güzeeel, birileri zehirlenmeye başladı

Şu 3 kurala uymanız lazım:
1) Araştırma: Hatırı sayılır bir miktarda vaktinizi, emeğinizi ve paranızı harcamayı düşündüğünüz bu iş için hemen gidip 2 kalıp MDF/sunta almayın. Önce araştırma, araştırma, araştırma! Yabancı sitelerdeki manyakların işlerini ve nasıl yaptıklarının detaylarını inceleyin (Haftalarca!). Yarı yolda sıkılıp beğenmeyeceğiniz bir tasarımla başlamayın. Sonuçta maket uçak değil bu bi kenara atacağınız. Evinizin bir köşesinde mobilya gibi duracak. Misafirleriniz ve arkadaşlarınız "bu ne böyle tabut gibi" demeyeceği bir şey yapmanız lazım.
2) Plan: Modele karar verdikten sonra kağıt kalemle veya kullanabiliyorsanız bir 2D/3D tasarım programı (Google Sketchup'ı tavsiye ederim) ile tasarımı yapın. Burada orijinal "ergonomik" ölçülere dikkat edin (Bu noktada yardım edebilirim). Ben eski mode birisiyim. Genelde kağıt kalemle çalışırım. Kabin ölçülerim birebir orjinal Williams kabin ölçüleridir.
3) Ortam: Kabini yapacağınız ortamınızı hazırlayın ve o ortama alışın (1-2 ay şantiyeye dönecek!)
4) Aletler: Alet işler el övünür denir ya. Ben de bu aletleri daha önce kullanmamıştım ama deneyerek öğreniliyor (Bu konuda da yardımcı olabilirim). Yanlız dikkat, maket uçak yaparken "cımbız" kullanmaya benzemiyor. Dikkatsiz hareketler ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir, uyarmadı demeyin (İş bitince hala 10 parmağınız olmasını istiyorsanız)
5) Bütçe: Bu işin ticari bir karşılığı yok. Yani yaparım satarım demeyin zira satamazsınız, satsanız da ne emeğinizi ne de maliyetini kurtarmaz. gerek aletler gerekse de malzemeler açısından "ucuz" bir hoby sayılmaz. (Bu konuda da tavsiyelerim olabilir)
6) Zaman: Bu bir hoby. Bunun amacı "boş zamanlarınızı" değerlendirmek olmalı. İşinizden gücünüzden, sevdiklerinize, ailenize ayrıdığınız zamandan çalmamalısınız!. Yoksa yaptığınız iş bir suçluluk duygusuna dönüşebilir ve kıymeti kalmaz. Örneğin benim bu "Adım adım" şeklinde sanki bir kaç günde yapmışım gibi gözüken olay (araştırma dönemi hariç) 2 - 3 ay sürdü. Yavaş yavaş, sakin sakin, tadına vara vara

7) Kararlılık: Yarım bırakamayacağınız bir iş. Zaman zaman ben de "allahım ben delirdim mi? odanın ortasındaki bu tabut gibi şey de ne" dediğim oldu. Ama araştırmanızı ve planınızı iyi yapmışsanız ve yeterince "nostalji" ve "retro" doluysanız sonunu getiriyorsunuz. Bir de marangozluk zevkli iş

Sipariş: Hemen internetten joystick buton vs siparişi vermeyin. Durun bakalım modelde karar kıldınız mı daha? Bi ton sipariş verip gümrükteki adama bu işi ticari değil "hoby" için yaptığınızı anlatmaya çalışmayın (Ben bu yoldan geçtim

). Mesela Neo-geo kabin yapacaksanız tepesi toplu "Pacman" tarzı joystick değil "Bat" tipi joystick sipariş etmek lazım. Bir de siparişleri parça parça küçük kutulara sığacak şekilde verin ve BURASI ÇOK ÖNEMLİ en ucuz, en yavaş ve mümkünse takip numarası olmayan gönderi seçenekleri ile verin. Siparişinizi siz takip edemiyorsanız gümrük memuru da takip edemez değil mi

Sakın Avrupa dan sipariş vermeyin, sakın aceleci olup DHL vs gibi "Priority" gönderi şirketlerini kullanmayın (Onlar baş gammazcıdır). Malların nerelerden güvenli olarak sipariş edilebileceği konusunda da yardımcı olurum...
Ne oldu, 3'ü geçtik galiba...