istiyorum. Tabi bu arada Yavuz abiye de bir teşekkür etmeliyim. Projeye başlamadan kendisini aradım ve üretmiş olduğu kabinle alakalı bana hem tecrübelerini hem de veri tabanını cömertçe aktardığı için.

c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 15, 2025, 00:15:57 ÖÖ »

Bu resimde soldaki tasarım Yavuz abiye ait ben de hemen kendi aşina olduğum 2 boyutlu programımla basit bir çizim yaptım. Kabinlerimde her zaman çizime yanaklardan başlıyorum. Yanak, ara parçalar açısından genel referans oluşturuyor. Bu arada iç köşelerde Neo Geo firması da Yavuz abi de kalın bağlantı çıtaları kullanmıştı. Ben makineyi CNC kullanarak yapacağım için daha farklı bir stille devam edeceğim.
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 15, 2025, 00:39:07 ÖÖ »

Ve yanağın ilk parçası kesiliyor. Peki yanağın parçası da ne ola ki? Hemen söyleyim, CNC tabla ebatım 80x120cm olduğundan yanağı bütün olarak kesemiyorum. Ara parçalarda bu sorun olmuyor ama yanaklar tabla ebatımdan büyük. Bunu da ara parçaları, yanak parçalarını köprü olarak bağlayabilecek şekilde tasarladığım için sağlamlık açısından hiçbir sorun teşkil etmiyor. Parça üzerindeki Lego tadındaki oymalar birbirlerine mikronik seviyelerde kenetlenme sağlayacak. Daha önce bahsettiğim kalın iç bağlantı çıtaları yerine ben bu tasarımla devam edeceğim. Aslında iç bağlantı kılavuz çıtalarının özel bir amacı var; tüm vidalar içeriden vuruluyor. Ama ben kendimce dışarıdan içeriye vurulan vidaları daha sağlam bulmuşumdur. Dikkat ederseniz bu kanalların tam ortalarında vida delikleri de açılmış vaziyette.
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 15, 2025, 01:05:36 ÖÖ »

Yanağın alt kısmını da kestikten sonra yerde hızlıca birleştiriyorum ve sonuç harika
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 15, 2025, 01:22:01 ÖÖ »

Birkaç parça daha kestikten sonra artık tutkal ve vida da kullanarak zeminden alttan üste doğru birleştirmeye başlıyorum. Yanaklarda dişi olan birleştirme kılavuzları ara parçalarda erkek olarak çiziliyor bu arada kenetlenme açısından ...
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 15, 2025, 01:29:36 ÖÖ »

3 te 1 lik kısmı kesildi ve birleşti, tekerlekleri de takıldı ama bu haliyle Tv sehpasından bozma bişeye benziyor şimdilik. Daha çok yolumuz var ...
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 15, 2025, 01:46:03 ÖÖ »

Daha önceden kesmiş olduğum orta yanak parçalarını şimdi üstüne emaneten koyup bi bakıyorum bakalım ...

Ardından monitör yuvası ve arka kapak ara parçalarını da kesip yine vidalı ve tutkallı bir şekilde birleştiriyorum. Tabi burada alt ve orta yanak parçalarının birleşim esnasında hemzemin kaynaması gerekiyor; işkenceler yardımıyla titiz bir şekilde hizalayıp doğru birleşmeyi sağlıyorum.
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 15, 2025, 02:08:57 ÖÖ »

Bu da yanağımızın son parçası ...

Bi koyalım bakalım yerine ...
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 15, 2025, 02:30:23 ÖÖ »

Ve nihayet son ara parçaları da kestikten sonra kabinimizin ana hali tamamlanmış durumda.

Bu arada bu kanallı tasarım çok riskli en küçük bir şaşma olsa parçalar oturmaz ve deforme bir yapı çıkar ortaya. Bu yüzden çizim esnası çok sancılı ama böyle her taraftan kenetlenen bir gövde de tabiri caizse köpek gibi sağlam ve doğru oluyor.

Gövde bu hale gelinceye kadar bir kutu 70x3.5mm sunta vidası kullanıldı. Hem vida hem mdf tutkalı hem de kanal kenetlenme. Muazzam sonuç ...
Chameleon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 15, 2025, 09:43:58 ÖÖ »

Çok temiz olmuş ellerinize sağlık. Benimde forumda en sevdiğim bu tarz yapım hikayeleri. Devamını da, ilerledikçe paylaşın lütfen  Bir de sorum olacak, T-molding kullanmayacaksınız heralde? Ayrıca arkadaki OK baby'lerden satmak istediğiniz olursa ben varım  Kahkaha
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 15, 2025, 09:45:18 ÖÖ »

Kabin bittiğine göre artık kontrol panelini kesiyorum ve birleştiriyorum. Joystikler için yukarıdan yuva oluşturdum. Bu şekilde çubuk mdfnin altından gelmek için 18mm değil de pleksi panelin altından gelmek için sadece 3mm boy kaybedecek. Ham bir Neo Geo kabin oluştu sonunda ...
c_mon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 15, 2025, 10:03:27 ÖÖ »

Çok temiz olmuş ellerinize sağlık. Benimde forumda en sevdiğim bu tarz yapım hikayeleri. Devamını da, ilerledikçe paylaşın lütfen  Bir de sorum olacak, T-molding kullanmayacaksınız heralde? Ayrıca arkadaki OK baby'lerden satmak istediğiniz olursa ben varım  Kahkaha
Teşekkürler. Cihaz bitmiş vaziyette aslında. Yüklemek uzun sürüyor. Devamını da sonuna kadar paylaşıcam bugün yarın. Ve hatta başka değişik bitmiş arcade projelerim de olacak. T-molding kullanıyorum zira onsuz bir anlamı olmaz. Olabildiğince orijinaliyle birebir olmasına özen gösterdim. OK Baby kabinler için özelden ulaşabilirsiniz.
Chameleon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 15, 2025, 15:31:54 ÖS »

Teşekkürler. Cihaz bitmiş vaziyette aslında. Yüklemek uzun sürüyor. Devamını da sonuna kadar paylaşıcam bugün yarın. Ve hatta başka değişik bitmiş arcade projelerim de olacak. T-molding kullanıyorum zira onsuz bir anlamı olmaz. Olabildiğince orijinaliyle birebir olmasına özen gösterdim. OK Baby kabinler için özelden ulaşabilirsiniz.

Kanallari goremeyince korktum, olmayacak sandım 
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Kasım 15, 2025, 15:58:20 ÖS »

Süper bir çalışma olmuş. İlk başta hatırlayamadım kime ne zaman Neo Geo çizimlerimi göndermiştim diye ama sonra yazışmalardan 2023 senesi olduğunu buldum

CNC tezgahın limitasyonu sebebiyle de olsa küçük parça kesimi aslında oldukça da pratik bir imalat yöntemi olmuş. Büyük paneller kullanmadan da arcade kabin yapılabiliyormuş. Eğer bir pikap kamyonetiniz yoksa o parçaları kestirmek taşımak bir dert oluyordu...

Bu şekilde aslında parçaları küçük bir pakete koyup meraklısına kargolanabilir. IKEA mobilyası gibi. Tabi alıcısını daha bir sürü iş bekler ama olsun, kesim derdi olmaz en azından...

Tebrikler, tamamen bitmiş halinin de fotoları varsa onları da görmek güzel olur...

elinize sağlık

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 15, 2025, 16:46:16 ÖS »

Emeğinize sağlık. Özlediğimiz içerik.

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: