Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Alp Yener de ne olaki !!?  (Okunma Sayısı 28060 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 27, 2007, 19:10:16 ÖS »

Alp Yener denen şahsın bilgisyarla ilk tanışması 1986 yılında komşusunun C64 alması ile olmuştur. Tabi yaptığı hatanın farkına varan komşu Alp Yener'in 1988 de ilk bilgisayarına (Vestel MSX) kavuşabilmesi için elinden gelen desteği esirgememiştir.
1989'a kadar MSX ile oyun oynayan Alp iyice ısınan bilgisayarı 5-10 dakika dinlendirmesinin hiç de fena bir fikir olmadığını düşünüp uyguladıktan sonra, bilgisayarı açtığında artık biraz program yazayım demiş ve ilk amatör programını o sıralarda yazmıştır. MSX Basic ile yazılmış birkaç oyunu da bulunan Alp bu oyunların birer kopyasına hala sahip olamadığı için üzülmektedir.
Alp Yener, Vestel MSX'inin 1991'de son nefesini vermesinden sonra, dergilerde görüp içten içe bir sevgi beslediği Amiga 500'e kavuştuğu sıralar Amiga'nın daha sonra hayatının bir parçası olacağını aklının ucundan bile geçirmemiştir.
Amiga ile tanıştığı günlerde aynı zamanda AMOS ile de tanışan Alp, MSX'te yazdığı programlardan çok daha iyilerinin bu AMOS denen meretle yazılabildiğini görünce dünya ile olan bağlantılarını bir süreliğine kesme kararı almıştır. Küçük tefek oyunlar, introlar yazan Alp 1993'te yazmaya başladığı Digital Tv Set isimli program sayesinde TV yayıncılığı ile tanışmış ve "amaneeyy, Amiga sayesinde iş güç sahibi de oldum" demiştir. Digital Tv Set'in 1.0 versionunu 1994'te bitiren Alp Yener yazdığı programları o devre göre iyi fiyatlara sattığında şaşkınlığını gizleyememiştir: "Ülen Amiga, bu ilk 250$ ile ne istersen alıcam sana" sözü Alp Yener'e aittir.
1996 (veya 1997) yılında PC! dergisinde gördüğü bir yazıda Amiga'ya cdrom bağlanabildiğini öğrenen Alp, geçirdiği şoku kısa sürede atlatmış ve Amigart kurucuları Güvenç Kaplan ve Sinan Gürkan ile o akşam tanışmıştır. Birkaç gün sonra 2mb ramli ve 020 işlemcili, hdd'li, cdromlu A1200'ü ile internete girmeye başlayan Alp, kendini Türk Amiga camiasının içinde buluvermiştir. irc.prizma.net.tr #amigart kanalını ikinci adresi olarak benimseyen Alp Yener, www.geocities.com/Vienna/6344 adresinden ve PC! dergisinden Amiga ile ilgili tüm gelişmeleri takip etmiş, yeni çıkan ve Joy Bilgisayar tarafından Türkiye'ye de 10 adet getirilecek olan PPC kartlardan birine sahip olması gerektiğini düşünerek harekete geçmiş ve artık PPC'li bir A1200 sahibi olmuştur. Daha sonra A1200'ünü BVision, Power Tower gibi cicilerle mutlu eden Alp, www.amigart.com adlı sitenin kapanmasının ardından harekete geçmiş ve artık dağılma noktasına gelen Türk Amiga kullanıcılarını www.amiga.gen.tr sitesinde bir arada tutmak için çaba sarfetmiştir. Amigart.com ve Amiga.gen.tr sayasinde birçok dost ve düşman edinen Alp, AmigaNG hikayeleri dinleyip herkes gibi hayal kırıklığı yaşadıktan birkaç yıl sonra kendini bir AmigaOne sahibi olarak avutmuştur. OS4 Prerelease 1'in çıkması için beklenen birkaç ay geçmek bilmemiş, bu sırada az buçuk linux tecrübesi edinilmiştir. MacOS X ile de bu sıralar tanışan Alp en güzel işletim sisteminin kendi işletim sistemi olduğuna kanaat getirmiş ve halen AmigaOS 4.0 ile mutlu mesut bir hayat sürmeye devam etmektedir.
DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 27, 2007, 23:27:36 ÖS »

okurken hikaye gibi okudum.Mutlu son Bi yastıkta kocayın

Şaka bi yana aramıza katılmana en çok sevinenlerden biriyim Alp Hocam.

Hoşgeldin

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 28, 2007, 16:24:02 ÖS »

Alp Os4 nasıl temin debiliriz en azınan beta sını

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 28, 2007, 16:52:38 ÖS »

bildigim kadariyla Amiga Inc OS4'u official olarak satisa sununcaya kadar beklemek zorundasiniz. Alp'in betayi vermesi illegal bir durum olusturacaktir. Bence Alp'i fazla sikistirmayalim bu konuda.

Retro Hincal Uluc
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 28, 2007, 18:35:40 ÖS »

AmigaOS 4'ü şu anda sadece AmigaOne sahipleri ve betatesterlar kullanabiliyorlar. OS4 çalıştırabilecek bir hardware piyasaya çıktığında OS4 satışları da başlayacaktır. Bahsedilen OS4'ün illegal olarak temin edilip kullanımı ise ben o soruyu duymamış olayım. 
tabu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 28, 2007, 22:40:15 ÖS »

bu filmi seytermiştim ben hatta dvd si çıktı onun renkli 10 sene önce
ama bi türlü mutlu son olmuyo yaw

Halen commodore ve amiga servisi...4000 cyberstormppc 604e\233mhz\060\66mhz\cybervision3D+A2000 gvp 040 combo\egs spectrum24+A3000 030\IV24\Retina z3+A1000+CD32+A600 2mb ram\4 gb hdd+CDTV+\pegasos2\spectrum heatsink\much more.
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 28, 2007, 22:55:25 ÖS »

@Tabu

Amiga'cı dediğin beklemesini bilir. 10 yılsa 10 yıl. 20 ise 20. Bizim için çok küçük zaman birimleridir bunlar. Senin gibi eski bi Amiga'cıya yakıştıramadım bu isyan kokan sözleri 

Hayata geçirilmiş prototip boardlar var, hatta bunların bazısının üzerinde OS4 çalıştırıldığına dair söylentiler de var ancak boardu avucumuzun içine alamadıktan sonra söylenti olarak kalıyolar maalesef. Bu arada SAM çok şeker bi kart, bi tane almazsam gözüm açık gidebilirim. Bekliyoruz işte anlayacağınız. Hayatımız beklemekle geçiyor... 
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 29, 2007, 19:54:20 ÖS »

selam Alp hosgeldin

Ben izninle tam bir amiga cahili olarak kafami kurcalayan birseyi sormak istiyorum.

Simdi gordugum kadariyla bu guncel amigalarla ilgili donanim ve yazilim gelistirmeleri hayli uzun suruyor ve bu sIk sIk espri konusu oluyor. Lakin bu olaylar Amiga sirketince gelistirildigi icin de acik kaynak (veya acik donanim tasarimi) degil. Bu yuzden dunyadaki amator Amigacilar ordusundan cok katkisi olabilecek hackerlar kendileri gelistirip olayi hizlandiramiyor degil mi? Yanlis biliyorsam duzeltin lutfen.

Benim merak ettigim nokta su dunyada birileri mutlaka independent bi development dallanmasi yapmis olmali. Birileri Amiga icin acik kaynak donanim/yazilim gelistiriyor olmali. Boyle seylerden bahsedildigini hic duymadigim icin merak ediyorum. hic amiga kullanicilarinin gelistirdigi isletim sistemleri falan yok mu. Veya birilieri linux port etmeye calismiyor mu. Boyle seyler yapmak kanunen mumkun degil mi? Nedir? Amigacilar nasil bu kadar sabirli olabiliyor

Ikinci bir soru duz A1200 icin workbench disinda isletim sistemi var mi? OS4 denilen olayin daha eski versiyonlari (OS1, 2, 3 ?? ) calisiyor mu.

Cevaplar icin simdiden tesekkurler ve saygilar

Mathman'e not: Bak abi burda bilgiye aciz "sen hala dergi cikaricam kimse okumayacak diyorsun"
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 29, 2007, 20:25:46 ÖS »

aslında ben de 1-2 yıldır amiganın yeni hareketleri konusunda ilgisizim. En son amiga inc. cep telefonları için Jackpot sürmüştü piyasaya, o noktada koptum ben. artık olay komediye dönüştü çünkü.
bu ne ya bu ne?!! sinirlendiriyolar adamı:
http://www.amiga.com/shop/?PHPSESSID=9964ba81f0686c744c1d3e91fd9966e2

açık kaynak os var olmalı. PPC Linux var başta. Aros diye acaip bişey var, sanırım pc üzerinde çalışan bir amigaOS. Kapalı kaynak morphos var o da iyiydi takip ettiğim zamanlar. Os4 dışında çok yeni bir haber olduğunu sanmıyorum ya..

coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 29, 2007, 20:52:29 ÖS »

Nightlord Alp'e sormus sorulari ama hafif hijack ederek bir seyler patirdatmak istiyorum

Simdi gordugum kadariyla bu guncel amigalarla ilgili donanim ve yazilim gelistirmeleri hayli uzun suruyor ve bu sIk sIk espri konusu oluyor. Lakin bu olaylar Amiga sirketince gelistirildigi icin de acik kaynak (veya acik donanim tasarimi) degil. Bu yuzden dunyadaki amator Amigacilar ordusundan cok katkisi olabilecek hackerlar kendileri gelistirip olayi hizlandiramiyor degil mi? Yanlis biliyorsam duzeltin lutfen.

Dogru biliyorsun. Ama durum sandigindan biraz daha karisik. Amiga Inc, OS4'u yazma gorevini Hyperion denen almanya bazli bir firmaya verdi. Ayni sekilde bu isletim sistemini calistiracak hardware'i uretme goveride ingiltere'deki Eyetech firmasina verildi. OS4 blindigi gibi uzun sure cikamadi. Bu sure zarfinda binbir turlu yilan hikayesi, bug'li boardlar, amiga one'in kullandigi articia cipsetini ureten MAI logic'in batmasi gibi sebeplerle Eyetech amiga one uretiminden vazgecti. Su anda Os4 hazir, hyperion en sonunda son surumu sundu fakat komik bir sekilde isletim sistemini calistiracak hardware yok. Amiga one uretimine buyuk bir ihtimalle devam edilmeyecek, bunun yerine Troika isimli baska bir firmanin uretecegi Amy isimli board dedikodulari var, bir takim baska board projeleri daha var ama bunlarin herhangi birinin Os4 calistirabilmesi icin gerekli lisansi Amiga Inc'ten alip almadigida mechul (Evet boyle bir sorun var, Amiga Inc her onune gelenin Os4 calistirmasini istemiyor, cok korkuyorlar Os4 kopyalanip cogaltilmasindan). Gerci ben son donemlerde baydigimdan fazla takip etmedim, Alp daha taze bilgileri verecektir.

Benim merak ettigim nokta su dunyada birileri mutlaka independent bi development dallanmasi yapmis olmali. Birileri Amiga icin acik kaynak donanim/yazilim gelistiriyor olmali. Boyle seylerden bahsedildigini hic duymadigim icin merak ediyorum. hic amiga kullanicilarinin gelistirdigi isletim sistemleri falan yok mu. Veya birilieri linux port etmeye calismiyor mu. Boyle seyler yapmak kanunen mumkun degil mi? Nedir? Amigacilar nasil bu kadar sabirli olabiliyor

Amiga one'larda ppc linux surumleri calisiyor zaten. Bunun disinda amiga one icin kimsenin os yazmaya kalkacagini sanmiyorum cunku olu bir platform. Os4'u calistiracak yeni platformun ne olacagi konusu kesinlestikten sonra belki bir anlami olabilir. Bu arada Os4 icin independent yazilim gelistirenler var, bildigim kadariyla os4depot bu is icin var.

Ikinci bir soru duz A1200 icin workbench disinda isletim sistemi var mi? OS4 denilen olayin daha eski versiyonlari (OS1, 2, 3 ?? ) calisiyor mu.

Duz bir Amiga 1200'de Os4 calismaz zaten, Os4 sadece ppc islemciler icin gelistirilmis bir isletim sistemi. Duz Amiga 1200'lerde workbench 3.0 serisi kullaniliyor. PPC turbo kartiniz varsa morphos ve Os4 deneyebilirsiniz (tabiki PPC linux surumlerinide). Bunlarin disinda 68k linux surumleri var. Ancak bunlar duz amiga 1200'de calismiyorlar, cunku linux kerneli yanlis bilmiyorsam virtual memory icin illa da MMU istiyor, bu da standart 1200 lerdeki  68020 islemcisinde bulunmuyor. 68030'larda MMU oldugu icin 68030 veya uzeri islemci gerekiyor.

Retro Hincal Uluc
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ocak 30, 2007, 00:35:30 ÖÖ »

@nightlord

Aslında arda ve coze yazılması gereken ne varsa yazmışlar. Üstüne eklenebilecek çok fazla da birşey yok ama ben yine de bi iki satır karalayıp dertleşeyim sizlerle.

Önce independent development dallanmasından bahsetmek isterim. os4depot.net diye aminet tarzı bi organizasyon var. OS4 için ne çıkıyorsa bu tarlada yetiştiriliyor. Olması gerektiği kadar bir yoğunluk olmasa da zaman zaman dişe dokunur birşeyler üretiliyor. Peki nerde bu dallanmayı yapması gereken dallamalar. Pegasos boardu ilk çıktığı günden itibaren Amiga için o sıralar düzgün birşeyler üretebilen veya üretebilecek kapasitede olan ne kadar adam varsa hepsine birer adet 'bedava' Pegasos anakartı gönderildi ki üretecekleri her ne ise MorphOS için üretsinler diye. AmigaOS 4 ilk olarak buradan bi darbe yedi diye düşünüyorum. Tabii izlenen strateji(!)yi beğenmeyip Amiga'ya küsen coderlar da olmadı değil. (Bknz: Gürer 'madcat' Özen.) Geriye kim kaldı ise (herşeye rağmen hala çok iyi adamlar var) ellerinden geldiğince ve işlerinden güçlerinden vakit ayırabildikleri ölçüde birşeyler üretmek için çabalıyorlar. AmigaOS 4 M$ için korkulu bir rüya olmayabilir ama bence ölü bir işletim sistemi değil!

Gelelim Amiga Inc.'in ne yapmak istediğine... Amiga Inc. ne yapmaya çalışıyor anlayabilmek mümkün değil. Birkaç heyecanlı Amiga delisi çıkıyor üzerinde çalışabileceği bir donanım üretilmeyen AmigaOS4 için bir (hatta iki) anakart üretiyor. Dahası 'aha bak işte bunu yaptık' diye prototiplerini gösterecek duruma geliyorlar (yaptıkları hiç de fena işler değil hem de) ancak Amiga Inc. bunlara burun kıvırıyor. Herhalde OS4'ün turşusunu kuracaklar. Birşeyler peşinde koştukları hareketlerinden anlaşılıyor ancak ne yapmak istedikleri ile ilgili kimse birşey bilmiyor. Zaman akıp gidiyor. En fanatik Amiga'cılar bile artık umutsuzluğa kapılmaya başlıyor. Ortada atılmış somut bir adım yok!!! Artık iyi veya kötü bir hamle yapılmalı. Sam veya Troika için lisans ver, Efika'yı seç. x86'ya geç. Aslında bana kalırsa hepsini birden yap. Bakalım ne yapılacak diye bekliyoruz. Ne yaparlarsa yapsalar ama bişeyler yapsalar keşke...

AmigaOS 4.0 kullandığım için mutluyum. Kullanımı çok keyifli, çok çok hızlı, enfes bi işletim sistemi. Ancak ben firefox da kullanmak istiyorum. os4depot'taki yeni programları takip edememek istiyorum. Bi MPlayer güncellemesi için aylarca beklememek istiyorum. Ben de dertliyim yani.

Bu arada AmigaOne üzerinde kullandığım işletim sistemleri şunlar:
Amiga OS 4.0
PPC Linux (Debian)
MacOS 9.2
MacOS X 10.3
..ve hdd'de kurulu bikaç eğlencelik sistem daha (Windoze 3.1, STOS, OS 3.5 vs...)

Belki ben de Mathman'den ilham alıp domOS falan yaparım kendime. Hatta belki x86'ya da port edip M$ ile savaşa girerim.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ocak 30, 2007, 02:28:02 ÖÖ »

cevaplar icin tesekkurler. bu noktada pegasos nedir ve niye boyle bir ayri platform ilerlemis. AmigaOne vs Pegasos olayi nedir gibi sorular geliyor akla ama bunlari tembellik etmeyip internetten arastirmak sanirim daha sorumlu bir hareket olacak
MagicAmiga
Deneyimli

O n L y A m i g A

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 31, 2007, 01:15:20 ÖÖ »

selam alp welcome supermantar

A 500 HD8+ GVP
peandoas
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 31, 2007, 01:19:50 ÖÖ »

peki ustalar, neden birisi cikipta commodore 64'teki contiki gibi bir i$letim sistemi yazmiyor amiga'da? c64'te contiki gibi bir$ey oluyorsa, demek ki a500'de nasil bi i$letim sistemi olabilir diye du$unuyorum. evet, amigacinin derdi var olan programlarida kullanmak anlayabiliyorum, c64 icin contiki ile giana sisters'in cali$masi acisindan bi fark yok ama hic mi kimse yok a500'de hic olmazsa $oyle dandik bir kernel yapalim diyen? programlar olmasada kendim bi hesap makinesi, notepad hatta browser koyayim diyen, bana ilginc geldi bu.

hatta www.amiga.gen.tr'de boyle bi i$letim sisteminden bahsedildigini cok iyi hatirliyorum, daha sonra konu silinmi$ti ve bikac ki$iye mesaj attigimda hatirlayan birisi cikmi$ti ancak oda linki hatirlamami$ti, bende hello ingilizcemle googlenin altini ustunu aramaya cali$ip bulamami$tim. mesajda a$agi yukari linux benzeri bir kernelden ve amiga 500 uzerinde cali$tigindan bahsediliyordu... bilmem hatirlayan olur mu? hatta amiga klasik bolumune atilmi$ bir mesajdi, hala unutmadim .

bu arada Alp Yener'de ho$gelmi$:),konu$mami$ olsakta amiga.gen.tr'den az cok biliyorum kendilerini.
« Son Düzenleme: Ocak 31, 2007, 01:22:25 ÖÖ Gönderen: comelen_adam » Logged
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 31, 2007, 10:02:22 ÖÖ »

peki ustalar, neden birisi cikipta commodore 64'teki contiki gibi bir i$letim sistemi yazmiyor amiga'da? c64'te contiki gibi bir$ey oluyorsa, demek ki a500'de nasil bi i$letim sistemi olabilir diye du$unuyorum. evet, amigacinin derdi var olan programlarida kullanmak anlayabiliyorum, c64 icin contiki ile giana sisters'in cali$masi acisindan bi fark yok ama hic mi kimse yok a500'de hic olmazsa $oyle dandik bir kernel yapalim diyen? programlar olmasada kendim bi hesap makinesi, notepad hatta browser koyayim diyen, bana ilginc geldi bu.

hatta www.amiga.gen.tr'de boyle bi i$letim sisteminden bahsedildigini cok iyi hatirliyorum, daha sonra konu silinmi$ti ve bikac ki$iye mesaj attigimda hatirlayan birisi cikmi$ti ancak oda linki hatirlamami$ti, bende hello ingilizcemle googlenin altini ustunu aramaya cali$ip bulamami$tim. mesajda a$agi yukari linux benzeri bir kernelden ve amiga 500 uzerinde cali$tigindan bahsediliyordu... bilmem hatirlayan olur mu? hatta amiga klasik bolumune atilmi$ bir mesajdi, hala unutmadim .

bu arada Alp Yener'de ho$gelmi$:),konu$mami$ olsakta amiga.gen.tr'den az cok biliyorum kendilerini.

Amiga'nın var olan işletim sistemi oldukça komplike ve yeterli olduğundan, yeni bir işletim sistemi projesinin çok fazla insan emeğine gereksinimi olduğundan, 8 bit sistemlerdeki gibi kolay geliştirilemiyor işletim sistemleri. Çok ciddi bir tasarım ve planlama süreci, koordine bir takım çalışması, yıllar süren bir geliştirme süreci vb gerektiriyor. Ayrıca varolan sistem için yazılmış binlerce program söz konusu.
Bu konudaki en büyük proje AROS'dur (Amiga Research Operating System). 1995 yılından beri süregelen bir projedir.

http://aros.sourceforge.net/
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: