Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amstrad Amstrad dediniz...  (Okunma Sayısı 10447 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mart 15, 2009, 16:06:42 ÖS »

Amstrad Amstrad dediniz beni de merak ettirdiniz. Ozayturay arkadasin yeni Amstrad'ini adam etme calismalarini filan da izledikten sonra, Alcofribas'in bahsettigi siteden bir DSK dosyasi indirip cift tiklayinca SPIN'de acildigini ve SPIN'de +3 emulasyonu uzerinden icerigini okuyabildigimi gordum.  Yani tipki gercek Amstrad diskleri ile Sinclair +3 disklerinin uyumlulugu gibi Amstrad Emulatorlerinin DSK dosyalari da Spectrum +3 emulatorlerinin DSK dosyalari ile format olarak uyumluymus. Daha once bir mesajda ise Alcofribas amstrad 464 icin k7zx programi kullanmaktan soz etmisti. Bu durumda TZX, TAP, SNA ve Z80 gibi dosyalar da mi Amstrad ile Sinclair emulatorleri arasinda uyumlu yani? Benim bildigim K7ZX, sinclair emulator dosyalarini tekrar ses (wav/mp3 vs) haline ceviriyordu.

Eh, bunca meraktan sonra bir Amstrad emulatoru kurmaya karar verdim. Hangi emulator'u kurmami tavsiye edersiniz?

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 15, 2009, 16:22:29 ÖS »

Emulator olarak kullandıklarım şunlar Winape ve WinCPC.

Amstrad'ın kendisi +3 disketlerini veya tam tersi şekilde +3 de Amstrad disketlerini okur. Bunlar zaten kuzen sayılıyorlar.

Tape dosyaları bir yere kadar uyumlu. SNA dosyaları yüklenmez. Ama sonuçta hiçbiri çalışmaz.

86-87 gibi bir zamanda ACU dergisinde "ZX Spectrum kasetlerini CPCde nasıl okutursunuz" gibisinden bir makale okuduğumu hatırlıyorum. Tabii sadece okutmak, çalıştırmak değil.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 15, 2009, 16:49:10 ÖS »

@Alcofribas

Amstrad oyunları daha çok hangi modları kullanıyor? Karakter ön ve arkaplan renklerinin ayarlanabildiği (Spectrum gibi) modu var mıydı Amstrad'ın? Yani daha çok 320x200x4renk veya 160x200x16renk bitmap modları mı, yoksa karakter tabanlı metin ekranı mı kullanılıyor?

Bunun cevabı C64 için çok basittir: 160x200 çözünürlükle 320x200 çözünürlüğün aynı anda kullanılabildiği Multicolor Character Mode'dur oyunların çoğunda kullanılan mod. Nadiren 160x200 çözünürlüklü multicolor grafik modu, çok nadiren de 320x200'lük Hires grafik modu kullanılır (rasterline interrupt'ları sayesinde farklı modların birarada kullanımını bir kenara bırakırsak).

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 15, 2009, 17:50:04 ÖS »

Baba oyunların çoğu 160*200*16 kullanıyor. Ama Speccy den port edilenlerin sayısı çok fazla ve bunlar da 320*200*4 kullanıyorlar. Farklı modları birarada kullanan oyunlar da mevcut ama bunların çoğunluğu temsil ettiğini söylemek mümkün değil. Tabii bu noktada 27 renklik bir paletten bahsettiğimizi de unutmamak lazım.

MCM benzeri bir mod yok ama birtakım tricklerle benzer şeyler yapılmış. Diğer cihazlardan port edilen grafiklerin büyük bir kısmı da 16bit dünyasından. Sebebine gelince, 8bitlerin çoğu CPCden düşük kapasiteli ve diğer taraftan da  C64den grafik portu 4*8lik blokdaki 1+3 renk kısıtlamasından dolayı pek cazip değil. Bu konuda benim bildiğim örnek Rainbow Islands var. Zaten renklere bakınca anlaşılıyor.

Speccy den port meselesi CPC yazılım arşivinin genişlemesine ve cihazın yaygınlaşmasına büyük katkı sağlamış ama aynı oranda da CPCnin gerçek kapasitesinin keşfinin önü tıkamış veya geciktirmiş.

* r_islands.png (18.81 KB, 384x272 - Görüntüleme: 1438 kez.)

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 15, 2009, 18:43:29 ÖS »

86-87 gibi bir zamanda ACU dergisinde "ZX Spectrum kasetlerini CPCde nasıl okutursunuz" gibisinden bir makale okuduğumu hatırlıyorum. Tabii sadece okutmak, çalıştırmak değil.

Bu dediğim makale de şuydu sanırım:

http://www.amstradcpc.com/docs/cpc/ZX_LOADER.7z
« Son Düzenleme: Mart 15, 2009, 21:27:34 ÖS Gönderen: Alcofribas » Logged

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 15, 2009, 18:46:43 ÖS »

Bu ustteki rainbow islands resmi siradan bir 6128'de gosterilebiliyor mu yoksa 6128+ mi gerekiyor? Spectrum kafayi kirsa gosteremez boyle renkli birsey. Bence spectrum'un en zayif yonu ATTRibute clash denen illet.

WinApe indirip kurcalayayim biraz
« Son Düzenleme: Mart 15, 2009, 18:48:30 ÖS Gönderen: memrah » Logged
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 15, 2009, 19:24:46 ÖS »

Bildiğin basit bir CPC(464-664-6128) gösterir bunu. CPC nin en güzel yanı renk gösteriminde blok cinsi bir sorununun olmaması. Rainbow Islands resmini, aslında başarısız olduğu için koymuştum Daha doğrusu CPC ye C64 den aktarılınca böyle birşey çıkıyor gibisinden. CPC grafiklerine şu başlıkta örnekler vermiştim.

Ben örnekleri verirken CPC plus serisinden mümkün olduğunca uzak duruyorum. Çok güzel ve yetenekli bir cihaz olmasına rağmen CPC dünyasındaki yaygınlığı az ve konumu özel olduğundan dolayı, Plus serisini diğerleri ile kapıştırmak haksızlık olur. CPC plus yeteneklerini biraz görmek görmek istersen Sappy isimli demoya bakabilirsin.

Normal CPC grafiklerine birkaç örnek daha:

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 15, 2009, 19:47:20 ÖS »

Yukarıdaki resimler haricinde bir de çeşitli hilelerle cihazın sınırlarını zorlayan birşey göreyim dersen Climax isimli demoyu tavsiye ederim. CPC 464 de bile çalışıyor ve photorealistic resimlerle dolu. Emulatörde çok verimli değil fakat yine de görmeye değer.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 15, 2009, 20:13:01 ÖS »

@Alcofribas
"Blok" problemi mi? O kadar kusur kadı kızında da olur canım
C64 grafikerlerine bir de bu gözle bakmak lazım bu arada.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 15, 2009, 20:26:35 ÖS »

WinAPE calistirdim ama default olarak CPC+ emulasyonu yapiyor bu. 256+64 RAM, 256K RAM disk vs gorunuyor. Bunu ciplak, siradan bir 6128'e cevirmek icin enable plus features'i kapattim, reset atinca siyah ekranda takildi. Bunun uzerine RAM'i 128K yaptim, ROM olarak da OS6128'i ilk slot'a aldim, PARADOS'u sildim. Lower'da OS6128 var, Upper'a BASIC 1-1 mi gelecek? Ya diger slotlar ? Stok bir 6128 haline getirmeye calisiyorum.
« Son Düzenleme: Mart 15, 2009, 20:40:44 ÖS Gönderen: memrah » Logged
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 15, 2009, 20:30:09 ÖS »

Bence onun rom ayarları ile falan oynama şimdi. Normal CPC emulasyonu için WinCPC kullan. Plus istersen de Winape kullanırsın. Rom dosyalarını da kurcalamamış olursun.

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 15, 2009, 20:39:42 ÖS »

Kendi sorumun  cevabi Lower: OS6128, Upper 0 BASIC1-1, Upper 7 AMSDOS olacakmis. Ilginc ROM bank'leri var tabi, Spectrum +3'e hic benzemiyor dogal olarak.
Sonuc olarak emulasyon calisti bu konfigurasyonla.
Enable Plus features'i kapattim, RAM Disk'i kapattim, 128K RAM, multiface vs kapali. Sanirim yeterince stock bir 6128 olmustur artik.
« Son Düzenleme: Mart 15, 2009, 20:42:02 ÖS Gönderen: memrah » Logged
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mart 15, 2009, 20:54:04 ÖS »

Lower -> OS6128
UPPER 0 -> BASIC1-1

diğerleri boşken çalıştı bende.

Edit: UPPER 7 -> AMSDOS olmazsa disketleri görmüyormuş.  Masum
« Son Düzenleme: Mart 15, 2009, 20:57:19 ÖS Gönderen: ozayturay » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 15, 2009, 20:56:53 ÖS »

İşte bunun için wincpc kullan demiştim. Plus ve normal arasında geçiş yapmak Zx spin'deki cihaz seçimi kadar basit değil winape de. Bir de uyumluluk açısından bazı iyi yanları var wincpc nin.

Lower -> OS6128
UPPER 0 -> BASIC1-1

diğerleri boşken çalıştı bende.

Ozay o dediğin şekilde disketten yükleme yapamaz. Sadece teyp bağlı gibi davranır.

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mart 15, 2009, 21:26:27 ÖS »

Farkettim.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: