Evet, yıkılma devam ediyor. Sanırım küresel ekonominin komple çökmesi specchum'ların kafayı yemelerine sebep oldu.
Şu anda tartışma başlığı kilitlenmiş de olsa irc'de en çok konuşulan şey bu. Biraz önce Woody'de (specemu yazarı) forumda Ramsoft'u koruyanlara sinirlenerek kendini forumdan sildi

Hem phil'i (fuse'un yazarı) hem Dunny'i (zxspin yazarı) hem marko'yu hem de woody'i iyi tanıdığım için hepsinin hafif kaçık olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ama şimdiye kadar sıradan manyaklıklarının dışında iftirayla,yalanla dolanla işleri olmadı.
Şimdi öncelikle, tüm ramsoft sitesi archive.org'da mevcut zaten. Benim arşivimde de sitede host edilen tüm dosyalar mevcut (bkz. Blog). Başka yerlerde de çıkacaktır. Yani kaybedilen birşey yok. Ramsoft'un 2006'den bu yana *hiçbir* ürün çıkarmamış olması gerçeği de var. 2006'daki ürün de zaten basit bir recompile idi. Dos versionu win32 için (dos'ta uyumsuz olan özellikleri kapatarak) hızlıca compile etmişlerdi. Aslında yaptıkları son update aslında 2003'de oluyor. Sitedeki dökümanların da çoğu yanlış (özellikle tstate countlar). Bir kısmı ise çok eski (1999'dan kalma). Bu açıdan bakınca pek zarar görünmüyor.
Fakat, RealSpectrum, birçokları tarafından hem eski bir alışkanlık olarak değerlendirildiği hem de şaşırtıcı olarak bazı özelliklerinin hala başka emulatörlerde bulunmaması sebebiyle seviliyor. Bu sebepten ingiliz emülatör yazarlarına yüklenildi. Kabul etmeliyim ki DOS tabanlı bir emülatör arıyorsanız RealSpectrum'dan iyisini bulamazsınız. Win versionu da dos versionunun aynısı bu arada. Yani Gui yok, yine CLI'den çalışıp menüleri içinde klavye yardımıyla gezmeniz gerekiyor. Dediğim gibi recompile.
Şimdi kendi bakış açım şöyle: Ben ramsoft'u dangalak olarak kabulediyorum, çünkü kişisel çatışmalar sonunda kendi işlerini yayımdan çekerek komüniteyi cezalandırma yoluna gidiyorlar. Bu düşüncedeki bir grubun bu topluluğa faydası beklenemez. Yine de Luca ile yüz yüze konuşmak isterdim ve sorardım "Bu ingilizler seninle neden bukadar uğraşıyor? Osiloskop kullanmayı bildiğindan değil ya?".