Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga 500 ide yapıyorum 40 adet 1 temmuza kadar biter
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga 500 ide yapıyorum 40 adet 1 temmuza kadar biter  (Okunma Sayısı 2276 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
EMREZ
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 11, 2009, 15:11:58 ÖS »

Arkadaşlar bu projeye el attım, 50 usd civarında olacak tanesi isteyen arkadaşlar forma yazarsa sevinirim. Temmuz başı yetiştirmeye çalışacağım. yeterli talep olması durumunda yapılacaktır. 15 adet kadar.
Not: Projenin aynısı değildir telif hakkından dolayı benzeri ve daha kalitelisi.

http://amiga.erkan.se/index.php/internal-amiga-500-ide-hard-drive-controller-from-finland/
« Son Düzenleme: Haziran 11, 2009, 17:00:45 ÖS Gönderen: EMREZ » Logged
Mathman
Üye

Bildiğin Düz Pazarcı

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 11, 2009, 16:42:59 ÖS »

Ben istiyorum 1 adet

Xbox360 Gamertag: haldunabi
ozkano
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 11, 2009, 17:31:04 ÖS »

@emre telfonda gorustugumuz gibi pcb yi bence bir gor, pek burda hobi amaçlı yapılacak bir pcb değil, bir kere precision soket kullanıldıgı için pcb kalın olmuyo, precision ın uzun bacaklıları var ama burladar bulmak biraz zor

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 11, 2009, 17:32:17 ÖS »

Bu tür projeleri hayata geçirecek birine ihtiyacımız var. Birçok kişi faydalanmak ister... Ama burada en büyük çekince ve soru işareti, projelerin ne kadar bağımsız olduğu... Eğer birilerinin projeleri kullanılacaksa da, izin istemek, onay almak en güzeli...

Yapılacak proje için dahi başka bir projeyi göstermek bence çok doğru değil...

http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/ide68k.html

Projeyi hayata geçirip, ilgili bir web sitesi hazırlayıp, detayları paylaşıp, böyle bir yola çıkmak, ya da kullanılacak projeyi gösterip, ilgiliden onay ve izin alındığını gösterip, işe başlamak herkes açısından en doğrusudur diye düşünüyorum...

EMREZ
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 11, 2009, 17:35:15 ÖS »

Özkan 40 pin iğne ucu entegre pinleri için uzatma soketleri var karaköyde görmüştüm telefonunu bulamadım ama pahalı olduğundan elinde kaldığını düşünüyorum tanesi 2$ civarındaydı.neredeyse 1cm. önce bunları temin edeceğim.
MeG
Üye

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 12, 2009, 09:50:49 ÖÖ »

Ben işin talip olma kısmındayım.. Kesinliklen alırım...

Arda
Üye

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 12, 2009, 14:57:53 ÖS »

Bu tür projeleri hayata geçirecek birine ihtiyacımız var. Birçok kişi faydalanmak ister... Ama burada en büyük çekince ve soru işareti, projelerin ne kadar bağımsız olduğu... Eğer birilerinin projeleri kullanılacaksa da, izin istemek, onay almak en güzeli...

Yapılacak proje için dahi başka bir projeyi göstermek bence çok doğru değil...

http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/ide68k.html

Projeyi hayata geçirip, ilgili bir web sitesi hazırlayıp, detayları paylaşıp, böyle bir yola çıkmak, ya da kullanılacak projeyi gösterip, ilgiliden onay ve izin alındığını gösterip, işe başlamak herkes açısından en doğrusudur diye düşünüyorum...

Sevgili lw3d,
burada açık olan bir durum var ki bunu bir eleştiri olak söylemiyorum, bu türk usulü bir ticari hamle.

Emre yaptığı projelerin satışa açık olmadığını ve ordan burdan çırpma olduğunu çok iyi biliyor, fakat türkiyede bu projeleri gerçekleştiren başka adam olmamasından dolayı ortaya çıkan "hoşgörü"den faydalanıyor.

Jeff kendini de yırtsa, mika leinonen donunu kafasına geçirip cgtr'yi protesto etse hatta se'li erkan "arkedeşler projektemi yimeyin" dese de EmreZorro bu kartları üretmeye devam edecek.

Burda benim kafamı kurcalayan kısım bu durumun etik-dışı ya da ahlaki olup olmadığı. Buradan bakınca bu projelerin detayları internette mevcut. Kendi kendinize yapmak isterseniz bedava. Satıp kar edemezsiniz deniyor. Fakat çoğu ciddi elektronik bilgisi ya da toplu üretim gerektiriyor aksi halde çok pahalı oluyor.

Bu durumda birisinin "ben bunları üreticem" olayına soyunması ve ürettiklerini satmasından başka çözüm olmuyor. Bence emre "yok bu projeyi ben keşfettim" martavalını ortaya atmasından ziyade, projenin gerçek sahiplerine kar'ın küçük bir bölümünü gönderse sorun çözülebilir. Elbette bu düşük rakamlı satışlarda (15 adet kart bana komik geliyor) ne kadar kar edilebilir o da ayrı konu.

Diğer taraftan başkasının emeğiyle üretilmiş bir çalışmanın da satılması ciddi problem. Bu "açık kaynak" olayının kökeni. Eğer birileri açık yapıt'tan kar etmeye başlarsa sistem çökecektir. Ve işte bunlardan birini kendi örneğimizde gördük, Tolga yaptığı projeyi resmen "projeyi açmayacağım" diyerek kapalı yaptı. Tabiiki bu onun hakkıdır, birisi çalıp çırpsın istemiyor. Fakat kendisi de üretmiyor/üretemiyor/vakti yok.

Dolayısıyla, emreZ'in direkt olarak emulasyon piyasasına faydalı değil zararlı olduğunu canlı canlı izliyoruz. EmreZ'den alışveriş ettiğimizde kendi emülasyon camiamıza dolaylı zarar verdiğimizi gözden kaçıramayız.

Sonuç olarak emre'nin ürettiği aygıtlardan edinmek istememe karşın, etik olarak doğru bulmadığım ürünleri almak istemiyorum. Bunun için emre'nin doğru bir iş yapıp kazancının bir kısmını proje sahibiyle paylaşmasını, sonucunda da vicdanen rahatlamasını bekliyorum. Bunun yerine Özkan'ın büyük bir heves ve samimiyetle, kar amacı gütmeden ürettiği boardlardan almayı, bir elektronikçiye domalıp parçaları birleştirtmeyi tercih ediyorum.

Neyse bu sorunlar ortada ihtiyaçlar belirli ve çözümler de belirgin iken harekete geçilip geçilmeyeceği ayrı bir konudur.

Son olarak bu mesajımı emrez'e yöneltilmiş eleştirel bir metin olmadığını, tam tersi bu durumda neler yapılmalı diye sorgulayan, cevap arayan bir metin olduğunu bildiririm.

Sözlerimi burda noktalarken, hepinize iyi, güzel bir gün diliyorum.
esen kalın.
« Son Düzenleme: Haziran 12, 2009, 15:03:42 ÖS Gönderen: Arda » Logged

ozkano
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 12, 2009, 15:25:41 ÖS »

bence bu işe başlamadan önce projenin sahibi ile konuşması gerek, zaten eleman kartı 50€ ya kendisi satıyor,

ben emre ye söledim, yine başın ağrıyacak diye,

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
EMREZ
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 12, 2009, 15:30:51 ÖS »

Paraya ihtiyacım yok Arda ancak projenin maliyeti çok tek bir pcb içinde 200 tl veriyorum . amacım maliyeti düşürmek, kar ettiğimi sanıyorsanız bunları yapmak için aldığım techizatları ve malzemeleri atari ve amiga cihazların ve bozduklarımın resmini göndersem sanırım durum netleşecektir, başkası ben yaparım derse bu cihazlar banada lazım seve seve alırım en azından kafa yormam. Yapmak isteyen arkadaş varsa yardımda ederim. 1 tane yapmak istersen maliyeti en az 300 tl ye geliyor burada elektronik malzeme yok baskılı devre seri üretimde faydalı sadece. Umarım ne demek istediğim anlaşılmıştır, aynısını yapıyorum dersem telif hakkı v.s. başımız ağrır, ayrıca yurt dışından alacaktım burada 200 tl a590 verene kadar bu daha iyi dedim ancak 17 tane yapmış ve hepsi bitmiş. Biri bana a590 100 tl ye satsa alırım ve bu aletleri yapmam, ben standart 10 15 pcb bastırıyorum bu çift tarafılı çok pahalı. Takdir sizlerin.
tolga abaci
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Haziran 12, 2009, 16:14:58 ÖS »

Belki bu bir detay ama, Jeff'in projesi GPL olduğu için, Emre'nin iki şartı yerine getirmesi bunu üretip satabilmesi için yeterli: 1. Orjinal copyright'i koruması, 2. Kendi kodunu da açması. Bu iki koşul yerine geldiği sürece sorun yok.

Ama her proje için lisans koşulları farklı ve bazı projeleri lisans elvermediği için üretmek mümkün değil. Bir projenin daha gelişmişini üretip böylece telif hakkı olayından kurtulma diye birşey de söz konusu değil, bunu da yeri gelmişken söyleyeyim.

Çoğu zaman projelerin kodunun açık yapılması iki sebepten dolayı oluyor. Birincisi, insanların kendi kullanımları için kendileri projeyi üretmeleri için. İkincisi de kodu vs. inceleyip öğrenebilmeleri için. (Bir de gizli bonus sebep: ne şahane kod yazmışım diye hava atmak için Dil çıkaran)

Ben de açıkçası Arda'nın söylediği gibi suistimalden çekindiğim için projeyi açmadım. Üretilsin istiyorum açıkçası, ama şu durumda bunu benim ayarlamam gerekecek gibi duruyor.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
EMREZ
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 12, 2009, 17:08:34 ÖS »

Tolga ingilizce yazışma konusunda zayıfım bazen güzel ifadeler kullanıyorum ama bazen ne yazdığımı google den türkçeye çevirince ben bile anlayamıyorum Masum) Burada ne yapmam gerekiyor belirtirsen onu yapalım, 8 mb ram + ide ikisini tek boarda yapmayı düşünüyorum, 8 mb a600 ve 500 için olabilecek şekilde çizdim bitti sayılır ideyi malzemelerin hepsi olduğundan birebir yaptırmayı düşünüyorum, 68000 işlemci üstüne çok güzel header gördüm varsa önce ona yarın bakacağım yoksa bir sürü pin olacak yada ince devre yaptırmalı ama piyasada 0,20 mm varsa bile yapan yer yok.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Haziran 12, 2009, 17:14:46 ÖS »

Arda'nın dediklerine bende aynen katılıyorum...Aynı şeyleri düşünüyoruz. Bir yandan kendim yapamıyorum, yapsam bile maliyet yüksek olacakken, diğer yandan toplu üretim durumunda lisans aykırılığı söz konusu olabiliyor. Ama bunların hiçbiri projeyi geliştiren insanların emeklerini suistimal etmek için yeterli değil. Bu proje XXX'in şu adresteki projesidir...Ondan alınmıştır demek bu kadar mı zor? ya da böyle bir projeye kalkıldığında, XXX'e mesaj atıp, ticari amaçla olmamak kaydıyla commodore.gen.tr'deki 40 üye için böyle birşey yapmamız mümkün mü? Ticari olarak satışı yapılmayacak, bize izin vermen için ne yapmamız gerekir die sormak bu kadar mı zor?

Bence değil...Eğer olmuyorsa da, olmasın...Aramızdan biri proje üretene kadar kullanmayız... En azından, proje hırsızına çıkmaz adımız...

tolga abaci
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Haziran 12, 2009, 19:44:24 ÖS »

Bu projenin sayfalarını inceledim ancak lisans durumu ile ilgili bir bilgiye rastlamadım. En doğrusu Gökhan'ın da dediği gibi projeyi geliştiren kişiyle irtibata geçmek. Şöyle bir mesaj olabilir sanırım:

"I would like to have your permission to manufacture your ide68k project for members of the Turkish commodore.gen.tr community on a non-profit basis. I have not come across any information on the license terms on your project pages, which is why I am writing to you. About 40 boards will be produced."

Dediğim gibi lisans ile ilgili bir bilgi olup da benim gözümden kaçmış olabilir, eğer bir yerlerde birşeyler gören varsa söylesin de adama rezil olmayalım Gülümseme

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
EMREZ
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Haziran 12, 2009, 19:56:29 ÖS »

Selam Tolga yardımın ve samimiyetin için çok teşekkür ederim, maili firstname.lastname@tut.fi adresine attım, gerçi 40 adet yazdık 5 adet işlemci getirtiyorum çinden hayırlısı ile olursa mailede olumlu yanıt alırsak 35 tane daha alırım, toplu alınca 0,35 $ 150 adette ancak tek tek alınca 8-10$ civarında. sağlık olsun,
Saygılarımla.
Arda
Üye

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Haziran 12, 2009, 22:25:09 ÖS »

Burada ne yapmam gerekiyor belirtirsen onu yapalım

Jeff'in projesi GPL olduğu için, Emre'nin iki şartı yerine getirmesi bunu üretip satabilmesi için yeterli:
1. Orjinal copyright'i koruması,
2. Kendi kodunu da açması.
 Bu iki koşul yerine geldiği sürece sorun yok.

Oh ne güzel, GPL miş.

1.Aşağıdaki orjinal copyright, senin elinde bulunan, modifiye edilmiş kaynak kodunun başına eklenmeli:
Alıntı sahibi: Jeff_HxC2001
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Copyright (C) 2006, 2007, 2008, 2009 Jean-François DEL NERO

This file is part of HxCFloppyEmulator.

HxCFloppyEmulator may be used and distributed without restriction provided
that this copyright statement is not removed from the file and that any
derivative work contains the original copyright notice and the associated
disclaimer.

HxCFloppyEmulator is free software; you can redistribute it
and/or modify it under the terms of the GNU General Public License
as published by the Free Software Foundation; either version 2
of the License, or (at your option) any later version.

HxCFloppyEmulator is distributed in the hope that it will be useful,
but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
See the GNU General Public License for more details.

You should have received a copy of the GNU General Public License
along with HxCFloppyEmulator; if not, write to the Free Software
Foundation, Inc., 51 Franklin St, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301 USA
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

2.Elindeki kaynak kodunu (antrobot'un modifiye ettiği son halini) JEff'e e-mail atarak dağıtılmasını sağlayabilirsin. ve insanlar senin bu projeye yaptığın katılım için sana teşekkür edecek, minnettar kalacak, ya da senin eklediğin kısımları daha da geliştirerek, düzelterek projeyi daha iyi bir noktaya getirmeye çalışacaklar.

Bu bir imece, yardımlaşma, daha iyiye ulaşmanın en güzel yollarından biri. Herkes ortaya birşey koyuyor, herkes kazanıyor. Bu iki durumu gerçekleştirdiğinde yaptığın şeyi ister üret ister sat. Kimse gık demez.

Bundan sonraki projelerini de lisans kısmını iyice araştırıp, samimiyetle yaparsan burda iyi bir alıcı kitlesi oluşturacağına inanıyorum.

Son olarak lisanslar hakkında daha önce yazdığım blog başlığımı okuyabilirsin:
http://arda.veanewmedia.com/blog/item/14

Gördüğün gibi GPL kodu kendi kaynağını açmadan kullanmanın yöntemleri var, fakat tahminen bu jeff'in projesinde ciddi değişikliğe sebep olacaktır.
« Son Düzenleme: Haziran 12, 2009, 22:33:33 ÖS Gönderen: Arda » Logged

Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: