Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Merhaba  (Okunma Sayısı 9875 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MehmetD
Üye
***
Mesaj Sayısı: 142



Üyelik Bilgileri
« : Şubat 15, 2007, 09:50:00 ÖÖ »

Tüm Commodore ve Amiga seven arkadaşlara günaydın. Bu forumu DevilisH arkadaşımın sayesinde buldum. Ben de epey eski bir Commodore'cu ve Amiga'cıyım ama sizler kadar ilerletemedim teknik olarak.

Şimdi İstanbul'da  otomotiv yan sanayinde parça üreten 3 firmanın muhasebesinden sorumlu olarak çalışmaktayım, ve 10 kişilik muhasebe departmanının ilk sorumlusuyum. Mali müşavir belgem de var ama şimdilik serbest büro açmıyorum yakın gelecek için planlarım var. Yaşım 38 ve 2 küçük çocuğum var. Belki bu forumdaki en yaşlı :-(( üye ben olacağım ama fikren belkide en genç olanınızla yarışma iddiasındayım hala :-))) , herhalde böyle yaşlanılıyor.
Benim Commodore ile tanışmam belki de birçoğunuzun doğum tarihine denk gelir  .
1982 yılında yurtdışından (o tarihte ithal eşya yoktu, olan da kaçaktı  büyüklerinize sorun  ) o dönemde bize zaman zaman çeşitli eşyalar getiren bir tanıdığımız (Kendisini heo hollandalı mehmet amca diye bildim) bir firma kataloğu getirdi. Ben 1981 yılında yabancı bir dergide spectrum 48'i görmüş hayran olmuş ve o dergide verilen 1:1 boyutlardaki resmini bir karton üstüne yapıştırarak çok uzun aylar boyunca saklayıp sadece o resme bakarak hayal kurdum. Hollandalı mehmet amcadan da spectrum 48 siparişi verip 6 ay geri dönmesini bekledikten ve 6 ay sonra sadece bir katalog ile döüp bana bak birde commodore diye birşey çıkmış istersen ondan getireyim diyerek 6 aylık bekleme rüyama soğuk su dökmiş oldu. Yeni br 6 ay daha beklemek çok acı verici olacaktı. Ama kader beni 1985 yılına kadar oyaladı durdu. Sağolsun Babam o tarihlerde elinden gelen gayreti gösterdi ama olmadı. 1985 yılında OSS (O zaman 2 aşamalıydı) sınavından sonra OYS sınavına girdim ve babam da söz verdiği şekilde  hemen ertesi günü beni Commodore almak üzere Kuyubaşındaki (istanbul) ROM Bilgi işlem'e götürdü. Oradan eski commodore marka 2 adet joystick'i olan dataset teyp üniteli bir Commodore 64 aldı, tam 119,000 TL para ödedi.
O tarihte önce oyun sonra program yazma sonra da copya ve crack falan derken biz (Kardeşim ve ben) Midsoft adı ile Anadolu piyasasına yüzlerce oyun kaseti satıp o commodre'un parasının 6-7 katını kazanmıştık.
Sonraki yıllarda Üniverditeye başladım 1985 yılında Ankara'da karanfil sokakta Telekom bilgisayar vardı karanfil pasajı bodtum katında 3x5 mt ufak bir dükkandı. Sahibi ODTÜ mezunu Hüseyin Ağabey ilk Amiga A500'ü getirtmiş ve Accolade'in meşhur oyunu Test Drive'ı oynamaktaydı. Dükkana girer girmez makinayı gördüm ve resmen aşık oldum. Oyun dersen o zaten acayip bir şeydi o zamanlar için. Hemen almak için girişimleri başlattım. Ben 1986 yılında ayda 100000 TL'ye rahat geçiniyordum , 38000 TL Kira veriyordum üstü de bana çoook fazla yetiyordu. 1986 yılında A520 RF Modülatörlü bir A500 aldım (İlk gelen partiye yetişemedim ama sipariş ve kaparo verip Ankara'ya gelen 2. partiden 1 tane A500 'ü tam 1,053,000,- TL'ye aldım. Benim 1 yıllık masrafıma denkti, sağolsun Babam beni kırmadı.
O tarihten beri hem bir Amigam oldu ama hardware kısmında çok fazla bir ilerleme kaydedemedim. (Aslında İşletme Fakültesinden sonra Marmara Ü. Bilgisayar P.'da bitirdim ama hayat işte) Tüm zorluklara rağmen 1990 yılında O zamanlar meşhur olan Zombie Boys  Crack grubundan Cysın ile tanıştım sonra da Latif ile. Ceysın bana Amiga için Muhasebe paket programı yazarsam 1,500,000,- TL kazanabileceğimi söyledi. Kendisi de işi bağladığı için 1,000,000,- TL alacaktı. İstanbul etilerde .... bir bilgisayar firması ile program yazımı için anlaştım. 4 ay uğraştım iptidai de olsa istenenleri yapabilen bir program yazdım Amiga Basic ile. Sonuçta anlaşma bozuldu ve yaklaşık 150000 satırlık programın ve 4 aylık emeklerim elimde kaldı. Daha sonra Kadıköyde başka bir bilgisayar firması ile doktorlara yönelik hasta takip ve kartoteks programı yazmak çin anlaştım. Ben programı yazacak o firma da doktorlara hem A500 hem de A520 HDD satacaktı. Ben program parası alacaktım onlar da makine satıp kar edecekti. Aylarsa uğraştım Kartal'da Dr. Bahattin Bey'in (Kendisine emekleri için tekrar teşekkür ederim) yardımları (Tıbbi literatür ve programın görünüşü için) ile aylarca uğraşıp bu sefer AMOS 1.3 ile daha görsel ve mouse kontrollü bir program yazdım. Tğm ekranlar grafik olarak hazırlandı veri giriş yerleri grafik içinde kutucuklar olarak boş bırakıldı falan... oldukça güzel oldu yada bana öyle geldi  . Sonuçta 1991 yılında Taksim The Marmara otelinde düzenlenen Commodore Show 'a demo disketini ve tanıtım için bir de slideshow hazırlayıp teslim ettim (Son gece sabaha kadar 38 ateşle çalıştım) sabah disketleri Hüseyin ağabey'e verdim ve eve gelip 3 gün yattım. 4. gün toparlandım ve hiç olmazsa son güne yetişmek için oraya gittim. Hüseyin Ağabey kendi satndında bulunan 6 adet A500 ile Hançer içimli ilk türk yapımı rpg oyunun tanıtımını yapıyordu. Oyunu yazan arkadaşa selam olsun, kendisinin suçu yok ama benim programı bırakın bir makinada çalıştırmayı bir kartona bir A4 kağıda bile yazıp tanıtım gayretine girmemişlerdi. Bu yaşadığım hayal kırıklığı dönüm noktası oldu ve Muhasebeci olmaya karar verdim. O sıralar Amiga Dünyası dergisinin sahibi Sinan Ağabey'in hatırını kırmadım ve kadıköy'deki Fenerbahçe işkembe salonu için basit işletme defteri ve yazışma takibi yapan bir ufak program yazdım ve 1 ayda telim ettim. O tarihte 400,000,-TL aldım o işten ve Sinan Ağabey de kendisini kırmadığım için Amiga Dünyası dergisinini ilk 25 sayısını set olarak hediye etti. (Yıllarsa gözüm gibi sakladım da Amcamın kızı bilgisayar öğrenmeye heves edince okusun diye verdim. O da okumuş ve okuduğunu çöpe atmış  )
Neyse arkadaşlar çok uzun oldu belki ama ilginizi çekebileceğini düşündüğüm için uzun yazdım. Sıktıysam kusura bakmayın. Ama bu bilgisayar konusu içimde kalmış bir konudur. Ben çok iyi bir programcı olacaktım , Türkiyemin adını software alanında en üst sıralara yazdıracaktım ama hayat... olmadı işte. Hala vazgeçmiş değilim. Şu aralar kendi işlerim için ufak tefek programlar yazıyorum (Geneli excel vb macro şeklinde) ve hala sansasyon yaratacak bir paket program yazma sevdasındayım  Kahkaha.

Sabırla okuyan herkese ve yarıda bırakanlara da selam olsun.

Mehmet Develioğlu

Logged

ALLAH'ıM BANA DEĞİŞTİREBİLECEKLERİMİ DEĞİŞTİRME DEĞİŞTİREMEYECEKLERİMİ KABULLENME VE ARADAKİ FARKI ANLAYABİLME GÜCÜ VER
MagicAmiga
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 663


O n L y A m i g A


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 15, 2007, 10:25:00 ÖÖ »

selam dostum..hoş geldin
Logged

A 500 HD8+ GVP
Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 15, 2007, 10:42:57 ÖÖ »

Hepimizin anıları böyle Mehmet. Ben de benzer aşamalardan geçtikten sonra PC'ye geçtim. Novamedya, show medya gibi büyük şirketlerin abone takip programını yazdım son olarak. Novamedya'nın 50000 abonesi, 10000 kadar prospective abonesi, her ay kargo firmasına yollanan 30000 zarf etiketi, promosyon takibi, kim ütü alacak, kim kettle kazanmış falan yapan bir program, ultra detaylı ve bir okadar hızlı bir arama motoru, network üzerinde çalışma, yani 3 ay boyunca her istedikleri şeyi ekleyerek program kendini aştı ve 400 milyon aldım bundan 3 sene önce.

Komedi yani... Bu piyasada eğer çakalın teki değilsen hiç şansın yok. BU şartlar altında yıllarca süründükten sonra büyük bir şirkete girip kurtarmaya bakıyoruz kendimizi.

Bakınız nightlord, denize düşen yılana sarılır misali microsoft'a vermiş kendini
Logged

LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Şubat 15, 2007, 10:56:33 ÖÖ »

MehmetD: yazdıklarını büyük bir keyifle okudum... Hoşgeldin.. Hoş anılar. Arda'nın dediği gibi çoğumuzun başından benzer şeyler geçti.

Yazdığın programlar hala duruyor mu? AMOS ya da AmigaBasic olarak ? Bunları kaybetmemek gerek...
Logged

MehmetD
Üye
***
Mesaj Sayısı: 142



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 15, 2007, 11:55:06 ÖÖ »

Elbette duruyor. Gözüm gibi saklıyorum. Zamanı gelince burada paylaşmaktan da keyif alırım.
Logged

ALLAH'ıM BANA DEĞİŞTİREBİLECEKLERİMİ DEĞİŞTİRME DEĞİŞTİREMEYECEKLERİMİ KABULLENME VE ARADAKİ FARKI ANLAYABİLME GÜCÜ VER
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Şubat 15, 2007, 12:32:08 ÖS »

Paylaşılması ve yok olup gitmemesi çok güzel olur. Sitenin diğer kısımlarıyla henüz ilgilenecek vakit bulamıyorum ama tamamlandığında bu yazılımları tanıtıp, ufak bir söyleşi koysak hoş olur diye düşünüyorum...
Logged

DevilisH
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.162


aLWaYs AmigA


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 15, 2007, 13:05:52 ÖS »

Aramıza Hoşgeldin MehmetD Hocam
Logged

A500 Desktop Tower=A500+,Kickstart 2.0 & 3.1,MTec A520+Fpu,Avideo24 3MB,MultiVision500,Gold Chip(68000,Denise,Paula),Cpu-Ide,Df1 Booter,6MB Ram,..

A1200 Power Tower=PPC,MediatorSx,256MB Ram,Voodoo5,SpiderII,FastAtaIII,WLan,LifeVievTV,Terratec512i,.

AmigaONE XE 800MHZ,128MB AtiRadeon,512MB Ram,
MehmetD
Üye
***
Mesaj Sayısı: 142



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 15, 2007, 13:10:42 ÖS »

LW3D arkadaşım.
Nasıl istersen öyle yaparız paylaşım konusunu. Çok profesyönel olmasa da 22 yaşındaki heyecen ile yazdığım programların şimdi bu işlere yeni başlayan birilerine yardımcı olabilme ihtimali bile güzel.
Bekliyorum.
Logged

ALLAH'ıM BANA DEĞİŞTİREBİLECEKLERİMİ DEĞİŞTİRME DEĞİŞTİREMEYECEKLERİMİ KABULLENME VE ARADAKİ FARKI ANLAYABİLME GÜCÜ VER
vigo
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Şubat 15, 2007, 17:08:25 ÖS »

o Ceysın ( orjinali JASON ) bulmak istermisin?
vigo/bronx + zombie boys
Logged
Skate
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.477


A Sinner Scener


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Şubat 15, 2007, 17:42:20 ÖS »

Hoşgeldin MehmetD. Ben de çok eğlendim yazdıklarını okurken. Seni yeniden aktif görmek isterim Amiga platformunda.
Logged
Mathman
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.252


AmigaOS System Specialist


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 15, 2007, 17:43:50 ÖS »

Yaşım 38 ve 2 küçük çocuğum var. Belki bu forumdaki en yaşlı :-(( üye ben olacağım ama fikren belkide en genç olanınızla yarışma iddiasındayım hala :-))) , herhalde böyle yaşlanılıyor


Merhaba dostum, aramıza hoşgeldin... Üzülme sakın yaşlılık konusunda yalnız değilsin ben de 38 yaşındayım... yaşı ilerlemiş dinozorlar olarak gayet keyifli amiga v.s muhabbetleri yaparız...
Logged

           M A T H M A N
┏━━┓┏━━┓┏━━┓┏━┓
┗━┓┃┃┏┓┃┗━┓┃┗┓┃
┏━┛┃┃┃┃┃┏━┛┃   ┃┃
┃┏━┛┃┃┃┃┃┏━┛   ┃┃
┃┗━┓┃┗┛┃┃┗━┓┏┛┗┓
┗━━┛┗━━┛┗━━┛┗━━┛
 
       Re-Amiga 1200 !!!
Daima Genç
Üye
***
Mesaj Sayısı: 240



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Şubat 15, 2007, 18:36:04 ÖS »

Yazdığın programlar hala duruyor mu? AMOS ya da AmigaBasic olarak ? Bunları kaybetmemek gerek...

Kesinlikle. Eskiden Amigart'ta "Türk Amiga Oyunlarını Günışığına Çıkarma Projesi" vardı. Benzer birşey bütün Türk oyunları ve diğer Türk programları için yaratılabilir. Zamanında C64 için çıkan Keloğlan, bir XE1541 kablosu ile PC'ye aktarılsa ve emülasyonla tekrar oynanabilecek hale sokulsa çok hoş olurdu mesela...

Bu arada hoşgeldin Mehmet D.
Logged
nightlord
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 558



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 15, 2007, 20:23:10 ÖS »

hosgeldin mehmetd... ya ben boyle hikayeleri duyunca acayip uzuluyorum. boyle birilerinin kafa goz yara yara yapip bitirdigi emek verdigi seyler ulkenin pazarinda yegane bilinen ve anlasilan ekonomik aktivite "almak satmak" oldugu icin heba oluyor.
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: